A CIO perspektíva: backstage-ből a nagyszínpadra

Jelentősen felértékelődött a technológiai vezetők szerepe az elmúlt években: a Deloitte által megkérdezett CIO-k mintegy kétharmada a korábbi rutintól eltérően már közvetlenül a vezérigazgatónak jelent. A Deloitte CIO Programja a nagyvállalatok technológiai vezetőinek véleményét mérte fel rövid távú prioritásaikról, teljesítményükről és a napjaink legsürgetőbb üzleti problémáinak megoldásához szükséges képességeikről.

A CIO perspektíva: backstage-ből a nagyszínpadra

Ahogy a technológia az üzleti tevékenység eszközéből folyamatosan átalakul magává az üzleti tevékenységgé, úgy kerül a vezérigazgatók figyelmének középpontjába is. A Deloitte által megkérdezett vezérigazgatók többsége (57%) a növekedési lehetőségek feltárása céljából új technológiákat épít be üzleti modelljébe, ami továbbra is megerősíti: ez a CIO - Chief Information Officer - aranykora.

A megkérdezett technológiai vezetők közel kétharmada közvetlenül a vezérigazgatónak jelent, ami jól mutatja miként fejlődik a vállalatokon belül az informatikai vezető szerepe. A legtöbb szervezetben CIO vagy CDIO – vagyis Chief Digital Information Officer - (83%), vagy kinevezett CTO – Chief Technology Officer - (52%) vezeti a technológiai területet. A tőzsdén jegyzett vállalatok között a leggyakoribb technológiai vezető szerepkör a CIO/CDIO (57%) és a CTO (35%).

A CIO check-list: A prioritások

A technológia megnövekedett jelentősége gyakran azt is jelenti, hogy a CIO-k mandátuma is kibővült: új kihívás, hogy teljesítsék a szerepkör operatív feladatait is, miközben üzleti előnyöket is teremteniük kell az eredmények révén. A megkérdezett technológiai vezetők a következőket tekintik szervezetük prioritásának idén:

Feltörekvő technológiák: Élen maradni az olyan feltörekvő technológiák és megoldások területén, mint a mesterséges intelligencia, generatív MI, kiterjesztett és virtuális valóság, vagy kvantumszámítástechnika.

Adatok és mesterséges intelligencia: Az adatok, az elemzés, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás teljes potenciáljának kihasználása.

Kiberbiztonság: A kiberkockázatok mérséklése, a kiberincidensek és támadások megelőzése.

Technológiai stratégia támogatása: A technológiai stratégia végrehajtásának menedzsmentje és racionalizálása a szervezeten belül.
A mesterséges intelligencia térnyerése ellenére a technológiai vezetők mindössze egyharmada (35%) mondta, hogy az adatokban, az elemzésekben vagy a gépi tanulásban rejlő lehetőségek kiaknázása az első számú prioritás. A válaszadók 30%-nál van kinevezett Chief Data/Analytics Officer (CDO vagy CDAO).

„A technológiai vezetők feladata minden eddiginél összetettebb. Fontos, hogy miként egyensúlyoznak a növekedési prioritások és a feltörekvő technológiák kockázati hatásai között” – mondta Szathmáry András, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának igazgatója. „Emellett erőt kell mutatniuk a kiberbiztonság, a magánszféra és a fogyasztói bizalom megőrzésében, miközben a technológia és az üzleti érték közötti kölcsönhatás kifejezésének képességével is rendelkezniük kell.”

Az élenjáró CIO legfontosabb képességeire vonatkozó kérdésre adott válaszok megoszlanak a hagyományos és a haladó CIO felfogás között. Míg a hagyományos CIO működteti az IT-t, a haladó CIO újradefiniálja a CIO szerepét, nála a hagyományos IT-központú felfogáson túl a stratégiai és ügyfélközpontú kvalitások éppoly fontosak.

„A mai informatikai igazgatóknak elsősorban üzleti és emberi vezetőknek kell lenniük – ez egy határozott változás a szerepkörben a három évtizeddel ezelőtti elvárásokhoz képest, melyek elsősorban a technológiai megvalósításra összpontosítottak. Egy olyan korszakban, amikor a technológia az üzleti élet gerincét képezi, a változásokhoz alkalmazkodó és növekedésorientált technológiai vezetők jobb helyzetben vannak, hogy vállalkozásukat a versenyelőny és az innováció felé tereljék " – mondta Anjali Shaikh, a Deloitte US CIO Program igazgatója.

A 10 ezer alkalmazottnál nagyobb vállalatok esetében 59% a kockázatvállalást nevezte meg, mint a CIO-tól elvárt legfontosabb tulajdonságot, míg ugyanezt csak 43%-ban nevezték meg az 5-10 ezer fős vállalatok esetében.

CIO Enterprise-Assessment: erősségek és fejlesztési területek

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a legfontosabb területeket, ahol a technológiai vezetők úgy vélik, szervezetük élen jár, ahol úgy érzik, hogy lemaradnak a versenytársak mögött, vagy ahol komoly kockázatot látnak.

Élen jár:
Tehetségmenedzsment (34%): Technológiai tehetségek vonzása, bevonása és átképzése.
IT-stratégia optimalizálása (32%): Technológiai stratégia szervezése, menedzsmentje és racionalizálása a szervezeten belül.
Fenntartható IT (32%): A környezeti fenntarthatóság befolyásolása technológián és adatokon keresztül.
Lemaradva vagy komoly kockázatot lát:
Kockázatkezelés (12%): Kiberkockázatok mérséklése és kiberincidensek és támadások megelőzése.
Növekedési stratégia (10%): Innovációs képességek kialakítása a növekedés ösztönzésére.
Haladni a korral (10%): A feltörekvő technológiák és megoldások élén maradni.
Ahogy a technológia és a vállalati stratégia egyre jobban összefonódik, az informatikai igazgatók a vezetői csapat nélkülözhetetlen tagjaivá, a növekedés elsődleges motorjává váltak, mindemellett biztosítják a hatékony, biztonságos és lendületes operációt.

„A megkérdezett CIO-k a legnagyobb akadályként a technológia értékének mérését, kommunikációját és demonstrálását (15%) tartják számon, ezt szorosan követi a technológia integrálása a szervezeten belül (14%), az innovatív technológiák követésére szánt idő megtalálása (13%), és a technológiai képességek biztosításához szükséges kapacitás és erőforrások (13%)” – tette hozzá Kiss Dániel, a Deloitte Technológiai Stratégia és Transzformáció üzletágának közép-európai vezetője.

Ha 1994-2006 közötti években születtél, kaphatsz 11 millió Ft-ot

Az államilag támogatott konstrukció maximális összege 2024-től egy millióval, 10 millióról 11 millió forintra változik, futamideje a továbbiakban is legfeljebb 20 év lehet. Házasok igényelhetik, akik mindketten elmúltak 18 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. Nézzük a részleteket!
2024. 07. 13. 02:00
Megosztás:

Írja fel most! Változik az áram- és gázszolgáltatás ügyfélszolgálati elérhetőségei!

Az E.ON Hungária Csoport még 2022 áprilisában értékesítette egyetemes energiaszolgáltatást nyújtó leányvállalatát, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t az MVM Csoport részére, a cég 2024. június 30-án jogilag is beolvadt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.
2024. 07. 13. 01:00
Megosztás:

Szakad a Bitcoin? Ezt a 3 kriptót nem érdekli

Az utóbbi időben nem nagyon lehet dicsekedni a BTC teljesítményével. A legnagyobb piaci kapitalizációjú érmére több frontról is rájár a rúd: az ETF-ekből folyamatos a kiáramlás, a dollár is viszonylag erős és a német kormány a hétvégén több mint 900 millió dollár értékben szabadult meg BTC-től. Ezek mind lefelé nyomják az árat, a digitális arany így a héten egy kis időre még az 55 000 dolláros szint alá is benézett.
2024. 07. 13. 00:01
Megosztás:

Védekezz természetes hatóanyagokkal a szúnyogok és a kullancsok ellen!

Szeretjük a nyarat, mert kellemes a hőmérséklet, így sokat tartózkodhatunk a szabadban, kitárhatjuk az ajtókat, ablakokat, azonban ezzel együtt a zavaró rovarok is megjelennek az otthonainkban, így a távoltartásukra is megoldást kell találni. 
2024. 07. 12. 23:30
Megosztás:

Csökkent májusban a hazai ipari termelés

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 12. 23:00
Megosztás:

Tizenhat civil szervezet részesül állami támogatásban

Tizenhat civil szervezet részesül támogatásban a százhatvanmillió forint keretösszegű, egészségügyi témájú pályázatból - közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 22:00
Megosztás:

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 07. 12. 20:00
Megosztás:

Az újszülöttkori oxigénhiány

Ez az állapot nemcsak a születés után következhet be, hanem már a harmadik trimesztertől, tehát a várandósság harmadik harmadától kezdve érintheti a magzatot, egészen a születés utáni 28. napig, tehát az újszülöttkor végéig.
2024. 07. 12. 19:45
Megosztás:

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 12. 19:00
Megosztás:

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás: