Devizapiaci szlengszótár - ezt most mondd el úgy, mintha a nagymamámnak magyaráznád!​

Aki beszélgetett már deviza- vagy tőkepiaci szakértővel az megtapasztalhatta, hogy a rengeteg hárombetűs rövidítés mellett eleve fura nyelvezetet használunk, és mintha a magyar nyelvvel sem ápolnánk nagy barátságot. Mint a legtöbb szakmának, ennek a szakterületnek is megvan a maga sajátos szókészlete. Összegyűjtöttünk néhány fogalmat, hogy könnyebbé tegyük az eligazodást ebben a képzeletbeli pénzügyi labirintusban.

Devizapiaci szlengszótár - ezt most mondd el úgy, mintha a nagymamámnak magyaráznád!​

A bid-offer spread kifejezést a bankközi vételi és eladási árfolyam közötti különbségre használják. De ezzel találkozunk például akkor is, ha pénzváltónál akarunk valutát venni vagy eladni.

A dead cat bounce elsőre talán morbid hangzású, de jelen esetben arra a jelenségre vonatkozik, amikor egy erőteljesen eső trendben hirtelen javulás áll be – azonban ez csak ideiglenes, és ezt követően még lejjebb süllyed majd az árfolyam.

A collateralnak hívják a devizapiaci szlengben az ügyletek mögé elhelyezett fedezetet. A kiírt opciók mögé is fedezetet szükséges elhelyezni – ez lehet cash, állampapír vagy különböző értékeléssel bíró egyéb eszköz is. Gyakorlatilag ez nálunk a „zaci”.

Elswappolni, vagy magyar nevén elgörgetni pedig devizát szokás, ez olyankor történik, amikor a jelenben eladják és egy jövőbeni időpontra veszik meg egy másik devizával szemben. Nem árt tudni, hogy minél „rosszabb” egy pozíció, annál „nehezebb” görgetni.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

Görögöknek hívjuk azokat a tényezőket, amelyek meghatározzák egy adott deviza opció értékét. A spotérzékenységet például a delta jelzi, amely megmutatja, hogy az azonnali árfolyam százalékos elmozdulása milyen hatással van az opció piaci értékére. Ez ugyanúgy mindkét irányba működik, akárcsak az „indul a görög aludni” mondat.

Rallyzni a devizapiacon is lehet. Abban az esetben mondják, hogy rallyznak a piacok, amikor rövid idő alatt különösen nagymértékben emelkednek az árfolyamok. A rally után pedig jöhet majd a korrekció.

Sikító vétel akkor van, amikor nagyon-nagyon érdemes megvenni egy eszközt.  

Nem a brazilkör része a váll-fej-váll alakzat, hanem egy árfolyamból kirajzolódó technikai elemzési rajzolat. A nevét onnan kapta, hogy a grafikon meglehetősen hasonlít egy mellszoborra. Gyakran használt alakzat még a füles csésze, itt egy nagyobb és azt követő kisebb csúcsok vehetők észre. A szakértők figyelmeztetnek rá, hogy óvatosan érdemes azért ezekkel az alakzatokkal bánni, mert könnyen beleshetünk abba a hibába, hogy mindenhol elkezdjük felfedezni őket. A fundamentumalapú és a technikai alapú elemzések úgy egészítik ki egymást a devizapiaci előrejelzésekben, akárcsak a Jin és a Jang a kozmikus térben.    

A V@R nem a virtual reality-re (azaz a virtuális valóságra) utal, hanem a value-at-risk rövidítése, amely a kockáztatott érték szakmai elnevezése. Ez az érték az adott valószínűség mellett a portfólió várható legnagyobb veszteségét jelöli.

Az egy időben fennálló nyitott ügyletek piaci értékét röviden MtM-nek hívjuk, ami a Mark to Market kifejezés rövidítése: tehát ennyit adnának a piacon az adott portékáért.

A Carry trader nem más, mint aki a kamatkülönbözetre spekulál, vagyis aki az olyan ügyletekben érdekelt, ahol az eltérő alapkamatú devizák különbségeit használják ki. Például egy alacsonyabb alapkamatú devizán vesz fel kölcsönt, majd azt átváltja egy magasabb alapkamatú devizára, és a különbség realizálásával nyer. Amíg a forint és az euró kamatkülönbözete 4-5% vagy még magasabb volt, sok ilyet láthattunk.

Valószínűleg a magyarázatok egy része még további magyarázatra szorulna, de bízom benne, hogy a fenti „kisokos” segít könnyebben eligazodni a devizapiaci elemzések között.

A  cikk eredetileg Demjén Ottó, az OTP Treasury Regionális Treasury Igazgatóságának Sales vezetője LinkedIn-bejegyzéseként jelent meg. >>

Hozzászólások

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
2019. 08. 13. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött egy hajszálnyit a forint

Erősödött egy hajszálnyit a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfőre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
2019. 08. 12. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma estére erősödött a forint

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök este a reggeli szintekhez képest.
2019. 08. 08. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
2019. 08. 07. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Átlépte a kritikus határt a jüan árfolyama

Ma reggel az USDCNY árfolyam enyhén 7,0 fölött stabilizálódott.
2019. 08. 06. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Évtizedes mélyponton a kínai jüan a dollárral szemben

A kínai jüan hétfőn 11 éves mélypontra esett, miután a kínai nemzeti bank a politikai szempontból érzékeny, 7 jüanos szint alá engedte az árfolyamot a dollárral szemben.
2019. 08. 05. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2019. 07. 31. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zuhant a font árfolyama

Jelentősen veszített értékéből a font a főbb devizákkal, így a dollárral és az euróval szemben elsősorban az új brit kormányfő, Boris Johnson arról szóló kijelentései miatt, hogy az Egyesült Királyság európai uniós tagsága mindenképpen megszűnik a Brexit jelenleg érvényes határnapján, október 31-én, akár létrejön megállapodás az EU-val, akár nem.
2019. 07. 30. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélypontra gyengült a forint!

Az euróval szemben idei mélypontjára gyengült hétfőn a forint. Az euró jegyzése 327,84 forintra emelkedett este negyed nyolckor a reggel fél hét körül jegyzett 326,88 forintról.
2019. 07. 29. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben hétfő estéhez képest.
2019. 07. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2019. 07. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök este a reggeli szintekhez képest.
2019. 07. 11. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
2019. 07. 10. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
2019. 07. 09. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
2019. 07. 08. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Estére gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök délután a reggeli szintekhez képest.
2019. 07. 04. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
2019. 07. 03. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint árfolyama estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
2019. 07. 02. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
2019. 07. 01. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minimális forintgyengülés ma reggel

A csütörtök esti szinthez képest minimálisan gyengült a forint a főbb devizákhoz mérve péntek reggelig a nemzetközi bankközi piacon.
2019. 06. 28. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások: