Az ipari termelés javíthat a tavalyi negyedik negyedévi GDP-adaton

A tavalyi negyedik negyedévben az ipar teljesítménye stabilizálódni látszik és fékezhette a GDP visszaesését, bár a decemberi leállások hatása még kérdéses - kommentálták a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a tavaly novemberi ipari termelésre vonatkozó pénteken megjelent első becslését az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Az ipari termelés javíthat a tavalyi negyedik negyedévi GDP-adaton

Az ipari termelés a tavalyi második negyedévben 4,2, a harmadik negyedévben 0,4 százalékponttal rontotta a gazdasági növekedés éves ütemét. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken megjelent első becslése szerint tavaly novemberben 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, a munkanaphatástól megtisztítva 1,6 százalékkal emelkedett a termelés. Az előző havitól 1,2 százalékkal elmaradt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, de az áprilisi mélyponthoz képest 63 százalékkal nőtt.
   
Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában úgy látja, hogy a  következő hónapokban folytatódhat az ipar stabilizálódása. A tavalyi utolsó negyedévben - részben az egy évvel azelőtti gyengébb bázis, valamint naptárhatás miatt  - már éves szinten is növekedést mutathat az ipar. Így pozitívan, akár 1 százalékponttal járulhat hozzá GDP növekedéséhez, amivel számottevően mérsékelheti az újabb korlátozások miatt bekövetkezett visszaesést.
   
Már látszik az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így a Takarékbank elemzői a következő hónapokban további fokozatos élénkülésre számítanak az ipari termelésben, amit az új kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.
    
Míg tavaly összességében 5,5-6 százalékkal csökkenhetett az ipari termelés, idén bázishatások és az új kapacitások üzembe helyezése miatt  érdemi, 14-16 százalékos növekedés is várható, amivel az ipar markánsan, akár 3 százalékpontnál nagyobb mértékben járulhat hozzá a GDP növekedéséhez - vélekedett az elemző.
   
Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint az ipar  egyelőre túl van a legnehezebb időszakon. Novemberben a várakozásoknak megfelelően nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az Európa-szerte tapasztalható második hullám nem okozott a tavaszihoz hasonló kiesést a termelésében.
   
Ugyanakkor ez csak összességében igaz, az egyes alágazatok teljesítménye eltérő módon alakult, ami akár hosszabb távú átrendeződésekre is utalhat.  Regős Gábor nem  tartja elképzelhetetlennek, hogy az átrendeződés is megjelenik az ipari termelés összetételében. Ez elsősorban attól függ, hogy mely cégek kerülnek ki győztesként és melyek vesztesként a vírushelyzetből, vagyis melyek lesznek azok, amelyek fejlesztések révén tudnak alkalmazkodni a megváltozott gazdasági környezethez - vetette fel a Századvég üzletágvezetője.
   
A decemberi adatot várhatóan nagymértékben meghatározza majd az év végi leállások hossza, míg 2021-ben a külső környezet alakulása és a vírus utáni helyreállás lehet meghatározó - tette hozzá.
   
Novemberben ugyan megtört az ipar lendülete, ugyanis hathavi folyamatos bővülést követően az előző hónaphoz mérve csökkent az ipari termelés, de komoly aggodalomra nincs ok - kommentálta a KSH  első becslését Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A havi csökkenés némileg ellentmond a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index alakulásának, amely  három hónapja a növekedést jelző 50 pont felett tartózkodik - tette hozzá.
   
Vélhetően a nagy súlyú gyártóknál bekövetkezett lassulás felelős az ipar novemberi zsugorodásáért. Előretekintve a legnagyobb kérdés, hogy a szokásos téli karbantartási időszak, a decemberi leállás, milyen mértékben veti vissza a termelést. Míg egyes gyártók a szokásosnál rövidebb leállást hajtottak végre, némely nagy gyártó, így a Mercedes december közepétől egy hónapra állította le a termelést.
   
Az ING Bank elemzői továbbra is úgy látják, hogy a negyedik negyedévben újra zsugorodhat a GDP az előző negyedévhez viszonyítva. Az ipar negyedik negyedévre várt összességében jó teljesítménye ellenére a szolgáltatószektor kiszolgáltatottsága komoly féket jelent a gazdasági aktivitásban - jegyezte meg Virovácz Péter.
   
Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője úgy látja, hogy novemberben kissé megtört az ipar előző hónapokban mutatott lendülete. Ez azonban nem nevezhető nagyon jelentősnek, figyelembe véve, hogy az év végi leállások egyre megszokottabbá válnak már a szektorban. Ez a jelenség feltehetően decemberben is negatívan befolyásolta a teljesítményt. A főbb exportpiacokról azonban alapvetően továbbra is kedvező hírek érkeznek, s úgy látszik, hogy a második járványhullám nem törte meg érdemben a teljesítményt.
   
Összességében tehát az ipar pozitívan járulhatott hozzá a negyedik negyedéves GDP-hez, némileg ellensúlyozva a gyengébb belső kereslet növekedést visszafogó hatásait - írta az Erste Bank szakértője.

Hozzászólások

Biztató jelek: 2020 negyedik negyedévére stabilizálódott a hazai álláspiac

A koronavírus második hulláma már egyáltalán nem érte a márciusihoz hasonló sokként a hazai munkaerőpiacot. 2020 utolsó három hónapja a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében telt, az új álláshirdetések száma csupán egy százalékkal maradt 2019 azonos időszakának szintjétől – derül ki aProfession.hu negyedik negyedéves jelentésének adataiból.
2021. 01. 20. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4 százalékos gazdasági növekedésre számít a Raiffeisen

Az idén a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 4 százalékkal bővül a gazdaság, ennek azonban feltétele, hogy a járványügyi korlátozásokat a második negyedév végére jelentősen enyhítsék - ismertette Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a pénzintézet online sajtótájékoztatóján szerdán.
2021. 01. 20. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csökkent Románia gazdasága 2020-ban

A román kormány gazdasági előrejelzési bizottságának várakozása szerint tavaly a román gazdaság teljesítménye 4,4 százalékkal csökkent 2019-hez képest, ami rosszabb előrejelzés az ősszel közölt 3,8 százalékos visszaeséshez mérten.
2021. 01. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hetvenmilliós eszközfejlesztés valósult meg az egri kórházban

A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezést is segítik azok az új ágyak, melyek az Országos Kórházi Főigazgatóság kiemelt pályázati programján keresztül érkeztek az egri Markhot Ferenc kórházba - tudatta a gyógyító intézmény sajtóreferense kedden az MTI-vel.
2021. 01. 20. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Budapest Airport két év alatt 167 millió eurót fordított a repülőtér fejlesztésére

A Budapest Airport az elmúlt két évben 167 millió euró értékben valósított meg beruházásokat a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, csak 2020-ban 74 millió eurót fektetett a fejlesztésekbe, több esetben előre hozva olyan projekteket, amelyek kivitelezésének kedvezett az alacsony utasforgalom - közölte a Budapest Airport kedden az MTI-vel.
2021. 01. 20. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezres elbocsátásra készül a FedEx

A FedEx gyorsposta szolgáltató vállalat a holland TNT akvizíciójával az elkövetkező években több ezerrel csökkenti alkalmazottai számát Európában az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott jelentés alapján.
2021. 01. 20. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A PSZ üdvözli, hogy kifizetik a felvételiztető tanárok munkáját

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözli, hogy a Klebelsberg Központtal folytatott hosszas tárgyalásai eredményeként kifizetik a középiskolai felvételiben közreműködő tanárok szombati munkáját.
2021. 01. 20. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Gazdasági Versenyhivatal elnökével egyeztett Varga Judit

Varga Judit igazságügyi miniszter a Gazdasági Versenyhivatal elnökével, Rigó Csabával egyeztetett a nemzetközi digitális vállalatok visszás kereskedelmi gyakorlatáról kedden.
2021. 01. 20. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

120 évvel ezelőtt alapították a Magyar Labdarúgó Szövetséget

Napra pontosan 120 évvel ezelőtt alapították a Magyar Labdarúgó Szövetséget; a jubileumi év egybeesik több fontos, - ahogy az MLSZ honlapja fogalmaz - történelmi jelentőségű eseménnyel is a szervezet életében.
2021. 01. 19. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a földgázfogyasztás Magyarországon

A lakossági és az ipari földgázfelhasználás is emelkedett a 2020-21-es fűtési szezonban az egy évvel korábbihoz képest: az MVM földgázelosztási területein több mint 5 százalékkal nőtt a felhasznált földgáz mennyisége - közölte a társaság az MTI-vel kedden, megjegyezve, hogy tavaly októbertől több tényező együttes hatására nőtt a földgázfogyasztás.
2021. 01. 19. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nap végére romlott a hangulat a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 145,59 pontos, 0,33 százalékos csökkenéssel, 44 610 ponton zárt kedden.
2021. 01. 19. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy időre leáll a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban

A beszállítói nehézségek okozta alkatrészhiány miatt szerdától tíz napra ismét leáll a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban - közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az MTI-vel.
2021. 01. 19. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedéssel értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 01. 19. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig volt érzékelhető a koronavírus-járvány okozta sokk az építőiparon

Alig volt érzékelhető a koronavírus-járvány okozta sokk az építőiparon novemberben: éves összevetésben enyhén csökkent, míg havi összehasonlításban emelkedett az építőipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban.
2021. 01. 19. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtérülő befektetés bízni az agráriumban

A magyar agrárium kiválóan helyt állt 2020-ban. Kiugró mértékben nőtt tavaly a gazdák átlagos jövedelme Magyarországon még annak ellenére is, hogy a pandémia és az állategészségügyi járványok nem kerülték el az ágazatot. 2020-ban a Takarékbank Agrár Üzletága is erős évet zárt, amíg az agrár pénzügyi piac előzetes adatok szerint 11 százalékkal bővült, addig a Takarékbank agrárhitelállománya mintegy 13 százalékkal, a forrásállomány pedig 33 százalékkal növekedett 2019-hez képest. A bank az agráriumban immár 24 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A továbbra is népszerű Agrár Széchenyi Kártya piacán pedig jelenleg 73 százalékos részt tudhat magáénak a bank.
2021. 01. 19. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős fejlesztések indultak a Honvédkórházban

Jelentős civil és katonai egészségügyi fejlesztések indultak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban, amelynek a koronavírus-járványban is helyt kell állnia. A Honvédkórházban készen állnak arra, hogy egy nap alatt 60 oltóponton akár 10 ezernél is több embert oltsanak be, csak legyen vakcina - hangsúlyozta az intézmény főigazgatója az MTI-nek adott interjújában.
2021. 01. 19. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A MOL-tól igazolt vezető elemzőt a Cambridge Econometrics

Januártól Hidi János vezető elemzőként csatlakozik a Cambridge Econometrics budapesti irodájához. A közgazdász szakember energiaipari, telekommunikációs és pénzügyi tapasztalatait felhasználva irányítja a kutató-tanácsadó cég fenntarthatósági beruházásokkal kapcsolatos kutatásait.
2021. 01. 19. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 660 millió forintos program indul női vállalkozók támogatása érdekében

WINGATE néven Magyarországon is elindult az a vállalkozásélénkítő projekt, amely a sikeres női vállalkozások számát kívánja növelni a régióban. A projekt támogatási összege Izland, Liechtenstein és Norvégia jóvoltából az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvégia Regionális Együttműködési Alapon keresztül 1 824 320 euró (közel 660 millió forint), amelynek közel 40 %-át fordíthatják a célok hazai megvalósítására.
2021. 01. 19. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható ma a hazai tőzsdén?

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt vezető elemzője szerint.
2021. 01. 19. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP központi irányítás alá vonta csoportszinten a befektetési és privát banki szolgáltatásait

Az idén január elejétől az OTP Bank csoportszinten integrálta a befektetési szolgáltatási és privát banki szolgáltatásait, így az OTP Global Markets Igazgatóság felel a treasury ügyletek, a letétkezelési és tőkepiaci műveletek, a privát banki szolgáltatások, valamint a csoportszintű befektetési szolgáltatási irányítási tevékenységért is - közölte a pénzintézet az MTI-vel hétfőn.
2021. 01. 19. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások: