A KBC Európában elsőként hoz létre blokklánc-alapú saját digitális érmét, a Kate Coin-t

Másfél évvel Kate, a személyes digitális asszisztens sikeres bevezetése után a KBC ismét az innováció élére áll. Johan Thijs, a KBC Csoport vezérigazgatója örömmel jelentette be, hogy első európai pénzintézetként a KBC készen áll blokklánc-technológiára épülő saját digitális érméjének, a Kate Coin-nak a bevezetésére: "A KBC mindig is élen járt az olyan új fejlesztésekben, mint a mobilbankolás, a digitális asszisztens és a blokklánc is. Tevékenységünket a közelmúltban egyaránt díjakkal ismerte el az SIA („Nr1 banking app worldwide” – Az első számú banki alkalmazás világszerte) és a D-Rating („Best Digital Performer in Europe 2021” – Európa legjobb digitális piaci szereplője 2021-ben).

A KBC Európában elsőként hoz létre blokklánc-alapú saját digitális érmét, a Kate Coin-t

Teljesen új gazdaság van kialakulóban az olyan új technológiáknak köszönhetően, mint a web 3.0, a kriptovaluták és az NFT-k. A Kate Coin révén belépünk ebbe az új világba, ismét megerősítjük vezető pozícióinkat, és példaként szolgálunk a digitális bankbiztosítás terén. Így készítjük fel a KBC-t a jövőre.

A Kate Coin egy digitális érme (e-pénz token), amely blokklánc-technológián alapul, és amelyet teljes egészében a KBC-n belül fejlesztettek ki. A KBC  magánügyfelei hamarosan Kate Coin érmékhez juthatnak, és hatékonyan használhatják fel azokat a KBC Mobile-ban található Kate Coin pénztárcájukon keresztül. Ez egy úgynevezett „closed loop” környezetben történik, egy olyan zárt környezetben, amelyen kívül a Kate Coin nem rendelkezik értékkel. Először a KBC banki- és biztosítási környezetén belül, idővel viszont az alkalmazási lehetőségek tárháza nyílik meg a tágabb ökoszisztémában. Sőt a KBC egyes vállalkozói ügyfelei, - harmadik felek és partnerek - akik már most is a KBC Mobile-on és annak 1,8 millió felhasználóján keresztül kínálják szolgáltatásaikat, már kialakították saját ökoszisztémájukat. Ők is kínálhatják a Kate Coin-t, és a KBC-vel együtt tovább diverzifikálhatják és növelhetik üzleti tevékenységüket.  

A Kate nevű digitális asszisztens által működtetett Kate Coin proaktív módon könnyíti meg ügyfeleink életét a teljes KBC Csoporton belül, ma és a jövőben egyránt. A digitális asszisztens és a Kate Coin kombinációja lehetővé teszi a KBC ügyfelei számára, hogy időt és pénzt takarítsanak meg.

Az első konkrét lépések most történnek meg a belgiumi KBC-n belül, de a Kate Coin végül az egész KBC Csoportban bevezetésre kerül. Június 19-én, vasárnap a Werchter Boutique lesz a helyszíne a Kate Coin első nagyszabású tesztjének. Nem kevesebb, mint 8.000 jelenlévő KBC alkalmazott fizethet majd Kate Coin-nal a harapnivalókért és italokért".

A Kate Coin digitális és programozható pénz

Erik Luts, a KBC Csoport innovációs vezérigazgató-helyettese magyarázza a Kate Coin működését: „A KBC által használt blokklánc-technológia biztosítja a Kate Coin teljes programozhatóságát. A KBC a Kate Coin megszerzését és felhasználását is egyedi feltételekhez kötheti. Ez rugalmasságot nyújt például egy szolgáltatásért cserébe fizetendő érmék számát, a megszerzett érme hatókörét vagy az adott célra való felhasználás időtartamát illetően. Az ügyfél Kate Coin érméket szerezhet például hűségéért, bizonyos termék megvásárlásakor, ha egyes műveleteket hajt végre stb., és a KBC Coin érméket újra felhasználhatja, pl. egy másik KBC termékre vonatkozó kedvezményre. A Kate Coin-t használni kívánó ügyfeleknek semmit sem kell tenniük: automatikusan megkapják az érméket a KBC Mobile-ban lévő Kate Coin tárcájukba, és Kate személyesen tájékoztatja őket arról, hogy miért kapnak Kate Coin érméket, meddig használhatják fel azokat, stb.”

Mivel a Kate Coin digitális érme, használata logikus módon a KBC Mobile-hoz kapcsolódik. Az ügyfél azonban akkor is szerezhet Kate Coin-t, amikor más KBC csatornákon (bank- vagy biztosítói fiók, KBC Live, KBC Touch stb.) keresztül kerül kapcsolatba a KBC-vel. A Kate Coin nem ruházható át más KBC ügyfelekre, és nem váltható át euróra.

Egy fiktív példa: Az ügyfelek Kate Coin érméket szereznek, ha fenntartható tevékenységet végeznek, például hitelt vesznek fel elektromos kerékpárra. A megszerzett Kate Coin érméket aztán más kezdeményezésekre, például egy társadalmilag felelős alapba való befektetésre használhatják fel. A KBC emellett növelheti az érmék értékét (ideiglenesen vagy más módon), ha azokat fenntartható célra használják fel. Kate, a személyes digitális asszisztens proaktívan tájékoztathatja az ügyfelet arról, hogy milyen fenntartható megoldásokra használhatja fel a megszerzett Kate Coin érméket.

Még a KBC környezeten belül, de a lehetséges alkalmazási kör sokkal szélesebb

Jelenleg a Kate Coin tervezett felhasználási lehetőségei a KBC-hez kapcsolódó termékek és szolgáltatások megszerzésére és igénybevételére korlátozódnak. Gondoljunk csak a KBC Bank, a KBC Insurance, a KBC Lease, a CBC Banque, a VAB stb. termékeire és szolgáltatásaira. Időközben a KBC vizsgálja, hogy a Kate Coin hogyan és milyen mértékben használható ezeken a területeken kívül is. Végül is a KBC ökoszisztémája számos lehetőséget tartalmaz a tágabb környezettel való kapcsolatra. Egyes vállalkozó ügyfelek, harmadik felek vagy partnerek, akik már most is a KBC Mobile-on keresztül kínálják szolgáltatásaikat, ugyanakkor fel tudják majd használni a Kate Coin-t, és így tovább diverzifikálhatják és növelhetik üzleti tevékenységüket a KBC-vel együtt. Végül is a KBC szerződésben megállapodhat velük arról, hogy a Kate Coin az ő ökoszférájukban is elfogadott legyen. Ezáltal az ügyfél sokkal szélesebb körben tudná felhasználni Kate Coin érméit.

Egy fiktív példa: A Fenntartható Élelmiszeripari Vállalat (fiktív cég) új típusú, minimális CO2-kibocsátású élelmiszeripari termékeket vezet be. A KBC szerződést készít elő a Fenntartható Élelmiszeripari Vállalattal, amely szerint a Kate Coin érméket a KBC ügyfelei felhasználhatják arra, hogy a termékeket különleges kedvezménnyel vásárolják meg. Kate akár push üzeneteket is küldhet, ha az ügyfél olyan üzlet közelében tartózkodik, amely ezt az új típusú élelmiszert árulja.

A Kate Coin egy programozható digitális érme, nem bitcoin vagy stablecoin

A Kate Coin teljes mértékben a KBC által fedezett, és 1:1 arányban az euróhoz van kötve (1 euró = 1 Kate Coin árfolyamon), ami azt jelenti, hogy az árfolyam-ingadozás (volatilitás) és a spekuláció nem jelent problémát. A Kate Coin természetesen teljes mértékben megfelel a hatályos európai és nemzeti szabályozási vagy jogszabályi kereteknek. Minden tranzakció a megbízható KBC környezetben, a KBC által kezelt privát blokkláncban zajlik, ahol a KBC ellenőrzi a hozzáférést.

„Digitális érmeként” a Kate Coin tehát alapvetően különbözik a nagyközönség által jobban ismert stabil érméktől (stablecoin) és virtuális valutáktól (a globális blokklánc-hálózaton), amelyeket spekulatív jelleg, nagy volatilitás és a szabályozás hiánya jellemez. Ráadásul a stabil érmék és a virtuális valuták mögöttes eszközökkel nem, vagy csak részben fedezettek.

Werchter Boutique, 2022. június 19., vasárnap: az első nagy teszteset 8.000 KBC alkalmazottal!

Június 19-én, vasárnap a Werchter Boutique lesz a helyszíne a Kate Coin első nagyszabású tesztjének. A fesztiválon jelen lévő nem kevesebb, mint 8.000 KBC alkalmazott tesztjelleggel Kate Coin-nal fog fizetni a harapnivalókért és italokért.

Az elmúlt hetekben 200 KBC alkalmazottal végzett első, korlátozott teszt már sikeres volt.  

A Werchter Boutique-ban végzett nagyobb léptékű teszttel a KBC azt szeretné ellenőrizni, hogy az egyedi („engedélyalapú”) KBC blokklánc platform képes-e viszonylag korlátozott időn belül nagyszámú, kis összegű tranzakció zökkenőmentes és helyes feldolgozására is, ami a programozható digitális pénz egyik tipikus felhasználási területe.

A Kate Coin kizárólag a fesztivál területén belül található, kijelölt KBC területen elhelyezkedő étel- és italstandokon használható fel (zárt, úgynevezett „closed loop” környezetben).

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás:

7,7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévében

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.
2022. 11. 28. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. A Kínában a szigorú járványvédelmi korlátozások ellen fokozódó tüntetések veszteségbe szorították az ázsiai piacokat a globális tőzsdenap kezdetén.
2022. 11. 28. 10:40
Megosztás:

Téli bőrápolás férfiaknak természetes kozmetikumokkal

A férfiak többsége elegánsan nem vesz tudomást a megfelelő mértékű bőrápolás fontosságáról. A legtöbb esetben a borotválkozásban és az azzal kapcsolatos teendőkben merül ki az arcápolás. Pedig a téli időszakban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a bőr védelmére.
2022. 11. 28. 10:00
Megosztás:

Mindhárom törvény megerősítést nyert a népszavazáson Szlovéniában

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) által kifogásolt mindhárom törvény megerősítést nyert a vasárnap tartott népszavazáson Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).
2022. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
2022. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
2022. 11. 28. 08:30
Megosztás:

Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete kismértékben javult a Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján - közölték csütörtökön az MTI-vel
2022. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac

A kétszámjegyű kamatkörnyezet, a kamatplafon és különadók miatt kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac - mondta a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön, a Budapesten rendezett Lízing Szakmai Napon. Zs. Nagy István szerint 2023-ban a kihelyezett összeg értéke 20 százalékkal eshet az optimista forgatókönyv szerint és folytatódik a finanszírozott eszközök számának csökkenése is.
2022. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják őket, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
2022. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utat korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája - közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.
2022. 11. 28. 05:00
Megosztás:

Friss nyugdíjhír! Nyugdíj korhatár előtti ellátás mellett végzett munka szabályai 2023

A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni - olvashatjuk az ado.hu szakmai blogjában. Lássuk a részleteket!
2022. 11. 28. 04:01
Megosztás:

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Tatán, a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 11. 28. 03:00
Megosztás:

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben

A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján - hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.
2022. 11. 28. 02:00
Megosztás:

Energiatakarékosságról döntött Szekszárd

Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a megnövekedett rezsiköltségek miatt a szekszárdi közgyűlés csütörtökön.
2022. 11. 28. 01:00
Megosztás:

Lassult a nagy internetes cégek fellépése az online gyűlöletbeszéddel szemben

Az internetes felületek működtetéséért felelős vállalatok, hasonlóan a tavalyi arányhoz, 63,3 százalékban távolították el a gyűlöletbeszédet tartalmazó weboldalaikról, ez visszaesést jelent a 2020-as 71 százalékhoz képest - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett, az online gyűlöletbeszéd felszámolását célzó magatartási kódex betartására vonatkozó értékeléséből.
2022. 11. 28. 00:05
Megosztás:

Ausztria és Németország is érdekelt a horvát LNG-kapacitások bővítésében

Horvátország, Ausztria és Németország energetikai együttműködési megállapodásra készül, és közösen lép fel az Európai Bizottságnál a horvát gázvezeték-hálózatát bővítése és a krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásai növelése érdekében - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön Omisaljban.
2022. 11. 27. 23:00
Megosztás: