A befektetés pszichológiája: hogy ne vesszen kárba egy élet munkája

A befektetői pszichológia kutatása a tőzsde megjelenése óta egyre inkább előtérbe kerül, mert egyre inkább beigazolódik, hogy ez mennyire fontos változó a befektetés egyenletében. Ha bármilyen pénzügyi befektetést tervez az ember, nem mindegy, hogy milyen torzítások vannak a gondolkozásunkban, ami miatt sokszor nem hozunk racionális döntéseket. Nem azt kell nézni, hogy mi jó másoknak, hanem azt kell kitalálni, hogy „mi jó nekem?”.

A befektetés pszichológiája: hogy ne vesszen kárba egy élet munkája

Manapság a legnépszerűbb befektetési forma Magyarországon a ingatlanvásárlás és az állampapírok. Ezekről hallunk a legtöbbet, ez megy a reklámokban vagy épp ezt csinálta a szomszéd is. Ám nem biztos, hogy ami jó másnak, az jó lesz nekünk is.

„Ezekről a befektetésekről tudni kell, hogy nem rosszak, csak épp nem való mindenkinek. A befektetés pszichológiájából adódóan tudjuk, hogy az emberek általában azt vásárolják, amiről a legtöbbet hallanak. Nem attól lesz biztos befektetés valami, hogy sokat halljuk a tévében, rádióban, vagy látjuk a hirdetését. Sőt, olyan, hogy biztos a befektetésekben nem is létezik. A befektetés pszichológiájában az érzelem sokszor félrevezető, és erre rá kell ébreszteni az embereket” – mondta Váradi Dávid a TrendBefektetes.hu egyik alapítója.

Mi a cél, mennyi van és meddig?

Ha az ember be akar fektetni, akkor először azt kell tisztáznia, hogy milyen céllal és csak utána azt, hogy mibe.

„Nem mindegy, hogy 15 év múlva szeretnék lakást vásárolni vagy 2 év múlva egy autót. A cél mellett a másik nagyon fontos dolog az időtáv. Azaz, hogy mennyi ideig akarom a pénzemet befektetve tartani. A harmadik pedig az ehhez társuló hozam és kockázat. Hiszen ez a kettő kéz a kézben jár egymással” – tette hozzá Lázár Dávid, a TrendBefektetes.hu másik alapítója.

A befektetési szakértők szerint ma Magyarországon, ha felmerül valakiben, hogy befektetne, akkor beírja a Google-be, hogy „mibe fektessen” és „mi a legjobb befektetés”. Így viszont nagyon sok információ áll az rendelkezésünkre, amit nagy valószínűséggel nem tudjuk szűrni, hogy megtaláljuk a legjobbat, ezért érdemes szakemberhez fordulni.

„Befektetések terén elég széles a skála, ezért az lesz a tökéletes megoldás, ami jól passzol az aktuális élethelyzetünkhöz. Több tanulmány is készült arról, hogy az emberek vagy a biztos alacsonyabb jövedelmet választják kockázat mentesen, vagy a másik véglet, hogy a „szerencsejáték” felé mennek el, amitől hirtelen nagyobb hasznot remélnek. A biztonságot a bankban és az állampapírban látják, mert fontos számukra, hogy garancia legyen mögötte. Ezen kívül mást nem is nagyon vesznek figyelembe, mint például az infláció, vagy a hosszútávú értékállóság” – véli Váradi Dávid.

Megtévesztő lehet a gyors nyereségvágy

Ma már népszerű befektetési formának számít a kriptovaluta is, de a szakértők hozzátették, sokan vitatják, hogy ez mennyire befektetési eszköz, és mennyire megy el a spekuláció, vagy a szerencsejáték irányába.

„A kriptonál a befektetői értéket a befektetői hangulat határozza meg. Ha egy gazdaságilag elfogadott befektetési eszközzel hasonlítjuk össze akkor az állapítható meg, hogy a kripto mögött nincs mérhető érték, így sokkal kockázatosabb. Ha az emberek azt látják, hogy valami tud 100, 200 vagy 1000 százalékot nőni, viszonylag rövid idő alatt, akkor sokszor ez elvakulttá teheti őket. Ez az óriási nyereségvágy annyira megrészegíti a befektetőt, hogy megfeledkezik arról a kockázatról, ami más befektetési eszköz vizsgálatánál az első helyen áll. Hiszen az alap kérdés az, hogy hogyan van biztosítva a pénzem? Megbízható-e a pénzintézet? Ha probléma van kihez tudok fordulni?” – sorolta a legfontosabbakat Lázár Dávid, aki azt is hozzátette, a kripto mögött még nincs meg a megfelelő szabályzási rendszer, mert az eszköz célja, hogy a közösség működtesse, állami, vagy felügyeleti szabályozás nélkül.

Sok ember nincs tisztában a valódi kockázattal

A népszerű befektetési eszközök között van még a részvény és a befektetési alap. Bármely pénzintézetnél szeretnénk ebbe fektetni, ahhoz először ki kell tölteni egy úgy nevezett MIFID tesztet, melynek a lényege: kiderüljön, mennyi kockázatot hajlandó vállalni a befektető.

„Ha a kérdőív szövegét egyszerűsítetten szeretnénk értelmezni, akkor a teszt azt kérdezi meg, hogy szeretnéd-e elveszíteni a pénzed. Ha a teszt alapján valaki egy konzervatívabb ügyfélkategóriába esik – hisz ki szeretné elveszíteni pénzét – akkor annak csak olyan befektetési alapokat mutathatnak, amelyek szinte kivétel nélkül infláció alatt teljesítettek.” – mondták a TrendBefektetés.hu szakértői, akik szerint sok ember nincs tisztában a tényleges kockázattal, mert nem ismeri sem a piaci szabályzást, sem magát az eszközt.

„Ha meggondolatlanul, érzelmektől vezérelve döntünk, annak komoly következménye lehet, hiszen egy egész élet megtakarítása rámehet. Pontosan ezért több évtizeden át bizonyított befektetők, mint Benjamin Graham, vagy Warren Buffett rendszeresen hangsúlyozzák a tájékozódás és a terv készítés fontosságát. A lényeg, hogy nem abban kell bízni, hogy a piac fölfelé fog mozogni, hanem azt kell megtervezni, hogy mit teszünk akkor, ha épp lefelé mozdul el és mit amikor fölfelé.” – tették hozzá a szakértők.

Aki befektetési tervet készít és nem kimondottan érzelmi döntéseket hoz, az a befektető minimalizálja a hibázási lehetőségeket és csökkenti befektetésének kockázatát. A TrendBefektetes.hu alapítói szerint nagyon fontos, hogy bármi történik, ki kell tartani a terv mellett. Nem szabad hagyni, hogy az érzelmeink befolyásolják a döntéseinket.

A garzon lakások lehetnek az aduászok 2023-ban az ingatlanpiacon?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon. Ha most az alacsonyabb áruk és a kisebb rezsi miatt igen kívánatosnak is tetszhetnek, nem illenek minden élethelyzethez és a megvásárlásuknál is lehetnek sajátos buktatók.
2023. 02. 02. 19:30
Megosztás:

Nagy nyereséggel zártak az európai tőzsdék

Nagy nyereséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 02. 02. 19:00
Megosztás:

Kényszerű tudatosság: még mindig az ár a legfontosabb a vásárlásnál, de nem mindegy, mit kapunk érte

Többnyire hetekig beleássuk magunkat a témába, és csak hosszas mérlegelés után döntünk nagyobb értékű műszaki cikk vásárlásakor. Az ár és a funkciók mellett az energiatakarékosság fontosabb kritérium lett, mint valaha, felértékelődött a szolgáltatások szerepe, majdnem minden második ember pedig új termék vásárlása előtt inkább megpróbálja megjavíttatni elromlott készülékét – derült ki a MediaMarkt friss reprezentatív kutatásából.
2023. 02. 02. 18:30
Megosztás:

A vártnál jelentősebben csökkent a német export és az import decemberben

Decemberben Németország exportja 6,3 százalékkal, 127,4 milliárd euróra csökkent, az importja pedig 6,1 százalékkal, 117,4 milliárd euróra esett novemberrel összevetve - közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön.
2023. 02. 02. 18:00
Megosztás:

A GVH megszüntette az eljárást az ingatlan.com üzemeltetőjével szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert nem bizonyosodott be a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés - jelentette be csütörtöki közleményében a hivatal.
2023. 02. 02. 17:30
Megosztás:

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak az SZTE kutatói

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint az IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 02. 02. 17:00
Megosztás:

Több mint 800 millió forintból fejleszthet Vésztő

Több mint 800 millió forintot nyert el uniós forrásból beruházásokra a Békés vármegyei Vésztő.
2023. 02. 02. 16:30
Megosztás:

A kőolaj ára nagyot csökkent szerdán, de ma már ismét erősödik

A WTI 77,2, a Brent pedig 83 dollár/hordó volt ma reggel az áprilisi határidőre, míg az Ural azonnali árjegyzése 56,2 dollár/hordót tett ki.
2023. 02. 02. 16:00
Megosztás:

A vártnál jobb eredményt ért el a Meta

40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot indít a Meta – tette közzé tegnap piaczárás utáni negyedik negyedéves gyorsjelentésében a tech óriás.
2023. 02. 02. 15:30
Megosztás:

Kedvező az Infineon környezete

Az első pénzügyi negyedévben az Infineon 3,95 milliárd eurós árbevétele enyhén elmaradt a 4 milliárd eurós piaci várakozástól.
2023. 02. 02. 15:00
Megosztás:

Energiaár-vezette inflációs lassulás

Tegnap kellemes meglepetés volt, hogy januárban gyorsan süllyedt az infláció. Az Eurózónában a korábbi 9,2%-ról 8,5%-ra mérséklődött az infláció, gyorsabb ütemben, mint ahogy a 8,9%-os elemzői konszenzus várta volna.
2023. 02. 02. 14:30
Megosztás:

Powell szavaiból csak a pozitívumokra figyeltek a befektetők

Nem okozott meglepetést tegnap a Fed kamatdöntő testülete, miután 25 bázisponttal 4,5-4,75%-ra emelte az alapkamatot.
2023. 02. 02. 14:00
Megosztás:

Új, ügyfélbarát módosításokat vezet be a kormány a lakásbiztosítások piacán

A kormány 2023. február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött; a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - jelentette be csütörtöki közleményében a GFM.
2023. 02. 02. 13:30
Megosztás:

Szétválás Európa és az USA között

Tegnap Jerome Powell már enyhébb hangnemet ütött meg, ami nem csak dollárgyengülést hozott, hanem a részvénypiacokon újabb emelkedést is.
2023. 02. 02. 13:00
Megosztás:

A Bank of England tizedik kamatemelésének bejelentését várja csütörtökre a piac

A piaci szereplők és a londoni elemzői közösség egyöntetű várakozása szerint csütörtökön - idei első kamatdöntő ülése után - újabb kamatemelést jelent be a Bank of England. Ha az előrejelzések helytállónak bizonyulnak, a brit jegybank tizedszer emelné alapkamatát a szigorítási ciklus több mint egy évvel ezelőtti kezdete óta.
2023. 02. 02. 12:30
Megosztás:

Energiamegtakarítás háztartási gépekkel – Lehetséges?

Az energiaválságnak nevezett időszakban a villamos energia tudatos megtakarítása jelentős összegeket hagyhat a családok zsebében. Érdemes és fontos tisztában lennünk a fogyasztáscsökkentés lehetőségeivel – vegyük górcső alá a legnagyobb háztartási gépeinket és vizsgáljuk meg, mely szokásaink megváltoztatása lehet szükséges.
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Ennyit nőtt 2021 decemberéhez képest a vendégéjszakák száma

2022 decemberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Novemberben 1 milliárd 415 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

2022. novemberben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 15 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 1 milliárd 415 millió euró volt, az egyenleg 1 milliárd 372 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest - közölte szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 11:30
Megosztás:

Javult kissé a Caixin kínai feldolgozóipari teljesítményindexe januárban

Januárban kissé javult, de továbbra is a kínai feldolgozóipar teljesítményének gyengülését jelezte a Caixin gazdaságkutató beszerzésimenedzser-indexe.
2023. 02. 02. 11:00
Megosztás:

Négyszázmillió forintos vízrendezés kezdődött Alsónyéken

Négyszázmillió forintos vízrendezési projekt kezdődött Alsónyéken a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával - közölte a Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal az MTI-vel.
2023. 02. 02. 10:30
Megosztás: