Devizapiaci szlengszótár - ezt most mondd el úgy, mintha a nagymamámnak magyaráznád!​

Aki beszélgetett már deviza- vagy tőkepiaci szakértővel az megtapasztalhatta, hogy a rengeteg hárombetűs rövidítés mellett eleve fura nyelvezetet használunk, és mintha a magyar nyelvvel sem ápolnánk nagy barátságot. Mint a legtöbb szakmának, ennek a szakterületnek is megvan a maga sajátos szókészlete. Összegyűjtöttünk néhány fogalmat, hogy könnyebbé tegyük az eligazodást ebben a képzeletbeli pénzügyi labirintusban.

Devizapiaci szlengszótár - ezt most mondd el úgy, mintha a nagymamámnak magyaráznád!​

A bid-offer spread kifejezést a bankközi vételi és eladási árfolyam közötti különbségre használják. De ezzel találkozunk például akkor is, ha pénzváltónál akarunk valutát venni vagy eladni.

A dead cat bounce elsőre talán morbid hangzású, de jelen esetben arra a jelenségre vonatkozik, amikor egy erőteljesen eső trendben hirtelen javulás áll be – azonban ez csak ideiglenes, és ezt követően még lejjebb süllyed majd az árfolyam.

A collateralnak hívják a devizapiaci szlengben az ügyletek mögé elhelyezett fedezetet. A kiírt opciók mögé is fedezetet szükséges elhelyezni – ez lehet cash, állampapír vagy különböző értékeléssel bíró egyéb eszköz is. Gyakorlatilag ez nálunk a „zaci”.

Elswappolni, vagy magyar nevén elgörgetni pedig devizát szokás, ez olyankor történik, amikor a jelenben eladják és egy jövőbeni időpontra veszik meg egy másik devizával szemben. Nem árt tudni, hogy minél „rosszabb” egy pozíció, annál „nehezebb” görgetni.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

Görögöknek hívjuk azokat a tényezőket, amelyek meghatározzák egy adott deviza opció értékét. A spotérzékenységet például a delta jelzi, amely megmutatja, hogy az azonnali árfolyam százalékos elmozdulása milyen hatással van az opció piaci értékére. Ez ugyanúgy mindkét irányba működik, akárcsak az „indul a görög aludni” mondat.

Rallyzni a devizapiacon is lehet. Abban az esetben mondják, hogy rallyznak a piacok, amikor rövid idő alatt különösen nagymértékben emelkednek az árfolyamok. A rally után pedig jöhet majd a korrekció.

Sikító vétel akkor van, amikor nagyon-nagyon érdemes megvenni egy eszközt.  

Nem a brazilkör része a váll-fej-váll alakzat, hanem egy árfolyamból kirajzolódó technikai elemzési rajzolat. A nevét onnan kapta, hogy a grafikon meglehetősen hasonlít egy mellszoborra. Gyakran használt alakzat még a füles csésze, itt egy nagyobb és azt követő kisebb csúcsok vehetők észre. A szakértők figyelmeztetnek rá, hogy óvatosan érdemes azért ezekkel az alakzatokkal bánni, mert könnyen beleshetünk abba a hibába, hogy mindenhol elkezdjük felfedezni őket. A fundamentumalapú és a technikai alapú elemzések úgy egészítik ki egymást a devizapiaci előrejelzésekben, akárcsak a Jin és a Jang a kozmikus térben.    

A V@R nem a virtual reality-re (azaz a virtuális valóságra) utal, hanem a value-at-risk rövidítése, amely a kockáztatott érték szakmai elnevezése. Ez az érték az adott valószínűség mellett a portfólió várható legnagyobb veszteségét jelöli.

Az egy időben fennálló nyitott ügyletek piaci értékét röviden MtM-nek hívjuk, ami a Mark to Market kifejezés rövidítése: tehát ennyit adnának a piacon az adott portékáért.

A Carry trader nem más, mint aki a kamatkülönbözetre spekulál, vagyis aki az olyan ügyletekben érdekelt, ahol az eltérő alapkamatú devizák különbségeit használják ki. Például egy alacsonyabb alapkamatú devizán vesz fel kölcsönt, majd azt átváltja egy magasabb alapkamatú devizára, és a különbség realizálásával nyer. Amíg a forint és az euró kamatkülönbözete 4-5% vagy még magasabb volt, sok ilyet láthattunk.

Valószínűleg a magyarázatok egy része még további magyarázatra szorulna, de bízom benne, hogy a fenti „kisokos” segít könnyebben eligazodni a devizapiaci elemzések között.

A  cikk eredetileg Demjén Ottó, az OTP Treasury Regionális Treasury Igazgatóságának Sales vezetője LinkedIn-bejegyzéseként jelent meg. >>

Hozzászólások

Erősödött a forint péntek estére

A főbb devizákkal szemben elért több-kevesebb erősödéssel fejezte be a pénteki kereskedést a forint a bankközi devizapiacon.
2020. 05. 29. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon szerdán: az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, a sváci frankkal és a japán jennel szemben viszont erősödött.
2020. 05. 27. 20:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Adjuk el a dollárt, erős lesz a forint!

Egy hosszabb konszolidációt követően az USD/HUF árfolyama közel került ahhoz, hogy letörjön egy fontos technikai szintet, és ezzel komolyabb teret nyisson meg a további csökkenés előtt. Ebben a javuló nemzetközi hangulat mellett az is közrejátszott, hogy az Európai Unió a szorosabb együttműködés irányába mutató fontos lépést tett.
2020. 05. 27. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Estére erősödött a forint árfolyama

A forint erősödött a vezető devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest a nemzetközi kereskedelemben.
2020. 05. 26. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn.
2020. 05. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kissé gyengült a forint

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2020. 05. 25. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon pénteken.
2020. 05. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A forint az euróhoz képest picit erősödött

A forint az euróhoz képest kissé erősödött, a svájci frankkal és a dollárral szemben gyengült péntek reggelig a nemzetközi bankközi piacon.
2020. 05. 22. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

A forint erősödött a vezető devizákkal szemben a bankközi piacon csütörtök késő délután a reggeli szintekhez képest.
2020. 05. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változott ma a forint árfolyama

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült szerda késő délután a reggeli jegyzésekhez viszonyítva a nemzetközi devizakereskedelemben.
2020. 05. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

A forint erősödött a vezető devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest a nemzetközi kereskedelemben.
2020. 05. 19. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hajszálnyi erősödést ért el a forint

Hajszálnyi erősödést ért el a forint a főbb devizákkal szemben keddre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
2020. 05. 19. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn.
2020. 05. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerényen erősödött a forint árfolyama

Szerényen erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2020. 05. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon pénteken.
2020. 05. 15. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint késő délutánra

A forint gyengült a vezető devizákkal szemben a bankközi piacon csütörtök késő délután a reggeli szintekhez képest.
2020. 05. 14. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a forint

A forint az euróhoz és a frankhoz viszonyítva gyengült, a dollárral szemben viszont erősödött kedden késő délután a reggeli szintekhez képest a nemzetközi kereskedelemben.
2020. 05. 12. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint a reggelre

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon a kedd reggeli kereskedésben.
2020. 05. 12. 08:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon hétfő késő délután a reggeli szintekhez viszonyítva.
2020. 05. 11. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig mozdult a forint

Alig változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2020. 05. 11. 09:40
Megosztás:
Hozzászólások: