Nem minden bauhaus, amit annak neveznek, mégis sokak számára ez hívószó az ingatlanpiacon

Ha azt olvassuk egy hirdetésben, hogy eladó egy „bauhaus stílusú” ingatlan, pontosan tudjuk, mit képzeljünk magunk elé. A két világháború között felhúzott, díszítetlen homlokzatú, mégis elegáns, lapostetős épületet, szalag-, kör- vagy sarokablakokkal, helyenként lekerekített erkélyekkel, esetleg némi üvegtéglával. A művészettörténészek ezeket a házakat egyszerűen modern stílusúaknak nevezik. Ugyanakkor a köznyelv modern alatt leginkább a kortárs építészetet érti, ezért van némi zűrzavar a kifejezések körül. Az OTP Ingatlanpont ezúttal a saját kínálata alapján mutatja be ezt a piacot, Zubreczki Dávid, az Urbanista blog alapítója pedig a hirdetések átfutása után azt segít tisztázni, mi a különbség a „valódi” és az ingatlanhirdetésekben látott bauhaus között.

A bauhaus jelzőt már a két világháború között is használták elvétve a modern házakra, ám igazán az ezredfordulón terjedt el az ingatlanosoknak köszönhetően. Ezzel szerették volna megkülönböztetni a hirdetésekben azokat a hatvanas-hetvenes években épült, gyakran hasonló megjelenésű házaktól. Nem véletlenül: ez utóbbiak ugyanis a szocialista építőipar termékei voltak. Vagyis a terveik lehettek ugyan nívósak, ám a kivitelezés és az anyaghasználat minősége nem egyszer elmaradt a világháború előttitől.

A Bauhaus azonban nem egy stílus, hanem egy nagyon fontos művészeti iskola volt Németországban, 1919 és 1933 között, ahol egyebek mellett építészetet is oktattak. Szigorúan véve csak az iskola tanárai vagy diákjai terveztek „bauhaus” házakat.

„Magyarországon mindössze két építész művei jöhetnek szóba: a Pécsett alkotó Forbát Alfréd és Molnár Farkas épületei, akinek a legtöbb háza Budapesten épült meg. Ha így leszűkítjük a kört, akkor szembesülnünk kell azzal, hogy például a Bauhaus-negyednek tartott Újlipótvárosban egyetlen igazi Bauhaus-ház sincs” – mutat rá Zubreczki Dávid, az Urbanista blog alapítója.

Az OTP Ingatlanpont aktuális, összesen hat lakást és egy önálló villát tartalmazó, bauhaus jelzővel ellátott kínálatában sem szerepel újlipótvárosi hirdetés, az elsőhöz át kell menni a Nagykörút másik oldalára, a Parlament közelébe. Ezen a környéken kínálnak eladásra egy utcára néző, szépen karbantartott, egyszobás, 40 négyzetméternél valamivel kisebb, szabadon átépíthető lakást 50 millió forint alatti áron. Zubreczki Dávid szerint bár a díszes korlát itt kilóg a bauhaus stílusjegyek közül, ezzel együtt ez egy szép, elegáns, nagypolgári ház sok modern elemmel.

Hol találunk Bauhaus-jellegű épületeket Magyarországon?

Kevesen gondolnák, hogy hazánkban milyen sok helyen találkozhatunk két világháború között épült modern házakkal. Tavaly a Budapest100 keretében több mint 250 épületet vittek térképre csak a fővárosban, és a lista korántsem volt teljes. Debrecentől Balatonfüredig, Salgótarjántól Hódmezővásárhelyig, Szombathelytől Szegedig, hosszan lehetne sorolni a példákat. Idén szeptember 19-én és 20-án, vagyis most hétvégén megcsodálható lesz egy ebben a stílusban épült lakóház a II. kerületben, a Kozma Lajos tervezte Nagy Imre Emlékház. Az OTP Ingatlanpont kínálatában egyetlen vidéki, siófoki „Bauhaus-stílusú” vagy inkább Bauhaus-hangulatú ingatlan szerepel, de az építés éve árulkodó. A hipermodern, több mint 120 négyzetméteres és ennél csak valamivel kisebb tetőterasszal rendelkező okosházat 2020 végén adják át, az ára közelíti a 120 millió forintot.

Gazdagok stílusa

Németországban a Bauhausnak nagyon erős volt a szociális építészeti irányzata – vagyis igyekeztek olcsó lakásokat tervezni, például a gyári munkásoknak –, nálunk ez a stílus a gazdagok kiváltsága maradt. Éppen ezért a két világháború közötti modern lakóépületek többsége nálunk villa vagy elegáns bérház, nagypolgári lakásokkal. Ennek megfelelően a városok előkelőbb negyedeiben vagy nyaralóövezetekben találkozhatunk velük, miközben például eklektikus bérházak minden történelmi negyedben előfordulnak – függetlenül attól, melyik társadalmi réteg lakta azokat. Jó példa az előbbire az OTP Ingatlanpont kínálatában szereplő, Budapest történelmi negyedében, a Vár oldalában található, a budai hegyekre panorámás, erkélyes, majdnem száz négyzetméteres lakás.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

Közelebb az emberhez

Mivel hazánkban a tehetősebb réteg stílusa maradt a modern, a „Bauhaus” jelző nálunk egyúttal minőségi színvonalat is jelöl. A múlt század első felében épült modern bérházakban általában elegáns, tágas előcsarnok és igényesen kiépített lépcsőház fogadja az érkezőket, ami nem csak az életminőséget, de az ingatlan értékét is jelentősen növeli. A harmincas–negyvenes évek építészete, lakáskialakítása már sokkal közelebb állt a mai ember igényeihez, mint a néhány évtizedekkel korábbi. A szobák jellemzően világosak, az erkélyek legtöbbször használható méretűek, a házakhoz időnként már garázs is épült – igaz, az autók mérete akkor még egészen más volt. A belmagasság nem szűkös, de a lakások már nem „kifűthetetlenül” magasak. Az OTP Ingatlanpont kínálatában olyan ingatlan is szerepel, amely ezt az emberközeliséget a modern luxussal párosítja. A VII. kerületben a Deák tér és az Erzsébet tér közelében található, csaknem 70 négyzetméteres (jelenleg amerikai konyhás nappali + 2 szobás, 2 fürdőszobás, erkélyes), a legkényesebb igényeknek megfelelő módon idén felújított lakást csaknem 90 millióért kínálják eladásra.

Zubreczki Dávid elmondta, hogy ezen az épületen vannak ugyan modern elemek, de ez is inkább a jelző általános értelmében nevezhető bauhausnak vagy bauhaus-hangulatúnak. Nem luxus, de jó állapotú lakásként hirdetnek ugyanennyiért Pasaréten – ahol az Urbanista blog alapítója szerint elég sok valóban bauhaus-stílusú épület lelhető fel – egy magasföldszinti, 2 szoba hallos, valamivel több mint 80 négyzetméteres, erkélyes, jelenleg rendelőként szolgáló ingatlant, ami tetszőlegesen átrendezhető, átalakítható.

Amikor az ingatlan átalakításra, felújításra szorul

A bauhausban a dizájn sok mindenben megelőzte a technikai lehetőségeket. A lapostetők víz- és a nagyméretű ablakok hőszigetelése nem mindenhol sikerült tökéletesre. Több frissen bevezetett újítás pedig – például a nyílászárók vagy a fűtési rendszerek terén – nem állta ki az idők próbáját. Mindezzel együtt a bauhaus ma már rangot és értéknövelő tényezőt jelent a társasházi lakások esetében. Az OTP Ingatlanpont kínálatában is szerepelnek részlegesen felújított vagy felújításra szoruló lakások. Az előbbire példa az a XI. kerületi, 56 négyzetméteres, dupla panorámás, kétszobás, tágabb értelemben vett bauhaus-lakás, amelynek vezetékrendszerét kicserélték, fűtését korszerűsítették. Az új tulajdonos számára az is vonzó lehet, hogy elővásárlási jogával élve megveheti a padlásteret is, ha folytatni akarja az átalakítást. Felújítandóként hirdetnek egy 2 + fél szobás, 70 négyzetméteres, erkélyes lakást a II. kerületben, a Millenáris park közelében. Ez az ingatlan is tetszés szerint átalakítható, az összes fal elmozdítható. Zubreczki Dávid elmondása szerint ezen fellelhetőek a két világháború közötti épületeken megszokott stíluselemek, és a környék is megerősíti a stílus azonosításában az értelmezőt. A nyílászárók, ajtók, ablakok, ahogy a bejárati kapu és a lépcsőház is múlt század közepi modern. A két lakást egyébként 50 és 60 millió forint közötti áron hirdetik az eladók.

Az igazi Bauhaus-villa nagy kincs

A villáknál ma még nagyon vegyes a helyzet, kicsit mintha a műkincspiachoz hasonlítana. Egy-egy neves tervező épülete (egy Molnár-, Fischer- vagy Kozma-villa) óriási értéket jelent, a hozzáértők hajlandók (lennének) jelentős felárat is fizetni érte, egy hasonló adottságú, de más stílusú házhoz képest.

Ugyanakkor a fizetőképes, művelt réteg egyelőre csekély, ráadásul a korhű helyreállítás költségei igen magasak, viszont egyre többen tekintik értéknek az ebből a korból származó építészeti alkotásokat.

Nagyjából hetven–nyolcvan évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a nagyközönség is ráeszméljen egy-egy építészeti stílus értékeire.

A világháború után például nem tartották sokra a századforduló szecessziós épületeit, mert még nem voltak elég régiek; mint ahogy ma is csak a szűk szakma veszi észre az értéket a hetvenes–nyolcvanas években épült házakban. A két világháború közti modernt, vagyis azt, amit manapság Bauhausnak hívunk, most kezdik felfedezni a szélesebb rétegek. Ez mindenképpen hozzájárul majd az épületek felértékelődéséhez. Valószínűleg tele van az ország rejtett kincsekkel, helyenként talán maguk a tulajdonosok sem tudják, milyen izgalmas, értékes ingatlanban élnek.

Hozzászólások

Egyre válogatósabbak az emberek az újépítésű ingatlanok vásárlásakor

Érzékenyebbé váltak az újépítésű ingatlanok után érdeklődők és egyre nagyobb jelentősége van, hogy milyen plusz szolgáltatásokat kapnak a pénzükért, mennyire lesz hosszú távon kifizetődő a befektetésük. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a vásárlók szeretnének a lehető legtöbbet megtakarítani a közös költségen és a rezsin is, mert ha kiadják, magasabb összeget tudnak a lakásért elkérni. Mint mondta, az északi fekvésű ingatlanoktól sokan tartanak, így ezek esetében akár több millió forint árengedményt kell adnia a beruházónak.
2020. 11. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 félreértés a 2021-től elérhető lakástámogatásokkal kapcsolatban

Az új, 2021 januárjától elérhető lakástámogatásokról már számos részlet kiderült, mégis sok félreértés kering róluk a médiában, illetve a cikkek alatti kommentekben. A Bankmonitor szakértői összeszedtek 10 gyakori tévhitet, és bemutatják a helyes válaszokat is.
2020. 11. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Míg Magyarországon csökkentek, az európai országok többségében tovább emelkedtek a lakásárak

Az európai országok többségében 2020. II. negyedévében is emelkedtek a használt és új lakások árai. Az Eurostat módszerével számolt, 2015-höz viszonyított árszint még mindig Magyarországon a legmagasabb, de 2020. I. negyedévével összevetve a visszaesés is hazánkban volt a legnagyobb – ismerteti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt adatokat az OTP Ingatlanpont.
2020. 11. 19. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ingatlanpiaci boom jöhet januártól

A kormány által belengetett új otthonteremtési kedvezmények a ma már meglévőket kiegészítve várhatóan jelentős kereslet- és áremelkedést eredményeznek majd jövőre az ingatlanpiacon. Szabó Anita független pénzügyi tanácsadó tapasztalata szerint a családosok kivárnak, jelenleg inkább csak érdeklődnek a lehetőségek iránt, és csak januárban fognak lépni. Mint mondta, érdemes mindig szakértővel egyeztetni, mert az időtakarékosság mellett olyan extrákat lehet így érvényesíteni, amire a laikusok többsége nem is gondolna.
2020. 11. 19. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi kell az otthonfelújítási támogatás igényléséhez?

Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, és köztartozásmentesnek kell lennie annak, aki igénybe szeretné venni az otthonfelújítási támogatást - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Facebook-oldalán.
2020. 11. 19. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Anya házat épít: háziasszonyoknak jelenik meg könyv a passzívházakról

Ma már Magyarországon is jelentős a szakirodalom a passzívházakról, de ezeket szakemberek írják szakembereknek. Rezsnyák Péter kivitelező-építész hazánkban elsőként írt könyvet hétköznapi nyelven a passzívházak iránt érdeklődőknek, hiszen a családanyák és a családapák nem a fizikát akarják megtanulni, csupán annyit szeretnének elérni, hogy reális költségvetésből jó otthonuk legyen. A szakember szerint a passzívházak népszerűsége töretlen, megtérülésük pedig a jövő évben életbe lépő energetikai szabályozások miatt a mostaninál is kiemelkedőbb lesz.
2020. 11. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

23 millió forintra emelkedett az építési telkek átlagára

A harmadik negyedévben időarányosan majdnem tíz százalékkal kevesebb építési telket adtak el az Otthon Centrum közreműködésével, mint egy évvel korábban, a kereslet visszaesése azonban nem járt árcsökkenéssel: míg 2019-ben a telkek átlagára 15 millió forint volt, ez az érték idén szeptemberre 23 millió forintra emelkedett - közölte az ingatlanközvetítő hálózat szerdán az MTI-vel.
2020. 11. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőhet a felújítandó lakások iránti kereslet

A felújítandó eladó lakások iránti kereslet fokozódására lehet számítani az ősszel bejelentett állami lakásfelújítási program hatására - állapította meg az ingatlan.com hirdetési portál elemzésében, amelyet szerdán közölt az MTI-vel.
2020. 11. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bejön az otthonfelújítási támogatás: aki teheti felújít jövőre

Kedvezően fogadták a január 1-től életbe lépő új, otthonteremtési támogatásokat a magánépíttetők. A legtöbben az otthonfelújítási támogatást szeretnék igénybe venni, akiknek a fele a maximális 3 millió forintos támogatási összeg felhasználását tervezi – derül ki a Mapei Kft. gyorsfelméréséből. A vállalat kisebb otthonépítési és jelentős felújítási boomra számít.
2020. 11. 16. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan működik a tulajdoni lap lekérése? Mutatjuk lépésről lépsére!

Ha Ön rendelkezik Ügyfélkapuval, akkor az nagyban segíthet abban is, ha szeretnének tulajdoni lapot lekérdezni. Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogy hogyan kell lekérni egy tulajdoni lapot. Mennyibe kerül, hány forint jelenleg a tulajdoni lap lekérdezése?
2020. 11. 16. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Angyalföld újra az érdeklődés középpontjában!

Továbbra is élénk vevői érdeklődéssel, de lassuló piaci mutatókkal indult az utolsó negyedév a hazai ingatlanpiacon. Október hónapban a Duna House keresletindexe 87 pontjával az elmúlt öt év legerősebb vevői aktivitását mutatja, a hónapban becsült 12 200 adásvétel azonban valamivel elmarad az elmúlt évek adataihoz képest.
2020. 11. 13. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így mérséklődtek az albérletárak

Budapesten árcsökkenést hozott az albérletpiacon a koronavírus-járvány második hulláma: a téglalakások átlagos bérleti díja 10 ezer forinttal, 156 ezer forintra, a panellakásoké 5 ezer forinttal, 125 ezer forintra mérséklődött szeptember- októberben a nyári hónapokban mért átlaghoz képest - közölte az Otthon Centrum ingatlanközvetítő szerdán az MTI-vel.
2020. 11. 12. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Népszerűek az otthonteremtési program új elemei

A családok négyötöde ismeri és jónak tartja az otthonteremtési program januárban induló öt új elemét, amelyek közül az otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb - közölte legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) szerdán az MTI-vel.
2020. 11. 11. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható év végén a lakóingatlanpiacon?

Idén körülbelül 20 ezer lakóingatlan cserélhet még tulajdonost az utolsó két hónapban, így év végére 130 ezer körüli tranzakcióval zárhat a lakóingatlanok piaca a Duna House előrejelzése szerint. A kormányzati támogató intézkedések miatti kivárás és bizonytalanság elsősorban az első lakásvásárlókat gondolkodtathatja el, amely így 3-5 ezer tranzakciót érinthet az utolsó negyedévben. Aki azonnal szeretne költözni nagyon gyorsan kell döntenie, a befektetők pedig jól járhatnak a bizonytalanabb helyzetben.
2020. 11. 09. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén még 20 ezer lakóingatlan cserélhet gazdát a Duna House szerint

Az év utolsó két hónapjában még mintegy 20 ezer lakóingatlan cserélhet gazdát a Duna House becslése szerint, és így év végére 130 ezer körüli tranzakcióval zárhat a piac. Tavaly a statisztikai hivatal és a társaság adatai szerint is 150 ezer adásvétel történt, jövőre pedig a két adat közötti forgalmat vár az ingatlanközvetítő vállalat.
2020. 11. 09. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit hoz a második hullám a budapesti ingatlanpiacon?

Nem kérdés, hogy idén minden gazdasági témájú cikk és elemzés alapvető kiindulási és viszonyítási pontja a világjárvány, annak egészségügyi és gazdasági vonzataival együtt. Nem lehet mentes ettől a magyarországi ingatlanpiac sem, hiszen a negatív hatások itt is érvényesülnek, és különösen igaz ez a budapesti, belvárosi ingatlanpiac helyzetére. A terület specialistája, a Central Home hálózat szakértője, Ben-Ezra Orran így ítéli meg a helyzetet és az idei év őszi-téli kilátásait.
2020. 11. 09. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felpörögtek a lakásátadások vidéken - csökkent a lakásépítési kedv, de 100 ezer új lakásra van kilátás

A korábban megkezdett építkezések idei befejezése, a jövőre szigorodó energetikai követelmények miatt 25 százalékkal nőtt a lakásátadások száma 2020 első kilenc hónapjában. A bővülés a vidéki lakáspiacnak köszönhető, Budapesten ugyanis kevesebb új lakás épült. Budapesten az új lakások négyzetméterára 880 ezer forint volt október végén. Debrecenben 624 ezerért, Kecskeméten 623 ezerért kínálták ezeket. Győrben pedig az új lakások négyzetméterára 500 ezer forint alatt maradt. A lakásépítési kedv közel 40 százalékkal csökkent, részben a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt. A csökkenő lakásáfának köszönhetően növekedés jöhet, 2026-ig akár 100 ezer új lakás készülhet el.
2020. 11. 06. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lakásdömpinget és szakemberhiányt hoz a csomag

A fejlesztők, az építőipari KKV-k és a családok készülhetnek az újabb újlakásdömpingre azt követően, hogy a kormány benyújtotta a parlamentnek az otthonteremtési program főbb pontjait tartalmazó intézkedéscsomag tervét.
2020. 11. 06. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lakásdrágulást eredményez az 5%-os áfa?

2020 első három negyedévében is folytatódott a használatba vett új otthonok számának növekedése, valamint a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások számának csökkenése. A január-szeptemberi időszakban közel 13 ezer új lakás épült országszerte, 25%-kal több, mint egy évvel korábban, miközben Budapesten 4%-ot meghaladó csökkenés történt. Országosan a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37%-kal esett vissza.
2020. 11. 06. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Otthonteremtési akcióterv: kiderült, hogyan vehető igénybe az illetékmentesség és az 5 százalékos áfa

A kormányzati intézkedéscsomag múlt hét végén újabb elemmel, az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó közjegyzői díj maximalizálásával bővült, valamint a parlament elé terjesztették az illetékmentességet és lakásáfát szabályozó törvénytervezetet. Az OTP Ingatlanpont szakértőjével azt foglalja össze, hogy a frissen közzétett részletek hogyan befolyásolhatják a vásárlók döntéseit.
2020. 11. 06. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások: