Új megoldást kínál az ALTEO a megújuló villamosenergia termelők terheinek csökkentésére

2020. április 1-től jelentős változás következett be a KÁT, azaz a Kötelező Átvételi rendszer mérlegkör tagjainak menetrendi eltérésének elszámolásában, ez pedig jelentős többlet terhet rótt az érintett termelőkre. Az ALTEO Sinergy márkanév alatt olyan intelligens, teljeskörű és kockázatmentes menetrendezési szolgáltatást vezet be, amely megoldást kínál a termelők kihívásaira.

Új megoldást kínál az ALTEO a megújuló villamosenergia termelők terheinek csökkentésére

A pontos menetrendezés iránti szigorú követelmények olyan kihívások elé állítják a jellemzően kisebb méretű erőmű tulajdonosokat, beruházókat és üzemeltetőket, amelyek meghaladhatják a reálisan ráfordítható erőforrásaikat. A KÁT rendszer pótdíj elszámolásának átalakítása eredményeként ugyanis a termelők és menetrend-csoportok kötelesek a tervezett menetrendjüktől való eltérés arányában megfizetni az okozott kiegyenlítő energia költségeiket. Emiatt és méretgazdaságossági okokból is érdemes menetrendezési tevékenységüket külső szakértőre bízniuk.

Erre kínál megoldást az ALTEO leányvállalata, a Sinergy Energiakereskedő Kft., amely a mai naptól menetrendezési szolgáltatásokkal bővíti tevékenységét. A társaság sok éves releváns erőművi üzemeltetés és termelésmenedzsment tapasztalatával, a cégcsoport tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő 32 db KÁT jogosult (nap, szél, víz, biogáz, depóniagáz) erőművével, 8 földgáz tüzelésű erőműből, 3 szélerőműből és egy ipari méretű villamosenergia-tároló létesítményből álló saját Szabályozási Központjával és önálló fejlesztésű mesterséges intelligencia alapú megoldásaival minden olyan eszközzel és kompetenciával rendelkezik, ami hazánk meghatározó piaci szereplőjévé tette, és ami alapján az ország egyik legjelentősebb aggregátorává válhat.

„Az ALTEO a piac egyik legnagyobb és legerősebb, jól diverzifikált megújuló energiaforrást hasznosító erőművi portfólióval és Szabályozási Központtal is rendelkező szolgáltatója. A jelenlegi jogszabályi környezet csak idén április 1-től hatályos, és már rövidtávon is újabb változásokra számítunk. A jogszabályi környezet ilyen dinamikával történő változása esetén kiemelten fontos lehet a termelők számára egy stabil, tőkeerős, komoly szakmai tapasztalattal és reputációval rendelkező szolgáltató választása. Természetesen vannak egyéb szolgáltatók is a piacon, de vállalatunk kiemelkedik jelentős méretű, és mind geográfiai, mind technológiai értelemben jól diverzifikált saját tulajdonú termelő portfóliójával, saját villamosenergia-tároló kapacitást is integráló Szabályozási Központjával, illetve évtizedes kereskedelmi, üzemeltetési és termelésmenedzsment tapasztalatával.” - mondta Luczay Péter, az ALTEO Csoport vezérigazgató-helyettese.

Az ALTEO Sinergy égisze alatt futó szolgáltatásának egyik legfőbb ismérve a stabilitás és a kiszámíthatóság. Fix díjazásért kínál egyszerű konstrukciót és nyújt olyan szolgáltatást a KÁT és METÁR-jogosult vagy a KÁT-ból már kieső időjárásfüggő termelők részére, amely teljes mértékben mentesíti őket a menetrendezés okozta pótdíj fizetési kötelezettség alól. A társaság egyéb, ehhez kapcsolódó ügyviteli és adminisztrációs szolgáltatásokat (pl. MEKH jelentések, MAVIR ügyintézés) is biztosít. A versenyképes és kiszámítható havi díjon felül a partnerek részéről semmilyen egyéb biztosíték, letét nyújtása nem szükséges. Ez a konstrukció nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Sinergy-hez csatlakozó termelők stabil és kiszámítható pályán működhessenek, saját kompetenciáik mentén magas hozzáadott értékű tevékenységet végezhessenek.

Kockázatmentes termelésmenedzsment szolgáltatásával a társaság a KÁT jogosult termelőkön felül, a még próbaüzem alatt álló erőműveknek és a prémium jogosultsággal rendelkező termelőknek (METÁR) is megoldást kínál. Ezen kívül, a jól szabályozható kapacitásokkal rendelkező termelők számára, garantált eredményt biztosító konstrukció keretében lehetőség nyílik a Sinergy Szabályozási Központjához való csatlakozásra is. A dinamikusan növekvő beépített kapacitásokra való tekintettel a jövőben egyre kiemeltebb jelentősége lesz az időjárásfüggő termelők hatékony termelésmenedzsmentjének. „2021-ben mintegy ~2GW időjárásfüggő megújuló energiaforrás alapú villamosenergia-termelő lesz a magyar villamos energia rendszerben, amely volumen 2030-ra előreláthatóan ~5GW értékre növekszik.

A kereslet a menetrendezési szolgáltatás iránt vélelmezhetően ezzel párhuzamosan nő majd. A KÁT és METÁR rendszerben működő megújuló energiaforrást hasznosító villamosenergia-termelők összesített kiegyenlítési költsége 2030-ra - becslésünk szerint- elérheti akár a 35-40 milliárd forintot is, ezért az ALTEO a menetrendezési tudás és az aggregátori kompetencia folyamatos felértékelődésére és egy nagyon jelentős potenciállal rendelkező villamosenergetikai részpiac kialakulására számít, amelynek meghatározó szolgáltatójává kívánunk válni.” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Hozzászólások

Lemond az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ma benyújtja lemondását.
2021. 01. 26. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerbiában túl nagy az érdeklődés az oltás iránt

A szerb kormány keddtől megszüntette a lehetőséget, hogy bárki soron kívül beadathassa magának a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni oltását, miután az utóbbi néhány napban a rendkívüli érdeklődés miatt óriási sorállás és többórás várakozás alakult ki a szerbiai oltópontokon.
2021. 01. 26. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány megmutatta: a rugalmas munkaidő és az emberi kapcsolatok a legfontosabbak a magyar munkavállalók számára

A magyar munkavállalók ahhoz, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön és elkötelezettek legyenek a munkáltató iránt, elvárják, hogy rendszeres legyen a kommunikáció a főnökkel, hogy jó legyen a személyes kapcsolatuk a kollégákkal, és hogy rugalmas legyen a munkaidő – derül ki a Profession.hu és a Boston Consulting Group (BCG) közös, friss, reprezentatív felméréséből, mely azt vizsgálta, milyen változásokat hozhat a koronavírus-járvány a munka világában.
2021. 01. 26. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az országos zárlat hosszabbítását tervezik Izraelben

Az országos zárlat egyhetes meghosszabbítását tervezik a súlyos betegek magas száma miatt Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.
2021. 01. 26. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb 10 települést von be közös programjába a Magyar Posta és a Takarékbank

Februárban országszerte várhatóan 10 települést von be közös programjába a Magyar Posta és a Takarékbank, ezzel csaknem 20-ra emelkedik azon települések száma, ahol a közös működtetés hatékonyságát vizsgálják a felek - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Posta Zrt. kedden.
2021. 01. 26. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milánó kivételével pluszban nyitottak a tőzsdék

Milánó kivételével emelkedéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvénypiacok kedden, és az irányadó indexek felfelé vették az irányt a kereskedés első perceiben.
2021. 01. 26. 10:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Módosított szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Kína és Új-Zéland

Módosított szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Kína és Új-Zéland kedden, megújítva 12 évvel ezelőtt kötött egyezményüket - számolt be a China Daily című kínai pártlap.
2021. 01. 26. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódhat a csökkenés a magyar tőzsdén

Csökkenésre számít a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2021. 01. 26. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vakcinára és az olasz politikára figyelnek ma a befektetők

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék kedden, a befektetők az Európai Bizottság és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó közötti vitára, valamint az olaszországi belpolitikai bizonytalanságokra figyelnek.
2021. 01. 26. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd reggel.
2021. 01. 26. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt?

Bármilyen hihetetlen, egy-egy pohár bor akár a súlyvesztésben is a segítségünkre lehet. Nagy mértékben méreg, kis mértékben orvosság - jelenthetjük ki a borral kapcsolatban, hiszen néhány korty kifejezetten jó hatással lehet az egészségünkre. Most az is kiderült, bizonyos borok a diétánkba is könnyen beilleszthetők.
2021. 01. 26. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszatért az Andersen a magyar tanácsadói piacra

2020 végére jelentősen növelte részesedését az adó- és jogi tanácsadási szolgáltatások piacán az Andersen Magyarország. A budapesti székhelyű adótanácsadó- és ügyvédi iroda üzleti térnyerését a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesés sem akadályozta. Az Andersen a BIG4 tagjai után jelenleg a magyar piac ötödik legnagyobb szereplőjének számít.
2021. 01. 26. 07:31
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több településen alacsony a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Egyre több településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nyomán.
2021. 01. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedik a minimálbér februártól

Február 1-jétől a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami csaknem 4 százalékos béremelést jelent - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2021. 01. 26. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A COVID-19 Vaccine Moderna védettséget nyújt az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában azonosított koronavírus újabb változataival szemben is

A COVID-19 Vaccine Moderna vakcinával oltott személyek vérszérumainak laboratóriumi körülmények között (in vitro) elvégzett vizsgálatai igazolják a vírussemlegesítő hatást.
2021. 01. 26. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudatosságra ösztönözte a járvány a Z generációt

Hogyan látja magát a Z generáció a pandémia idején, milyen ötletekkel könnyítenék meg mások életét a járványhelyzetben és milyen kilátásaik vannak a jövőre nézve – többek között ezeket a kérdéseket tette fel követőinek Trunk Tamás, Z-generációs szakértő és influenszer. Nem reprezentatív kutatásának eredményeit a nem olyan rég megjelent, „Kintsugi – A márkák hivatása. Az első járvány a közösségi média korában” című könyvében részletezte, melyben kifejti, hogy több mint hétszázan osztották meg véleményüket a kérdésekkel kapcsolatban.
2021. 01. 26. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bizakodóbbak lettek a magyar gazdák

Az előző negyedévi, 30,5-es értéktől 31,8-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. 2020 legnagyobb nyertesei a növénytermesztők, ugyanis a gabonaárak öt éves csúcsokon járnak, ahogyan a fehérje- és olajos növényeké is. Előbbi termékeket inputként felhasználó termékpályák szereplői azonban borúsan látják a jövőt: kettős árnyomásra számítanak: a pandémia miatti lezárások, illetve az állatbetegségek miatti túlkínálatos piacon kénytelenek helyt állni.
2021. 01. 26. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly jelentősen drágultak a használt autók Magyarországon

A magyar használtautó-piacon az átlagárak 2020. januártól decemberig 25 százalékkal, 2,48 millió forintról 3,11 millió forintra emelkedtek - közölte a Használtautó.hu online piactér hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 26. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ott-One elemzés

2021. 01. 26. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Opus elemzés

2021. 01. 26. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: