Húsz év alatt megduplázódott az élelmiszercikkek és agrártermékek kereskedelme
 
			
		    A mezőgazdasági termékpiacok helyzetéről szóló új jelentés szerint a világkereskedelem és a működő piacok a fejlődés alapkövei és hozzájárulhatnak a befogadó gazdasági növekedéshez, a fenntarthatósághoz és az ellenálló képesség erősítéséhez.
„Szükség  van a piacokra, mint a globális élelmezési rendszerek alapvető részére.  Különösen az ilyen nehézségekkel teli időkben, a COVID-19, a  vándorsáska és az éghajlatváltozás idején,” –  írta a FAO főigazgatója,  Csü Tung-jü a kiadvány előszavában.
A globális agrár-élelmiszeripari értéklánc korszaka
Az adatok azt mutatják, hogy a globális agrár- és élemiszerkereskedelmi export mintegy harmada vesz részt a globális értékláncban, ezen termékek legalább kétszer lépik át határokat.
A  globális értékláncok bővüléséhez hozzájárult a jövedelmek emelkedése, a  kereskedelmi akadályok eltűnése és a technológiai fejlődés, amely  átalakította a piacokat és a kereskedelmi folyamatokat, közvetlen  kapcsolatot biztosítva a kereskedők és más országokban és kontinensen  élő fogyasztók között. „A globális értékláncok megkönnyítik a fejlődő országok számára a globális piacra való belépést,” – mondta a FAO főigazgatója.
A  globális láncban való részvételért cserébe a kistermelők növelni tudják  termelésük volumenét és értékét. Bár a globális értéklánc szigorúbb  élelmiszerminőségi és biztonsági követelményei akadályt is jelenthetnek  számukra. „Meg  kell duplázni a kistermelők támogatásáért tett erőfeszítéseinket, hogy  részt tudjanak venni a globális folyamatokban, és a vidéki térségek  fejlődéséért és az élelmezésbiztonságért,” – mondta Csü.
Ehhez  olyan szakpolitikai környezetre van szükség, ami lehetővé teszi a  piacok – és a kistermelők részvételének – kiteljesedését, többek között  jobb infrastruktúra és szolgáltatások, oktatás és termelő technológia  révén.
A  digitális technológia hozzájárulhat a piacok jobb működéséhez és a  kistermelők piachoz jutásához. Innovatív megoldások, mint az  élelmiszercikkek e-kereskedelme a termelőknek és a fogyasztóknak is  előnyös lehet. Ahhoz azonban, hogy a digitális innovációból a  legszegényebbek is részesüljenek, csökkenteni kell a fennálló digitális  szakadékot az agráriumban.
A  nyitott üzleti megoldások, mint a szerződéses termelés és a blockchain,  alkalmazásával a gazdák jobban bekapcsolódhatnak a modern és komplex  értékláncokba.
Piacok és fenntarthatóság
A FAO elemzés rámutat az agrár-élelmiszeripari piacok szerepére a fenntartható fejlődésben. Az önkéntes fenntarthatósági tanúsítványrendszer és szabványok szélesebb körű alkalmazásával a mezőgazdaságban a gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi érdekek jobban összeegyeztethetővé válnak.
Ezen  tanúsítványok elősegíthetik a tisztességes kereskedelmet, a  diszkrimináció-mentességet és a környezetbarát termelési módszereket.  Biztosíthatják a munkahelyek védelmét, a gyermekmunka kizárását és a  befektetéseket.
Ugandai  kávétermesztők példáját véve, a fenntarthatósági tanúsítványokat  alkalmazó családok 146%-kal növelték meg a gyermekek oktatására szánt  költéseiket és a gyermekek hosszabb ideig tanulnak, mint a tanúsítványt  nem használók. Etiópiában a fenntartható erdőgazdálkodáshoz és az  erdőségek csökkenésének megállításához járul hozzá az erdei fák  árnyékában termelt kávé – mutat rá egy másik, a témában végzett  tanulmány.
Itt  érdemes megjegyezni, hogy miközben a banán a legjelentősebb trópusi  kereskedelmi cikk, csupán mintegy 5-8%-a esik valamilyen  fenntarthatósági szabvány alá.
Kereskedelem és piacok – trendek és hatások
§ A nemzetközi agrár-élelmiszeripari kereskedelem fő mozgatói: technológiai fejlődés, urbanizáció, népesség- és jövedelemnövekedés, csökkenő szállítási költségek, kereskedelmi politikák és a vámok mérséklődése.
§ A közepes jövedelmű országok összesített részesedése a globális agrár-élelmiszeripari kereskedelemből 25%-ról (2001.) 36%-ra (2018.) nőtt.
§ Reálértéken a globális élelmiszer- és agrárcikk kereskedelem 1995 óta több mint kétszeresére nőtt, habár a növekedés ütemét a 2008-as pénzügyi válság lelassította. Hasonló hatások várhatók a COVID-19 járvány miatt.
§ A digitális technológiák átalakíthatják az élelmiszer értéklánc egészét. Javíthatják a hatékonyságot, munkahelyeket teremthetnek és kímélik az erőforrásokat. Ám a technológiai innováció teljes hatását nehéz megjósolni.
§ Míg az Eurázsia, Kelet-Ázsia és a Csendes-óceán térségekre leginkább a belső kereskedelem jellemző, Dél-Ázsia, Latin-Amerika és a Karib-térség, a Szubszaharai Afrika, Észak-Amerika, a Közel-Kelet és Észak-Afrika országaira inkább a nemzetköziség. A Szubszaharai Afrika, Latin-Amerika és a Karib-térség agrártermékeinek 90%-a más kontinensen köt ki.
§ A kereskedelem továbbra is fontos szerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban, általa a felesleg a hiányos térségekbe kerülhet.
§ A regionális kereskedelmi megállapodások hozzásegíthetnek a globális értékláncban való részvételhez és az intézményi és szakpolitikai reformokhoz.
§ Az agrár-élelmiszeri kereskedelmet a feldolgozott élelmiszerek dominálják.
 
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        