Új megoldást kínál az ALTEO a megújuló villamosenergia termelők terheinek csökkentésére

2020. április 1-től jelentős változás következett be a KÁT, azaz a Kötelező Átvételi rendszer mérlegkör tagjainak menetrendi eltérésének elszámolásában, ez pedig jelentős többlet terhet rótt az érintett termelőkre. Az ALTEO Sinergy márkanév alatt olyan intelligens, teljeskörű és kockázatmentes menetrendezési szolgáltatást vezet be, amely megoldást kínál a termelők kihívásaira.

Új megoldást kínál az ALTEO a megújuló villamosenergia termelők terheinek csökkentésére

A pontos menetrendezés iránti szigorú követelmények olyan kihívások elé állítják a jellemzően kisebb méretű erőmű tulajdonosokat, beruházókat és üzemeltetőket, amelyek meghaladhatják a reálisan ráfordítható erőforrásaikat. A KÁT rendszer pótdíj elszámolásának átalakítása eredményeként ugyanis a termelők és menetrend-csoportok kötelesek a tervezett menetrendjüktől való eltérés arányában megfizetni az okozott kiegyenlítő energia költségeiket. Emiatt és méretgazdaságossági okokból is érdemes menetrendezési tevékenységüket külső szakértőre bízniuk.

Erre kínál megoldást az ALTEO leányvállalata, a Sinergy Energiakereskedő Kft., amely a mai naptól menetrendezési szolgáltatásokkal bővíti tevékenységét. A társaság sok éves releváns erőművi üzemeltetés és termelésmenedzsment tapasztalatával, a cégcsoport tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő 32 db KÁT jogosult (nap, szél, víz, biogáz, depóniagáz) erőművével, 8 földgáz tüzelésű erőműből, 3 szélerőműből és egy ipari méretű villamosenergia-tároló létesítményből álló saját Szabályozási Központjával és önálló fejlesztésű mesterséges intelligencia alapú megoldásaival minden olyan eszközzel és kompetenciával rendelkezik, ami hazánk meghatározó piaci szereplőjévé tette, és ami alapján az ország egyik legjelentősebb aggregátorává válhat.

„Az ALTEO a piac egyik legnagyobb és legerősebb, jól diverzifikált megújuló energiaforrást hasznosító erőművi portfólióval és Szabályozási Központtal is rendelkező szolgáltatója. A jelenlegi jogszabályi környezet csak idén április 1-től hatályos, és már rövidtávon is újabb változásokra számítunk. A jogszabályi környezet ilyen dinamikával történő változása esetén kiemelten fontos lehet a termelők számára egy stabil, tőkeerős, komoly szakmai tapasztalattal és reputációval rendelkező szolgáltató választása. Természetesen vannak egyéb szolgáltatók is a piacon, de vállalatunk kiemelkedik jelentős méretű, és mind geográfiai, mind technológiai értelemben jól diverzifikált saját tulajdonú termelő portfóliójával, saját villamosenergia-tároló kapacitást is integráló Szabályozási Központjával, illetve évtizedes kereskedelmi, üzemeltetési és termelésmenedzsment tapasztalatával.” - mondta Luczay Péter, az ALTEO Csoport vezérigazgató-helyettese.

Az ALTEO Sinergy égisze alatt futó szolgáltatásának egyik legfőbb ismérve a stabilitás és a kiszámíthatóság. Fix díjazásért kínál egyszerű konstrukciót és nyújt olyan szolgáltatást a KÁT és METÁR-jogosult vagy a KÁT-ból már kieső időjárásfüggő termelők részére, amely teljes mértékben mentesíti őket a menetrendezés okozta pótdíj fizetési kötelezettség alól. A társaság egyéb, ehhez kapcsolódó ügyviteli és adminisztrációs szolgáltatásokat (pl. MEKH jelentések, MAVIR ügyintézés) is biztosít. A versenyképes és kiszámítható havi díjon felül a partnerek részéről semmilyen egyéb biztosíték, letét nyújtása nem szükséges. Ez a konstrukció nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Sinergy-hez csatlakozó termelők stabil és kiszámítható pályán működhessenek, saját kompetenciáik mentén magas hozzáadott értékű tevékenységet végezhessenek.

Kockázatmentes termelésmenedzsment szolgáltatásával a társaság a KÁT jogosult termelőkön felül, a még próbaüzem alatt álló erőműveknek és a prémium jogosultsággal rendelkező termelőknek (METÁR) is megoldást kínál. Ezen kívül, a jól szabályozható kapacitásokkal rendelkező termelők számára, garantált eredményt biztosító konstrukció keretében lehetőség nyílik a Sinergy Szabályozási Központjához való csatlakozásra is. A dinamikusan növekvő beépített kapacitásokra való tekintettel a jövőben egyre kiemeltebb jelentősége lesz az időjárásfüggő termelők hatékony termelésmenedzsmentjének. „2021-ben mintegy ~2GW időjárásfüggő megújuló energiaforrás alapú villamosenergia-termelő lesz a magyar villamos energia rendszerben, amely volumen 2030-ra előreláthatóan ~5GW értékre növekszik.

A kereslet a menetrendezési szolgáltatás iránt vélelmezhetően ezzel párhuzamosan nő majd. A KÁT és METÁR rendszerben működő megújuló energiaforrást hasznosító villamosenergia-termelők összesített kiegyenlítési költsége 2030-ra - becslésünk szerint- elérheti akár a 35-40 milliárd forintot is, ezért az ALTEO a menetrendezési tudás és az aggregátori kompetencia folyamatos felértékelődésére és egy nagyon jelentős potenciállal rendelkező villamosenergetikai részpiac kialakulására számít, amelynek meghatározó szolgáltatójává kívánunk válni.” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Hozzászólások

82 ezer üveg Béres Cseppel segíti a gyártó a pedagógusokat

Csaknem 82 ezer üveg Béres Cseppet adományozott a Béres Gyógyszergyár Zrt. a Klebelsberg Központhoz tartozó általános és középiskolákban tanító pedagógusoknak. A felajánlásról szóló szerződést a cég szolnoki gyárában írták alá csütörtökön.
2020. 10. 30. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington 40 millió dolláros haszonra tett szert az elkobzott iráni olajból

Washington 40 millió dolláros haszonra tett szert a Venezuelának szánt, de az idén nyáron elkobzott négy iráni olajszállítmány eladásából - jelentette be John Demers, az amerikai igazságügyi tárca miniszterhelyettese csütörtökön egy telefonos sajtókonferencián.
2020. 10. 30. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyit is keres valójában egy IT-szakember?

Közel ezer IT-szakember bevonásával készített felmérést a No Fluff Jobs állásportál, akik azzal forradalmasítják az IT-toborzást, hogy hirdetőiknek kötelezővé tették a fizetési sáv megadását. A portál online kérdőíves kutatásának célja az volt, hogy világos képet kapjunk arról, milyen céges juttatások és előnyök fontosak valójában az informatikusok számára, de az is kiderült, pontosan mennyit keres átlagosan egy szakember.
2020. 10. 30. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így emelik a nyugdíjkorhatárt a törvény előírása szerint

Hány évesen vonulhat ma hivatalosan öregségi nyugdíjba valaki Magyarországon? Higyan változik az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint jelenleg is évről-évre sávosan emelkedik, így 2020-ban 64,5 évre növekedett a nyugdíjkorhatár. És hogyan változik a következő években? Mutatjuk a részleteket.
2020. 10. 30. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Appeninn elemzés

2020. 10. 30. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2020. 10. 30. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2020. 10. 30. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 10. 30. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 10. 30. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2020. 10. 30. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Online üzleti valóságshowt készít Máté Krisztina

Producerként vesz részt az Ecommerce Revolution című online üzleti valóságshow készítésében Máté Krisztina. A rutinos tévés által gyártott show négy webáruházról szól, amelyek irányítását harminc napra szakértő mentorok veszik a kezükbe. Máté Krisztina most először készít online valóságshow-t, a műfaj újdonsága jelentette számára a legnagyobb kihívást. Úgy véli, a közönség egyre inkább elvárja, hogy az interneten tévéműsor-minőségű tartalmat kapjon.
2020. 10. 30. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Történelmi jelentőségű lenne az európai minimálbér-rendszer bevezetése

Történelmi jelentőségűnek tartanák a magyar és a nemzetközi szakszervezetek a régóta szorgalmazott európai minimálbér-rendszer bevezetését - közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) csütörtökön az MTI-vel reagálva az Európai Bizottság javaslatára.
2020. 10. 30. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogadta a horvát kormány a 2021-es költségvetés tervezetét

A horvát kormány csütörtökön elfogadta a 2021-es költségvetés tervezetét, amely 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.
2020. 10. 30. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány a kereskedelmi ingatlanokra is erősen hatással volt

Az első fél évben a járvány hatására közel 6 százalékkal esett vissza a gazdaság, ami a kereskedelmi ingatlanok piacát is visszavetette, a kihasználatlansági ráta az irodai területen a tavalyi 5-6 százalékról szeptemberre 8 százalékra ugrott, az ipari-logisztikai szegmensben viszafogottabb mértékben emelkedett, 2 százalékot ért el a Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint.
2020. 10. 30. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minden harmadik teszt pozitív lett Zágrábban

A horvát fővárosban, Zágrábban minden harmadik új koronavírusteszt pozitív lett, miközben az országban ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában - derült ki a válságstáb csütörtöki jelentéséből.
2020. 10. 30. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump a gazdaságot dicsérte, Biden a járványkezelést támadta

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump amerikai republikánus elnök a gazdaságot dicsérte, demokrata párti kihívója, Joe Biden az elnök járványkezelését támadta Floridában csütörtökön.
2020. 10. 29. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új gyártócsarnokot épített a kiskőrösi Agro Line Kft.

Új gyártócsarnokot épített és bővítette eszközparkját a gép- és gépalkatrész gyártással foglalkozó Agro Line Kft. Kiskőrösön - közölte a cég kereskedelmi vezetője az MTI-vel.
2020. 10. 29. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nincs javaslat a jövő évi minimálbérre

A járvány miatt szinte biztos, hogy csak a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum összegéről tárgyalnak az idén a szociális partnerek. A szakszervezetek és a munkáltatói képviseletek is óvatosak, konkrét javaslat egyelőre nincs - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.
2020. 10. 29. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Online tartják az idei nemzeti kiberbiztonsági konferenciát

Online tartják meg az idei nemzeti kiberbiztonsági konferenciát november végén.
2020. 10. 29. 22:10
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar cégek szerint az európai recesszió a legnagyobb veszély

A koronavírus-járvány következtében az európai szintű recessziót tartják a legnagyobb, bevételt veszélyeztető tényezőnek a magyar cégek, amelyeknek a kintlévőségek növekvő problémát jelentenek; ugyanakkor a visszaesésre válaszul nem terveznek kiadáscsökkentést - derül ki az Intrum követeléskezelő felméréséből, amelynek eredményeit csütörtökön juttatta el az MTI-nek.
2020. 10. 29. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások: