Ezt a gyengülést már csak kamatemeléssel lehet megállítani

A hiteltörlesztés befagyasztásávával a kormány biztosította annak lehetőségét, hogy az MNB esetleges kamatemelése ne jelentsen rögtön külön terhet a recesszióval szembenéző gazdaságban. A jelenlegi forintgyengülés ugyan a régiós trendbe beleillik, de túl van azon a szinten, amit a bérnövekedés üteme miatt a versenyképesség fentartásának indokával lehetne tolerálni, és már csak hangulati hatásával is tartósan emelheti az inflációt. A jegybank jelentős tartalékai is csak korlátozott mozgásteret jelentenek a gyengülés megállításához, ha valóban fontos cél az árfolyam stabilitása, azt kamatemelés nélkül nem lehet elérni – ettől sem azonnali, tízforintos nagyságrendű erősödést, csak a gyengülő trend végét lehet várni.

Ezt a gyengülést már csak kamatemeléssel lehet megállítani

A forint egyszerre mutatta be azt a produkciót az utóbbi pár évben és különösen az elmúlt két hétben, ami alapján sikerült minden körülmények között gyengülnie dacára annak, hogy az elmúlt évek folyamatosan erős külkereskedelmi pozíciót mutattak, és az eladósodottságunkban is érdemi javulás történt.

Az alacsony kamatok ugyanis a forint elleni befektetői pozíciók felépüléséhez vezettek. Az elmúlt két hét viszont a feltörekvő devizák általános vesszőfutásáról szól, ami alól a forint sem húzhatta ki magát.


Ahelyett, hogy a jó időkben felépült forint adósságaikat (ami lényegében a forint ’shortolása’ miatt keletkezik náluk) a befektetők visszaváltanák, és ezáltal erősítenék az árfolyamot, ellenkezőleg, valószínűleg folytatják a hazai deviza gyengüléséhez vezető korábbi gyakorlatukat. Annak ellenére, hogy az MNB már hetek óta lopakodó kamatemelési módban van, és annak ellenére, hogy a gazdaság egészen a közelmúltig kifejezetten kedvező tendenciákat produkált:

-A külkereskedelmi mérleg egyenlege romlott ugyan 2017 és 2018 folyamán, de 2019-ben részben az új kapacitások kiépülése miatt a romlás megállt, némi javulást is láthattunk.
-A fizetési mérleg egyenlege szintén romlott, de így is mindössze a GDP 0.5 százaléka, és a külső adósság sem extrém (a GDP 72 százaléka volt 2019 Q3-ban, ami nagyságrendileg a fele a 2011-es csúcsnak).
-Ráadásul a magyar adósság összetétele is kedvezőbbé vált, csökkent ugyanis a devizaadósság – emlékezhetünk a lakossági hitelek forintosítására, vagy az államadósság devizakibocsátásának visszafogására.

Hogyan nyerhetsz a zuhanó árfolyamokkal? Mutatjuk ITT.

Mégis, miért esik ennek ellenére a forint?

Egyrészt külső, másrészt belső okok miatt: Mario Draghi leköszönt jegybankelnök 2011-es antréjával, mellyel kijelölte az akkori eurózónás adósságválság alját (az EKB bármit megtesz az euró megmentéséért) ellentétben múlt héten Christine Lagarde nyilatkozatával, mely szerint nem az EKB feladata az európai országok kötvénypiacain tapasztalható hozamfelárak állandó mérséklése, kifejezetten negatívan fogadta a közvélemény. Ez a szerencsétlen bejelentés olyan hozamemelkedést indított el az eurózóna perifériáján, ami áttételesen ránk is hatással volt, rombolta a régióba vetett bizalmat.


Ebben az exponenciálisan romló hangulatban jött az MNB hétfői döntése, mellyel a korábbi kamatemelést részben visszafordította: növelte a bankok számára elérhető fölös pénz mennyiségét, ezzel némileg visszanyomta a devizapiac szempontjából fontos hozamokat, amikor már a dollárral szembeni kamathátránya a forintnak a devizapiacon éppen szinte eltűnt.
A devizaleértékelődés közepette az alacsony kamat emelésének elhalasztása olaj a tűzre. Persze a nyomás ideig-óráig megállítható lenne, ha a devizapiacon tartalékaiból devizát vásárolna az MNB. Képes is lenne rá, hiszen a tartalékai február végén kb. 25 milliárd eurót tettek ki, ez azonban a következő egy évben lejáró devizaadósság és kamatfizetés 20 milliárdot meghaladó szintjét nézve (amit a sérülékenység miatt néznek a befektetők) csak korlátozott mozgásteret ad (pláne, hogy ez a fölös tartalék is eltűnik, ha a bankoktól rövidtávon kölcsönvett – swapolt – eurót kivonjuk belőle.


HA AZ ÁRFOLYAM STABILITÁSA – AMIT OLY SOKSZOR HANGOZTATOTT A KÖZELMÚLTBAN A KORMÁNYZAT – TÉNYLEG FONTOS CÉL, AKKOR A KAMATEMELÉST NEM LEHET ELKERÜLNI.


Lehet érvelni amellett, hogy a magas bérnövekedés miatt a forintnak gyengülnie kell némileg, hogy a hazai termelés versenyképessége fennmaradjon. Ez néhány forintot jelenthet éves szinten, de ami most zajlik, az talán már sok. Azért is, mert a deviza gyengülése a lakosság hangulatát, várakozásait befolyásolja, és tartósan emelheti az inflációt. Ez pedig idővel a hosszú lejáratú hozamok emelkedését, a kamatköltségek növekedését eredményezheti.


Bár az olajárak példátlan esése miatt az infláció bizonyára mérséklődni fog, a maginfláció még a legutolsó adatok alapján is gyorsult, érdemes lehet óvatosnak lenni.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


A kamatemelésnek egy fontos kockázata van: mégpedig az, hogy megemeli az adósok törlesztési terheit, és akkor sújtja a gazdaságot, amikor éppen a koronavírus miatt világgazdasági recesszió hatásait nyögi. Ez a veszély ugyanakkor a szerdai bejelentésekkel – miszerint év végéig senki nem fog törlesztőrészleteket fizetni a bankjának – lényegében megszűnt.


AZ MNB ÉS A KORMÁNY OLYAN MOZGÁSTERET ALAKÍTOTT KI MOST MAGÁNAK, AMIVEL A FORINT FÉKTELEN LEÉRTÉKELŐDÉSÉT MEGGÁTOLHATJA – HA AKARJA.


Bár a gyengülés beleillik abba a trendbe, amit a régióban tapasztaltunk (a cseh korona is gyengült kb. tíz százalékot az elmúlt napokban), azért az MNB-nek lesz lehetősége élni azzal az eszközével, hogy megemeli a kamatokat. Nem várható, hogy ez azonnali több tízforintos hatást váltana ki, hiszen azért jelenleg a világgazdasági válság igazgat, de a további gyengülő trendnek véget vethet. A jövő héten esedékes, negyedévente kiemelt jelentőségű kamatdöntő ülés erre pazar lehetőséget nyújt.


Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

Forrás: Concordeblog

Hozzászólások

Így mozgott a forint árfolyama hétfő reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel: az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, míg a dollárhoz és a japán jenhez képest gyengült.
2021. 01. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Történelmi mélyponton a román alapkamat

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa pénteki monetáris politikai ülésén újabb történelmi mélypontra, 1,25 százalékra mérsékelte a román alapkamatot.
2021. 01. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jóváhagyták az MKB és a Takarék Jelzálogbank részvényeinek vételi ajánlatait

Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
2021. 01. 16. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon pénteken.
2021. 01. 15. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekord futamidejű kibocsátást hajtott végre a Nemzetközi Beruházási Bank

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) rekord hosszúságú 20 éves futamidejű, 30 millió euró értékű kibocsátással indította el a finanszírozást idén a Dublini Értéktőzsdén - közölte a pénzintézet az MTI-vel pénteken.
2021. 01. 15. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig mozdult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, alig változott a forint árfolyama az előző estihez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi piacokon.
2021. 01. 15. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eredményesen zárta utolsó negyedévét az MNB Alapítvány

Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárta 2020 negyedik negyedévét az MNB Alapítvány - közölték az MTI-vel csütörtökön.
2021. 01. 14. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2021. 01. 14. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint korán reggel

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggel.
2021. 01. 14. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 01. 13. 20:35
Megosztás:
Hozzászólások:

A forint árfolyama most a lengyelek fogságában van

Továbbra sem nagyon tud elszakadni az EURPLN a 4,5-es értéktől, így a mai lengyel kamatdöntést és az azt követő kommunikációt kiemelt érdeklődés övezi, ugyanis decemberben a lengyel jegybank hasonló szinten már interveniált a zlotyi erősödésének megállítása érdekében.
2021. 01. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Globális vezetői pozícióra nevezett ki magyar szakembert a Mastercard

Gauder Milánt nevezték ki a Mastercard globális kártyaelfogadásért felelős vezetőjének, így a magyar szakember felel mostantól a fizetéstechnológiai cég online és fizikai elfogadási termékeiért. Feladatai közé tartozik a fizikai és online kártyaelfogadás bővítése és fejlesztése, ideértve többek között az olyan újgenerációs megoldásokat, mint a softPOS (a mobiltelefon kártyaterminálként való használata), a tokenizáció, a Click to Pay, vagy a feltörekvő piacok fizetési struktúrájának fejlesztése, mint a QR kódos fizetés.
2021. 01. 12. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint árfolyama

Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 01. 12. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn.
2021. 01. 11. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szent István király tiszteletére emlékérmét bocsát ki az MNB

Szent István király tiszteletére 500 ezer forint névértékű arany, illetve 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki január 11-én, hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2021. 01. 09. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint árfolyama péntekre

Az euróval szemben nem változott a forint árfolyama pénteken, a dollárral és a svájci frankkal szemben viszont gyengült. A hét eleje óta a forint mindhárom devizával szemben némi nyereségre tett szert.
2021. 01. 08. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB újabb fontos intézkedésekről tájékoztatta a hitelintézeteket

A Magyar Nemzeti Bank a felügyeleti tőkekövetelménnyel, tőkeajánlással és az osztalékfizetési korlátozással kapcsolatos átmeneti intézkedésekről tájékoztatta a hitelintézeteket - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.
2021. 01. 08. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Forinterősödés reggelre

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest péntek reggel a bankközi piacon.
2021. 01. 08. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így erősödött a forint árfolyama

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon szerdán.
2021. 01. 06. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sok pénz maradt meg a háztartások zsebében

Az Allianz vezető közgazdásza szerint a járvány második hulláma alatt 500 milliárd eurónyi többletmegtakarítás keletkezett a háztartásokban, amit a lakosság egyébként elköltött volna fogyasztásra (jellemzően szórakozásra, étteremre és utazásra), erre azonban a járvány miatt nem volt módjuk.
2021. 01. 06. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: