Gázszámla, Ön érti, hogy mi van rajta? Most elmagyarázzuk! Lakossági gázszámla értelmező I. rész

A háztartások többsége hónapról hónapra fizeti be úgy a havi gázszámláját, hogy az sem tudja, hogy mi van rajta. Melyik szám mit jelent? Mennyibe kerül egyáltalán a lakossági gáz 2020-ban? Miért van a számlán sokszor kétféle ár is? Mi a különbség az un. I. árkategóriás és az un. II. árkategóriás lakossági gázár között? A ProfitLine.hu szerkesztősége úgy döntött, hogy most mindent elmagyaráz Önnek a gázszámlával kapcsolatban. Szóval készítse elő gázszámláját és indulhat a nagy gázszámla-okosítás!

Amennyiben elővette a saját gázszámláját, akkor javasoljuk, hogy az első oldal (amelyikhez a gázdíj befizető csekk is kapcsolódik) tanulmányozásával, megértésével kezdjük!

Mutatjuk mi is, a sajátunkat, íme:

lakossági gázszámla 2020 értelmezése

Nézzük, hogy a gázszámla első oldalán tehát mi mit jelent pontosan, haladjunk felülről szépen lefelé:

Elszámolt időszak: 

Az elszámolt időszak azt mutatja meg, hogy az adott gázszámla időben melyik időszak fogyasztására vonatkozik. Itt két naptári napot látunk kötőjellel elválasztva. A fotónkon látható gázszámla tehát 2019.október 26-tól 2019. november 25-ig tartó időszak lakossági gázfogyasztására vonatkozik. Az elszámolt időszak jellemzően egy naptári hónap hosszúságú a legtöbb gázfogyasztó esetében, de mint azt a példánk is jól mutatja ez az időszak egyáltalán nem kerek hónap (azaz nem a hónap első napján kezdődik és a hónap utolsó napján ér véget).

Fizetendő összeg:

A számla talán legfontosabb adata, hiszen ez az az összeg, amelyet Önnek a lakossági gáz fogyasztásáért az adott időszara meg kell fizetnie. Amennyiben Ön csekken fizeti a gázdíjat, akkor ez az összeg megegyezik a csekken található öszeggel. 

Fizetési határidő

A fizetési határidő (sokan félreértelmezik ezt a dátumot) azt jelenti, hogy a számla összegének erre a napra kell beérkeznie a gázszolgáltató számlájára. Magyarul ha ezen a napon adjuk fel a csekket a postán, akkor az már sajnos későn fog beérkezni a gázszolgáltatóhoz. Az NKM Energia Zrt. (Nemzeti Közművek, mint gázszolgáltató) honlapján például azt javasolja ügyfeleinek, hogy minimum két munkanappal korábban fizessék azt be, hogy biztonsággal beérkezzen határidőben. 

A rezsidíj csökkentése nélkül Önt ebben az időszakban a következő fizetési kötelezettség terhelte volna:

Itt azt az összeget találja meg a kedves ügyfél, hogy a 2013-tól bevezetett un. rezsicsökkentés (mellyel a kormányzat a hazai háztartások rezsiköltségét kívánta mérsékelni) nélkül mekkora összeg állna az aktuális csekken, azaz mennyit kellene fizetnie az adott elszámolási időszakban. (A rezsicsökkentésből később komoly politikai csatatér lett, így annak részleteivel jelen cikkben nem kívánunk foglalkozni.  a szerk.)

A rezsidíj csökkentésének eredményeképpen az Ön megtakarítása:

- ebben az elszámolt időszakban: 

Az itt látható összeg tehát nem más, mint amit Ön az adott időszakban "nem fizet meg" azért, mert életbe lépett az un. rezsicsökkentés. (Egy kis matematika: a csekken lévő összeget és ezt az összeget ha összedja, akkor épp azt az összeget kapja amiről az előző pontban beszéltünk. Példánkban tehát 4301 Ft + 12741 Ft = 17042 Ft)

- 2013. január 1-je óta összesen:

Ezen a soron egy jóval nagyobb összeget olvashat általában a T. Gázfogyasztó, mert itt azt kell feltüntetnie a gázszolgáltatónak, hogy a rezsicsökkentés miatti un. "megtakarítás" összesen mennyi volt 2013 óta, amióta azt bevezették. Ezt az adatot sokan kormányzati "marketingként" értelmezik, hiszen az adott havi számlához vajmi kevés köze van...

Bízunk benne, hogy gázszámla értelmező cikkünk segített megérteni a gázszámlán lévő adatokat.

Cikkünk rövidesen folytatódik a gázszámla 2. oldalának értelmezésével, így érdemes lesz visszatérni oldalunkra, a ProfitLine.hu gazdasági oldalra, ahol a célunk, hogy érthetően elmagyarázzuk a(z) (gazdasági) élet nagy dolgait.

Addig is ajánljuk figyelmükbe lakossági gáz árak 2020 kalkulátorunkat, mely a cikk alatt indul el.

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági gáz 2020-ban kalkulátor ITT indul

15%-ot emelkedett a PEPE miután listázta a Coinbase, vajon robban a Dogeverse is?

A Pepe óriási erővel vágtat a piacon, az elmúlt 24 órában 15 százalékot emelkedett.
2024. 04. 27. 00:01
Megosztás:

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.
2024. 04. 26. 23:00
Megosztás:

Márciusban nőtt a munkakeresők száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 26. 22:00
Megosztás:

Megszavazta a Richter közgyűlése a kiosztandó osztalékot

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.
2024. 04. 26. 21:00
Megosztás:

Hiánypótló tőkeprogramokat indít a Nemzeti Tőkeholding Zrt.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését - ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
2024. 04. 26. 20:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége - közölte az uniós parlament csütörtökön.
2024. 04. 26. 19:30
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 26. 19:00
Megosztás:

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás:

Vajmit nőtt a hazai ipari-logisztikai ingatlanállomány az első negyedévben

A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 18:00
Megosztás:

95 milliárd forint osztalékot fizet az Erste

Az Erste 95 milliárd forint osztalékot fizet a 2023-as eredmény terhére - tette közzé az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 04. 26. 17:30
Megosztás:

A kormány két hét haladékot adott a MÁSZ tagjainak

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 26. 17:00
Megosztás:

Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.
2024. 04. 26. 16:30
Megosztás:

Indokolt a GVH részéről a halasztás a versenytörvények kapcsán

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 16:00
Megosztás:

Komoly eredményeket ért el a Mol tavaly

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el - mondta a csoport elnök-vezérigazgatója a részvényesek közgyűlésén Budapesten csütörtökön.
2024. 04. 26. 15:30
Megosztás:

Új logisztikai komplexum épült Dunaharasztiban

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. tízmilliárd forintos beruházással épült logisztikai komplexumát csütörtökön Dunaharasztiban, amely a legmodernebb, leginnovatívabb technológiákkal működik.
2024. 04. 26. 15:00
Megosztás:

Alulmaradt az amerikai gazdaság a várakozásokkal szemben az első negyedévben

Az első negyedévben a vártnál kevésbé nőtt az Egyesült Államok évesített bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2024. 04. 26. 14:30
Megosztás:

Először fizet osztalékot az Alphabet

Óriásit emelkedett az Alphabet a tegnapi zárás után közzétett első negyedéves gyorsjelentését követően.
2024. 04. 26. 14:00
Megosztás:

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" kivizsgálása kapcsán

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 13:30
Megosztás:

Exkluzív együttműködés: a CAFE FREI fejlesztette az ALDI új saját márkás kávéit

Az ALDI Magyarország tovább bővítette együttműködését és termékfejlesztését a CAFE FREI-jel. Az eredmény: két, saját márkás kávé, amelyeknek ízvilágát az áruházlánc ikonikus termékei ihlették. A BARISSIMO BY CAFE FREI kávék kizárólag az ALDI üzleteiben lesznek kaphatók. A „Nussknacker” őrölt kávékeverék igazi aromabomba, amely a népszerű ALDIs csokoládé ízvilágát tükrözi, a „Germknödel” ízvariánst pedig az áruházlánc fagyasztott kínálatában található, szintén sikeres szilvás gőzgombóc ihlette.
2024. 04. 26. 12:30
Megosztás:

Először szállítunk földgázt Azerbajdzsánból

A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.
2024. 04. 26. 12:00
Megosztás: