A befektetés pszichológiája: hogy ne vesszen kárba egy élet munkája

A befektetői pszichológia kutatása a tőzsde megjelenése óta egyre inkább előtérbe kerül, mert egyre inkább beigazolódik, hogy ez mennyire fontos változó a befektetés egyenletében. Ha bármilyen pénzügyi befektetést tervez az ember, nem mindegy, hogy milyen torzítások vannak a gondolkozásunkban, ami miatt sokszor nem hozunk racionális döntéseket. Nem azt kell nézni, hogy mi jó másoknak, hanem azt kell kitalálni, hogy „mi jó nekem?”.

A befektetés pszichológiája: hogy ne vesszen kárba egy élet munkája

Manapság a legnépszerűbb befektetési forma Magyarországon a ingatlanvásárlás és az állampapírok. Ezekről hallunk a legtöbbet, ez megy a reklámokban vagy épp ezt csinálta a szomszéd is. Ám nem biztos, hogy ami jó másnak, az jó lesz nekünk is.

„Ezekről a befektetésekről tudni kell, hogy nem rosszak, csak épp nem való mindenkinek. A befektetés pszichológiájából adódóan tudjuk, hogy az emberek általában azt vásárolják, amiről a legtöbbet hallanak. Nem attól lesz biztos befektetés valami, hogy sokat halljuk a tévében, rádióban, vagy látjuk a hirdetését. Sőt, olyan, hogy biztos a befektetésekben nem is létezik. A befektetés pszichológiájában az érzelem sokszor félrevezető, és erre rá kell ébreszteni az embereket” – mondta Váradi Dávid a TrendBefektetes.hu egyik alapítója.

Mi a cél, mennyi van és meddig?

Ha az ember be akar fektetni, akkor először azt kell tisztáznia, hogy milyen céllal és csak utána azt, hogy mibe.

„Nem mindegy, hogy 15 év múlva szeretnék lakást vásárolni vagy 2 év múlva egy autót. A cél mellett a másik nagyon fontos dolog az időtáv. Azaz, hogy mennyi ideig akarom a pénzemet befektetve tartani. A harmadik pedig az ehhez társuló hozam és kockázat. Hiszen ez a kettő kéz a kézben jár egymással” – tette hozzá Lázár Dávid, a TrendBefektetes.hu másik alapítója.

A befektetési szakértők szerint ma Magyarországon, ha felmerül valakiben, hogy befektetne, akkor beírja a Google-be, hogy „mibe fektessen” és „mi a legjobb befektetés”. Így viszont nagyon sok információ áll az rendelkezésünkre, amit nagy valószínűséggel nem tudjuk szűrni, hogy megtaláljuk a legjobbat, ezért érdemes szakemberhez fordulni.

„Befektetések terén elég széles a skála, ezért az lesz a tökéletes megoldás, ami jól passzol az aktuális élethelyzetünkhöz. Több tanulmány is készült arról, hogy az emberek vagy a biztos alacsonyabb jövedelmet választják kockázat mentesen, vagy a másik véglet, hogy a „szerencsejáték” felé mennek el, amitől hirtelen nagyobb hasznot remélnek. A biztonságot a bankban és az állampapírban látják, mert fontos számukra, hogy garancia legyen mögötte. Ezen kívül mást nem is nagyon vesznek figyelembe, mint például az infláció, vagy a hosszútávú értékállóság” – véli Váradi Dávid.

Megtévesztő lehet a gyors nyereségvágy

Ma már népszerű befektetési formának számít a kriptovaluta is, de a szakértők hozzátették, sokan vitatják, hogy ez mennyire befektetési eszköz, és mennyire megy el a spekuláció, vagy a szerencsejáték irányába.

„A kriptonál a befektetői értéket a befektetői hangulat határozza meg. Ha egy gazdaságilag elfogadott befektetési eszközzel hasonlítjuk össze akkor az állapítható meg, hogy a kripto mögött nincs mérhető érték, így sokkal kockázatosabb. Ha az emberek azt látják, hogy valami tud 100, 200 vagy 1000 százalékot nőni, viszonylag rövid idő alatt, akkor sokszor ez elvakulttá teheti őket. Ez az óriási nyereségvágy annyira megrészegíti a befektetőt, hogy megfeledkezik arról a kockázatról, ami más befektetési eszköz vizsgálatánál az első helyen áll. Hiszen az alap kérdés az, hogy hogyan van biztosítva a pénzem? Megbízható-e a pénzintézet? Ha probléma van kihez tudok fordulni?” – sorolta a legfontosabbakat Lázár Dávid, aki azt is hozzátette, a kripto mögött még nincs meg a megfelelő szabályzási rendszer, mert az eszköz célja, hogy a közösség működtesse, állami, vagy felügyeleti szabályozás nélkül.

Sok ember nincs tisztában a valódi kockázattal

A népszerű befektetési eszközök között van még a részvény és a befektetési alap. Bármely pénzintézetnél szeretnénk ebbe fektetni, ahhoz először ki kell tölteni egy úgy nevezett MIFID tesztet, melynek a lényege: kiderüljön, mennyi kockázatot hajlandó vállalni a befektető.

„Ha a kérdőív szövegét egyszerűsítetten szeretnénk értelmezni, akkor a teszt azt kérdezi meg, hogy szeretnéd-e elveszíteni a pénzed. Ha a teszt alapján valaki egy konzervatívabb ügyfélkategóriába esik – hisz ki szeretné elveszíteni pénzét – akkor annak csak olyan befektetési alapokat mutathatnak, amelyek szinte kivétel nélkül infláció alatt teljesítettek.” – mondták a TrendBefektetés.hu szakértői, akik szerint sok ember nincs tisztában a tényleges kockázattal, mert nem ismeri sem a piaci szabályzást, sem magát az eszközt.

„Ha meggondolatlanul, érzelmektől vezérelve döntünk, annak komoly következménye lehet, hiszen egy egész élet megtakarítása rámehet. Pontosan ezért több évtizeden át bizonyított befektetők, mint Benjamin Graham, vagy Warren Buffett rendszeresen hangsúlyozzák a tájékozódás és a terv készítés fontosságát. A lényeg, hogy nem abban kell bízni, hogy a piac fölfelé fog mozogni, hanem azt kell megtervezni, hogy mit teszünk akkor, ha épp lefelé mozdul el és mit amikor fölfelé.” – tették hozzá a szakértők.

Aki befektetési tervet készít és nem kimondottan érzelmi döntéseket hoz, az a befektető minimalizálja a hibázási lehetőségeket és csökkenti befektetésének kockázatát. A TrendBefektetes.hu alapítói szerint nagyon fontos, hogy bármi történik, ki kell tartani a terv mellett. Nem szabad hagyni, hogy az érzelmeink befolyásolják a döntéseinket.

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás:

Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.
2022. 08. 12. 02:00
Megosztás:

Nehezen indult a szezon, de továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Európában a legtöbb csemegekukorica Magyarországon terem. A szegmens versenyképességének megőrzése érdekében a jövőben már rövidtávon tovább kellene növelni az öntözött területek nagyságát és az MDMV vírusnak ellenálló fajták arányát, hangzott el a Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.
2022. 08. 12. 01:00
Megosztás:

15%-kal nőtt a vendéglátás forgalma

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3%-os növekedés után, míg 35,3%-kal emelkedett az árbevétele. A második negyedévben átlagosan 46%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az első negyedévi átlagos 80,5%-os növekedés után, míg az árbevétel 60%-kal bővült, így a vendéglátás továbbra is jelentősen támogatta a GDP növekedését. A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása, ami a GDP növekedését is támogatja a következő negyedévekben.
2022. 08. 12. 00:01
Megosztás:

Az elszálló rezsiköltségek miatt egyre vonzóbbá válhatnak az újlakások

Jókor jött az újlakás-piacon, hogy az 5 százalékos lakásáfa, valamint a legnépszerűbb lakástámogatások, a Babaváró és a CSOK meghosszabbítását július végén bejelentették. Így az elmúlt fél évben némileg óvatosabbá vált beruházók és vevők egyaránt fellélegezhettek. A piac a magas infláció, valamint a növekvő kivitelezési idők és anyagköltségek ellenére viszonylag stabil lábakon áll az idei első féléves adatok tükrében: az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben, az eladások pedig – részben a tavasszal még elérhető ZOP hitelnek köszönhetően – 20 százalékkal nőttek. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az újlakások iránti érdeklődést az elszálló energiaárak erősíthetik a jövőben.
2022. 08. 11. 23:00
Megosztás:

Verhetetlen a tengerpart a magyaroknál, főleg, ha horvát

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből.
2022. 08. 11. 22:00
Megosztás:

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.
2022. 08. 11. 21:00
Megosztás:

Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.
2022. 08. 11. 20:00
Megosztás:

Robosztus bevételnövekedés mellett tizedére esett vissza az Erste Bank adózott nyeresége a rendkívüli tételek miatt

Az Erste Banknál 18 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első félévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 11 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételeket 9,4 százalékkal sikerült növelni, az emelkedő költségek, az „extraprofit” adó és a Sberbank-ügyfelek kártalanítása azonban elvitte a pénzintézet nyereségének nagy részét.
2022. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Ismét egyre népszerűbbek a "szedd magad" akciók

A KSH tegnap közzétett adatai szerint júliusban 15,4 százalékkal volt magasabb a zöldség és gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. A gyümölcspiacon régen látott árrobbanás egyre többeket fordít ismét az úgynevezett „szedd magad” akciók felé. Az alacsony szinten beragadó termelői árak és a munkaerőpiaci helyzet miatt a termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt.
2022. 08. 11. 18:00
Megosztás:

Gyorsult az infláció Csehországban

Júliusban 17,5 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 17,2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. A fogyasztói árak sorozatban immár 13 hónapja emelkednek.
2022. 08. 11. 17:00
Megosztás:

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás: