A fenntarthatóságot támogató eszközöknek a válságkezelésben is kiemelt szerepet kell kapniuk - az MNB Zöld konferenciájának fontos üzenete

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedik alkalommal rendezte meg zöld pénzügyi konferenciáját. Az október 6-ai rendezvény középpontjában a közelmúltban, illetve a jelenben kibontakozó gazdasági válsághelyzet és a fenntarthatósági fordulathoz vezető út tovább finanszírozhatóságának kérdései álltak. A nemzetközi szakmai eseményen fontos üzenetek hangoztak el a jelen és a jövő irányaival kapcsolatban, többek között, hogy a zöld eszközöket a válságkezelés során is kiemelt szereppel szükséges illetni.

A fenntarthatóságot támogató eszközöknek a válságkezelésben is kiemelt szerepet kell kapniuk - az MNB Zöld konferenciájának fontos üzenete

2022: a történelemkönyvek nyitófejezete

2022 a határokon átívelő, világszerte elmélyülő krízisek kibontakozásáról lesz emlékezetes. Az év, amikor Európa közepén fegyveres konfliktus vette kezdetét, az orosz-ukrán háború végkifejletével kapcsolatban pedig egyelőre még csak szerteágazó forgatókönyvek alapján tekinthetünk a jövő elé. 2022 a koronavírus-járvány harmadik éve is, amely következtében a modern világnak korábban nem tapasztalt pandémiás állapottal volt szükséges szembenéznie és bár az elmúlt hónapok statisztikái kedvezőnek bizonyultak, a veszélyhelyzet kockázatát még nem sikerült teljes egészében magunk mögött hagynunk. A krízisekből pedig aligha volt még időnk kilábalni, máris tovább mélyülnek. A csúcsokat döntő energiaárakkal és a gazdasági tényezőkkel összefüggésben nap mint nap megtapasztalható élelmiszeráremelkedés akár megélhetési válsággá; sőt; globális válsággá gyűrűzhet. 2022 lehet az év, amelyben a globalizáció arany korszaka véget érhet; és amelyre az alapvetéseket is megbolygató kereskedelmi átrendeződés; új gazdasági körforgás adhat választ. 

A krízishelyzet sokkja a klímaválság súlyosbodásának kockázatot is magával hozta

Az utóbbi években világszerte számos pozitív fejlemény övezte a fenntarthatósági célok közelebb kerülését. A 2021-ben tartott glasgow-i klímacsúcs valódi áttörést jelentett főként a szén- vagy metánkibocsátás visszaszorítása érdekében; az erdőírtások vonatkozásában pedig az országok egy átfogó megállapodást is lefektettek, célul kitűzve, hogy 2030-ig meg kell állítani, sőt vissza kell fordítani a nagyipari méretű erdőirtást. A globális célok érdekében a kormányzatok, a vállalati és banki szereplők részéről egyaránt megannyi vállalás született; azonban az idei év sokkszerű válsághelyzetei úgy tűnik, a megrekedés kockázatát is magukban hordozzák. Annak ellenére, hogy a jelen krízisekre adott sikeres válaszok mögött is a biodiverzitás és a klímaválság kezelése tűnnek kiemelt szempontoknak. A helyzetet súlyosbítja, hogy Európán kívül több nemzetközi nagyhatalmat is sújtanak a globális felmelegedés hatásai; Kínát soha nem látott aszály érte el 2022 nyarán, Kaliforniában pedig a vízhasználatot is korlátozták a vízhiány mérséklése érdekében. 

A válságkezelés során nem maradhatnak alul a fenntarthatósági szempontok

A konferencia hangsúlyos üzenete volt, hogy a válságkezelési stratégia eszközrendszere nem okozhatja egy másik válság kibontakozását, főként olyanét, amely hosszú távon a legnagyobb hatást gyakorolja a gazdaság teljesítőképességére. A fenntarthatósági célokat tehát nem szabad szem elől téveszteni, sőt, épp ellenkezőleg: növelni szükséges az ezzel kapcsolatos erőfeszítéseinket, és krízishelyzetre pedig további indokként kell tekintenünk a törekvések felgyorsítása érdekében. Az energiahiány és a klíma kockázatok, illetve azokra adható válaszok közötti szinergiák erősek, az energiabiztonság és klímavészhelyzet feloldása kéz a kézben járnak. A megújuló energiaforrások felé történő elmozdulás a társadalom energiabiztonságát is támogatja. A szinergiák pedig az energia és a klímakérdések összefüggésrendszerén túl is mutatnak, többek között az élelmiszeriparra és zöld pénzügyek területére is kivetülnek. 

Az EU tagállamok továbbra is kiállnak a párizsi klímacélok iránt

Frank Elderson az Európai Központi Bank Igazgatótanácsának tagja videóüzenetében világított rá arra, hogy az EU tagállamok kormányai továbbra is elkötelezettek a párizsi klímacélok iránt. A központi bankok és felügyeleteknek pedig folyamatosan szem előtt kell tartaniuk azokat a szcenáriókat is, amelyek az egyre fokozódó klímakockázatokkal következhetnek be. Az előadók között, az MNB vezetői mellett jelen voltak a tevékenységük „zöldítésében” élenjáró hazai és külföldi piaci szereplők, többek között Thomas Steiner, az Osztrák Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója; Pepijn Rijvers, a Nemzetközi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) alelnöke; Eric Usher, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) fenntartható pénzügyi témákkal foglalkozó vezetője éppúgy, mint neves nemzetközi, fenntarthatósággal foglalkozó intézetek képviselői. A konferencián megvilágításba került, hogy az elmúlt évek tendenciái alapján a zöld finanszírozás eszközei nagy teret nyertek a hazai és európai színtéren egyaránt, és továbbra is kulcsfontosságúak lesznek abban, hogy a nemzetközi tőke olyan beruházásokat támogasson, amelyek a zöld szempontoknak megfelelnek. A zöld pénzügyi eszközök a háztartások és nagyvállalatok számára egyaránt fenntartható, tudatos finanszírozási formát kínálnak, a jegybankoknak pedig fontos szerepe van a zöld tőkeáramlás koordinálásában. 

Az MNB elkötelezett a fenntarthatóság mellett

A zöld megújulás terén az MNB eddig is a legprogresszívebb jegybankok közé tartozott, aktív szerepe pedig a jelenlegi, kihívásokkal teli környezetben is fennmaradt. 2019-ben indította el Zöld Programját, amely a pénzügyi szektorra vonatkozó programpontokat tartalmaz, úgy, mint az ökológiai és pénzügyi kockázatok elemzése, a pénzügyi szolgáltatások zöldítése. A megfogalmazott irányelvek, ajánlások és elvárások alapján számos pénzintézet alakította ki saját zöld sztenderdjeit és bővítette szolgáltatásait. A Program fontos része továbbá az MNB belső működésének fenntarthatóbbá tétele és ökológiai lábnyomának csökkentése is. Az MNB 2021 júliusában publikálta Zöld eszköztár-stratégiáját, amelynek célja, hogy egységes keretben fektesse le azokat az irányokat, amelyek mentén az MNB a felügyelet mellett a monetáris politika gyakorlatába is át tudja ültetni a zöld szempontokat. A fenntarthatóság szempontjait támogatják az egyre komplexebb mérések, klíma stressztesztek is, valamint azon szabályozási környezet kialakítása, amelynek megfelelően a környezeti kritériumok megjelennek a pénzügyi termékek kondícióiban. Az MNB továbbra is példaként kíván elöl járni abban, hogy elkötelezett marad a fenntarthatóság mellett és a zöld fordulathoz vezető stratégiai gondolkodást irányozza elő a bankszektor számára, valamint saját működésmódja tekintetében egyaránt. 

Tíz kategóriában adták át a közmédia díjait

Tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat csütörtökön Budapesten a példaértékű munka és a közszolgálatért végzett tevékenység elismeréseként.
2022. 12. 08. 22:00
Megosztás:

Regionális kamarai együttműködés keretében támogatná a területfejlesztési miniszter a hazai vállalkozásokat

A területfejlesztési minisztérium stratégiai partnerséget ajánlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a Budapest és Pest megyei gazdasági zónára vonatkozó fejlesztési elképzelések kidolgozásában. Ezzel tovább erősödhet a BKIK által is támogatott megyei szintű kamarai egyeztetés gyakorlata, és hatékonyabb lehet a vállalkozókkal való közvetlen tapasztalatcsere – derült ki a budapesti kamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának ülésén. A december 7-i eseményen Dr. Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes és Dr. Balogh Ádám, a BKIK általános alelnöke is részt vett.
2022. 12. 08. 21:30
Megosztás:

LED-es tükör a szakszerűbb és szebb megvilágításért

Bármekkora is legyen a fürdőszobánk, egy tükör mindig jó szolgálatot tesz, a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Reggel vele indítjuk a napot, és este vele fejezzük be. Ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy tágítja a teret, így egy kis méretű fürdőben igazán előnyös.
2022. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Folytatódott a részvénypiacokon az árfolyamok csökkenése, a vezető nyugat-európai tőzsdék veszteséggel zártak csütörtökön.
2022. 12. 08. 20:40
Megosztás:

Ha elromlik a WC tartály

Talán veled is előfordult már, hogy az éjszaka közepén valamilyen zavaró zajra egyszerre csak kipattant a szemed. Persze álomittasan először még talán azt sem igazán tudtad, hol vagy, de valami zavart éreztél az “erőben”. Egy idő után talán még a zaj irányát is kezdted beazonosítani. 
2022. 12. 08. 20:25
Megosztás:

Gyorsabb és hatékonyabb lesz a jegyellenőrzés Budapesten

Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2022. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Már zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
2022. 12. 08. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segíti a cégeket a szabálykövetésben

Az év végéhez közeledve nem csak az üzletek forgalma pörög fel, hanem a jogalkotás is dömpinghez érkezik. Az elmúlt évek trendjeit figyelve várhatóan idén is több, mint ezer jogszabály módosul az év utolsó pár hetében - jelezte előre a JOXA.hu fejlesztőcsapata.
2022. 12. 08. 17:30
Megosztás:

Nőtt a munkaerő mobilitása egy év alatt Magyarországon

A munkavállalók 53 százaléka hajlandó a lakóhelyéről elköltözni munkahelyváltás miatt a Trenkwalder idei felmérése szerint, szemben a tavalyi 35 százalékkal - ismertette a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég csütörtökön sajtótájékoztatón.
2022. 12. 08. 17:00
Megosztás:

Nemzetközi magyar IT sikersztori: Németországban terjeszkedik a Gloster

Új lendületet ad a hazai gazdaságban köztudottan óriási szerepet játszó német autóipari együttműködésnek a Gloster: a magyar IT cég többségi tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű G-plus Consulting GmbH-ban, aminek köszönhetően közvetlen informatikai beszállítója lett a legnagyobb német autómárkáknak. Az akvizíció az első lépése a Gloster középtávú stratégiájának: a cégcsoport célja, hogy 2025-re a DAH régióban kiterjedt szoftverfejlesztési jelenléttel rendelkezzen.
2022. 12. 08. 16:30
Megosztás:

Magyarország lesz öt éven belül az e-autó-akkumulátorok egyik európai központja

Világszerte tízszeresére nőhet 2030-ra az akkumulátorgyártás, és az összes akkumulátor kilencven százalékát a mobilitásban használják majd, főképp az elektromos autók piacán. Magyarország a régióban jelentős szereplő az akkumulátorgyártásban, a jelenlegi koreai dominanciát a következő években a kínai váltja fel a már bejelentett és a további, várható beruházásokkal – mondja Wu Wanliang, a kínai befektetéseket támogató Capital Bridge tulajdonosa. A magyarországi kínai tőkebefektetések a nyersanyag-feldolgozástól az alkatrészgyártáson át a késztermék előállításáig az értéklánc minden szintjén megjelentek.
2022. 12. 08. 16:00
Megosztás:

A vártnál magasabb lett az infláció - mi várható a következő időszakban?

A mostani kilátások szerint februárban tetőzhet a magyar infláció, de az egy számjegyű tartományba csak 2023 végén kerülhet be a mutató, sok kérdés is van mind a keresleti, mind a kínálati oldalon.
2022. 12. 08. 15:30
Megosztás:

125 millió forint befektetést kapott a Vidarex

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures 125 millió forinttal szállt be a felhő alapú videó-felügyeleti szoftver rendszert fejlesztő magyar startupba, a Vidarex Kft-be. A cél a régióban még kevésbé elterjedt technológia meghonosítása.
2022. 12. 08. 15:05
Megosztás:

Meleg és átlagosan csapadékos volt az ősz

Az ősz nagy hőmérsékleti kilengések nélkül, de hosszú indián nyárral telt, és három nagyon száraz évszak után, 2022 őszén országosan átlagos mennyiségű csapadék hullott - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében.
2022. 12. 08. 14:30
Megosztás:

A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5%-ra ugrott az infláció

A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5%-ra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24%-ra ugrott.
2022. 12. 08. 14:00
Megosztás:

A szlovén kormányfő elfogadja a belügyminiszter lemondását

Robert Golob szlovén kormányfő elfogadja Tatjana Bobnar belügyminiszter lemondását, mert a tárcavezető elvesztette a bizalmát - közölte csütörtökön a miniszterelnöki hivatal.
2022. 12. 08. 13:30
Megosztás:

Melyek Magyarország legsérültebb autói?

Használt autót venni nem egyszerű. Már csak azért sem, mert a carVertical legújabb kutatásából kiderül, hogy az autók 52,4 százaléka szenvedett már valamilyen sérülést a múltban. A statisztikák szerint minden második autó legalább egyszer károsodott már valamilyen okból kifolyólag, ráadásul korrelációs összefüggés van bizonyos autók márkája, illetve annak biztonságossága között.
2022. 12. 08. 13:00
Megosztás:

Romló kilátásokkal, de stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett éves szektorelemzésében.
2022. 12. 08. 12:30
Megosztás:

A tea és kávékülönlegességek tökéletes ajándékok mindenki számára

Manapság már számtalan tea- és kávékülönlegességet találunk a szaküzletek, webshopok polcain, így azokat, akik kedvelik ezeket a termékeket, könnyen meglephetjük a világ egy távoli szegletéből származó kuriózummal.
2022. 12. 08. 12:00
Megosztás: