Megingott az izraeli nők munkaerőpaci helyzete

Megingott a nők munkaerőpaci helyzete, jelentősen nőtt körükben a munkanélküliség Izraelben a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt - jelentette a Háárec című újság honlapja pénteken.

A harmadik országos zárlat kezdete óta eltelt kevesebb mint három hét alatt a munkanélkülivé váltak 68,5 százaléka nő, és csak 31,5 százaléka férfi. A koronavírus okozta gazdasági válságban Izraelben már 84 493 ezer nő veszítette el munkáját, ami 2,2-szerese a munkanélkülivé vált férfiak számának.
   
Tavaly január-februárban a nyilvántartott munkanélküliek között még közel azonos arányban oszlottak meg a nemek, 50,6 százalékuk volt nő, és 49,4 százalékuk volt férfi.
   
Az első országos karantén idején, tavaly tavasszal a nemi különbség 56,4 százalék - 43,6 százalékra nőtt, és az ősszel kezdődött második zárlatban tovább nyílt az olló: már a munka nélkül maradtak 60,4 százaléka volt nő, és csak 39,6 százaléka férfi.
   
Az izraeli szakemberek ennek nyomán attól tartanak, hogy a járvány okozta gazdasági válság hosszú távú következményeként tovább növekedik a nemi egyenlőtlenség a munkaerőpiacon.
   
A nők kevésbé jövedelmező munkakörökben, szakmákban és iparágakban dolgoznak, amelyeket alacsonyabb foglalkoztatási feltételek és munkabiztonság jellemez. Az oktatási intézmények bezárása kritikus jelentőségű, mert a gyermekek gondozásának nagy része továbbra is a nők vállán nyugszik, és ezért kényszerű otthonmaradásuk a kisgyermekekkel tovább rombolta hátrányos munkaerőpaci helyzetüket - állítják a kutatók.

Mennyi esélyed van, hogy havi 1 millió Ft-ot keress? ITT kiszámolhatod!
 
A legutóbbi, 2018-as felmérés szerint a férfiak átlagbére havonta bruttó 12 559 sékel volt (mintegy 1 193 105 forint), míg a nők 8546 sékelt kaptak (mintegy 811 870 forintot), ami 28 százalékkal csekélyebb. Ezenkívül Izraelben továbbra is az anyák a gyermekek legfőbb gondozói, és átlagosan heti 22 óra fizetetlen háztartási munkát végeznek, szemben az izraeli férfiak által befektetett 8,6 órával.
   
Az oktatási rendszerhez tartozó intézmények nagy részének bezárása után sok háztartásban úgy döntöttek, hogy az alacsonyabb fizetést hazavivő házastárs maradjon otthon a gyerekekkel, ezért főként a nők veszítették el állásaikat.
   
A lapnak nyilatkozó Gal Zohar kutatása szerint a munkahelyek kényszerű elhagyása miatt hosszú távon károsodhat a nők szakmai fejlődése. "A munkaerőpiac minden ilyen elhagyásának következményei vannak. A nők gyorsabban térnek vissza a férfiaknál, de alacsonyabb bérek és kevésbé jó foglalkozási feltételek mellett. A nők munkanélküliségének leküzdése érdekében fel kell számolni a férfiak és nők közötti bérkülönbséget, meg kell szüntetnünk a munkaerőpiaci diszkriminációt."- hangsúlyozta a szakember.
   
Jaara Mann, a Katznelson nevű társadalompolitikai alapítvány tudományos kutatója múlt hónapban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a válság nyomán nem csak a munkanélküliség terén mélyült el a nemek közötti szakadék. Megállapítása szerint tavaly december óta hatszor annyi nő adta fel önként munkahelyét a járvány miatt a gyermekek gondozása érdekében, mint férfi, és 30 százalékkal több nő változtatta részmunkaidőssé foglalkoztatását.
   
"Veszélybe került a nők munkaerőpiaci előrelépése, amelyet nagy erőfeszítésekkel, hosszú évek alatt értek el" - vélekedett Mann a lapnak, és állami terv megalkotását sürgette, amely növeli az izraeli nők munkahelyi biztonságát a koronavírus-járvány okozta válság után.

Hozzászólások

Javul a járványhelyzet Spanyolországban

Spanyolországban tovább mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 206-an fertőzöttek, egy hete számuk még 321 volt - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
2021. 02. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több korlátozást is feloldhatnak Moszkvában

Feloldhatnak több, a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt bevezetett korlátozást Moszkvában az elkövetkező két hónap alatt, ha tovább csökken a megbetegedések száma - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a Rosszija 1 televíziónak.
2021. 02. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar

Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar, jóllehet az oszágban egyre nő a napi új koronavírus-fertőzések száma.
2021. 02. 25. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentették a brit járványkészültségi szintet

Egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget csütörtökön a brit kormány.
2021. 02. 25. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zárták a napot az európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 02. 25. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaország 100 ezer vakcinát ad Csehországnak

Franciaország 100 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcinát ad március közepéig Csehországnak a koronavírus-járvány elleni fellépés segítésére - közölte Andrej Babis cseh kormányfő csütörtökön a CTK hírügynökséggel.
2021. 02. 25. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Terjed a járvány a cseh kisiskolások között is

Egyre inkább terjed a koronavírus-járvány a csehországi tanulók körében is - közölte Ladislav Dusek, a cseh Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója.
2021. 02. 25. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

El lehet köszönni a nagy fizetésemelésektől a jövőben

Bár a múlt évben folytatódott a béremelkedés Magyarországon, mostantól visszafogottabb tempóra számíthatnak a dolgozók. Az infláció alakulása sem segít nekik.
2021. 02. 25. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csehország a legszigorúbb óvintézkedések bevezetésére készül

Az eddigi legszigorúbb korlátozások bevezetését tervezi a cseh kormány. A helyi sajtóban csütörtök reggel megjelent értesülések szerint az élelmiszerboltokon, drogériákon és gyógyszertárakon kívül bezárnák az összes üzletet, a szolgáltatásokat, az iskolákat, és jelentősen korlátoznák a lakosság szabad mozgását.
2021. 02. 25. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtartotta első ülését a magyar-ukrán oktatási munkacsoport

Megtartotta első ülését a bővített hatáskörű magyar-ukrán oktatási munkacsoport szerdán Kijevben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi tárgyalásainak eredményeképpen - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2021. 02. 25. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 02. 25. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult az EU országok inflációja 2021 elején - ábrán mutatjuk!

fogyasztói árak 12 havi változása
2021. 02. 25. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnövelik a családtámogatások összegét, de sajnos nem nálunk..

A koronavírus-járvány negatív szociális hatásainak ellensúlyozása érdekében Ausztriában megnövelik a családtámogatásra szánt összegeket - jelentette be Susanne Raab ifjúsági és családügyi miniszter szerdán Rudolf Anschober szociális és egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
2021. 02. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Spanyolország 11 milliárd eurós csomaggal segíti a vállalkozásokat

A spanyol kormány 11 milliárd euró értékű újabb mentőcsomaggal segíti a vállalkozásokat - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök a parlament alsóházának szerdai ülésén Madridban, ahol a járványügyi helyzet alakulásáról és a kormányzati intézkedésekről adott tájékoztatást.
2021. 02. 25. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány után is folytatnánk az otthoni munkavégzést

A koronavírus-járvány alatt legalább heti egy napot otthonról dolgozók 96 százaléka szívesen folytatná ezt a gyakorlatot a járvány után is - közölte a Reacty Digital szerdán, év eleji kutatási eredményeit ismertetve az MTI-vel.
2021. 02. 25. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A szakmai karrier kiemelt szempont

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény január elsejével lépett életbe. Az új munkaszerződés aláírásának és a másodállásra vonatkozó kérvények leadásának határideje március 1. A Magyar Orvosi Kamara felmérése szerint a hazai szakorvosok több mint fele kettő vagy több állásban dolgozik egyszerre, az új törvényi szabályozás miatt ők most komoly döntési kényszerbe kerültek. Kulcskérdés, hogy milyen szempontok vezérlik a jogállásról szóló orvosi döntéseket.
2021. 02. 25. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrott a fertőzöttek száma Horvátországban

Harminc százalékkal nőtt a hét első három napján Horvátországban a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma a múlt hét ugyanezen időszakához képest - mondta Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján.
2021. 02. 25. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaországban romlik a járványhelyzet

Romlanak a koronavírus-járvány mutatói Franciaországban, ezért az újabb variánsok fokozódó terjedésének megfékezése érdekében a következő hétvégén az északi Dunkerque-ben is karantén lép életbe - jelezte szerdán a francia kormány, amely már két nappal ezelőtt bejelentette, hogy hétvégére a francia Riviéra tengerparti településéinek egy részét lezárják.
2021. 02. 25. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkezdődött az oltási kampány Ukrajnában

Szerda reggel útnak indították Kijevből az első koronavírus elleni vakcinákat Ukrajna különböző régióiba, és a nap folyamán megkezdődik az oltási kampány - jelentette be napi tájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter.
2021. 02. 25. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatalmas veszteséget termelt tavaly a Heathrow repülőtér

Kétmilliárd font veszteségről számolt be a tavalyi évről közzétett szerdai eredményjelentésében a londoni Heathrow repülőtér. A legforgalmasabb európai légikikötőt üzemeltető cég közölte: a koronavírus-járvány miatt öt évtizede nem mért mélypontra zuhant tavalyi utasforgalma.
2021. 02. 25. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások: