Mi a különbség a barbecue és a grill között?

A grill jelentése
Magas hőfokon, viszonylag rövid idő alatt sütjük meg a húst. Egészen 170 foktól akár 300 fokig is süthetünk benne húsokat.
A barbecue jelentése
A hús lassan füstölődik át a sütés folyamán. Rendszerint nagyobb húsok sütéséhez alkalmazzák, ahol a hússzelet magas hőfokon megégne, de át nem sülne. A hús elkészítése általában maximum 140-150 fokos sütési hőfokon történik.
Az eredmény egy, a grillezettnél sokkal füstösebb ízhatású hús lesz. Ha ezek a sorok már felkeltették az érdeklődésedet, hogy az idén grillezés helyett barbecue-zzatok a nyári partikon, akkor nézzük, mit érdemes tudni a BBQ-ról.
Fontos lépések a tökéletes BBQ sütéshez
A megfelelő húst gondosan kell kiválasztani
Lehetőség szerint kellemesen zsíros legyen, mind a felületén, mind a kötőszövetek között. Így a lassú sütés közben a felületi zsír megóvja a hús felületét a kiszáradástól, a kötőszöveti zsír pedig a belső szaftosságért felel.
BBQ-zásra tökéletes húsok például a sertés oldalas, lapocka, tarja, mert ezek zsírtartalma legalább 20-25%. Persze csirke is süthető órákon keresztül, ebben az esetben azonban érdemesebb egy egész csirkét elkészíteni.
A sütés menete
A sütés technikája a barbecue lelke. A barbecue sütést az alacsony hőmérséklet, a füst és hosszú-hosszú idő jellemzi. Ha alacsony hőmérsékleten türelmesen füstöljük a húst, akkor a külső és a belső rétegek is élvezhetőek lesznek.
Hatalmas különbséget fogunk érezni egy 4 órán keresztül, 120 fokon füstölt oldalas, és egy a sütőben 180 fokon 40 perc alatt átsütött oldalas között.
A kezdőknek célszerű olyan grillsütőt választaniuk, ami beépített hőmérővel rendelkezik, így a hőmérsékletet pontosan be tudják lőni, nem kell a véletlenre bízniuk. A BBQ-hoz a legjobb, ha a grillünk zárható és alul-felül nyitható.
A megfelelő hőmérséklet
A barbecue lényege az alacsony hőfokon, hosszú ideig tartó lassú sütés. A tökéletes hőmérséklet valahol 100-120 fok között mozog, de a 150 fok is megengedett még. Minden, amit ennél magasabb hőfokon sütünk, azt már grillezésnek hívjuk, amihez már egy tökéletes grillre lesz szükségünk.
Ennek a hőmérsékletnek a kontrollálásához előnyös, ha olyan zárható grillezőnk van, mint a Grillplaza.hu-nál kapható Kamado Chef 11" kerámia grill. Tökéletes formájával, eleganciájával könnyen be fogja lopni magát mind az idősebb, mind a fiatalabb korosztály szívébe.