A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium csapatai taroltak a Zsebpénzügyes vetélkedőn

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium AKG33 csapata nyerte a 2021-es Zsebpénzügyes vetélkedőt, amelynek a tavalyi évben a járvány miatt elhalasztott döntőjét március 29-én rendezték meg. Az országos pénzügyi tudatossági vetélkedőre idén 219 középiskolából rekorszámú, 1531 csapat nevezett be, akik négy fordulón keresztül mérték össze pénzügyi tudásukat, a való életben is használható gyakorlati feladatok megoldásával.

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium csapatai taroltak a Zsebpénzügyes vetélkedőn

Az Intrum Európa vezető követeléskezelőjeként hisz a fenntartható gazdaságban és kiemelten fontosnak tartja, hogy edukálja a jövő generációját a pénzügyi tudatosság terén. Ezért hozták létre öt évvel ezelőtt a Zsebpénzügyes vetélkedőt, melynek célja, hogy bővítse a 16 évnél idősebb középiskolás diákok pénzügyi-gazdasági ismereteit, terjessze a tudatos pénzügyi gondolkodást, és a feladatokat sikeresen teljesítő győztes résztvevőket tárgynyereményekkel jutalmazza, ezzel is segítve tanulmányaikat. Idén ezt a célt az életügyek koncepció is kiegészítette, amely egy gyűjtő kifejezés. Magában foglalja mindazt a tudást, amire szüksége van egy diáknak ahhoz, hogy sikeressé és tudatossá váljon az életben, legyen szó arról, miképp kell kitölteni egy készpénzátutalási megbízást, vagy akár arról, hogy milyen feltételek mellett vállalhat diákmunkát.

A fiatalok pénzügyek iránti egyre növekvő érdeklődését mutatja, hogy a 2021-es Zsebpénzügyes vetélkedőre közel 70%-kal több csapat regisztrált, mint az előző évben. A járványügyi korlátozások enyhülésének köszönhetően a döntőt, és az azt megelőző workshopot idén személyes formában tarthatták meg a szervezők. A versenyen résztvevő diákok próbára tehették meglévő pénzügyi tudásukat, emellett pedig a mentorok segítségével olyan készségeket is elsajátíthattak, amelyet az iskolákban jellemzően nem tanítanak, viszont hosszú távon – akár később a munka világában- is tudnak majd hasznosítani.

Öt város csapatai a legjobbak között

A Zsebpénzügyes vetélkedő első három fordulója során online feladatok megoldásában kellett a csapatoknak helyt állniuk. A 8 legjobban teljesítő csapat pedig a március 29-én tartott döntőn élőben, egy esettanulmány megoldásával bizonyíthatta rátermettségét a szakértői zsűrinek. Az idei évben a zsűriben helyet kapott Szeles Nóra, a Tőkeportál Zrt. üzletfejlesztési vezetője, Paulovits Márton, az EY Magyarország felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó csapatának igazgatója, Fábián Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója, Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója és Felfalusi Péter az Intrum vezérigazgatója.

A döntőben résztvevő legjobb 8 csapat között két miskolci, két kaposvári, két budapesti, egy pápai és egy érdi volt. Az első két helyen az Alternatív Közgazdasági Gimnázium csapatai végezetek, a dobogó legfelső fokára az AKG33 csapata álhatott fel (Madlena Benedek és Szalai Márton), őket pedig az AKG no. 1 csapata követte (Dévai Martin és Tóth Efraim, a felkészítő tanár mindkét csapatnál Horn Ágnes volt), míg a dobogó harmadik fokára a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma (Szakács Ádám és Zsíros Adrián István, felkészítő tanár: Sidlovicsné Papp Ildikó) csapata álhatott fel.

A különdíjakat – a legtöbb csapatot indító iskolának járó 15 db számítógépet a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiuma, a legtöbb csapatot a 3. fordulóba juttató iskolának járó 3D nyomtatót a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma nyerte.

„Nagyon örülünk, hogy elindultunk a versenyen, annak pedig még jobban, hogy az első helyen végeztünk. Sokat készültünk minden fordulóra és rengeteg hasznos információval és élménnyel gazdagodtunk a vetélkedő során. Olyan pénzügyi tudást és készségeket sajátítottunk el, amit a mindennapi élet során is tudunk majd kamatoztatni” – mondták az első helyezett csapat tagjai.

A döntő alkalmával értékes tárgyi nyereményeket is kiosztottak. A dobogós diákok, az őket indító iskolák, felkészítő tanáraik, illetve a verseny résztvevői összesen mintegy 6 millió forintnyi nyereményt vihettek haza. A diákok többek között laptopokat, okostelefonokat és fényképezőgépeket kaptak, a dobogós csapatokat indító iskolák pedig egy-egy 100.000 forintos vásárlási utalvánnyal lettek gazdagabbak. Ezenfelül az összes döntőbe jutott csapat egy-egy projektort és nyomtatót is elvihetett az iskolája számára.

„Az Intrumnál kiemelt prioritásként kezeljük a jövő generáció pénzügyi edukációját, ezért indítottuk el a Zsebpénzügyes vetélkedőt öt évvel ezelőtt. Célunk, hogy minél több diáknak legyen lehetősége olyan készségeket elsajátítani az iskolában tanultakon kívül, melyek hozzájárulnak pénzügyi-gazdasági ismereteikhez és segít a fiataloknak pénzügyileg tudatos felnőtté válni. Nagy örömmel tölt el, hogy idén rekordszámú nevezést kaptunk az iskolákból, ez is bizonyítja, hogy a fiatal generáció nyitott arra, hogy nagyobb figyelmet fordítson pénzügyei megfelelő menedzselésére.” – mondta Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója.

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint kedden, kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 03. 22. 20:00
Megosztás:

Esett a lakásépítési kedv a megyei jogú városokban

A megyei jogú városokban 8,6 százalékkal kevesebb projektben, 8,9 százalékkal kevesebb lakás épül az idei első negyedévben a tavalyi év ugyanezen időszakához képest - ismerteti az Otthon Centrum (OC) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2023. 03. 22. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mérsékelt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán, amikor a befektetők egy része kivárasra rendezkedett be az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed esti kamatdöntése előtt.
2023. 03. 22. 19:00
Megosztás:

BÉT: A pánik előtti szinteken az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
2023. 03. 22. 18:30
Megosztás:

Ismét sikeresen szerepelt Magyarország a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet legnagyobb németországi versenyén

Csaknem száz magyar bor szerzett érmet a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) védnöksége alatt rendezett legnagyobb németországi versenyen, a Berliner Wein Trophy (BWT) nevű mustrán, amelynek eredményeit szerdán hirdették ki a német fővárosban.
2023. 03. 22. 18:00
Megosztás:

Ingatlan.com: országszerte költözési célpont az agglomeráció

Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomerációs települések ugyanakkor szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak - írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.
2023. 03. 22. 17:00
Megosztás:

Koronavírus - NNK: továbbra sem változik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Továbbra sem változik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.
2023. 03. 22. 16:30
Megosztás:

Az MNB megadta az engedélyét a kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatónak

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét - közölte az MNB szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményében.
2023. 03. 22. 16:00
Megosztás:

Több mint 1 millióval emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt, 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta - derült ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.
2023. 03. 22. 15:30
Megosztás:

Országszerte költözési célpont az agglomeráció

Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomerációs települések ugyanakkor szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak - írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.
2023. 03. 22. 15:00
Megosztás:

Mennyibe kerül egy síbaleset, ha nincs biztosításod?

2021-ben a novembertől március végéig tartó síszezonban már 587 ezer magyar kereste fel a legnépszerűbb európai terepeket; a tavalyelőtti évben pontosan 40 ezerrel több honfitársunk csatolta fel a sílécét vagy a snowboardját, mint a 2017-es szezonban - derül ki Laurent Vanat svájci gazdasági elemző évente megjelenő, a nemzetközi síturizmusról készített tanulmányából.
2023. 03. 22. 14:30
Megosztás:

Az amerikai jegybankon a világ szeme - bankpánikot gyógyít, vagy inflációt tör le?

Az elmúlt mintegy másfél hét piaci turbulenciái után a Fed-en a világ szeme, pláne amiatt is, hogy az EKB nem változtatott a korábbi kijelölt kamatemelési pályán.
2023. 03. 22. 14:00
Megosztás:

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az EU-nak

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért egyre több cég gazdasági tevékenységét szabályozná; a társaságoknak azonban nehézséget okoz még a kritériumok értelmezése is. Idehaza több mint ezer magyarországi székhelyű szervezet lehet érintett.
2023. 03. 22. 13:36
Megosztás:

Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására

Az infláció és az energiaköltségek az eladósodás fő mozgatórugói. A fogyasztók elsősorban az utazásról, az étteremlátogatásokról és az új ruházat vásárlásáról mondanak le az EOS fogyasztói kutatása szerint. Az európaiak többsége aggódik pénzügyi jövője miatt.
2023. 03. 22. 13:00
Megosztás:

A tévé egyre kevesebb gyereket ér el, de este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül

A gyerekek médiafogyasztása – és ezen belül a tévénézés – fontos szerepet tölt be a jövő generációjának formálásában. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából 2022 őszén készült elemzésből kiderül: bár a tévé évről évre egyre kevesebb gyereket ért el egy átlagos napon, a nézett idő mégsem csökkent. Minden 18 év alatti korosztálynál megfigyelhető egyfajta specializálódás. A kutatás szerint a középiskolások tévéznek a legkevesebbet, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek viszont naponta 3 óránál is hosszabb ideig ülnek a tévékészülék előtt.
2023. 03. 22. 12:30
Megosztás:

Kína óvatos marad az orosz nyersanyaggal kapcsolatban

Második napja folyik Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója, és az egymás iránti támogatás folyamatos hangoztatása mellett még nem esett szó arról, hogy Kína az eddiginél több nyersanyagot importálná Oroszországból.
2023. 03. 22. 12:00
Megosztás:

Kelepcében: Mit lép a Fed?

A Fed-nek el kell döntenie, hogy a bankok körül kialakult nehéz helyzetben tovább folytja-e a monetáris szigorítást, vagy a továbbra is magas infláció ellenére változatlanul hagyja az irányadó kamatot.
2023. 03. 22. 11:30
Megosztás:

Így kaphatsz olcsó Széchenyi hitelt

Bár még bőven lenne idő arra, hogy cégünk éves beszámolóját leadjuk, azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közeljövőben kedvezményes hitelt szeretnének felvenni, nem célszerű halogatni a pénzügyi év zárását. A Bankmonitor.hu elemzői szerint ugyanis a bankok már most kérik a hitelbírálathoz a 2022. évre vonatkozó kimutatásokat.
2023. 03. 22. 11:00
Megosztás:

Drágább lesz a bliccelés a Volánbuszokon

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 22. 10:30
Megosztás:

Növelte a kormány az agrárkár-enyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte szerdai közleményében Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.
2023. 03. 22. 10:00
Megosztás: