Makói fiatalok nyerték a Zsebpénzügyes vetélkedő első online megrendezett döntőjét

A HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium csapata nyerte a 2020-as Zsebpénzügyes vetélkedőt, melynek döntőjét a járvány miatt a hagyományos, decemberi időpontról április 26-ra halasztották a szervezők. A középiskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedőre idén is rekordszámú, több mint 180 iskola diákjai jelentkeztek, akik ősszel három online fordulóban mérték össze pénzügyi tudásukat.

Makói fiatalok nyerték a Zsebpénzügyes vetélkedő első online megrendezett döntőjét

Több felmérés eredménye is megerősíti, hogy a mostani tízen- és huszonéves generáció máshogy áll a pénzügyekhez, mint a korábbi nemzedékek: fontosabbnak tartják az öngondoskodást, a hosszú távú tervezést, pénzügyeik kézbentartását. A középiskolásoknak szóló Zsebpénzügyes vetélkedőt idén negyedik alkalommal rendezte meg az Intrum. Az idei versenyre ismét rekordszámú iskola jelentkezett, október elejéig 181 magyarországi és határon túli oktatási intézményből összesen 913 csapat regisztrált. A vetélkedőn három online fordulóban választották ki a legjobb 8 csapatot, akik hagyományosan egy élő döntőben, neves szakmai zsűri előtt mérték volna össze tudásukat – a pandémiás helyzet miatt azonban a negyedik fordulóra online került sor.

„A járványhelyzet miatt idén nem rendezhetünk olyan nagyszabású döntőt, mint amivel a korábbi versenyeket zártuk, de ez nem kisebbíti azt, amit elértek a diákok, hiszen egy olyan rendkívüli, kihívásokkal teli időszakban kellett helyt állniuk és felkészülniük, amire korábban nem volt példa.” – mondta Felfalusi Péter, az Intrum Magyarország vezérigazgatója és a zsűri elnöke.

Mivel a 2020-as Zsebpénzügyes decemberi döntőjét a koronavírus miatt nem lehetett megrendezni, így a szervezők az eseményt idén áprilisra halasztották. A körülmények azonban sajnos nem javultak, így kénytelenek voltak a végső megmérettetést az online térbe áthelyezni. A fináléba jutott nyolc csapat azonban így is izgatottan és hatalmas lelkesedéssel készült a nagy napra. Ez nem is véletlen, hiszen – bár a prezentációjukat saját városukból tartották meg élőben – a szervezők a jövő technikáját is segítségül hívták számukra. A csapatok tagjai ugyanis a legmodernebb eszközöknek köszönhetően hologramként jelentkeztek be a zsűri elé, hogy tudásukkal meggyőzzék őket. Ezt a nem mindennapi eseményt a Zsebpénzügyes Facebook oldalán élő streamben tudták követni az érdeklődők. A teljes verseny felvétele, természetesen utólag is megtekinthető a https://www.facebook.com/zsebpenzugyes oldalon.

Vidéki iskolák voltak túlsúlyban a döntőben

A Zsebpénzügyes verseny első fordulója októberben ért véget, ennek során egy online alkalmazáson keresztül mérhette fel pénzügyi tudását 913 csapat, azaz közel 2400 diák és 234 felkészítő tanár. Ezt a fordulót két további online kör követte, a harmadik forduló végén pedig kiderült az is, hogy kik vehettek részt az idén, online megrendezett döntőn. A legjobb nyolc csapat közé jutottak idén a budapesti Hunfalvy János két tanítási nyelvű gimnázium diákjai, két-két csapat jutott a döntőbe az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumból és a szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziumból, a Hódmezővásárhelyi SZCMakói Návay Lajos Technikum és Kollégiumnak pedig három csapata is a legjobb nyolc közé került.

A döntőben a csapatoknak egy komplex pénzügyi problémára kellett kidolgozniuk a saját megoldásukat, amelyek közül egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbat. Az idei zsűribe ismét olyan személyeket hívtak meg a szervezők, akik kiemelkedő eredményeket értek el a pénzügyekkel kapcsolatos szakmájukban, bár az utolsó pillanatban a gyorsan változó világunk ezt a névsort is átszabta kissé: Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezetője, akinek csapata a közelmúltban a Számlázz.hu akadémia elindításával és a Szerethető Munkahelyek díj elnyerésével tűnt ki. Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért és FinTech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója, egyben a Pénzügyi Stabilitási Tanács tagja; Pál Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense és Kertész György az Eurolex Consulting ügyvezetője.

A legjobbnak járó elismerést a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium „Crazy_Blondies” fantázianevű csapata, Szabó Regina, Tóth Vivien és Molnár Ágnes nyerte el, akik 1-1 laptopot kaptak kiváló teljesítményükért. Felkészítő tanáruk Pipisné István Ildikó. A második helyezett az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium csapata - Bartók Boglárka, Révész Patrícia és Kovács Alexandra 1-1 tabletet nyert. Felkészítő tanáruk: Koós Richárd. A harmadik helyezettek szintén a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiumból kerültek ki, akik szintén Pipisné István Ildikó tanítványai: Lakatos Virág, Bernát Brigitta és Asztalos Amanda, akik 1-1 okostelefonnal lettek gazdagabbak.

“A versenyben motivált minket az egyetértés a csapatmunka. Az elmúlt pár hónap alatt a feladatok megoldásához sok információgyűjtést kellett végeznünk, ami növelte a tudásunkat. A Zsebpénzügyes vetélkedő miatt el tudjuk képzelni, hogy a gazdasági szakmát válasszunk. - nyilatkozták a verseny után a makói csapat örömittas tagjai”

A dobogós diákok, valamint az őket indító iskolák is értékes tárgyi nyereményeket nyertek, illetve a verseny résztvevői összesen mintegy 6 millió forintnyi nyereményt vihettek haza. A döntőben résztvevő fiatalok mindegyike ajándékcsomagot kapott, a dobogós csapatokat indító iskolák pedig 1-1 digitális táblával és projektorral lettek gazdagabb. Az összes döntőbe jutott csapat egy-egy projektort is elvihetett, emellett idén egyedülálló módon mindkét különdíjat (3D nyomtatót, illetve 15 darab iskolai számítógépet) az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium nyerte, akik amellett, hogy 2 csapattal is képviseltették magukat a döntőben, ők nevezték a legtöbb csapatot is, továbbá a legtöbb csapatot a második fordulóba bejuttató intézmény is ők lettek.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: