Több mint 100 millió dollárt kaparintottak meg a blokklánc-hackerek 2021 első három hónapjában

Nemcsak a befektetők, hanem a kiberbűnözők érdeklődését is felkeltették a kriptodevizák, miután az elmúlt időszakban szárnyalni kezdtek, értékük rekordmagasságokba szökött. A legismertebb és legnépszerűbb ilyen deviza, a bitcoin árfolyama 2021 májusára megduplázta év eleji értékét, de az új sláger, az ethereum már több mint 4 ezer dollárt ér, négyszer annyit, mint januárban. (Forintban kifejezve 1 bitcoin jelenleg körülbelül 16 millió forintot kóstál, de néhány héttel korábban már a 20 millióhoz is közelített az ára.)

Több mint 100 millió dollárt kaparintottak meg a  blokklánc-hackerek 2021 első három hónapjában

Bármennyire is nagy a blokklánc iránt a bizalom, a rajta futó kriptodeviza-kereskedelem a profi hackerek fantáziáját is igencsak megmozgatja a BL Online Hír- és cikkügynökség szerint. Olyannyira, hogy a kiberbűnözőknek 2021 első negyedévében 108 millió dollárt sikerült eltulajdonítaniuk a különféle blokklánc-projektekből. Mindezt az amerikai Atlas VPN csapatának sikerült megállapítania. (VPN = Virtual Private Network, azaz hálózati technológia, mely a nyilvános interneten képes biztonságos hálózati kapcsolatot létesíteni.) Ráadásul ez az összeg 46 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, ami jól jellemzi a tendenciát.

A kiberbűnözők körében a legnépszerűbb blokklánc-célpontok az ethereum kriptodeviza intelligens szerződésen alapuló decentralizált alkalmazásai voltak (DApps). 2021 első három hónapjában a behatolások több mint 86 millió dolláros veszteséget okoztak.

Az úgynevezett blokklánc-pénztárcákat – melyek lehetővé teszik a kriptodeviza-tulajdonosoknak az egységek tárolását, kezelését –, szintén gyakorta támadták. Ebben az időszakban a feltörési, trükközési, zsarolási esetek során 19,3 millió dollár veszteség érte a tulajdonosokat. A hackerek célpontjai voltak a kriptodeviza-tőzsdék is, azok a platformok, amelyek a kereskedést teszik lehetővé. Innen ügyeskedésükkel 2,9 millió dollárt sikerült zsákmányolniuk.

A blokklánchoz kapcsolódó sikeres csalási kísérletek száma összesen 33 volt 2021 első negyedévében, 20 alkalommal több, mint 2020 első három hónapjában. Ez a 33-as szám mindenesetre feleannyi, mint a rekordévnek számító 2019-es esztendő első negyedévében. Az ethernet DApps elleni jogsértések azonban a tavalyi hasonló időszak 3 esetéhez képest most 16-ra emelkedtek, a blockchain-pénztárcákat érintő hackek pedig 5-ről 12-re növekedtek.

Jellegüknél fogva a blokklánc-projektek továbbra is nyereséggel kecsegtető célpontok maradnak a kiberbűnözők számára, mivel a csalárd tranzakciókat nem lehet visszafordítani, nem úgy, mint a hagyományos pénzügyi rendszerben. Mivel a kriptodevizákba a befektetések és velük a kereskedések most lépnek aranykorukba, nem nehéz megjósolni, hogy a hackertámadások nem hagynak alább. Azonban ahhoz, hogy e legmodernebb pénzügyi kereskedelmi forma tartósan legyen képes szárnyalni, valamint, hogy a bankoktól, az állami szervezeteken át a kereskedelmi és logisztikai vállalkozásokig más ágazatok szereplői is ki tudják használni a blokkhálózatban rejlő előnyöket, még biztonságosabbá kell tenni a blockchain digitális rendszerét.

A virtuális várvédők és a hackertámadók harca tovább folytatódik.

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

A dolgozók harmada home office-ban marad, az IT-védekezést is ehhez kell igazítani

Év végére globálisan az alkalmazottak csaknem harmada távmunkában végzi el a feladatait, arányuk pedig a közeljövőben sem csökken jelentősen. Ez arra kényszeríti a szervezeteket, hogy legalább öt, egyes szektorokban akár tíz évvel is előrehozzák a digitális átalakítási terveiket. Ennek megfelelően a vállalatoknak az IT rendszereik védelmét is ehhez kell igazítani, s erre tekintettel kell kialakítani — hívja fel a figyelmet a Maxvalor Hungary, a dán Heimdal Security magyarországi forgalmazója.
2021. 08. 25. 13:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás:

Tovább erősödött a forint

Fél százalékkal emelkedett a forint árfolyama kedden a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon az MNB elemzői várakozásoknak megfelelő kamatemelését követően.
2021. 08. 24. 20:00
Megosztás:

Diákok fejlesztettek digitális tanulási eszközöket krónikus beteg gyerekeknek

Interaktív nyelvtanuló applikációjával a Fazekas Gimnázium diákjaiból álló csapat nyerte meg a Morgan Stanley budapesti központja által idén először megrendezett Code to Give hackathont. A vállalat felhívására diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek jelentkeztek, hogy a Morgan Stanley informatikusaival együttműködve, az Amigos a gyerekekért Alapítvány partnereként innovatív tanulási eszközöket fejlesszenek krónikus betegség miatt hosszabb kórházi kezelésre szoruló gyerekek és tinédzserek számára.
2021. 08. 24. 15:00
Megosztás:

Erősödött reggelre a forint

Erősödött kissé a forint kedd reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest.
2021. 08. 24. 08:30
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama

Vegyesen alakult, alig változott hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2021. 08. 23. 19:30
Megosztás:

Pénzügyi tudatosságra nevel egy új magyar applikáció

Világviszonylatban is egyedülálló az a magyar fejlesztésű applikáció, amelyet két pénzügyi szakember apuka alkotott meg, hogy segítsenek vele megalapozni a gyerekek pénzhez való viszonyát.
2021. 08. 23. 18:00
Megosztás:

Forinterősödéssel indult a hét

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 23. 08:00
Megosztás:

Egyre többen veszik online az iskolaszereket

Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
2021. 08. 21. 10:00
Megosztás:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora este a bankközi piacon reggelhez képest.
2021. 08. 20. 21:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök kora este a reggeli szintekkel összevetve.
2021. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült csütörtök reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 19. 08:30
Megosztás:

A munka jövője: automatizáció

A Universal Robots a robotikai piac egyik úttörője az olyan szabályozások kidolgozásában, melyek a kobotok, az automatizáció, valamint a biztonságos munkavégzés feltételeit teremtik meg. A cég évek óta arra törekszik, hogy világszerte szabályozza a robotok működését és a munkáltatók számára, úgynevezett együttműködő robotok biztosításával segítse a munkavégzést.
2021. 08. 19. 07:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök kora este a reggeli szintekkel összevetve.
2021. 08. 18. 20:00
Megosztás:

Társkereső applikációk - félnünk kell a csalóktól?

A tanulmány megállapításai szerint a csalók jelentős mértékben visszatartják az embereket a randiappok használatától. A válaszadók 38%-a azért fél használni őket, mert attól tart, hogy átverik a csalók, 34% pedig általában véve nem bízik a randiappokat használó emberekben. Mindezek ellenére a válaszadók mindössze 15%-át vették már célba kiberbűnözők, és a csalókkal kapcsolatba kerülők 31%-ának sikerült elkerülnie a támadást.
2021. 08. 18. 13:00
Megosztás: