Mutatjuk milyen igazolás kell, ha maradni akarunk a hitelmoratórumban

A Bank360.hu-val osztották meg a kereskedelmi bankok és a Magyar Bankszövetség a folytatás részleteit. A Magyar Bankszövetség közölte a Bank360.hu-val, hogy mi a teendője annak az ügyfélnek, aki jogosult a 2021. június 30-ig meghosszabbított moratóriumra, és abban benne is szeretne maradni.

Mutatjuk milyen igazolás kell, ha maradni akarunk a hitelmoratórumban

“Az eddig is ismert volt, hogy egyes társadalmi csoportoknak meghosszabbodik a fizetési szüneteltetés lehetősége 2021. június 30-ig. A problémát az okozta, hogy a bankok nem ismerték minden esetben azokat az információkat, amelyek alapján eldönthették volna, hogy egy ügyfél maradhat-e a moratórium hatálya alatt vagy sem” – közölte Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője.

Emlékeztetőül: a meghosszabbított hitelmoratórium alatt már nem mindenki, csupán egyes kiemelt társadalmi csoportokhoz tartozó adósok kapnak haladékot a tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségeik megfizetésére. E csoportok közé tartoznak a munkanélküliek, a gyermeket nevelők, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok is.

Mostanra pedig kiderült: az ügyfeleknek lesz dolguk a bankkal, ha szeretnének a moratóriumban maradni.

A folyamatról természetesen minden bank még az idén tájékoztatni fogja az ügyfeleket – ezt a pénzintézetek is megerősítették a Bank360.hu-nak. Az alábbiakra számíthatunk:

Fontos, hogy a bankok még az idei évben tájékoztatják ügyfeleiket a fizetési moratórium meghosszabbításának részletszabályairól és az ezzel kapcsolatos teendőkről. A Bank360.hu által megkérdezett pénzintézetek elmondták: a tájékoztatás 2020. december elején kezdődik meg.

A bankok minden csatornán  (e-mail, telefon, sms, postai levél) igyekeznek megkeresni az érintetteket. A Magyar Nemzeti Bank elvárása, hogy minden, a moratóriumban valaha résztvevő ügyfél tájékoztatást kapjon a folytatás lehetőségéről.

Igazolások benyújtása

“A bankok az ügyfél korábbi hiteligénylési adatait és a bankszámlára érkező jövedelem adatait felhasználhatják a jogosultság ellenőrzésére, amennyiben erre az ügyfél adatkezelési felhatalmazást ad. Így ezen ügyfélkörnél a jogosultság igazolására szolgáló dokumentum bemutatása nem szükséges” - mondta el a Bank360.hu-nak a Magyar Bankszövetség részéről dr. Bógyi Attila munkacsoporti elnök.

Egy olyan ügyfélnek, akivel kapcsolatban a bank nem rendelkezik ilyen előzetes adatokkal, igazolnia kell a bank felé, hogy továbbra is jogosult a moratóriumban maradni. A jogalkotóval folytatott egyeztetések alapján az alábbi igazolások fogadhatóak el a négy kiemelt társadalmi csoport valamelyikébe tartozás igazolására.

Munkanélküli

 - 2020. október 1-et követően meghozott, álláskeresési járadékot megállapító határozat, vagy

- 2020. október 1-et követően kiállított, a kormányhivatal területileg illetékes munkaügyi kirendeltségének igazolása, hogy állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántartásba vette. 

Közfoglalkoztatott

 - 2020. január 1-jét követően megkötött közfoglalkoztatási szerződés, vagy

- 2020. január 1-jét követően, a közfoglalkoztató által kiállított igazolás a közfoglalkoztatói jogviszony fennállásáról.

Gyermek (a gyermeket nevelők részéről)

 - Születési anyakönyvi kivonat, vagy

- Személyi igazolvány és lakcímkártya (együttesen), vagy

- kormányhivatal által kiadott igazolás a családi pótlék folyósításáról, vagy

- kormányhivatal által kiadott igazolás, a gyermeknevelési támogatás folyósításáról, vagy

- önkormányzat jegyzője által kiadott igazolás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülésről, vagy

- járási hivatal által kiadott igazolás gyermekfelügyeleti támogatásra jogosultságról.

 

- Amennyiben a gyermek a 25. életévét betöltötte, akkor a megváltozott munkaképességű személlyé válást az orvosszakértői szerv igazolásával kell igazolni.

- Örökbefogadott gyermek esetében pedig az örökbefogadás tényét a gyámhatóság engedélyező határozatával kell igazolni.

Vállalt gyermek (magzat) esetében

- a várandósgondozási kiskönyv 1. és 7. oldalának bemutatásával. Időbeli korlátozás:  a szülés várható időpontját követő 30 napig/ vagy

- orvosi igazolással kell a várandósság betöltött 12. hetét igazolni. Időbeli korlátozás:  a szülés várható időpontját követő 30 napig (Az elhalt magzat, halva születés esete miatt szükséges).

- 25 év feletti megváltozott munkaképességű gyerek esetén

- komplex minősítésről szóló érvényes dokumentum, vagy

- a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak  (rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás) folyósítását igazoló határozat

Nyugdíjas: (saját jogú öregségi vagy hozzátartozói nyugdíjas)

- nyugellátás megállapításáról szóló határozat, vagy

- nyugdíjas igazolvány, vagy

- Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított igazolás (pl. az előző évben folyósított ellátás teljes összegéről küldött személyre szóló igazolás (nyugdíjértesítő)), vagy

- NYUFIG tárgyévi éves értesítő, vagy

- ha a tárgyévben lett nyugdíjas, akkor az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság által kiadott, ellátást megállapító határozat az elszámolással együttesen. 

Hogy kell mindezt leadni? 

A Bankszövetség azt javasolja, hogy az igazolások benyújtására, a járványhelyzetre való tekintettel, elsősorban elektronikus utat célszerű igénybe venni.

A Bank360.hu-nak az alábbi tájékoztatást adták a bankok:

Budapest Bank:

A bank által megjelölt módok egyikén (például internetbankon, honlapon vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül) kell jelezniük a moratóriumban történő részvétel iránti igényüket.

K&H Bank:

a bank igyekszik többféle lehetőséget biztosítani az érintetteknek, azonban a jelen egészségügyi helyzetben elsődleges csatornaként a honlapon történő benyújtást ajánlják ügyfeleinknek, azonban természetesen, aki személyesen szeretné benyújtani, időpont foglalás után megteheti személyes ügyfélpontokon.

CIB Bank:

A lakossági ügyfelek a honlapon vagy a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül nyilatkozhatnak majd arról, ha élni szeretnének az új moratóriummal, és ehhez be kell majd nyújtaniuk a jogosultságot igazoló dokumentumokat.

MKB Bank:

a bank azt javasolja, hogy kísérjék figyelemmel az MKB Bank tájékoztatását, és azok az ügyfelek, akik maradnának a moratóriumban, a lehető legrövidebb időn belül jelezzék szándékukat, illetve nyújtsák be a szükséges igazolásokat.

Takarékbank:

a bank szándékai szerint a lehető legtöbb csatornát biztosítani fogja az ügyfeleknek, hogy élethelyzetüknek és a pandémiás helyzetnek legmegfelelőbb módon intézhessék pénzügyeiket. A digitális csatornák fejlesztését megkezdték, hogy a hét minden napján, 24  órában jelezni tudják az ügyfelek, ha maradnának a moratóriumban, ugyanakkor a személyes ügyintézést preferáló ügyfelek előtt a nyitvatartási időben  bankfiókjaik  is rendelkezésre állnak. 

Raiffeisen Bank:

a bank közölte, hogy a jogszabályok szerint járnak el, minden érintett ügyfelet értesítenek a szükséges teendőkről.

Az ügyfél teendője most

A fentiek alapján tehát azok számára, akik maradni szeretnének a moratóriumban, és a bank nem tud meggyőződni a jogosultságukról, az igazolások beszerezése az első feladat, mert december során azokat kell majd elküldeni a banknak. A Bank360.hu a pénzintézetekhez hasonlóan javasolja az elektronikus csatornák használatát.

Azok is kapnak decemberben értesítést, akiknek lejár a moratórium az év végével. Ők a pontos teendőkkel és elszámolással kapcsolatos tájékoztatásra januárban számíthatnak.

A Bank360.hu szakértője, Veres Patrik a fentiek alapján kifejezetten javasolja, hogy a moratóriumban érintett ügyfelek kövessék szorosan figyelemmel az elkövetkezendő hetekben a bankok weboldalait, de természetesen a Bank360.hu is tájékoztat majd a részletekről. A szakértő kiemelte, hogy a banki hitelmoratórium minden hiteltípusra, így a lakáshitelre, a személyi kölcsönre és az autóhitelre is vonatkozik.

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 26. 10:00
Megosztás:

Javarészt erősödtek az ázsiai indexek

Döntően erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,84 százalékos emelkedéssel, 37 943 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:30
Megosztás:

Emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A javuló nemzetközi befektetői hangulat miatt a pozitív tartományban indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Csütörtökön a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:00
Megosztás:

A japán jegybank nem változtatott a kamatszinten

A japán jegybank (BoJ) szinten tartotta az irányadó kamatot pénteken egy hónappal azután, hogy márciusban, 17 év után először kamatot emelt.
2024. 04. 26. 08:30
Megosztás:

Nőtt a Hermés negyedéves bevétele

Elemzők által vártnál jobban nőtt a Hermés francia luxuscikk-gyártó bevétele az idei első negyedévben éves összevetésben.
2024. 04. 26. 08:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 26. 07:30
Megosztás:

Több mint hárommilliárd forint a tét az Ötös- és a Hatoslottón

Közel két hónapja nem született telitalálatos szelvény Magyarország két legismertebb lottójátékán az Ötös- és a Hatoslottón. A két játékon összesen megnyerhető jackpot összege ezen a hétvégén 3,03 milliárd forint.
2024. 04. 26. 07:00
Megosztás:

Felfüggesztik a kamionstopot

Felfüggesztik a kamionstopot a május elseje előtti éjszakára - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 06:30
Megosztás:

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. közel harminc forint osztalékot fizet részvényenként

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. bruttó 29,45 forint osztalékot fizet részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 04. 26. 06:01
Megosztás:

Nagy beruházások és fejlesztések kezdődnek Nagykanizsán

Hat nagyobb projekttel indulhatnak el Nagykanizsán a Település- és Területfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) első beruházásai, erről is döntött csütörtökön a város közgyűlése.
2024. 04. 26. 05:30
Megosztás:

A NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

A Nemzeti Nyomozó Iroda a vesztegetés miatti ügyet célszerűségi okból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) teszi át - írta a Lánchíd felújítása kapcsán Budai Gyula fideszes politikus Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 04. 26. 05:00
Megosztás:

Mi ez a nagy kabrió vásárlási láz Magyarországon?

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint idén is beindult a kabriószezon. Az elmúlt 1 év statisztikáit átböngészve az is kiderül, hogy a magyarok milyen és mennyi idős kabriókat keresnek, és azokat mekkora átlagáron lehet megvásárolni. Egy biztos: tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.
2024. 04. 26. 04:30
Megosztás:

Ezért növekedhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább emelkedtek, 2024-ben a gazdasági növekedésen keresztül erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása - állapította meg a jegybank szakértője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 26. 04:00
Megosztás:

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.
2024. 04. 26. 03:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás: