Startup sikersztori Magyarországon: garázsból indultak, ma hazánk legnagyobb okosotthon gyártói

A tengerentúli tech óriások sikersztorijait már mindenki jól ismeri. Ha nem is teljes pontossággal, de az mindenképpen köztudott, hogy az olyan gigavállalatok, mint az Apple, a Google vagy éppen az Amazon egykoron mind egy néhány négyzetméteres garázsból indultak világhódító útjukra.

Startup sikersztori Magyarországon: garázsból indultak, ma hazánk legnagyobb okosotthon gyártói

Itthon is vannak igazi sikertörténetek

Sokan nem is sejtik azonban, hogy nem kell a Szilícium-völgyig utaznunk az ilyen és ehhez hasonló történetekért, hiszen Magyarországon szintén akad példa hasonló sikersztorikra – még ha nem is túl gyakran. Elég csak megnézni a Chameleon Smart Home fejlődéstörténetét, akik egy nagyszerű ötletnek köszönhetően aprócska startupként kezdték működésüket, mára pedig Magyarország legnagyobb okosotthonos gyártóiként jegyzik őket.

Az amerikai gigavállalatokhoz mérten annyi a különbség, hogy honfitársaink nem garázsból, hanem egy nagyon aprócska, mindössze 20 négyzetméteres irodából kezdték meg tevékenységüket. Mára azonban több mint 20 fős létszámmal és 22 befektetővel rendelkeznek, 2020-ban közel 200 millió forintos árbevételt tudtak felvonultatni, a cél pedig, hogy 2021-ben ez a szám duplázódjon, majd a Chameleon Smart Home kijusson a tőzsdére.

Lássuk azonban a konkrétumok tükrében, hogy honnan indult ez a magyar startup, és minek köszönhetik az őket övező hatalmas sikert!

Minden egy lakásfelújítással kezdődött

A Chameleon Okos Otthon története egy lakásfelújításhoz vezethető vissza. Mindez 2014-ben történt, amikor Szarvas Péter, a cég alapítója elhatározta, hogy otthona felújításával egyidőben kipróbál néhány okos funkciót is, azaz megpróbál kiépíteni önerőből egy saját okosházat. Csakhogy egyik probléma jött a másik után, és Péter csakhamar felismerte: óriási hiányosságoktól szenved az iparág!

Az okosotthonos megoldások ugyanis drágák, rugalmatlanok és zártak voltak, a részegységek nehezen vagy egyáltalán nem kommunikáltak egymással – ami nagy általánosságban sajnos még ma is elmondható. Ezt a helyzetet pedig Péter úgy próbálta orvosolni, hogy a szoftverfejlesztésre fókuszáló IGNIS Computer Kft. részeként nekilátott egy olyan jól skálázható, kommunikatív, tolmácsszerepet is betöltő, mindemellett pedig megfizethető rendszer kidolgozásának, ami később a Chameleon Smart Home alapjává vált.

Mintegy hároméves fejlesztést követően az első rendszer és a kapcsolódó eszközök 2016-ban piacra kerültek, a 2017-es első telepítést követően pedig hivatalosan is megtörtént a cégalapítás, amit egy kifejezetten sikeres 2018-as év követett. Azon túl ugyanis, hogy elindult a termékek értékesítése, illetve folyamatos fejlesztés zajlott hardveres és szoftveres oldalról egyaránt, ekkor született a döntés arról is, hogy a költségek csökkentése, valamint a terjeszkedés és a programozhatóság elősegítése miatt a Chameleon egy önálló okosotthonos rendszerré alakul, ami hatalmas előrelépés volt a cég életében.

Ugrásszerű növekedés 2019-től

Az első üzleti év sikerét követően 2019-ben hatalmas növekedésnek indult a Chameleon Smart Home! Ebben az évben már közel 100 ingatlanban működött a rendszer, és mivel egyre nagyobb volt a kereslet a vállalat termékeire, egy kínai cégnek köszönhetően elindulhatott az eszközök tömeggyártása, ezzel párhuzamosan pedig a saját kivitelezői csapat felállítása is. A terjeszkedés azonba nem állt le, a Chameleon elindult a B2B irányba, a cél pedig a társasházi beruházók meghódítása volt.

Ebben az évben jelentős fejlesztések is zajlottak a cég háza táján! Elkészült például egy API könyvtár, amivel már nemcsak a Chameleon tudott csatlakozni más gyártók termékéhez, hanem ennek a fordítottja is megvalósíthatóvá vált. Ezen felül automatizálásra kerültek a legnépszerűbb funkciók, a korábban fejlesztett mobilalkalmazás távoli vezérlési lehetőséget kapott, miközben kifejlesztésre került megannyi új hardver a teljes okosotthonos élmény eléréséhez. Mindezeknek köszönhetően a cég 2019 végére 151 millió forintos árbevételt ért el.

Növekedés a járvány alatt

Miután a Chameleon Smart Home magabiztos alapokra épült fel, természetesen a járványhelyzet sem tudta megtörni a növekedést, noha érezhetően hátráltatott bizonyos folyamatokat. A jelentős céges változások (a korábbi 3 főről 15 főre növekedett a létszám, valamint megtörtént a zárt részvénytársasággá alakulás) mellett létrejött egy külön értékesítési csapat, de maga az okosotthonos rendszer is bővült, például automata biztonsági mentés funkcióval, sőt megjelent a Chameleon mobilalkalmazás második verziója is.

Ezen felül a cég megkezdte kifejleszteni saját vezeték nélküli eszközeit, és bár a járványhelyzet miatt nőttek a gyártási idők, a vállalat egyik nagy büszkeségeként számon tartott bemutatólakás is ebben az évben nyitotta meg kapuit, ahol az érdeklődők a saját bőrükön tapasztalhatják meg egy jól működő okosotthon minden előnyét. A vállalat csak 2020-ban 150 millió forint befektetéssel büszkélkedhetett, árbevételük pedig év végére elérte a 193 millió forintot.

A Chameleon Smart Home sikerének kulcsa

Mint a fentiekből kiderült, a Chameleon Smart Home valóban egy igazi sikertörténet nemcsak hazai, hanem külföldi viszonylatban is, azonban adja magát a kérdés: mi lehet a cég sikerének a kulcsa? Alapvetően nem lehetne csak egyetlen dolgot kiemelni a sorból, hiszen a vállalat egyszerre több problémára is képes volt gyorsan és megfelelő minőségben reagálni.

Megoldották a mai okosotthonok egyik legnagyobb problémáját

A siker tekintetében a Chameleon Smart Home alighanem azzal emelkedett ki a leginkább a sorból, hogy sikerült túllendülniük a modern okosotthonok egyik legnagyobb problémáján, a zárt rendszereken. A magyar vállalat ehhez egy rendkívül biztonságos, teljes és költséghatékony megoldást hozott tető alá, mely teljesen rendszerfüggetlen, ezáltal határtalanságot és szabadságot ad a felhasználók kezébe.

Ez korábban az ágazaton belül teljesen szokatlan volt! A megoldás segítségével nem kell tartanunk többé okosotthonunk bővíthetőségétől vagy jövőálló tulajdonságaitól, a modulok szabadon cserélhetők. Sőt, használatával az sem jelent problémát, ha a lakás minden elemét más gyártótól választjuk ki, ami néhány évvel ezelőtt még teljességgel elképzelhetetlen lett volna.

Saját gyártás

Azon túl, hogy a Chameleon Smart Home felismerte és megoldotta az okosotthonos piac egyik jelentős problémáját, sikerüket megtámogatták még a saját tervezésű és gyártású hardverekkel, melyeket saját fejlesztésű szoftverekkel egészítettek ki. Ez azért óriási előny, mert így gyakorlatilag teljes szabadság került a kezükbe, nincsenek kiszolgáltatva más gyártóknak, szinte bármit meg tudnak valósítani, amit az ügyfél elképzelt.

A saját gyártás mellett szól továbbá, hogy a Chameleon ki tudja vonni magát a beszállítói problémák alól, az eszközök mindig a rendelkezésükre állnak, sőt meghibásodás vagy esetleges bővülés esetében egyaránt gyors intézkedésre számíthatnak az ügyfelek. Mindezt ráadásul állandó raktárkészlet támogatja meg.

Saját mobilapplikáció

A saját szoftverek mellett kiemelendő a Chameleon Smart Home sikere kapcsán a saját mobilapplikáció megléte. Kezdetben a cég a hardveres termékcsalád kifejlesztésére és stabilizálására fókuszát, és a kiépül rendszer vezérlését és programozását csak külső rendszerek alkalmazásaival lehetet megoldani. Áttörést jelentett amikor elkészült az első önálló vezérléssel és alkalmazással működő rendszer, ami egy komplett rendszerré alakította a korábban hardver fókuszú termékcsaládot. Sokévnyi fejlesztést követően mára a Chameleon mobilapp a mai okosotthonos piac egyik leglátványosabb és legkönnyebben kezelhető megoldását nyújtja a felhasználók számára.

Nagy előnye, hogy használatával nincs szükség egy okosotthon üzemeltetéséhez tucatnyi, vagy még annál is több alkalmazás feltelepítésére, a funkciókat teljesen testre szabhatjuk, a lakás minden elemét könnyedén irányíthatjuk, sőt társasházi funkciók is helyet kaptak benne, ezáltal akár a kaputelefon vagy a garázskapu vezérlése sem okoz neki problémát.

A következő nagy cél: a tőzsde

Jól látható tehát, hogy a Chameleon Smart Home valóban egy igazi sikertörténetet tudhat maga mögött az elmúlt néhány év tükrében. A jövőben ráadásul további folyamatos fejlődésre számíthatunk tőlük, állandó befektetések mellett. Jelenleg egy közel 1 milliárd forintos tőke bevonása előtt áll a cég, az egyik következő nagy mérföldkő pedig a tőzsdére való kijutás lehet, amivel újabb utak nyílnak meg előttük.

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás:

Mire elég a 6 millió forintos Otthonfelújítási Támogatás?

Az ország lakásállományának több mint 60 százaléka 1990 előtt épült. Ezek az ingatlanok az épületjellemzőik alapján többségében várhatóan megfelelnek majd a kormány által bejelentett legfrissebb Otthonfelújítási Támogatás feltételeinek. A pályázat által előírt 30 százalékos hatékonyságnövelés azonban nem minden esetben lesz majd kivitelezhető tetőcsere nélkül. A cserére azonban már nem fogja futni a támogatás és a kedvezményes hitelkeret. Ennek ellenére megéri belevágni, az épület értéke ugyanis legalább 20 százalékkal nőhet a beruházást követően – véli Juhász László energetikai szakértő, a Landanatura Kft. ügyvezetője.
2024. 04. 18. 06:30
Megosztás:

Stratégiai tervek a NAVIGATOR-tól: ipari innovációs technológiákban élenjáró vállalatcsoport épül

A Budapesti Értéktőzsde XTEND szekciójában jegyzett NAVIGATOR Investments stratégiai céljai szerinti akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően 2026-ban 7,5-8 milliárd forintos árbevétel mellett 1,5-2 milliárd forintos EBITDA és közel 1 milliárd forintos adózott eredmény elérését tervezi, ami 32-53% közötti éves növekedésnek felel meg a 2022-es bázisévhez viszonyítva.
2024. 04. 18. 06:00
Megosztás:

Mit hozhat a lakáspiacon és az építőiparban az otthonfelújítási program?

A magyar kormány április elején jelentette be a régóta várt új otthonfelújítási programot, mely mind az építőiparnak, mind a lakáspiacnak erős lökést adhat – hozzájárulva a negatív trendből való kilábaláshoz. A programmal kapcsolatban azonban kérdések is felmerülnek: lesz-e elég kapacitása az építőiparnak, ha valóban 20 000 lakást felújítanak? Emelkednek-e emiatt a lakásárak? Az MBH Bank elemzője többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.
2024. 04. 18. 05:30
Megosztás:

Hogyan hat a vörös-tengeri válság a magyar import-export vállalkozásokra?

A november óta a Vörös-tengeren zajló, konténerszállító hajók elleni támadások komolyan megzavarták a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalát. Az Irán által támogatott Houthik több mint 40 támadást intéztek kereskedelmi hajók ellen a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben, amelyek közül egy halálos kimenetelű volt. Az Egyesült Államok és szövetségesei január közepe óta tartó katonai beavatkozása ellenére sem sikerült még biztonságosabbá tenni a Bab El Mandeb-szorost. Johan Gabriels, az iBanFirst Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója az alábbiakban kifejti, hogy a vörös-tengeri válság milyen hatással van a nemzetközi kereskedelemre és az ázsiai cégekkel üzletelő magyar vállalkozásokra.
2024. 04. 18. 05:00
Megosztás:

Mobillal is lehet már készpénzt felvenni a legtöbb bankautomatából

Nincs nálad a bankkártyád, de készpénzt szeretnél felvenni? Ha be van digitalizálva a mobilodba, akkor van rá esély, hogy sikerülni fog a dolog, ugyanis az ATM-ek egy része mobiltárca-alkalmazással is használható. Mutatjuk, mire figyelj.
2024. 04. 18. 04:30
Megosztás:

Figyelmeztetést kaptak a bankok, elég volt az apró betűs díjemelésekből

Vezetői körlevélben utasította a bankokat az MNB, hogy amikor árat emelnek, világosan magyarázzák el az ügyfeleknek, miért döntöttek így, és lehetőleg színes betűkkel vagy háttérrel kiemelve jelöljék a kondíciós listákban - írja a Bank360.hu.
2024. 04. 18. 04:00
Megosztás:

Kimutatták: ennyi kólát szabad napi szinten meginni!

A kólafogyasztás egészségi hatásait tekintve nincs egyértelmű "biztonságos" mennyiség, mivel az ital magas cukor- és koffeintartalma különböző egészségügyi problémákat okozhat.
2024. 04. 18. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: a Vízöntő és az Oroszlán szerencsejátékban nyerhet, de a...

Pénz és szerencse horoszkópunk a hétvégéig (április 18-22.) mutatja meg a jövőt a csillagok állása szerint. Érdemes-e szerencsejátékot játszani, pl. lottózni? Mik a nyerőszámok a héten az adott horoszkópjegyek számára? Mibe fektessen pénzt? - mindezekre a kérdésekre ad választ a pénzügyi horoszkóp.
2024. 04. 18. 02:00
Megosztás:

Nyugdíjak számításakor a minimálbér változása hogyan befolyásol? Példákkal

Az évente jelentősen változó minimálbér összege számos esetben hatással van a társadalombiztosítási ellátásokra, így a nyugdíjra is. Az adó.hu blogposztja ezt a témát járta körbe. Nézzük meg ezt a fontos kérdéskört!
2024. 04. 18. 01:00
Megosztás:

Elkapkodták a Dogecoin20-at az előértékesítésen, hamarabb jön a DEX listázás

A példátlan kereslet, valamint a Doge Day árfelhajtó hatása miatt, amely a Bitcoin várva várt szombati feleződésével egy napra esik, a Dogecoin20 projekt előértékesítése idő előtt véget ért. A DOGE20 több mint 10 millió dollárt gyűjtött össze az X-en közzétett, új bejelentése szerint.
2024. 04. 18. 00:01
Megosztás:

170 millióból bővítette kapacitását a békéscsabai Forgút Bt.

Százhetven millió forintból bővítette kapacitását az út- és mélyépítéssel foglalkozó békéscsabai Forgút Bt. - közölte a cég szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 17. 23:30
Megosztás:

Csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az USA-ban

Az Egyesült Államokban december eleje óta a legmagasabbra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az április 12-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 04. 17. 23:00
Megosztás:

Márciusban lassult az euróövezeti infláció

Az előzetes becslésben közölttel összhangban lassult az éves infláció az euróövezetben márciusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett végleges adatai szerint.
2024. 04. 17. 22:30
Megosztás:

A kormány a déli országrészekre összpontosít

Baranya gazdasági megerősítését is szolgálja a kormány komplex fejlesztési programja, amely a déli országrész felzárkóztatására összpontosít - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Pécsen.
2024. 04. 17. 22:00
Megosztás:

Hatékonyabb építési metódusok: mikor váltunk Magyarországon?

Magyarországon még mindig tartja magát az a kissé idejétmúlt szemlélet, miszerint az építész tervezésben egy kézben kell tartani az esztétikát és a műszaki tervezést. Fejlettebb építéstechnológiával rendelkező országokban ezt a metódust szinte már egyáltalán nem alkalmazzák.
2024. 04. 17. 21:30
Megosztás:

7 százalékkal nőtt az autóipari termelés Romániában

Éves összevetésben 7 százalékkal nőtt az autóipari termelés Romániában az első negyedévben - derül ki a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) szerdán közzétett adataiból.
2024. 04. 17. 21:00
Megosztás: