A forgalomcsökkentés hozhat fordulatot a belvárosi ingatlanpiacon?

A fővárosban közlekedő gépjárművek száma folyamatosan emelkedik és az ezzel együtt járó lég- és zajszennyezés, forgalomnövekedés, parkolásra használt közterületek bővülése jelentősen rontják a budapesti lakosok életminőségét. A parkolási lehetőségek csökkentése és a tágabb értelemben vett forgalomcsillapítás ezen a helyzeten változtathatna és áttételesen ugyan, de az ingatlanpiacon is éreztethetné jótékony hatását. Január elsejétől a VII. kerületben is elindul az átmenő gépjárműforgalom csökkentését célzó kizárólagos lakossági parkolás, ennek kapcsán az OTP Ingatlanpont az autózás visszaszorításának lehetséges hatásait vizsgálja a korábbi évek példáin keresztül.

A forgalomcsökkentés hozhat fordulatot a belvárosi ingatlanpiacon?

A KSH statisztikái alapján 2020. december 31-én közel 700 ezer személygépjármű szelte a főváros útjait és számuk 2012 óta folyamatosan növekszik. Egy nemzetközi felmérés adatai alapján, bár 2020-ban jelentősen javult a helyzet, amiben feltételezhetően a koronavírus járvány is közrejátszott, éves szinten így is átlagosan 54 órát, azaz több mint két napot töltöttek a budapesti sofőrök forgalmi dugóban. A növekvő gépjárműforgalom és az ezzel kéz a kézben járó környezetszennyezés és gépjárművek által elfoglalt közterület – ami korábban sok esetben zöldterület volt – egyértelműen rontja az ottlakók életminőségét, ezért a helyzet kezelésére már számos próbálkozás történt. A belvárosi kerületek (V., VI., VII., illetve a XIII. kerület újlipótvárosi része) tavaly év elején fogtak bele a parkolási helyzet rendezésébe. Terézvárosban 2021 augusztusától a parkolóhelyek harmadát bizonyos napszakokban csak a helyi lakosok használhatják és január elsejétől Erzsébetvárosban is hasonló módon indul el - kísérleti jelleggel - a parkolás reformja.

„Az elmúlt másfél évet vizsgálva elmondhatjuk, hogy rájárt a rúd a bulinegyed és a szűken értelmezett belváros ingatlanpiacára. Első pillantásra a parkolóhelyek számának csökkenése is azt eredményezheti, hogy a befektetési célú vásárlóknak még egy szempontot figyelembe kell venniük az ingatlanvásárlásnál. Ugyanakkor azzal, hogy csökken a kerület átmenő gépjárműforgalma, az itt lakók számára élhetőbbé válik a környezet és ez az ingatlanok iránti keresletre is kihatással lehet” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A parkolási lehetőségek korlátozásának hatása önmagában nehezen számszerűsíthető, azonban több folyamatot is elindíthat az ingatlanpiacon. Arra valószínűleg még várni kell, hogy az agglomerációból ismét nagy számban a belső kerületekbe áramoljanak az otthonkeresők, de a csökkenő forgalom azok számára, akiket kifejezetten a közlekedés riasztott el a belvárosi léttől, olyan változás, ami újra vonzóvá teheti az érintett kerületeket. A közterületi parkolási lehetőségek korlátozása a garázsok piacát is felpezsdítheti, növekvő keresletet és emelkedő árakat eredményezve. Különösen igaz lehet ez a belvárosban, ahol a garázsok eleve korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Belvárosi ingatlanpiaci körkép

A belvárosi kerületek ingatlanpiacának éves változásait vizsgálva (2020. III. negyedév és 2021. III. negyedév között) vegyes kép bontakozik ki. Míg az V. kerületben éves szinten 8 százalékkal, a VI. kerületben pedig 1 százalékkal növekedett az átlagár, addig a VII. kerületben 4 százalékos a csökkenés. A NAV forgalmi adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép legfrissebb adatai alapján továbbra is az V. kerület vezeti az árrangsort, átlépve az egymillió forintos határt (1014 ezer Ft/m2), a VI. kerületben az átlagos négyzetméterár 806 ezer forint, míg a VII. kerületben 714 ezer forint.

Hosszú távon vizsgálva a lehetséges következményeket és ciklikus piaci működést feltételezve, azaz, hogy a kertvárosok után ismét a belső kerületek kerülnek a figyelem középpontjába, elképzelhető, hogy a mostaninál élhetőbb környezet miatt még tovább növekedhet a belvárosi ingatlanok iránti kereslet és ezzel párhuzamosan a lakások ára is tovább emelkedhet. Természetesen a gépjárműforgalom korlátozása és ennek következtében az élhetőbb környezet mellett továbbra is nagyon sok a kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy mit hoz a jövő a pesti belváros számára, hiszen a turizmus újraéledése egyelőre még várat magára.

Akinek már sikerült

Arra, hogy a szűkebb és tágabb értelemben vett forgalomcsökkentés, a gyalogos, kerékpáros forgalom erősítése, a tömegközlekedés előtérbe helyezése, a terület funkcióváltása hogyan befolyásolja az érintett ingatlanok értékét, számos példa áll már rendelkezése a fővárosban is.

„Ott, ahol csökken vagy akár teljesen meg is szűnik a gépjárműforgalom, néhány év alatt az ingatlanárak növekedése figyelhető meg. Ez a folyamat játszódott le a mára szinte etalonná vált II. kerületi Lövőház utcában, vagy a XI. kerületi Bartók Béla úton, a pesti oldalon pedig példaként említhető a IX. kerületi Mester utca vagy a józsefvárosi Corvin negyed. Egy adott utca részleges vagy teljes lezárása és közösségi térré alakítása a tapasztalatok alapján a környező utcák keresettségét is növelheti” – tette hozzá Valkó Dávid.

2022 is az e-kereskedelem éve lesz: nyolc trend, amivel a magyar cégek is hasíthatnak

Azt régóta tudjuk, hogy sikeres vállalkozás ma már nem létezhet hatékony online jelenlét nélkül, de a világjárvány hazánkban is példátlan e-commerce robbanást hozott magával: 2021 első félévében 30%-os bővülés mellett bruttó 494 milliárd forintos belföldi forgalmat bonyolított a magyar online kiskereskedelmi piac. A képlet tehát egyszerű, de korántsem olyan könnyű kitalálni, mire harapnak a vásárlók az egymással versengő webáruházak zajában, miközben a körülöttünk lévő világ minden eddiginél gyorsabban változik. A Markestic összeszedte a nyolc legfontosabb trendet, melyre mindenképpen érdemes odafigyelnie a hosszú távra tervező kereskedelmi vállalkozásoknak.
2022. 01. 26. 07:00
Megosztás:

A versenyt élénkítő javaslatokkal orvosolná a GVH a COVID-gyorstesztek magas árait

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán. A nemzeti versenyhatóság szakemberei a magas árak mellett számos más problémát is feltártak, melyek orvoslására a GVH több, a versenyt serkentő javaslattal élt a társhatóságok, a jogalkotó és a piaci szereplők felé. Az ágazat szereplőinek nyolc napjuk van a vizsgálat nyilvános eredményeinek véleményezésére.
2022. 01. 26. 06:30
Megosztás:

Fél százalékkal emelkedett a hazai alapkamat

50 bázispontos kamatemelés. A Magyar Nemzeti Bank meglepetésre 0,5 százalékos kamatemelést hajtott végre, ezzel az alapkamat 2,9 százalékra, az overnight hitel és egyhetes hitel kamata 4,9 százalékra, az overnight betéti kamatszint 2,9 százalékra emelkedett.
2022. 01. 26. 06:00
Megosztás:

Új tulajdonoshoz került a depo.hu

Gazdát cserélt a hazai internet egyik legrégebbi szereplője, a depo.hu. A felvásárló Eazy Digital ügynökségnek komoly tervei vannak az online piactérrel.
2022. 01. 26. 05:30
Megosztás:

Gondot okozhat a jelentős béremelkedés

Már tavaly is tempósan emelkedtek az átlagbérek, de az infláció sokat elvesz belőle. Az idén is erre lehet számítani.
2022. 01. 26. 05:00
Megosztás:

Ekkora volt a fizikai dolgozók átlagos órabére a negyedik negyedévben

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1441 forint volt tavaly a negyedik negyedévben, ez 9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért 1322 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary kedden az MTI-vel.
2022. 01. 26. 04:01
Megosztás:

Magyar Telekom elemzés

Emelkedéssel és a 420 forintos szint felett zárva fejezte be a keddi napot a Magyar Telekom, ezzel ráfordulva a hét, de talán a hónap legfontosabb eseményére, a FED kamatdöntésére. A mai kereskedési órákban is USA szigorítása tarthatja lázban a nemzetközi és a hazai piacot is, a Telekom árfolyama pedig amíg 420 felett mozog megtarthatja esélyét a 440-es ellenállásra. A csökkenő trendvonal átlépése lenne igazán a nagy jel a bikák számára, de egyelőre csak oldalazgat a papír 2022-ben.
2022. 01. 26. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

2021 júliusi mélypontokra zuhant le a Richter jegyzése két hét leforgása alatt és további eladói nyomás várhat rá, amennyiben nem tudja tartani a 8100 forintos támaszt. A világ Oroszország ukrajnai határon történő mozgósítása és a FED pénzcsapok zárása miatt aggódik, kicsit mintha háttérbe is szorították volna a koronavírus statisztikákat az aggodalmak. A Richter számára a 8000-es támasz lehet a következő pillér, amennyiben az eladók folytatják a nyomást.
2022. 01. 26. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

A MOL a nemzetközi börzék esése alatt is tartja magát és tegnap is a 2600 - 2700-as zóna között oldalazott a papír. Makroadatok tekintetében ma a várva várt FED kamatdöntésre fókuszálhatnak a befektetők, de a magyar börze erre csak holnap reagálhat érdemben. Az elmúlt napok is már egy lehetséges szigorításról szóltak, a kamatszintet azonban tartásra jelölik az elemzők, inkább a pénzcsapok zárása miatt aggódnak a spekulánsok. A MOL technikai képében nincs változás, 2500 felett esély van a további feljutásra.
2022. 01. 26. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Alulteljesítő volt tegnap is a BÉT és ezen belül az OTP súlya is húzta lefelé a magyar indexet. A hazai bankpapír egyre ingoványosabb terepre téved, tegnap ugyanis már a 17 000 forintos támasz alatt zárt az árfolyam, amely a medvék malmára hajthatja a vizet. A ma késő délutáni Fed kamatdöntésre figyelnek leginkább a befektetők, az elmúlt napokban egy vártnál erősebb szigorításra vár a befektetők többsége. Az OTP számára 17 000 alatt, amennyiben folytatódik az esés akkor a 16 500-as szint adhat megnyugvást.
2022. 01. 26. 04:00
Megosztás:

Nagyobb lépésekkel folytatódik a kamatemelés

A másodkörös inflációs kockázatok mérséklése és a várakozások megfelelő alakítása az alapkamat-emelési ciklus havi ütemű, a decemberinél nagyobb lépésközzel történő folytatását teszi szükségessé - indokolta az 50 bázispontos keddi kamatemelést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa közleményében.
2022. 01. 26. 03:30
Megosztás:

Az IMF rontott az idei világgazdasági növekedési előrejelzésén

A tavaly októberben vártnál 0,5 százalékponttal lassabban, 4,4 százalékkal nő idén a globális gazdaság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint; ugyanakkor jövő évi növekedési várakozását az IMF 0,2 százalékponttal 3,8 százalékra emelte. A szervezet idén a korábban vártnál gyorsabb inflációval és csaknem 12 százalékkal emelkedő olajárakkal számol.
2022. 01. 26. 03:00
Megosztás:

Végleges megállapodást kötöttek a német Rheinmetall tulajdonszerzéséről a 4iG-ben

Végleges megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a német Rheinmetall AG; a német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,12 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben, amellyel a magyar informatikai és távközlési cégcsoport legnagyobb nemzetközi befektetője lesz - közölte a 4iG az MTI-vel kedden.
2022. 01. 26. 02:30
Megosztás:

Korlátozzák a lakossági áram és gáz árát Romániában

Romániában ideiglenesen korlátozzák a lakossági villamos energia és gáz árát, illetve kiterjesztették az árkompenzációban részesülők körét; az újabb intézkedések februárra és márciusra érvényesek.
2022. 01. 26. 02:00
Megosztás:

Budapesten vásárolt irodaházat az ÉPKAR

Irodaházat vásárolt Budapesten 10,8 milliárd forintért az ÉPKAR Zrt. - közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2022. 01. 26. 01:30
Megosztás:

Lengyelországban részbeni távoktatásra térnek át

Lengyelországban csütörtöktől február végéig távoktatásra térnek át az általános iskola felsőtagozatú osztályai és a középiskolák - jelentette be Przemyslaw Czarnek lengyel oktatásügyi miniszter kedden.
2022. 01. 26. 01:00
Megosztás:

Nagy összegű élelmiszeripari beruházás valósul meg Szekszárdon

Az Agrárminisztérium (AM) 1,8 milliárd forintos támogatásával 3,6 milliárd forintos tejipari és borászati beruházás valósul meg Szekszárdon - jelentette be a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Szekszárdon.
2022. 01. 26. 00:01
Megosztás:

15 százalékos bérfejlesztés a budapesti közműveknél

A szakszervezetekkel kötött megállapodás nyomán, átlagosan 15 százalékos béremelést hajt végre munkavállalói körében a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
2022. 01. 25. 23:30
Megosztás:

Magyarország önellátó lesz villamosenergia-ellátásban

A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy Magyarország villamosenergia-ellátás terén önellátó legyen ennek az évtizednek a végére - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden közösségi oldalán.
2022. 01. 25. 23:00
Megosztás:

Romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Az előző három hónapban elért javulás után januárban csökkent a fogyasztói hangulatindex az Egyesült Államokban, bár a vártnál kevésbé a Conference Board gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése alapján.
2022. 01. 25. 22:30
Megosztás: