Vegyük a Magyar Telekom részvényét!

Bár a hagyományos hang alapú bevételek nyomás alatt állnak, ezeket képes kompenzálni az adat (mobiladat, szélessávú internet, SMS) és TV bevételek növekedése. Az IT szegmens számára pedig továbbra is elsősorban az állami beruházások jelenthetnek megrendelést - olvashatjuk az Erste Befektetési Zrt. elemzői anyagában.

A bevételek várható növekedésén túl a költséghatékonyságot javító intézkedéseknek is lehet marzs javító hatása. Ezek egyszeri költségvonzata majd a 2020 első negyedéves eredményben fog megmutatkozni.

A Magyar Telekom majd negyedéves gyorsjelentésében, február 18-án tehet tanúbizonyságot javuló bevételeiről és emelkedő profitjáról.

Marad a T-Systems magas hozzájárulása

A 4IG és a Magyar Telekom közti tárgyalások a T-Systems eladásáról megszakadtak, így az IT üzletág továbbra is marad a Telekom csoporton belül. Az elmúlt időszakban beérkezett állami és EU-s projektek összege 11 milliárd euróra rúg, ami 2020-ra és 2021-re is jelentős hozzájárulást jelenthet, de jól jelzi azt is, hogy a meghiúsult 4IG-T-Systems tranzakció ellenére, nagy valószínűséggel erős lesz az együttműködés a két cég között.  Ráadásul a következő EU-s költségvetési ciklusban kiemelt helye lehet az állami digitalizációs projektekben, ami stabilan magas hozzájárulást jelenthet majd a vállalkozás profitjához.

Sok a bizonytalanság a Digi körül

Rengeteg bizonytalansági tényezőt hordoz a Digi növekedése. Tavaly nyáron teszt jelleggel elindította mobil szolgáltatását is, azonban ez az idei első félév végéig teszt jelleggel, havidíj nélkül elérhető, így még nem látszik, hogy ténylegesen milyen árazás csatlakozik majd szolgáltatásához. A Digi mobil térnyerését ugyanakkor hátráltatja, hogy országos lefedettséggel jelenleg nem rendelkezik, ebben pedig legalább a spektrum aukciók végéig nem is várható változás.  

A másik bizonytalansági faktor az 5G frekvencia tender. Az NMHH ugyan kizárta a Digit, de a cég bíróságon támadta meg a döntést. Bár az esetnek számos kimenetele lehet, a legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy a végleges döntésig elhalasztják az aukciót.

A Magyar Telekom számára a tender tolódása mindenképpen pozitív. Egyrészt a folyamat hátráltatja a Digi piacszerzését, ezen keresztül a verseny élénkülését. Másrészt az idő előrehaladtával az 5G üzleti modellek is tisztulhatnak, tényleges fogyasztói igény alakulhat ki a technológiai iránt. A Digi végleges kizárása pedig csökkentheti a frekvenciákra fordítandó beruházási összeget. Egyelőre ezzel a szcenárióval nem számolunk a modellben. Továbbra is magas koncessziós díjakat feltételezünk, ami a Digi agresszív koncessziós aktivitásával valósulna meg. 

Értékeltség

Előrejelzéseink alapján a Magyar Telekom a szektor egyik legolcsóbb részvénye, P/E alapon mintegy 20%-os, EV/EBITDA alapon pedig mintegy 25%-os diszkont tapasztalható a szektortársakhoz képest, ami attraktív értékeltségi diszkontnak számít.

A következő évekre 27 forintos egy részvényre jutó osztalékot várunk, ami 6% körüli osztalékhozamnak felel meg, ami szintén a régiós szektortársakhoz képest kedvezőbb értékeltségre utal.

12 hónapos intézményi célárunk 542 forint, a részvények vételre ajánlása mellett - áll az ERSTE elemzői anyagában.

Lehetséges katalizátorok

Az árfolyam szempontjából a következő potenciális katalizátor a negyedik negyedéves gyorsjelentés lehet majd, amit február 18-án fog a társaság publikálni. A IV. negyedévben jelentős profitnövekedés következhetett be. A mobil- és vezetékes üzletág is növekedhetett, a készülékértékesítés is kimondottan erős lehetett a karácsonyi időszakban, valamint az IT projektekből származó nyereség is ismét növekedést mutathatott. Ezeken túl egy egyszeri tétel, ingatlan értékesítéshez kötődő 1,3 milliárd forintos nyereség is javította a profitot.

További katalizátort a Digi számára kedvezőtlen bírósági döntés jelenthetne a frekvencia tenderrel kapcsolatban.

Technikai kép

A technikai elemzésen alapuló célár 527 forint, ami egy több éves csúcs. Azonban addig még számos szinttel meg kell küzdenie az árfolyamnak, a főbb ellenállások 473 és 487 forintnál láthatóak.

Mivel a jelenlegi ajánlás hosszútávú és elsősorban a cég fundamentumaira alapul, ezért széles stop alkalmalmazását javasoljuk. A stop-loss megbízást a 200 napos mozgóátlag alá, 432 forinthoz javasoljuk elhelyezni. A hozam/kockázat arány még így is meghaladja a 3:1 arányt.

Hozzászólások

3 százalékos mínusszal zártak a tőzsdék

Jelentős, három százalékot jócskán meghaladó veszteségekben zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, a koronavírus-járvány terjedése miatt a globális piacokat korrekciós területre taszító hét utolsó napján.
2020. 02. 28. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőre kapott a forint

Erősödött a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben pénteken késő délután a reggeli szintekhez képest, miközben a délelőtti kereskedésben még történelmi mélyponton állt az euróval szemben.
2020. 02. 28. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma sem kímélte a koronavírus a magyar részvénypiacot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2449,76 pontos, 5,74 százalékos csökkenéssel, 40 229,64 ponton zárt pénteken.
2020. 02. 28. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős csökkenéssel kezdték a pénteket az amerikai piacok

Erős csökkenéssel nyitottak pénteken a New York-i tőzsde irányadó indexei, mivel az új koronavírus által okozott járvány Kínán kívüli gyors terjedése felszította azokat az aggodalmakat, hogy recesszióba kerülhet a világgazdaság.
2020. 02. 28. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét történelmi mélypontra zuhant a román lej

Újabb történelmi mélypontra került a román lej pénteken az euróval szemben, az európai fizetőeszköz egy egysége 4,8127 lejbe került a Román Nemzeti Bank árfolyama szerint.
2020. 02. 28. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Történelmi mélypontra gyengült a forint

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben pénteken a bankközi devizapiacon.
2020. 02. 28. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma is nagy veszteséggel indult a tőzsdéken a kereskedés

Nagy indexveszteséggel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 02. 28. 10:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 02. 27. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A hazai részvénypiacot sem kímélte a koronavírus

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 842,51 pontos, 1,94 százalékos csökkenéssel, 42 679,40 ponton zárt csütörtökön.
2020. 02. 27. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mély veszteségben a tőzsdék

Gyenge kezdés után a koronavírus-fertőzés gyors európai terjedése miatt nagy indexveszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2020. 02. 27. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy mínuszban nyitottak az amerikai tőzsdék

A világpiaci folyamatokkal összhangban nagy indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.
2020. 02. 27. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős mínuszban kezdik a napot a piacok

Két százalékot meghaladó gyengüléssel kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2020. 02. 27. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kimagasló hozamot értek el a Diófa Alapkezelő befektetési alapjai

2019-ben a Diófa Alapkezelő több alapja is kiemelkedően teljesített, emellett az idei év rávilágított arra, hogy mekkora várható hozamtól lehet elesni egyetlen évben a magasabb szórással rendelkező megtakarítási formák teljes elkerülése esetén.
2020. 02. 27. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét jó memóriákat hozhat a Micron

Egyre több jel mutat abba az irányba, hogy elkezdődhet egy felfelé ívelő ciklus a memóriachipek piacán, aminek a Micron Technology lehet az egyik nagy nyertese. Hosszútávon az okostelefonok, a számítógépek, a nagy adatközpontok vagy akár az autók növekvő memóriaigénye stabil alapot ad a növekedésre, rövidebb távon azonban komolyabb ciklikusság jellemzi az iparágat.
2020. 02. 27. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda késő délután a reggeli szintekhez képest.
2020. 02. 26. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesítettek az európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2020. 02. 26. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak a New York-i tőzsdeindexek

Pluszban nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei szerdán a keddi jelentős, három százalék körüli gyengülés után.
2020. 02. 26. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel nyitottak a tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 02. 26. 10:35
Megosztás:
Hozzászólások:

50 dollár alá csapta az olaj árát a koronavírus

A WTI 49,7 dollárra süllyedt, a piac egyre jobban aggódik, hogy a koronavírus globális járvánnyá növi ki magát.
2020. 02. 26. 10:04
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól muzsikált a Macy's

2,12 dolláros tisztított EPS-t ért el a Macy’s a várt 1,97 dollárral szemben a tavalyi negyedik negyedévben, amit 1%-kal visszaeső, 8,3 milliárd dolláros árbevételen realizált - olvashatjuk az ERSTE Investment elemzésében.
2020. 02. 25. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások: