Hogyan működik a Libra, hogyan lehet fizetni a Facebook kriptodevizájával?

„Kár tőzsdére lépnie, nincs már benne fantázia” – hangzott el számtalan alkalommal az ellenérv, a Facebook 2012-es tőzsdére lépésével kapcsolatban. Az azóta eltelt 7 év azonban erősen rácáfolt a korábbi szkeptikus véleményekre.

Hogyan működik a Libra, hogyan lehet fizetni a Facebook kriptodevizájával?

Egyrészt a világ legismertebb közösségi platformja, mára kibocsátási árának mintegy ötszörösét (!) éri a parketten, másrészt 2020-ban minden eddiginél nagyobb dobásra készül: Libra névre keresztelt kriptodevizájával ugyanis a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójává kíván válni.

Noha az impozáns címért korábban már több kriptopénz kibocsátója is bejelentkezett, eddig még egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Igaz, egyik kezdeményezés  mögött sem állt akkora apparátus, mint amivel a Facebook holdudvara (Instagram, Messenger, WhatsApp, stb) rendelkezik - olvashatjuk a totalreturn.hu elemzői blogban.

Ezt érdemes tudni a Facebook pénzről, a Libráról

 - A Libra, egy a Facebook által létrehozott virtuális deviza, aminek célja, hogy az eddigieknél sokkal egyszerűbben lehessen mobiltelefon segítségével fizetni vagy pénzt átutalni.

- Szakmai szempontból egy hagyományos kriptovaluta és hátterét a bitcoinhoz hasonlóan a blokklánc-technológia (blockchain) biztosítja. Működését tekintve egy decentralizált fizetőeszköz, tehát teljesen független a nemzetállamok központi bankjaitól (MNB, FED, stb)

- A Libra nem csupán egy nagyratörő terv, hanem egy már létező fizetőeszköz. Működésének biztonságáról a Facebook és 28 szakmai partnere gondoskodik, felügyeletét pedig a svájci székhelyű Libra Association látja el.

- A Libra egy devizakosárból számítja ki a mindenkori értékét, ezért sokkal stabilabb lesz, mint a bitcoin és az altcoinok.

- Valódi, teljes értékű fizetőeszközként előreláthatólag csak 2020-tól fog működni.

Így fizethet majd a Librával - Hogyan működik a virtuális pénztárca?

Aki Librával szeretne fizetni a jövőben, annak szüksége lesz egy virtuális pénztárcára. Ennek szerepét egy Calibra nevű alkalmazás fogja ellátni, ami a Facebook saját fejlesztése. A Calibra iOS és Android mobiltelefonokon is fog futni. Így működik majd a fizetés a gyakorlatban:

- A felhasználóknak telepíteniük kell mobiltelefonjukra a Calibrát.

- Az alkalmazáson keresztül lesznek ellenőrizhetők a korábbi tranzakciók és az aktuális egyenlegek is.

- Az ismerőslistát automatikusan szinkronizálni lehet a Facebook alkalmazásaival.

- A Messenger és WhatsApp segítségével ezután 1-2 másodperc alatt küldhetünk Librát bárkinek, a világ bármely pontjára.

A Calibra a Facebook leányvállalataként fog működni. Az anyacég külön közleményben erősítette meg, hogy kiemelt figyelmet fordít az adatok biztonságára és a kiberbűnözés elleni harc támogatására.

Facebook Libra érvek pro- és kontra

A pénz- és tőkepiaci szereplők körében vegyes fogadtatásban részesült a Libra. A kriptovaluta árfolyamok például emelkedéssel reagáltak a 2019 júniusi hírekre, míg a konzervatív oldal és az amerikai kongresszus is aggodalmát fejezte ki az új virtuális fizetőeszközzel kapcsolatban.

- Szükség van rá egyáltalán? Egyelőre abban sincs szakmai egyetértés, egyáltalán szükség van-e olyan decentralizált fizetőeszköz térnyerésére, ami valóban képes konkurálni a globális monetáris rendszerrel. Számos érv hangzott el pro- és kontra is. Egyesek már most költséghatékony, globális pénzügyi megoldásként ünneplik a Librát, míg mások azért aggódnak, hogy túl nagy pénzügyi hatalom összpontosulhat a Facebook kezében.

- Tényleg megbízható? A Facebook nevét erősen bepiszkító Cambridge Analytica botrány után, még mindig sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a közösségi oldal képes-e hatékonyan megóvni a felhasználók adatait a „darkweb” szereplőitól.

- Van már rossz tapasztalat! Facebook Credits néven már volt virtuális valutája a cégnek, amit érdektelenség miatt 2013-ban megszüntettek.

2020 lehet a fintech áttörés éve?

A Facebook 1,7 milliárd felhasználója számára szeretné biztosítani az új fizetési lehetőséget. Ez pedig gyorsan megtöbbszörözheti azt a néhány tízmillió fős kriptovaluta közösséget, ami aktívan használja fizetésre a bitcoint és az altcoinokat. 

Az első időszakban a Facebook is csak egy klasszikus peer-to-peer megoldásban gondolkodik, azonban a végső cél, hogy a kiskereskedők is képesek legyenek minél hamarabb Librát elfogadni. Következő lépésként pedig jöhetnek a KKV- és nagyvállalati szegmens számára kifejlesztett integrálható és intelligens fizetési megoldások (például: webáruház fizetések).

Habár számos kérdés nyitott még a Librával kapcsolatban, a fintech szakértők elemzései szerint jó eséllyel ez lehet az első kriptovaluta, ami valóban meghódítja a világot. 

Technológiai szempontból minden eszköz adott lesz 2020-ra az új pénzügyi innováció elterjedéséhez. A végső döntést azonban maguk a felhasználók fogják meghozni.

A cikk szakértő támogatója az Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt.

Hozzászólások

Szja mentesség -Jó az irány

A korhoz kapcsolódó adókedvezmények nem ismeretlenek az elmúlt 10 évben kialakított jövedelemadó rendszerben, így nem ez az első alkalom, hogy a 25 év alattiak adókedvezményben részesülnek. 2018. december 31-ig a 25 év alatti munkavállalók foglalkoztatása esetén szociális hozzájárulási adó (szocho) kedvezményt kaptak a munkáltatók. Ez legfeljebb havi 100.000 forint adóalap csökkentést jelentett, ennek a szochoját nem kellett a foglalkoztatónak befizetnie. A fiatal munkavállalók szocho kedvezményét – több más kedvezménnyel együtt – 2019-ben eltörölték azzal, hogy a pályakezdő fiatalok után még átmenetileg érvényesíthető volt a korábban kapott kedvezmény.
2021. 01. 19. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Három német vállalat döntött magyarországi beruházás mellett

Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
2021. 01. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

SZÉP kártya 2021 szabályok - nem olyan szép...

További fél évig lehet élni a megemelt SZÉP-kártya limitek és a szociális hozzájárulási (szocho) adómentesség adta lehetőséggel, viszont a cafeteria-juttatásokat januártól szakképzési hozzájárulás, júliustól pedig szocho is terheli. A Mazars szakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat az első és második félévben alkalmazandó új szabályokról.
2021. 01. 19. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyit kamatozik ma egy állampapír 2021-ben? Mutatjuk!

Az állampapír a legbiztonságosabb befektetési forma Magyarországon, mert a befektetések mögött a legnagyobb és legstabilabb szereplő, a Magyar Állam áll. Az állampapírok lejáratakor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra is az állam értékhatártól függetlenül garantálja a kifizetést, mely követelés az állammal szemben nem évül el - olvasható az Államkincstár hivatalos tájékoztatásában.
2021. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nutex elemzés

2021. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Delta elemzés

2021. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2021. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2021. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csökkentek a budapesti albérletárak

Az országos lakbérek tavaly novemberre 12 százalékkal, a budapestiek 15 százalékkal voltak alacsonyabbak a januárihoz mérten - közölte a Központi Statisztikai Hivatal honlapján az ingatlan.com-mal közös lakbérindexük friss adatait hétfőn.
2021. 01. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Intelligens navigáció és vezeték nélküli töltés mini-holdrobotok számára

A robotoknak energiára van szükségük, még a Holdon is. Az elektromos áramot általában fedélzeti napelemekből nyerik, ám a kisebb méretű robotoknak kiegészítő áramforrásra is szükségük van. Ehhez két új technológiát – a vezeték nélküli töltést és az intelligens önálló navigációt – kombinálják a kutatók. A kisméretű robotokat úgy szerelik fel és tanítják be, hogy kiszámíthatatlan körülmények között is eljussanak a vezeték nélküli dokkolóállomásukhoz. Mindezt olyan környezetben, ahol a GPS technológia nem alkalmazható.
2021. 01. 19. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új fejezetet nyit a Takarékbank a biztosításban

A Takarékbank Zrt. és a HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. között létrejött stratégiai partnerségnek köszönhetően megjelent – a banki szektorban elsőként - az egy bank - több biztosító értékesítési modell. 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
2021. 01. 19. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javulóban a járványhelyzet Horvátországban és Szlovéniában

Az utóbbi 24 órában feleannyi új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovéniában és Horvátországban, mint egy nappal korábban, ami az illetékesek szerint derűlátásra ad okot a járvány lefolyását illetően.
2021. 01. 19. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Strapabírónak bizonyul a német gazdaság

Ellenállónak bizonyult a német gazdaság a november óta fokozatosan szigorodó járványvédelmi korlátozásokkal szemben a Bundesbank rendszeres havi jelentésének hétfőn publikált legfrissebb kiadása alapján.
2021. 01. 19. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

18,8 milliárd forintba kerülhet a Lánchíd felújítása

Az A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért a Lánchidat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel. Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi odalán arra tett ígéretet, hogy a 2023 őszéig tartó munkálatok közben, várhatóan mintegy másfél évig tartó lezárások idején a kényelmetlenségeken átgondolt közlekedésszervezéssel igyekeznek majd enyhíteni.
2021. 01. 19. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire számít Oroszország az új amerikai kormánytól?

Oroszország udvariasabb hangnemre számít az Egyesült Államok részéről, de nem táplál illúziókat a washingtoni vezetőváltással kapcsolatban - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján.
2021. 01. 18. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is enyhén emelkedik a fertőzöttek száma Belgiumban

Továbbra is enyhén emelkedik, kétezer felett maradt Belgiumban a koronavírussal fertőzöttek napi száma hétfőn. Hollandiában megkezdték az idősotthonok lakóinak beoltását. Luxemburg fokozza oltási kampánya ütemét, a nagyhercegségben ez idáig több mint háromezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.
2021. 01. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minél előbb szerezz be egy állóporszívót! Mutatjuk, miért

A porszívózás nem tartozik a legutáltabb házimunkák közé, mégis itt az ideje a ráncfelvarrásnak. Ezt a ráncfelvarrást, az innovációt az állóporszívók hozzák el számunkra, amik már elérhetőek bárki számára. Egyre többen használják a porszívók új generációját, ami nem véletlen. Lássuk, miért kell neked is minél előbb beszerezned egy állóporszívót, ha még eddig nem tetted!
2021. 01. 18. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra javul a járványhelyzet Csehországban

Mérsékelten újra javul a koronavírus-járványhelyzet Csehországban.
2021. 01. 18. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások: