Hogyan működik a Libra, hogyan lehet fizetni a Facebook kriptodevizájával?

„Kár tőzsdére lépnie, nincs már benne fantázia” – hangzott el számtalan alkalommal az ellenérv, a Facebook 2012-es tőzsdére lépésével kapcsolatban. Az azóta eltelt 7 év azonban erősen rácáfolt a korábbi szkeptikus véleményekre.

Hogyan működik a Libra, hogyan lehet fizetni a Facebook kriptodevizájával?

Egyrészt a világ legismertebb közösségi platformja, mára kibocsátási árának mintegy ötszörösét (!) éri a parketten, másrészt 2020-ban minden eddiginél nagyobb dobásra készül: Libra névre keresztelt kriptodevizájával ugyanis a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójává kíván válni.

Noha az impozáns címért korábban már több kriptopénz kibocsátója is bejelentkezett, eddig még egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Igaz, egyik kezdeményezés  mögött sem állt akkora apparátus, mint amivel a Facebook holdudvara (Instagram, Messenger, WhatsApp, stb) rendelkezik - olvashatjuk a totalreturn.hu elemzői blogban.

Ezt érdemes tudni a Facebook pénzről, a Libráról

 - A Libra, egy a Facebook által létrehozott virtuális deviza, aminek célja, hogy az eddigieknél sokkal egyszerűbben lehessen mobiltelefon segítségével fizetni vagy pénzt átutalni.

- Szakmai szempontból egy hagyományos kriptovaluta és hátterét a bitcoinhoz hasonlóan a blokklánc-technológia (blockchain) biztosítja. Működését tekintve egy decentralizált fizetőeszköz, tehát teljesen független a nemzetállamok központi bankjaitól (MNB, FED, stb)

- A Libra nem csupán egy nagyratörő terv, hanem egy már létező fizetőeszköz. Működésének biztonságáról a Facebook és 28 szakmai partnere gondoskodik, felügyeletét pedig a svájci székhelyű Libra Association látja el.

- A Libra egy devizakosárból számítja ki a mindenkori értékét, ezért sokkal stabilabb lesz, mint a bitcoin és az altcoinok.

- Valódi, teljes értékű fizetőeszközként előreláthatólag csak 2020-tól fog működni.

Így fizethet majd a Librával - Hogyan működik a virtuális pénztárca?

Aki Librával szeretne fizetni a jövőben, annak szüksége lesz egy virtuális pénztárcára. Ennek szerepét egy Calibra nevű alkalmazás fogja ellátni, ami a Facebook saját fejlesztése. A Calibra iOS és Android mobiltelefonokon is fog futni. Így működik majd a fizetés a gyakorlatban:

- A felhasználóknak telepíteniük kell mobiltelefonjukra a Calibrát.

- Az alkalmazáson keresztül lesznek ellenőrizhetők a korábbi tranzakciók és az aktuális egyenlegek is.

- Az ismerőslistát automatikusan szinkronizálni lehet a Facebook alkalmazásaival.

- A Messenger és WhatsApp segítségével ezután 1-2 másodperc alatt küldhetünk Librát bárkinek, a világ bármely pontjára.

A Calibra a Facebook leányvállalataként fog működni. Az anyacég külön közleményben erősítette meg, hogy kiemelt figyelmet fordít az adatok biztonságára és a kiberbűnözés elleni harc támogatására.

Facebook Libra érvek pro- és kontra

A pénz- és tőkepiaci szereplők körében vegyes fogadtatásban részesült a Libra. A kriptovaluta árfolyamok például emelkedéssel reagáltak a 2019 júniusi hírekre, míg a konzervatív oldal és az amerikai kongresszus is aggodalmát fejezte ki az új virtuális fizetőeszközzel kapcsolatban.

- Szükség van rá egyáltalán? Egyelőre abban sincs szakmai egyetértés, egyáltalán szükség van-e olyan decentralizált fizetőeszköz térnyerésére, ami valóban képes konkurálni a globális monetáris rendszerrel. Számos érv hangzott el pro- és kontra is. Egyesek már most költséghatékony, globális pénzügyi megoldásként ünneplik a Librát, míg mások azért aggódnak, hogy túl nagy pénzügyi hatalom összpontosulhat a Facebook kezében.

- Tényleg megbízható? A Facebook nevét erősen bepiszkító Cambridge Analytica botrány után, még mindig sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a közösségi oldal képes-e hatékonyan megóvni a felhasználók adatait a „darkweb” szereplőitól.

- Van már rossz tapasztalat! Facebook Credits néven már volt virtuális valutája a cégnek, amit érdektelenség miatt 2013-ban megszüntettek.

2020 lehet a fintech áttörés éve?

A Facebook 1,7 milliárd felhasználója számára szeretné biztosítani az új fizetési lehetőséget. Ez pedig gyorsan megtöbbszörözheti azt a néhány tízmillió fős kriptovaluta közösséget, ami aktívan használja fizetésre a bitcoint és az altcoinokat. 

Az első időszakban a Facebook is csak egy klasszikus peer-to-peer megoldásban gondolkodik, azonban a végső cél, hogy a kiskereskedők is képesek legyenek minél hamarabb Librát elfogadni. Következő lépésként pedig jöhetnek a KKV- és nagyvállalati szegmens számára kifejlesztett integrálható és intelligens fizetési megoldások (például: webáruház fizetések).

Habár számos kérdés nyitott még a Librával kapcsolatban, a fintech szakértők elemzései szerint jó eséllyel ez lehet az első kriptovaluta, ami valóban meghódítja a világot. 

Technológiai szempontból minden eszköz adott lesz 2020-ra az új pénzügyi innováció elterjedéséhez. A végső döntést azonban maguk a felhasználók fogják meghozni.

A cikk szakértő támogatója az Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt.

Hozzászólások

Veszélyben a horvát turisztikai idény

Az alacsony átoltottság miatt veszélybe kerülhet a turisztikai idény - mondta Vili Beros horvát egészségügyi miniszter szerdán újságíróknak, a kabinet szűkebb körű ülését követően.
2021. 06. 23. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kéthetes munkaszünetet rendeltek el Burjátföldön

Az oroszországi Burjátföld vezetése bejelentette, hogy vasárnaptól július 11-ig munkaszünetet rendel el a járványhelyzet romlása miatt.
2021. 06. 23. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az új családi házak értékesítése az USA-ban

Jelentősen csökkent az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban májusban, immár a második egymást követő hónapban.
2021. 06. 23. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Áramfogyasztási rekordot hozott a kánikula

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása kedden, június 22-én a rendszertehelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett - közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. az MTI-vel szerdán.
2021. 06. 23. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zárt a forint árfolyama

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon szerdán: az euróhoz és a svájci frankhoz képest kissé gyengült, míg a dollárral szemben erősödött.
2021. 06. 23. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi az a Bitcoin, és hogyan kezdjen neki az ember?

Szinte a csapból is a Bitcoin, annak aktuális árfolyama, illetve az azzal való kereskedés folyik, nem véletlen, hogy a nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz egyre inkább elfogadott a pénzügyi világban. Mielőtt azonban nekikezd az ember a kereskedésnek, nem árt, ha pontosan megismeri, hogyan működik a Bitcoin rendszere.
2021. 06. 23. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A nemzetközi tőzsdékhez képest felülteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 431,16 pontos, 0,89 százalékos emelkedéssel, 48 624,32 ponton zárt szerdán.
2021. 06. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pályázatot hirdet az MNB

Kreatív pályázatot hirdet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából; a Forint75 című megmérettetésre a 6-18 éves korosztály által készített rajzokat, képregényeket, fotókat, valamint videós műveket várnak - olvasható a jegybank az MTI-hez küldött szerdai közleményében.
2021. 06. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Nemzeti Múzeum vásárolta meg a koronázási palást egy darabját a BÁV aukcióján

A Magyar Nemzeti Múzeumba kerül a BÁV Centenáriumi aukciójának egyik különlegessége, a magyar koronázási palást töredéke. A történelmi ereklyét 21,25 millió forintért vásárolta meg a Múzeum, amely a Szent István király által adományozott miseruhából készült palástot is őrzi.
2021. 06. 23. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyarok majdnem fele tervez lakás- vagy házfelújítást

Magyarországon a lakosság 49 százaléka tervez lakás- vagy házfelújítást egy éven belül - közölte az újHÁZ Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat szerdán az MTI-vel a féléves Trendriportja alapján.
2021. 06. 23. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Enyhe emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók szerdán, a pozitív hangulat továbbra is annak köszönhető, hogy Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke előző nap kongresszusi meghallgatásán világosan jelezte, hogy nem fognak túl gyorsan kamatot emelni pusztán inflációs félelmek miatt.
2021. 06. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Izraelben erősödik a járvány

Izraelben ismét erősödik a koronavírus-járvány, és megjelent a vírus fertőzőbb és veszélyesebb delta változata - jelentette a helyi média szerdán.
2021. 06. 23. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kisebb volt az államháztartás hiánya, mint egy évvel korábban

Májusban 269,0 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami 55,1 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az öthavi deficit 1312,6 milliárd forintot tett ki, ami 261,1 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában - erősítette meg szerdán kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium.
2021. 06. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jót tesz a májnak a kávézás?

A kávé fogyasztása csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg brit kutatók, akik a BMC Public Health orvosi folyóiratban publikálták tanulmányukat.
2021. 06. 23. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan forgatja fel a technológia a biztosítási piacot?

Más iparágakkal összehasonlítva a biztosítási szektor nehezebben reagál a technikai újításokra, mégis, a fennmaradás érdekében elkerülhetetlen, hogy a biztosítási cégek is érdemben foglalkozzanak az innovatív megoldásokkal. A technikai vívmányok ugyanis lehetőséget adnak a biztosítóknak, hogy növeljék gazdasági és társadalmi hatásukat. Az Allianz Hungária a jelenben is odafigyel ügyfelei igényeire, a „Biztosítás 2030” című sorozatában most azt vizsgálja, hogy miképpen fokozható az ügyfél-elégedettség a jövőben, illetve a különböző technológiák hogyan alakítják át a biztosítási piacot.
2021. 06. 23. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyagtermékek szabályozása

A körforgásos gazdaságra való átállás érdekében el kell érni, hogy a magyar fogyasztók egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék igénybe. Ezért - egyéb szigorítások mellett - a gyártóknak bizonyos műanyagtermékek esetében tájékoztatást kell nyújtaniuk a fogyasztók számára, összhangban az európai uniós szabályozással - jelentette ki Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
2021. 06. 23. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Élénkül a gazdaság az euróövezetben

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben élénkült a gazdasági aktivitás júniusban az euróövezetben a járványvédelmi korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserek körében végzett felmérése alapján.
2021. 06. 23. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugtalanságot kelt az otthonokban a megnövekedett internethasználat

A koronavírus-járvány alatt jelentősen megnőtt az otthoni internethasználat, és sokakat aggaszt, hogy mindez miként hat az egészségükre és a személyes adataik biztonságára - mutat rá az EY 17 500 háztartás bevonásával készült nemzetközi kutatása. A szolgáltatóknak érdemes figyelembe venniük a fogyasztói aggályokat, különben a felhasználók egyre elutasítóbbá válhatnak az új termékekkel és megoldásokkal szemben.
2021. 06. 23. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Segít az MNB, hogy ne legyen extra teher a moratórium

A money.hu korábban tett javaslataival lényegében megegyező módon szeretné megkönnyíteni azoknak az adósoknak a helyzetét a Magyar Nemzeti Bank, akik a hiteltörlesztési moratóriumból kikerülve megfelelő anyagi lehetőségekkel bírnak arra, hogy most némi pluszt vállalva mentesítsék magukat a szerződések futamidejének hosszú hónapokkal történő meghosszabbodásának hatásaitól.
2021. 06. 23. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatosan nő a nemzetközi kereskedelmi láncok súlya

A magyarországi tizenegy kereskedelmi üzletlánc 2020-ban 7,3 százalékkal több, 5306 milliárd forint bruttó forgalmat ért el, ezzel 2007-hez képest 96 százalékkal bővült, vagyis csaknem megkétszereződött a piac - hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató legfrissebb elemzésében.
2021. 06. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: