Melyik vállalatnál a legjobb dolgozni Magyarországon? Toplista

Online prezentáció keretében ismertették a világ legnagyobb független munkáltatói márkakutatása, a Randstad Employer Brand Research magyarországi eredményeit és hirdették ki a Randstad Award 2021-es hazai győzteseit csütörtökön. Egy helyet előre lépve a dobogón a Samsung lett a legvonzóbb hazai munkáltató, a második helyet a LEGO nyerte el, a harmadik helyezett pedig a Mercedes lett. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei eredmények szerint is az IT-szektor a legvonzóbb a hazai munkavállalók számára. Továbbra is a fizetés, a munkahelyi légkör és az állás tartós biztonsága a legfontosabb munkahelyválasztási szempontok.

Melyik vállalatnál a legjobb dolgozni Magyarországon? Toplista

Idén nyolcadik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A világ legnagyobb, 34 országban zajló független munkáltatói márkakutatása – melynek idei adatfelvétele januárban zajlott –, a Randstad Employer Brand Research 2021-es eredményei alapján egy helyet előbbre lépve a Samsung lett a legvonzóbb hazai munkáltató, a tavalyi győztes LEGO ezüstérmes lett, illetve dobogós helyezést ért el a Mercedes.

Az élen végző vállalatok a pénzügyi stabilitás, a kiváló hírnév és a munkahelyek biztonsága alapján érték el előkelő helyezésüket a mezőnyben, de a vonzó bérezés is a fontos szempontok között szerepelt” – értékelte az eredményeket Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. Saját szektorában különdíjat érdemelt ki a Magyar Nemzeti Bank, az MVM Csoport, a Sanofi, a Kempinski, az IKEA, a Coca-Cola, a Budapest Airport, a Magyar Telekom, a WizzAir, a LogMeIn, a Sony és a Market. A legismertebb munkaadó a Tesco lett. A szektorok között továbbra is az IT a legvonzóbb, melyet megosztva a telekommunikáció és a BSS (Business Services Sector – üzleti szolgáltatások) követ.

Baja Sándor szerint az elmúlt egy évben megváltozott munkakörülmények, illetve a szinte új normává vált távmunka jelentősen felértékelték a munkáltatói márka szerepét nemcsak a toborzás, de a jó munkaerő megtartása terén is, hiszen a cégeknek a korábbiakhoz képest nehezebb dolguk van mind a csapatszellem kiépítése, mind a munkatársak motiválása terén. Nemzetközi kutatások ráadásul arról is beszámolnak, hogy az erősebb munkáltatói márkával bíró vállalatok nemcsak sikeresebbek a tehetség magukhoz vonzásában és megtartásában, de a rosszabb reputációjú cégek akár 10%-kal is magasabb bérért tudnak hasonló kvalitású dolgozókat alkalmazni, mint a jobb megítélésűek.

melyek a legfontosabb márkaértékek a munkavállalók számára?

A friss kutatás rámutat, hogy Magyarországon a munkahelyválasztást befolyásoló legfontosabb tényezők rangsora szinte változatlan az elmúlt évekhez képest. A válaszadók számára továbbra is a vonzó munkabér a legfontosabb, a pandémia idején sem csökkent ennek jelentősége: 76%-uk tartja a bérezést a leghangsúlyosabb értékelési szempontnak. Ugyanakkor hasonlóan fontos a kellemes munkahelyi légkör (71%), az állás hosszú távú biztonsága (66%) és a vállalat pénzügyi stabilitása (66%) is, amelyeket a munka-magánélet egyensúlya (61%) követ. 2020-hoz képest mind a bérezésnek, mind a kellemes munkahelyi légkörnek és az állás hosszú távú biztonságának a jelentősége növekedett, a bérezést 3%-kal, a másik két szempontot 10-10%-kal többen jelölték meg. Még nagyobb növekedés tapasztalható azonban a work-life balance és a munkaadó pénzügyi biztonságának jelentőségében. Idén a munkáltatók megítélését befolyásoló tényezők élbolyában szerepel két új szempont is, amit a COVID-19 járvány hatásának tekinthetünk, az otthonról dolgozás lehetősége és a COVID-19 szempontjából biztonságos munkahelyi környezet: míg az előbbit a megkérdezettek 38%-a, az utóbbit 33%-a tartja fontosnak. A betöltött munkakör érdekessége, a vállalat társadalmi szerepvállalása és általános hírneve kissé hátrébb sorolódik a korábban említettekhez képest.

továbbra is nagy a különbség az elvárások és a piaci kínálat között

Lényeges annak vizsgálata is, hogy a milyen különbségek vannak a munkavállalók által elvárt tényezők és azok között a munkáltatói márkaértékek között, amelyekkel valóban találkoznak a hazai munkaerőpiacon. A legnagyobb különbség, hogy míg a vonzó fizetés és a kellemes munkahelyi légkör a legfontosabb a munkavállalók számára egy ideális munkahely esetén, addig ezeket a 6. és a 8. helyre sorolják a hazai vállalatok jelenlegi értékajánlatai között. 

A válaszadók a jelenlegi munkaadójuk kapcsán a munkahelyük hosszútávú biztonságát, a vállalat pénzügyi stabilitását és a COVID-19 szempontjából biztonságos munkavégzést sorolták előre a legfőbb értékként. Jelzésértékű, hogy a vonzó munkabér, az előrelépés lehetősége és a megengedett otthoni munkavégzés került a sor végére ebben a listában.

eltérő elvárások: a nem kevésbé, az életkor inkább számít

A nemek között nem igazán találunk látványos különbségeket. Itthon a kutatás alapján a nők és férfiak is ugyanazokat a szempontokat tartják a legfontosabbnak munkahely választáskor, de mind a bérezésnek, mind a kellemes munkahelyi légkörnek, az állás hosszútávú biztonságának, a vállalat pénzügyi stabilitásának, valamint a munka és magánélet egyensúlyának a nők nagyobb hányada tulajdonít jelentőséget. A különbség leginkább a távmunka és a munkahelyi környezet vírusbiztonsága kapcsán látható: az előbbit a nők 44%-a, a férfiaknak pedig csak 30%-a jelölte meg befolyásoló tényezőként; utóbbi a nők 37%-ának, a férfiak csupán 28%-ának fontos. Két tényező – az izgalmas munkakör és a legújabb technológiák használata – azonban a férfiakat mozgatja meg inkább. 

Annak ellenére, hogy a kívánatos munkahely fentebb említett fő attribútumai minden korcsoportnál azonosak, a fontosságot illetően viszont nagy különbség tapasztalható a generációk között. Míg a legidősebb dolgozói korcsoport számára a bérezés (79%) és a munkahely biztonsága (77%) kiugróan magas jelentőségű, addig a legfiatalabbak esetében előbbi 65%-os, utóbbi mindössze 53%-os súllyal szerepel. A munka és a magánélet egyensúlyának jelentősége is látványosan hátrébb sorolódik a fiatalabbak esetében, mint az idősebbeknél, ugyanakkor a Z- (18-24) és az Y-generáció (25-34) számára a munkaadó által képviselt sokszínűség és befogadó légkör is döntő lehet a munkahely kiválasztásakor, ezen szempontot többen jelölték meg az ő generációjukban, mint az idősebbek.

Idén a munkahely választást befolyásoló tényezőknél a válaszokat a fehér- és kékgalléros dolgozók szempontjából is megvizsgáltuk. A leghangsúlyosabb megítélési szempont mindkét csoport esetén a bérezés, ezt követi a kellemes munkahelyi légkör. A szellemi munkakörben dolgozóknak az átlag magyar dolgozóhoz képest a vállalat pénzügyi stabilitása fontosabb, mint az állás hosszútávú biztonsága. A fizikai munkakörökben dolgozók szerint a kellemes munkahelyi légkör és az állás hosszútávú biztonsága ugyanolyan fontos, és számukra ez utóbbi fontosabb, mint a fehérgallérosoknak.

csökkenő fluktuáció: vihar előtti csend?

Míg az előző évi felmérés azt mutatta, hogy mind a ténylegesen munkaadót váltók, mind a váltást tervezők aránya magasabb az európai átlagnál, azaz a hazai munkaerő kimondottan mobilis, addig ezekben az értékekben jelentős csökkenést tapasztalhattunk 2021-ben. A januári lekérdezés során csak 12% nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt fél évben munkahelyet váltott – leginkább a 25-34 évesek –, de azok között 17% ez az érték, akiknek megváltoztak a munkakörülményei a COVID-19 hatására. Ha a fehér- és kékgallérosokat nézzük, a szellemi foglalkozásúak 10%-a váltott munkahelyet 2020 második felében, kevesebben, mint a fizikai munkakörben dolgozók, ahol ez az érték 16%.

28% jelezte, hogy a következő 6 hónapban váltani készül, szintén főleg az Y generáció gondolkodik ezen, továbbá jellemzően a nők és a középfokú végzettségűek. Az adatok azt mutatják, hogy a tavalyi lassulást követően idén, a helyzet normalizálódásával ismét számíthatunk a fluktuáció növekedésére. „Vihar előtti csend van, de azt még nem látjuk, mekkora lesz a vihar” – fogalmazott Baja Sándor. A szakember szerint a járvány hatására munkájukat elvesztők jelentős része még 2020 első felében elhelyezkedett egyéb szektorokban, így érthető az év második felére mért kisebb munkahelyváltási érték. Ugyanakkor idén ismét számíthatunk arra, hogy a munkaadók – az átmeneti megoldások után – újból a vonzóbb bérek, a jobb munkakörülmények és a számukra alkalmasabb szektorok felé fordulnak. „Az elmúlt időszakban jelentősen felértékelődött a munkahely biztonsága, de a helyzet változásával ismét sokan kereshetnek majd új kihívásokat, ezért lesz a következő időszakban is kiemelt jelentősége a jól felépített munkáltatói márkának” – állítja az ügyvezető.

milyen hatással volt a pandémia a munkavállalókra?

Az idei kutatás során azt is vizsgáltuk, hogy az elmúlt több mint egy évben a társadalmi érintkezés szokásait, a gazdaságot és a munkaerőpiacokat is felforgató pandémiás helyzet hogyan hatott a hazai munkavállalókra

A megkérdezett hazai dolgozók valamivel több mint kétötöde nyilatkozott úgy, hogy a vírushelyzet hatására megváltoztak munkakörülményei – jelentsen ez több vagy kevesebb munkaórát, kényszerszabadságot vagy akár a munkahely elvesztését –, míg 55% szerint nem változott jelentősen a helyzete. 12% számolt be arról, hogy a pandémia miatt elveszítette állását. A nők (14%), a 25-34 év közötti munkavállalók (14%), illetve az alacsonyabban képzettek (18%) nagyobb eséllyel váltak munkanélkülivé. 11% dolgozik kevesebb órában, igaz csökkentett bérért, míg 8% számára változott a helyzet épp az ellenkező irányba: megnövekedett a munkaóráinak száma. Mindössze 2%-ot érintett a kényszerszabadságolás intézménye.

Az, hogy a magyar munkaadók miként támogatták alkalmazottaikat és hogyan kezelték a járványt, kedvező hatással volt a munkavállalók hűségére. Összességében a munkavállalók 53% -a hűségesebbnek érzi magát munkáltatójával szemben, míg mindössze 11% nyilatkozott úgy, hogy csökkent a lojalitása az elmúlt időszakban. A nők (57%) jellemzően lojálisabbnak érzik magukat munkáltatójukhoz, mint a férfiak (49%). Azok közül, akik munkakörülményeit befolyásolta a COVID-helyzet, 43% tervez munkahelyet váltani a következő 6 hónapban, míg akik nem érezték ennek hatásait, azok között ez az arány mindössze 28%.

A piac a járvány hatására történő átrendeződése természetesen a dolgozók a munkahelyük biztonságával kapcsolatos várakozásaira is hatással volt. A megkérdezett munkavállalók 21%-a jelezte, hogy fél munkája elvesztésétől: leginkább a nők (25%) és a 24 évnél fiatalabbak (28%). Ugyanakkor a magyarországi alkalmazottak 55%-a egyáltalán nem fél attól, hogy elveszíti munkáját ebben az évben, ez különösen igaz a férfiakra (57%) és a magasabb végzettségűekre (59%). A Dél-Dunántúlon (27%) és az Észak-Magyarországon (26%) élő munkavállalók az átlagnál jobban aggódnak munkájuk elvesztése miatt.

Azok körében, akik félnek munkahelyük elvesztésétől magasabb (32%) azok aránya, akik a következő fél évben munkaadót váltanának, mint azok között, akik nem tartanak ettől (15%).

milyen szektorokban dolgoznának a legszívesebben a magyarok?

Évről-évre nemcsak azt vizsgáljuk meg, hogy melyek a hazai munkaerőpiac legerősebb munkáltatói márkái, hanem azt is, hogy mely szektorok a legvonzóbbak a magyar munkavállalók számára. Bár a hazai munkavállalók körében továbbra is a telekommunikációs szektor munkaadói márkái a legismertebbek, a tavalyi eredményekhez hasonlóan az IT-szektor munkaadói a legnépszerűbbek, amelyet a telekommunikációs ágazat és az üzleti szolgáltatási szektor (BSS) követnek a megosztott második helyen. A legvonzóbb 10 szektor (sorrendben: IT, telekommunikáció, BSS, gyógyszer- és vegyipar, szolgáltatások, FMCG, gyáripar, HORECA, autóipar, kereskedelem) esetében a népszerűség elsődleges oka az itt működő vállalatok pénzügyi stabilitása, ugyanakkor dobogós helyre zárkózott fel a munkahelyek COVID-biztossága és a cégek kedvező megítélése, magas reputációja is.

Miért tesz fel mindent a Dogenre ez a veterán Solana kereskedő, figyelmen kívül hagyva a POPCAT-et és a MEW-t?

Egy tapasztalt, mély Solana-kapcsolatokkal rendelkező kereskedő merész lépést tett, amikor teljesen elkötelezte magát egy feltörekvő digitális eszköz mellett, figyelmen kívül hagyva más népszerű tokeneket. Ez a váratlan stratégia felkeltette a kriptoközösség érdeklődését. Mi vezérli ezt a magabiztos váltást, és melyek azok az érmék, amelyek jelentős növekedés előtt állnak? Fedezzük fel a döntés mögött rejlő részleteket.
2024. 10. 25. 20:00
Megosztás:

Átalakulhat-e 300 dollárnyi Shiba Inu és PEPE hét számjegyű összeggé? Ez az alulértékelt coin lehet a következő nagy áttörés

A kis összegű befektetések a megfelelő kriptovalutákba életet megváltoztató hozamokhoz vezethetnek. Az olyan tokenek, mint a Shiba Inu és a PEPE, nemrégiben tapasztalt emelkedései lehetővé tették, hogy szerény befektetések jelentős vagyont hozzanak létre. Ahogy a kriptopiac tovább fejlődik, egy új versenyző tűnik fel, amely hasonló robbanásszerű növekedést ígér, és felkelti a befektetők és rajongók figyelmét.
2024. 10. 25. 19:00
Megosztás:

Új DeFi Szenzáció készül túlszárnyalni a Stacks (STX) és Mantra (OM) teljesítményét — Íme, miért érdemes odafigyelned

A decentralizált pénzügyek világában most nagy a nyüzsgés. Két digitális token – Stacks (STX) és Mantra (OM) – kerül előtérbe, amelyek komoly figyelmet keltenek. Ezek az új sztárok komoly változást hozhatnak a piacon. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért váltak ilyen népszerűvé, és miért érdemes rájuk figyelni.
2024. 10. 25. 18:00
Megosztás:

Az XRP árfolyama 2025-re megcélozza az 5 dollárt, a Dogecoin pedig 0,50 dollárra tör, míg az XYZVerse (XYZ) nagy rallyra készül

A kriptovaluta piacon optimizmus hulláma söpör végig, mivel népszerű tokenek új csúcsokra törnek. Olyan nagy játékosok, mint az XRP és a Dogecoin, ambiciózus árfolyamcélokat tűztek ki, ami izgatottságot vált ki a rajongók és befektetők körében. Mindenkit az a kérdés foglalkoztat, hogy mely tokenek készülnek lenyűgöző nyereség elérésére, és nyújthatnak esetleg jelentős megtérülést. >>
2024. 10. 25. 17:30
Megosztás:

A Solana átlépte a 165 dollárt, de a CYBRO AI token előértékesítése várhatóan az Ethereum és az XRP fölé szárnyal

Ahogy a Solana értéke 165 dollárig emelkedik, a figyelem egy új versenytársra irányul a kriptopiacon. A CYBRO mesterséges intelligencia tokenje, amely jelenleg előértékesítésben van, máris nagy várakozásokat kelt, mivel előrejelzések szerint akár olyan óriások fölé is emelkedhet, mint az Ethereum és az XRP. Mi állhat ezen érdeklődés mögött, és hogyan formálhatja át ez az újdonság a kriptovilágot?
2024. 10. 25. 17:00
Megosztás:

Immár harmadszor hirdetik ki a Michelin Guide legújabb magyarországi válogatását

Decemberben ismét díjátadó gálán hirdeti ki a világ legrangosabb gasztorkalauza, mely éttermek kaphatják meg újoncként és melyek tarthatják meg korábban megszerzett, nagypresztízsű Michelin elismeréseiket. Jelenleg országszerte 70 hazai kulináris műhely büszkélkedhet a globálisan ismert díjkategóriák valamelyikével, és immár 26 hazai hotel is feliratkozott a mértékadó kalauz által ajánlott szálláshelyek közé. A teljes hazai vendéglátás kínálatát bemutató nyomtatott kiadvány a jövő év elején jelenik meg.
2024. 10. 25. 16:30
Megosztás:

Már Dánia a világ egyik leginnovatívabb országa

Az innováció elengedhetetlen a fejlett gazdaságok versenyképességének megőrzéséhez, a növekedés előmozdításához, a jólét biztosításához és az olyan globális kihívások kezeléséhez, mint a szén-dioxid-mentesítés, az éghajlatváltozás és a világjárványok. A Német Iparszövetség (BDI) és a Roland Berger “Innovációs mutató 2024” tanulmányában 35 ország gazdasági innovációs képességét hasonlítja össze egy strukturált mérési modell segítségével. Az idei rangsor első három helyezettje Svájc, Szingapúr és Dánia.
2024. 10. 25. 16:00
Megosztás:

Javuló gazdasági környezetet jeleznek az amerikai BMI indexek

Az Egyesült Államokban az S&P Global feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe októberben 47,8-ra emelkedett a szeptemberi 47,3-as 15 hónapos mélypontról.
2024. 10. 25. 15:30
Megosztás:

A Richter kiterjeszti az együttműködést az AbbVie-val

A Richter tegnap piaczárás után jelentette be, hogy új együttműködést kezd az AbbVie-val új neuropszichiátriai betegségek gyógymódjainak felfedezése és fejlesztése érdekében.
2024. 10. 25. 15:00
Megosztás:

Közös vállalatot alapított a Status KPRIA Zrt. és az olasz Ansaldo Energia S.p.A.

MAEN - Energetika Zrt. néven közös vállalatot alapított a Mészáros csoport érdekeltségébe tartozó Status KPRIA Zrt. és az olasz Ansaldo Energia S.p.A., az új vállalat erőművi-karbantartási szolgáltatásokat végez majd Magyarországon, illetve kombinált ciklusú gázturbinás erőművek építését, kulcsrakész kivitelezését tervezi a Nyugat-Balkán régióban - közölte a Mészáros csoport csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 25. 14:30
Megosztás:

Fontos változás a magyar gazdáknak

Országjárásra indul a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a területalapú támogatások tervezett megszüntetéséről tájékoztassák a magyar gazdákat.
2024. 10. 25. 14:00
Megosztás:

Az uniós szálláshelyeken nőtt az Európán kívülről érkező turisták aránya tavaly

Az uniós szálláshelyeken az Európán kívülről érkező külföldi vendégek által eltöltött éjszakák aránya 12,6 százalékról 15,6 százalékra emelkedett 2022 és 2023 között, ami azt jelenti, hogy a nem európaiak által eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 60 millióval, vagyis az év minden estéjén átlagosan 164 ezerrel emelkedett - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2024. 10. 25. 13:30
Megosztás:

Nagy érdeklődés övezheti az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználását

Óriási érdeklődés övezheti jövőre az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználását a Duna House (DH) várakozásai szerint; az ingatlanközvetítő cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatait idézve hangsúlyozza: csak az idei első negyedévig mintegy 2100 milliárd forintnyi megtakarítás volt az önkéntes pénztári számlákon.
2024. 10. 25. 13:00
Megosztás:

Ritkítják kínai járataikat a nagy légitársaságok

A nemzetközi légitársaságok ritkítják Kínába irányuló járataikat. Néhányan, pl. a Virgin Atlantic és a Scandinavian Airlines viszont teljesen ki is vonulnak az országból.
2024. 10. 25. 12:30
Megosztás:

Gyorsult az amerikai gazdasági teljesítmény növekedése

Az amerikai gazdasági aktivitás növekedése gyorsult októberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 10. 25. 12:00
Megosztás:

Mentőszolgálat: van elég orvos az ügyeleteken

Van elég orvos az ügyeleteken, a biztonságos betegellátás valamennyi személyi és tárgyi feltételét biztosítják, a betegforgalmat folyamatosan figyelik és elemezik - írta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 10. 25. 11:30
Megosztás:

A CrytoCoin felhőalapú számítási kapacitással akár napi 5000 dollárt is kereshet

Egy interjú szerint Anderson tengeri szélerőmű-telepítéssel foglalkozik. Öt évvel ezelőtt indított el egy kriptovaluta felhőalapú bányászati programot szélerőmű-berendezések energiáira támaszkodva. Az első felhőbányászata élete legnagyobb anyagi sikerét hozta. Jó szándék vezérelte, hogy ezt az egyszerű pénzkeresési lehetőséget népszerűsítse, hogy mások is könnyedén profitálhassanak belőle. Azonban a későbbi magas költségek és az a tény, hogy nem volt professzionális bányászgép-karbantartási ismerete, arra kényszerítették, hogy leállítsa ezt a tevékenységét.
2024. 10. 25. 11:17
Megosztás:

Befektetői felmérés: a közel-keleti válság eszkalációját tartja a legnagyobb világgazdasági kockázatnak a globális üzleti szektor

A közel-keleti válság eszkalációját tartja a világgazdasági kilátásokat terhelő legnagyobb kockázatnak a globális üzleti szektor az egyik legtekintélyesebb pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics csütörtökön Londonban ismertetett friss globális befektetői felmérése szerint.
2024. 10. 25. 11:00
Megosztás:

Czomba Sándor: továbbra is magas a hazai foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 szeptemberében mintegy 4 millió 699 ezer főt ért el a foglalkoztatottak száma.
2024. 10. 25. 10:30
Megosztás:

A Tesla vezette a növekedést a tengerentúlon; estek az olajárak

A vártnál jobban alakultak az amerikai októberi BMI adatok: mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatószektorban emelkedő dinamika figyelhető meg a számokban, ráadásul a heti munkaerőpiaci riportok is kedvezőek lettek.
2024. 10. 25. 09:30
Megosztás: