Hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első blokkját

2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első kilowattóra elektromos energiát a Belarusz Köztársaság villamosenergia-hálózatába.

„Az atomerőmű által az egységes belorusz villamos energetikai rendszer számára termelt első kilowattóra betáplálása történelmi pillanat, az atomkorszak kezdetét jelenti a köztársaság életében. Mindez a belorusz és az orosz szakemberek sikeres munkájának köszönhetően jöhetett létre. Kétségtelen, még sok munka van hátra az új blokk kereskedelmi üzemkezdetéig, de már most kijelenthetjük, hogy a belorusz atomerőművi projekt sikeres. Ez az első Oroszországon kívül épített orosz technológiájú, 3+ generációs blokk” – közölte az esemény kapcsán  Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

„Az AESZ-2006-os projekt, amely alapján a Belorusz Atomerőmű VVER-1200-as blokkja épült, ma az egyik legígéretesebb és a leginkább keresett termék a nemzetközi nukleáris piacon. A 3+ generációs, VVER-1200 típusú nyomott vizes reaktorokkal felszerelt atomerőművek megrendelői között tudhatjuk Finnországot, Magyarországot, Törökországot, Bangladest, Kínát és más országokat. Ez mindennél többet mond, bizonyítva az orosz atomtechnológia megbízhatóságát és hatékonyságát” – emelte ki Andrej Petrov, a Roszenergoatom konszern vezérigazgatója, az ASZE Rt. építési ágazatának első alelnöke.

2020. augusztus 7-én az első blokk reaktorának aktív zónájába beemelték a friss üzemanyagot tartalmazó üzemanyag-kazettákat. Ezt követően, október 11-én a fizikai indítás szakaszában a reaktor elérte a minimálisan ellenőrzött teljesítményszintet (kevesebb, mint a névleges teljesítmény
1 százaléka). 2020. október 23-án a Belorusz Atomerőmű megkapta az engedélyt a villamosenergia-termelés kezdetére, amely alapján a reaktor teljesítményét fokozatosan 1-ről 50 százalékra növelték, majd rákapcsolták a blokkot a Belarusz Köztársaság egységes villamosenergia-rendszerére, illetve az engedély alapján a reaktor 50 százalékos teljesítményszintjén elvégzik a szükséges ellenőrzéseket.  A tervek szerint a blokk üzembe helyezési szakasza 2020. december elején fejeződik be, majd ezt követi a próbaüzem. A Belorusz Atomerőmű első blokkjának kereskedelmi üzemkezdete 2021. első negyedévében várható.

Mennyibe kerül 1 kwh villamos energia 2020-ban? ITT kiszámolhatod!

A Belorusz Atomerőmű első blokkja az első orosz technológiával épült, külföldi, 3+ generációs blokk. Jelenleg három ilyen típusú egység üzemel Oroszországban: kettő a Novovoronyezsi, egy pedig a Leningrádi Atomerőműben. Idén október 22-én kapcsolták a villamosenergia-hálózatra a negyedik  3+ generációs orosz egységet, a Leningrádi Atomerőmű 6-os blokkját.  

A korábbi reaktor nemzedéket képviselő VVER-1000-es blokkokkal összehasonlítva a 3+ generációs VVER-1200 típusú reaktorokkal szerelt innovatív blokkok a gazdaságossági és a biztonsági mutatók terén egyaránt felülmúlják elődjeiket. Olyan komplex technológiai megoldásokat alkalmaznak, amelyek növelik az erőmű üzemeltetésének biztonságát és megakadályozzák, hogy valaha is  radioaktív anyagok  kerüljenek a környezetbe. A reaktor kettős falú védőépületben (konténment) található: a  belső burkolat biztosítja a reaktor hermetikus elhatárolását a külvilágtól. A külső burkolat szerepe, hogy ellenálljon a természeti és emberi tevékenységből fakadó behatásoknak, az épület ellenáll a tornádóknak, a hurrikán erejű szélnek, a földrengéseknek stb. A blokk passzív biztonsági rendszerei  teljes áramkimaradás esetén is működőképesek maradnak, és minden biztonsági feladatot képesek ellátni az aktív rendszerek, valamint az üzemeltető személyzet beavatkozása nélkül.

A passzív hőelvezető rendszer a villamosenergia-betáplálás kiesése esetén is biztosítja, hogy a gőzfejlesztőkön keresztül a reaktor maradék (remanens) hőjét el lehessen vezetni. Szükség esetén külső beavatkozás nélkül bekapcsol a rendszer, miután az a fizikai törvényszerűségek mentén működik. Vészhelyzet esetén - ha a primerkörben egy bizonyos szint alá csökkenne a nyomás -  bórozott vizet juttatnak a reaktorba, amely a neutronok elnyelésével fékezi a láncreakciót.

A reaktortartály alatt található a zónaolvadékot felfogó eszköz, más néven zónaolvadék-csapda, amely egy feltételezett baleset esetén is képes arra, hogy magába zárja és lehűtse a reaktor aktív zónájának olvadékát. A zónaolvadék-csapdának köszönhetően még a feltételezett legsúlyosabb baleset esetében sem kerülhet radioaktív szennyeződés a környezetbe.

Az előző generációhoz képest a VVER-1200-as reaktor teljesítménye 20 százalékkal nőtt, jelentősen csökkent a kiszolgáló személyzet száma, az alapvető berendezések élettartama kétszeresére – 30-ról 60 évre nőtt – ami további 20 évvel meghosszabbítható.

A Belorusz Atomerőmű primer köri berendezéseit az Atomenergomas Rt. szállítja. Az üzemanyag-kazettákat a TVEL Rt. Novoszibirszki Üzemében gyártották, az urán-dioxid üzemanyag dúsítottságának mértéke 1,3 és 4,4 százalék között változik.

A Roszatom a világ élenjáró atomenergetikai vállalata, amely sorozatban építi az atomerőműveket A világon eddig 102 olyan atomenergetikai létesítményt építettek, amelyek orosz technológiát használnak. Ezek közül 78 VVER típusú nyomott vizes blokk. A Roszatom jelenlegi megrendelésállománya 36 VVER típusú blokkra szól, ezek 12 országban a megvalósítás különböző szakaszában vannak, 9 országban 25 blokk esetében pedig már az építési munkák folynak.

Hozzászólások

Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba

Megérkezett a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina első szállítmánya az Egyesült Királyságba, ahol a jövő héten megkezdődik az oltási kampány.
2020. 12. 04. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaországban ingyenes lesz az oltás

A koronavírus-elleni vakcina ingyenes lesz Franciaországban, az oltási kampány az idősotthonban élők és dolgozók, egymillió ember beoltásával kezdődik, februárban 14 millió veszélyeztetettnek számító ember veheti fel az oltást, majd tavasz folyamán a lakosság fennmaradó része - jelentette be Jean Castex miniszterelnök az oltási menetrendről tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2020. 12. 04. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, csütörtökre megint csaknem 14,5 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, viszont egymást követő második napon ismét többen gyógyultak meg, mint ahányan megfertőződtek.
2020. 12. 03. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Terjeszkedik a Wizz Air az Egyesült Királyságban

Tovább terjeszkedik a Wizz Air az Egyesült Királyságban, a cég brit leányvállalata Cardiff repülőtéren nyit új bázist, amely a negyedik lesz az országban London Luton és Gatwick, valamint Doncaster Sheffield mellett - közölte a légitársaság csütörtökön az MTI-vel.
2020. 12. 03. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkvában megkezdődik a tömeges védőoltás

Moszkvában pénteken megkezdődik a koronavírus elleni tömeges védőoltás beadása, amelyre aznaptól lehet online feliratkozni - közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtöki blogbejegyzésében.
2020. 12. 03. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe csökkenéssel nyitottak a tőzsdék

Túlnyomórészt enyhe csökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb nyugat-európai részvénypiacokon.
2020. 12. 03. 09:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Belgium 2021 elején megkezdheti a lakosság beoltását

Belgium készen áll arra, ha biztonságos vakcina áll rendelkezésre, hogy akár már január ötödikén megkezdje a lakosság beoltását - közölte Alexander De Croo belga miniszterelnök szerdán
2020. 12. 03. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban

Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Németországban január 10-ig - jelentették be szerdán Berlinben.
2020. 12. 03. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább nőtt a spanyol munkanélküliség

Spanyolországban mintegy 0,7 százalékkal, több mint 25 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma novemberben az előző hónaphoz képest - közölte a munkaügyi tárca szerdán Madridban.
2020. 12. 03. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javul a járványhelyzet Lengyelországban

Javulnak Lengyelországban a koronavírus-járvány napi fertőzöttségi adatai, a valódi áttörés azonban a védőoltások elindításától várható majd - jelentette ki szerdán Adam Niedzielski egészségügyi miniszter. A közel 38 millió lakosú országban a járvány kitörése óta több mint egymillió fertőzést mutattak ki.
2020. 12. 03. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhítik a szigorú korlátozásokat Ausztriában

Ausztriában a koronavírus-járvány terjedése miatt november 17-e óta tartó rendkívüli korlátozásokat december 7-én ugyan enyhítik, de csak egyes területeken és bizonyos szigorítások érvényben maradásával - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán a kormányülést követően.
2020. 12. 02. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vlagyimir Putyin elrendelte a széleskörű védőoltás jövő heti megkezdését

A koronavírus elleni széleskörű védőoltás - elsősorban az orvosok és tanárok körében történő - jövő heti megkezdésére adott utasítást Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán.
2020. 12. 02. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Túlnyomórészt lemorzsolták napi veszteségeiket az európai részvényindexek

Túlnyomórészt lemorzsolták napi veszteségeiket az európai részvényindexek a szerdai zárásra, a nap nyertese több mint 1 százalékos emelkedéssel London volt, miután Nagy-Britannia a világon elsőként engedélyezte a Covid-19 betegség elleni amerikai-német védőoltás kereskedelmi forgalomba történő hozatalát.
2020. 12. 02. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületet vett a Kínában működő német gépipari vállalatok forgalma

Lendületet vett a Kínában működő német gépipari vállalatok forgalma az ágazat szakmai képviseleti szervezetének szerdán publikált felmérése alapján.
2020. 12. 02. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovéniában és Horvátországban is nőtt a fertőzöttek száma

Tovább nőtt az új típusú koronavírus-járványban fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, előbbiben nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.
2020. 12. 02. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

MVM Energetika lesz az MVM Magyar Villamos Művek új neve

Új, egységes márkanévvel - MVM Energetika - folytatja tevékenységét az MVM csoport január 1-jétől; az NKM-vállalatok elnevezéseiben is megjelenik, hogy a csoporthoz tartoznak - közölte a csoport szerdán az MTI-vel.
2020. 12. 02. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengülés az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2020. 12. 02. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy-Britanniában feloldják a zárlatot, jön az új készenléti rendszer

Megszavazta kedden a londoni alsóház a koronavírus-járvány megfékezése végett november 5-én bevezetett négyheti angliai zárlat feloldását. A döntés nyomán szerdán nulla órától új, háromfokozatú készenléti rendszer lép életbe, de Anglia nagy része a két legmagasabb készültségi szint hatálya alá kerül.
2020. 12. 02. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európai felmérés készült a járvány alatti munkavállalói véleményekről

A Hogan Assessments európai felmérésében több mint 700 munkavállaló nyilatkozott arról, hogy 2020 hogyan változtatta meg a munkához való hozzáállásukat. A felmérés kiindulópontja az volt, hogy több vállalatvezetővel készített korábbi felmérés azt az eredményt hozta, hogy a munkatársi elköteleződés a megkérdezettek több mint 40 %-ánál kiemelt problémát jelent a pandémiás időszakban.
2020. 12. 02. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Űrszemetet takarít az Európai Űrügynökség

Az Európai Űrügynökség (ESA) 86 millió eurós szerződést írt alá a ClearSpace nevű svájci start-up vezette csoporttal a világ első űrszemét-eltakarító misszióját megrendelve.
2020. 12. 02. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások: