Ezért cseréld le a CSOK-hitelt, ha vissza kell fizetned a támogatást

A csok elsősorban az akár 10 milliós közvetlen támogatásáról ismert, de a csok-hitel segítségével még 15 millió forintos összeggel egészíthetjük ki az ingatlanvásárlásra vagy építkezésre szánt összeget. Ha azonban nem vagyunk már jogosultak a támogatásra, nem csak a támogatást kell visszafizetnünk, hanem az addigi hitelkedvezmény is elveszik, és a csok-hitel piaci kamatozásúvá alakul. De nem mindegy, milyen az a kamatozás, hiszen sok esetben alacsonyabb kamatokat is lehet találni a lakáshitelek között.

Ezért cseréld le a CSOK-hitelt, ha vissza kell fizetned a támogatást

Le lehet cserélni a csok-hitelt, ha elvesztettem a támogatást?

A csok elsősorban az akár 10 milliós közvetlen támogatásáról ismert, de a csok-hitel segítségével még 15 millió forintos összeggel egészíthetjük ki az ingatlanvásárlásra vagy építkezésre szánt összeget. Ha azonban nem vagyunk már jogosultak a támogatásra, nem csak a támogatást kell visszafizetnünk, hanem az addigi hitelkedvezmény is elveszik, és a csok-hitel piaci kamatozásúvá alakul. De nem mindegy, milyen az a kamatozás, hiszen sok esetben alacsonyabb kamatokat is lehet találni a lakáshitelek között.

A piaci kamatozás, aminek nincs köze a lakáshitelpiachoz

A csok-hitel ügyleti kamata a támogatottak nagy részének egyáltalán nem számít, hiszen a támogatás mellett egységesen 3 százalékos éves kamatot kell csak fizetni. Ha jogosultak vagyunk a támogatásra, az ügyleti kamat 3 százalékot meghaladó értékét az állam pótolja ki, így ilyenkor ez csak egy
technikai tényező, ami a bankok hitelfolyósítását ösztönzi.

De ha valamilyen okból nem sikerül a feltételeket teljesíteni, nem születnek meg a gyermekek, vagy a család szétköltözik, már életbe lép az ügyleti kamat is - persze előbb a csok támogatás büntetőkamattal sújtott összegét és az addig igénybe vett kamattámogatást kell visszafizetni. Ami ezek után marad, az egy állami kedvezményét elvesztett, ügyleti kamat mellett visszafizetendő hitel.Ekkor lép életbe az ügyleti kamat, ami bár a jogszabály alapján egy piaci referenciakamathoz van kötve, de egyáltalán nem a lakossági hitelpiachoz. Az ügyleti kamat valójában az 5 éves, nagybefektetői állampapír piachoz igazodik, egész pontosan egy adott hónap ügyleti kamatát úgy kaphatjuk meg, hogy a megelőző 3 hónapban feljegyzett referenciakamat átlagos értékének előbb a 130 százalékát vesszük, majd ehhez 3 százalékpontot adunk hozzá.

Az ügyleti kamat 5 százalékon ragadt, de a lakáshitelek már olcsóbbak

A bonyolult matematikai művelet persze biztosítja, hogy ne legyen kedvezőbb az ügyleti kamat, mint a még támogatott időszak során fizetett 3 százalék. Ennek a hátránynak a mértéke azonban olyan pénzügyi piaci folyamatoktól függ, aminek semmi köze a hitelfelvevő körülményeihez, de még a lakáshitelekhez is csak közvetett kapcsolat fűzi.

Vagyis nem meglepetés, hogy a csok ügyleti kamata nem követi le a lakáshitelekét. Ha 2018 novemberében vettük volna fel a csokot, az ügyleti kamat 6,84 százalékos lett volna, egy évvel később, 2019 novemberében pedig csupán 4,27 százalék. Utóbbi esetben az ügyleti kamat majdnem egyenlő volt a lakáshitelek átlagos kamatával (4,24%), az esetek többségében viszont az ügyleti kamat volt magasabb. 2018 novemberében 1,85 százalék, átlagosan pedig 0,9 százalék volt az ügyleti kamat hátránya a közel 6 év alatt.Nincs ez másként az utoljára elérhető áprilisi ügyleti kamat esetében, ami 5,30 százalék. Ezzel szemben a Bank360 lakáshitel kalkulátora alapján például egy 8 milliós lakáshitelt 10 éves futamidőre már 4,15 százalék mellett felvehetünk, ráadásul végig fix kamatok mellett. A CSOK ügyleti kamata viszont nem végig rögzített, 5 éves kamatperiódus jellemzi. Vagyis a márciusi ügyleti kamat nemcsak az új csokot felvevők hiteleit jellemzi, hanem azokét is, akik már 5 éve, 2016 márciusában vették fel a csokot. Bár a kamatperiódusváltás után a 6,17 százalék helyett már majdnem egy százalékkal alacsonyabb az ügyleti kamat, ennél még mindig van jelentősen kedvezőbb lakáspiaci hitel

Hogy lehet lecserélni a csok-hitelt?

A fentiek alapján a CSOK-hitelt megéri lecserélni, ha esetleg nem sikerült teljesíteni a feltételeket, ez ugyanis mérsékelheti a veszteségeket. A lecserélés módszere egy másik, kedvezőbb kamatozású jelzáloghitel felvétele, pont akkora összegben, hogy lehetővé váljon a CSOK-hitel végtörlesztése. Ez rendszerint nincs ingyen, de az 1-2 százalékos végtörlesztési díj a legtöbb esetben még mindig jobban megéri, mint sok éven át magasabb kamatokat fizetni.

Persze első körben érdemes tájékozódni, és az ügyleti kamatot a jelenleg elérhető ajánlatokkal összehasonlítani, hiszen néhány esetben a csok-hitel ügyleti kamata is alacsony volt, például a járvány előtti hónapokban felvett csok-hitelek esetében. Többnyire azonban magasabb ez a kamat, mint a jelenlegi lakáshitel költségek.

Hozzászólások

A külföldről hazatérőknek is járhat a babaváró támogatás és a csok

A külföldről hazatérők is jogosultak lehetnek a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) itthoni munkavállalás esetén - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán. Novák Katalin közösségi oldalán a különböző élethelyzetekben lévő családok csokkal kapcsolatos kérdéseire válaszolt.
2021. 05. 06. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Soha nem látott rekordot döntött a lakáshitel folyósítás márciusban

Átlépte a 100 milliárd forintot a 2021. márciusban folyósított lakáshitelek összege, amire még nem volt példa. Új erőre kapott a babaváró hitel is, a személyi kölcsön pedig elérte a tavaly márciusi, járvány előtti szintet - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett folyósítási adatokból. A Bank360.hu elemzői összefoglalták a márciusi eredményeket.
2021. 05. 06. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2200 milliárd forintot igényeltek vállalkozások az Nhp Hajrában

A Növekedési hitelprogram hajrá (Nhp Hajrá) tavaly áprilisi kezdete óta több mint 34 ezer vállalkozás csaknem 2200 milliárd értékben kötött hitel- és lízingszerződést a program keretében a múlt hónap végéig - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel szerdán.
2021. 05. 05. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi lakásthitelt vettünk fel 2006 óta - ábrán mutatjuk!

lakáscélú hitelek összesen, ebből: államilag támogatott lakáshitel; devizaalapú lakáshitel; millió forint Lakáscélú hitelek állománya Magyarországon
2021. 05. 05. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddig lehet igényelni a lakossági energiahatékonysági hitelt!

A hitelkeret várható kimerülése miatt kevesebb, mint egy hetük maradt a nulla százalékos lakossági energiahatékonysági hitel igénylésére az érdeklődőknek - hívta fel a figyelmet az MTI-hez kedden küldött közleményében az MFB. Az ügyfelek legkésőbb május 10-én 12:00 óráig nyújthatnak be hitelkérelmet.
2021. 05. 04. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Siess, mert elfogy a 0%-os lakossági hitelkeret!

A hitelkeret várható kimerülése miatt kevesebb, mint egy hetük maradt a nulla százalékos Lakossági Energiahatékonysági hitel igénylésére az érdeklődőknek. A kamatmentes kölcsönt a Budapesten és Pest megyében élő magánszemélyek igényelhetik 500 ezer és 5 millió forint közötti értékben az ingatlanuk energetikai korszerűsítésére.
2021. 05. 04. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen nőtt a hazai lakáshitel-állomány

Tavaly év végén a magyarországi lakáshitel-állomány 4004 milliárd forint volt, 10 százalékkal, mintegy 373 milliárd forinttal több az előző évinél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Lakossági lakáshitelezés, 2020 című kiadványából.
2021. 05. 04. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős hitelezés, normalizálódó lakáspiac áprilisban

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 áprilisában, országosan 13 511 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 92-93 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2021. 05. 04. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hitelszerződések sincsenek kőbe vésve

Általánosan elterjedt sztereotípia, hogy a banki szerződések nem tárgyalhatóak, az adós a szerződés tartalmába alig szólhat bele. Ez azonban nincs így, mint minden üzleti szereplő, a bank is tud kompromisszumot kötni. Eltérő azonban a banki rugalmasság függően attól, hogy ki, milyen területen és mikor próbál engedményt keresni.
2021. 04. 29. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendkívül sikeresek a Gazdaság Újraindítási Akcióterv MFB-s hiteltermékei

Több mint 4500 vállalkozás vette már igénybe a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt. Másfél hónappal a hitelprogram meghirdetése után a 100 milliárd forintos hitelkeret közel 40%-ra nyújtottak be kérelmet a vállalkozások. Szintén nagy érdeklődés övezte az április 12-én újranyitott KKV Technológia Hitelprogram likviditási termékváltozatát, melynek 34 milliárd forintos keretösszegét mára teljes egészében lekötötték a vállalkozások.
2021. 04. 27. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Van bank, ahol az összes lakásfelújítási hitelt jóváhagyták – így állnak a banki folyósítások

A koronavírus sem tudja megállítani a felújítási lázat, ami elindult január óta - köszönhetően a legfeljebb hárommillió forintos állami támogatásnak, amiből a lakás bármelyik része szépíthető, megújítható. A támogatás előfinanszírozásához felvehető, szintén támogatott lakásfelújítási jelzáloghitel február óta érhető el, a nagybankok beszámolói alapján pedig máris népszerű kölcsönné lépett elő - derül ki a Bank360.hu körképéből.
2021. 04. 21. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddig ezer család kapott otthonfelújítási támogatást

Több mint ezer család kapta meg az otthonfelújítási támogatást január óta - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán közzétett videójában kedden.
2021. 04. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsabb, olcsóbb lesz a hitelfolyósítás

Gyorsabb és olcsóbb lesz a hitelfolyósítás, hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség pénteken az MTI-vel.
2021. 04. 16. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A hiteleknél is beütött a harmadik hullám? Márciusban bezuhant az online hitelkereslet

A koronavírus harmadik hullámával jelentősen megcsappant az érdeklődés a főbb lakossági hitelek iránt – derül ki a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index márciusi adataiból. A 2021 februárjában indított statisztikai mutató havi rendszerességgel jelzi internetes keresési adatok, valamint a Bank360 saját adatai alapján, hogy miképpen változik az online kereslet a főbb lakossági hiteltípusok iránt.
2021. 04. 16. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem könnyű eligazodni a vállalkozói hiteldömpingben, de van segítség

A magyar gazdaság teljesítményének felfutása a 2017 és 2019 közötti időszakban jelentősen élénkítette a vállalkozási és az ahhoz kapcsolódó hitelfelvételi kedvet Magyarországon. A csökkenő kamatoknak köszönhetően kétszámjegyű éves növekedést jegyeztek fel mind a két területen ebben a periódusban. A lendületet azonban némileg megtörte tavaly márciusban a koronavírus-járvány, ezért is indultak nem sokkal később a különböző gazdaságélénkítő programok, amelyek a korábbiaknál is kedvezőbb lehetőségeket és feltételeket kínáltak a vállalkozásoknak működésük finanszírozásához, versenyképességük megőrzéséhez, vagy akár javításához.
2021. 04. 15. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A hitelmoratórium ára - azaz mennyivel nő a fizetendő hitel és hány hónappal hosszabbodik a futamidő a moratórium miatt?

Sokan most szembesülnek csak azzal, hogy a törlesztési moratórium hatására hitelük futamideje nőni fog, ennek következményeként pedig nagyobb összeget kell végül visszafizetniük a bank részére. Minél magasabb a hitel kamata és minél tovább van valaki moratóriumban, annál nagyobb lesz a plusz kiadás A Bankmonitor hitelszakértői kiszámolták, mit jelentene az, ha valaki eddig moratóriumban volt, ám a plusz költségek hatására most mégis inkább kilépne.
2021. 04. 14. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bírságbombán ülnek azok a párok, akik gyerek nélkül maxolják ki a CSOK-ot

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódóan 2021. januártól több kedvezmény is elérhető: használt és új lakás vásárlása esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, új lakás vásárlásánál pedig visszaigényelhető az 5 százalékos általános forgalmi adó, azaz az áfa is. Csak ez a két támogatási forma több millió forintos segítséget jelenthet a családok számára, az óvatosság azonban nem árt, hiszen a csokhoz hasonlóan ezeknél is előfordulhat, hogy vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást. Összefoglaltuk, mely esetekben kerülhet sor a visszafizetésre, és hogy ez mekkora terhet róna a családokra.
2021. 04. 13. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már a 2019-es alapítású cégek is igényelhetik a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt

Számos kedvező változtatásnak köszönhetően mostantól még több mikro-, kis- és középvállalkozás igényelhet 0%-os kamatozású kölcsönt a Covid-19 járványt követő újraindítási célokhoz. A Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) beérkezett vállalkozói igények alapján már a 2019-es alapítású, pozitív üzemi eredményű cégek számára is elérhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. Emellett újra megnyílik a korábban rendkívül népszerű KKV Technológia Hitelprogram „B” hitelcélja, amely szintén nulla százalékos kamat mellett, maximum 80 millió forintig biztosít forrást a cégek számára működési költségeik fedezésére, illetve forgóeszköz finanszírozásra.
2021. 04. 12. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

151 milliárd forintnál jár az Nhp Hajrá lízingszerződések összege

A lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank Nhp Hajrá programjában összesen 151,2 milliárd forint értékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit tavaly április óta - közölte a Magyar Lízingszövetség pénteken az MTI-vel.
2021. 04. 09. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a hátrány a lakáshitelpiacon

Februárban közel 69 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a háztartások. Bár ez 9 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, jóval kisebb a januári több mint 20 százalékos hanyatlásnál. A piaci alapú lakáshitelek összege több mint 10 százalékkal csökkent az év első két hónapjában, a támogatottaké majdnem 50 százalékkal esett vissza. A járványhelyzet mérséklődése és az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön is emelheti majd a hitelfelvételi kedvet.
2021. 04. 07. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: