Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 45 781,35 ponton zárt pénteken, 875,37 ponttal, 1,95 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.

Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX a héten

A részvénypiac heti forgalma 51,84 milliárd forint volt az előző heti 61,75 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével emelkedtek.
    

Az Equilor Befektetetési Zrt. MTI-nek küldött heti összefoglalójában kiemelte, hogy a héten új csúcson járt a BUX index, köszönhetően a pozitív nemzetközi befektetői hangulatnak, és annak, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő javított a hazai adósosztályzathoz rendelt kilátásán.
    

A héten több nagy tőzsdei vállalat is közzétette a tavalyi negyedik negyedévre, illetve a teljes évre vonatkozó gyorsjelentését. A Magyar Telekom osztalékvágásának hírét negatívan értékelte a piac, míg a Mol gyorsjelentését inkább pozitív befektetői hangulat övezte.
    

A Magyar Telekom a gyorsjelentéssel egy időben közölte: a cég vezetése úgy döntött, 20 forintra mérsékli az idén fizetendő osztalékot, ami jelentős csökkenés a korábbi 25 forinthoz, illetve az ígért 27 forinthoz képest. Az Equilor szerint ezt csak részben ellensúlyozza, hogy 5,2 milliárd forint értékben sajátrészvényt tervez visszavásárolni a cég, a részvényesekre eső teljes kifizetés így is enyhén csökken.

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor
    

A Mol arról számolt be, hogy teljesültek a 2019-re kitűzött célok, az éves tisztított EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 2,44 milliárd dollárt ért el, szemben a 2,4 milliárd dolláros prognózissal. Az idei évre 2,5 milliárd dolláros EBITDA-célt tűzött ki a vezetőség. A tavalyi év egyszerűsített szabad pénzárama dollárban számolva 74 százalékkal csökkent 2018-hoz képest, ezért jelentős az esély egy szerényebb osztalékra idén - írta az Equilor.
   
A Rába minden fronton csökkenő kereslettel szembesült a tavalyi negyedik negyedévben, aminek eredményeképpen mind a belföldi, mind az exportértékesítés jelentősen visszaesett. A futóműüzletág forgalma 6,5 százalékkal, az alkatrészüzletágé 11,3 százalékkal, míg a jarműdivízió értékesítése 37,7 százalékkal maradt el a bázisidőszaktól. A negyedév árbevétele összesen 14,9 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.
    

Az OTP a héten megállapodott a szlovák leánybank eladásáról az OTP. A vevő a prágai székhelyű CSOB, a belga KBC csoport tagja. Az eladási árat nem közölték, de valószínűleg könyv alatti értéken kelt el a leánybank. A szlovák egység 1,8 százalékos piaci részesedéssel bír, 2016-2018 között veszteséggel zárt, míg a tavalyi év első kilenc hónapja során elért profitja 0,6 százalékát adta a konszolidált eredménynek.
   
Jövő hét kedden dönt a monetáris tanács a monetáris kondíciók alakításáról. A tanács először ül össze azt követően, hogy a fogyasztói árindex 4,7 százalékra emelkedett januárban, és Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kijelentette: a jegybank kész minden eszközt bevetni, hogy visszaterelje az inflációt a toleranciasávon belülre. Elemzők szerint a jegybank nem nyúl sem az alapkamathoz, sem az egynapos betéti kamathoz, és többségük az infláció csökkenését várja a következő hónapokban, ugyanakkor arra számítanak, hogy a jegybank tovább csökkenti a kiszorítandó likviditást március végéig.
   
Az Equilor összefoglalójában megemlíti, hogy az MNB a héten egyeztetést folytatott a kereskedelmi bankokkal a bankközi kamatok alakulásáról. A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a jegybank szerint az elmúlt napokban tapasztalható kamatemelkedés túlzott volt. Az MNB erre úgy reagált, hogy a BUBOR mozgását piaci fejlemények indokolták, és a szerdai találkozó a kereskedelmi bankokkal folytatott, rendszeres konzultáció részét képezte. A 3 hónapos BUBOR két hét alatt 0,29 százalékról 0,63 százalékra emelkedett, pénteken 0,6 százalékon állt.
   
A héten a Richter-részvények ára 1,95 százalékkal emelkedett, pénteken  7055 forinton zárt a papír, heti forgalma 11 milliárd forint volt.
    

Az OTP árfolyama 1,12 százalékkal nőtt, 15 320 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 25,6 milliárd forintot.
    

A Mol 5,48 százalékkal erősödött, pénteki zárórára 2696 forint volt, heti forgalma megközelítette a 9,7 milliárd forintot.
    

A Magyar Telekom árfolyama 3,21 százalékkal, 437,5 forintra esett, heti forgalma 2,8 milliárd forint volt.
   
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3683,65 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 9,21 ponttal, 0,25 százalékkal alacsonyabban.

Hozzászólások

A koronavírus hatásai már érezhetőek az ingatlanpiacon

A koronavírus hatásai már érezhetőek az ingatlanpiacon, ezt támasztja alá, hogy Budapesten idén az első negyedévben 27 új projekt indult el, ami az előző év azonos időszakához képest 37,2 százalékos visszaesés - közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.
2020. 03. 30. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

134 milliárd forinttal csökken a jegybanki swapállomány

Nem fogadott el ajánlatokat a jegybank a hétfői egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen (devizacsere-tender), ezzel 134 milliárd forinttal csökken a swapállomány. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2009 milliárd forintra mérséklődik.
2020. 03. 30. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a részvénypiacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2020. 03. 30. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

1,8 milliárd eurós hitelt kap a TUI a koronavírus okozta gazdasági kihívások áthidalására

A német szövetségi kormány és a német állami fejlesztési bank, a KfW Group 1,8 milliárd eurós áthidaló kölcsönt biztosít a TUI AG német turisztikai cég számára a koronavírus fertőzés okozta hatások mérséklése érdekében.
2020. 03. 30. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Vegyesen teljesítettek a részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 79,81 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 31 985,33 ponton zárt hétfőn.
2020. 03. 30. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Globális vállalással, önkéntes szolgálat elindításával és pénzadománnyal segíti a Pfizer a járvány elleni küzdelmet

A világ egyik vezető gyógyszeripari vállalataként a Pfizer is elkötelezetten támogatja a COVID-19 fertőzés elleni harcot. A világméretű járvány kezelésének segítésére a gyógyszeripari cég elindította új, COVID-19 Egészségügyi Szolgálat Programját, mely az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező kollégáknak ad lehetőséget, hogy országukban önkéntesként segítsék az egészségügyi ellátás fenntartását. A vállalat globális vezetése ezen túl egy öt pontból álló vállalást is közzétett, mellyel világszerte segítik a kutatókat, hogy gyorsabban állhassanak elő kezelési javaslatokkal és oltóanyagokkal.
2020. 03. 30. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerdától új menetrend lesz érvényben a budapesti tömegközlekedésben

Szerdától szombati menetrenden alapuló, de több frekventált vonalon annál sűrűbb közlekedést biztosító menetrendet vezetnek be munkanapokra a fővárosi közösségi közlekedésben a koronavírus-járvány miatt csökkent utasszámhoz igazodva.
2020. 03. 30. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Enyhe emelkedéssel nyitottak hétfőn a New York-i tőzsde irányadó indexei, miután a kongresszus a múlt héten elfogadta a Trump-kormányzat masszív gazdaságélénkítő csomagját, az elnök pedig meghosszabbította az otthonmaradásra vonatkozó szabályok hatályát.
2020. 03. 30. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Április 29-re hívta össze éves közgyűlését a 4iG

A 4iG Nyilvánosan Működő Részvénytársaság április 29-ére hívja össze éves rendes közgyűlését, ami abban az esetben lesz a társaság alapszabályának megfelelően személyes megjelenéssel megtartható, ha a koronavírus járvánnyal összefüggő tiltó jogszabályi rendelkezések a közgyűlés napján nem lesznek hatályban - közölte a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 03. 30. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A legtöbbet idézett jogi kifejezés az elmúlt hetekben: vis maior

A globális koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási tilalmak, határlezárások, nyitvatartási korlátozások és karanténok jelentős hatással bírhatnak a szerződéses kötelezettségek teljesítésére. Jogi szakértők az elmúlt időszakban a legtöbbet a vis maior kifejezéssel találkoztak ügyfeleik, partnereik részéről. Sok a félreértés ezzel kapcsolatban, a magyar jogrendben nem meghatározott kategória jelentését végső soron a bíróság hivatott meghatározni.
2020. 03. 30. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rigó Csaba Balázs veszi át a GVH vezetését

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn támogatta Rigó Csaba Balázs kinevezését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) élére.
2020. 03. 30. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt vannak az új banki ajánlatok: év végéig számolhatunk a kedvezményes THM-mel

Két bank tette közzé új személyi kölcsön termékeit: ezeknél az MNB tájékoztatásának megfelelően az 5,9 százalékos THM plafon csak 2020 végéig maradna, vagyis jövő januártól már nem a kedvezményes érték szerint törleszthetik az ügyfelek a felvett kölcsönt.
2020. 03. 30. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ősszel újraindulhat a belföldi turizmus?

Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Kossuth Rádióban hétfőn reggel.
2020. 03. 30. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Amerikában már van olyan hely, ahol negatív az olaj árfolyama

A WTI 20,7 dollár volt ma a közeli határidőre, miután egyre nagyobb méreteket ölt az olajpiacon a túlkínálat.
2020. 03. 30. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy veszteség érheti a dísznövényágazatot

A koronavírus-járvány csaknem 174 milliárd forint veszteséget okozhat a dísznövényágazatnak a kereskedelmi egységek nyitvatartásának korlátozása és a csökkenő kereslet miatt.
2020. 03. 30. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A mobilszolgáltatók hamarosan elindíthatják az 5G szolgáltatásokat

Lezárult az 5G frekvenciatender, amin sikeresen szerepeltek a magyarországi mobilszolgáltatók, így hamarosan elindíthatják kereskedelmi 5G szolgáltatásaikat.
2020. 03. 30. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a munkanélküliségi ráta Magyarországon - ábrán mutatjuk!

foglalkoztatottak száma; munkanélküliek száma; a munkanélküliségi ráta alakulása
2020. 03. 30. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság RescEU programjához

Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság RescEU programjához, amely az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának egyik eleme, és célja a különféle katasztrófa-elhárítási képességek felhalmozása, amelyek akkor vethetők be, amikor az uniós tagállamok saját képességei már kimerültek - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap.
2020. 03. 30. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen megugrott a tőzsdei számlanyitás iránti igény

Jelentős megugrást tapasztalt az új tőzsdei értékpapírszámlák nyitásában a ProfitLine.hu. Az ügyfelek megnövekedett aktivitása mögött vélhetően az az egyszerű ok áll, hogy tanulva a 2008-2009-es válságból (mikor nagyon sokan lemaradtak a kedvező vételi lehetőségről), a jelenlegi - koronavírus járvány okozta - komolyabb részvénypiaci zuhanást jó beszállási pontnak vélik.
2020. 03. 30. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétfőtől indulnak az oktatási tartalmak az M5 csatornán

Oktatási tartalmakkal segíti az otthon tanuló diákokat az M5 kulturális csatorna, amely március 30-tól már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként Alsós - Sulikalandok címmel.
2020. 03. 30. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások: