A lakáshitel-felvevők havi 10 ezer forintot spórolhatnak a jó bankválasztással

Soha nem volt még olyan fontos összehasonlítani a banki hitelajánlatokat, mint most. A money.huKamattükre szerint ugyanis a banki ajánlatok olyan széles skálán mozognak, hogy tudatos választással komoly mértékben csökkenthetőek az általános kamatemelés törlesztőrészletre gyakorolt hatásai. Főleg úgy, hogy a bankok az ügyfelekért folytatott versenyben immár a kamatcsökkentéssel is élnek.

A lakáshitel-felvevők havi 10 ezer forintot spórolhatnak a jó bankválasztással

Rekord összegű kihelyezés, figyelmeztető jelekkel

A kamattámogatott, zöld hitelek csúcsra járásának köszönhetően minden idők legnagyobb, 145 milliárd forintot közelítő lakáshitel kihelyezéssel büszkélkedhet 2022 áprilisában a magyar bankszektor. Az ügyfelek 8 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint az eddigi csúcs hónapnak számító 2021 júniusában és több mint harmadával több volt a bankok által kiutalt összeg, mint egy évvel korábban, 2021 áprilisában.

Ugyanakkor mindennél jobban látszik, hogy a hazai lakáshitel piac a kamatok emelkedése miatt gyökeresen átalakult. A folyósított összegnek ugyanis 52 százalékát már a támogatott hitelek hozták a piacnak. A kamatok emelkedése miatt idén áprilisban már húsz százalékkal kevesebb, 69,2 milliárd forint értékű piaci kamatozású hitelt tudtak kihelyezni a bankok az ügyfeleiknek, mint egy évvel korábban.

A kamatemelés hatását csökkentheti a jó bankválasztás

A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az átlagkamatokkal számolva egy 20 éves futamidejű 10 évre fixált törlesztéssel bíró 20 millió forintos hitel törlesztőrészlete ma 18 százalékkal magasabb 142 480 forintos törlesztőrészlet mellett vehető fel, mint egy évvel korábban, amikor ugyanezen hitelhez elegendő volt 120 670 forintos törlesztőrészletet vállalni.

Ugyanakkor mindennél fontosabb az, hogy az ügyfelek összehasonlítsák a banki ajánlatokat. A money.hukalkulátora szerint ugyanis a fenti paraméterekkel rendelkező hitelek esetében a legkedvezőbb és a leggyengébb banki ajánlat között a kamatkülönbözet 1,9 százalékos, ami magasabb, mint az az 1,68 százalék amennyivel egy év alatt az átlagos hitelkamat drágult. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő bank kiválasztása ma a fenti példában szereplő hitel esetében 10 ezer forint forintos, 7-8 százalékos törlesztőrészlet megtakarítást hozhat. A futamidő egészére a megtakarítás akár 6 millió forint is lehet.

Eltérő pályákon

A bankok ugyanis egyelőre eltérő pályán járnak a kamatok terén – ezt mindennél jobban mutatják a júniusi eleji kamatváltozások.

A Raiffeisen Bank június 1-től az 5 éves kamatperiódusú hiteleit 100, a 10 éves kamatperiódussal bírókat és a 15 éves fix kölcsöneit 80, míg a 20 éves végig fix hiteleket 105 bázisponttal emelte. A 10 évre fixált hitelek esetében adja a bank a legkedvezőbb ajánlatot, itt 7,19 százalékról indul a kamat.

A CIB Banknál az 5 és a 10 éves kamatperiódussal bíró Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek és a végig fix lakáshitelek egységesen 49 bázisponttal drágultak. A legjobb ajánlat itt is 7,19 százalék, ehhez 11 évnél hosszabb, végig fix kamatozású hitelt kell igényelni és meg kell felelni a Magnifica kedvezménycsomag folyósítási feltételeinek.

A K&H Bank júniustól csak a leggyengébb, K6 minősítést kapó ügyfeleknek jelentett be kamatemelést, ott is csak a végig fi hitelek esetében. Fájdalom, ezzel a bank is átlépte a bűvös 10 százalékos szintet. A 15 éves fix kölcsönt a legrosszabb minősítéssel bíró ügyfelek 9,95 százalék helyett 10,19 százalékos kamaton kaphatják meg, míg a 20 évre fix konstrukcióan 49 bázispontos emelés után 9,9 százalék helyet 10,39 százalék az ajánlat. Hogy rávilágítsunk a fent már jelzett különbségekre – a Raiffeisen kondíciós listájában jelenleg 8,84 százalék a legrosszabb kamatajánlat.

Kifogy a kereslet – kamatcsökkentő akciók jönnek

Ráadásul a bankoknak azzal is szembesülniük kell, hogy kikopik alóluk a fizetőképes kereslet. Bár ingatlant – ha szükség van rá – továbbra is venni kell, ám a jegybank hitelfék szabályai alaposan lecsökkentik a potenciális ügyfélkört. A kamatok emelkedése miatt ugyanis a törlesztőrészlet kigazdálkodásához egyre magasabb összegű igazolt nettó jövedelem kell.

  • Egy évvel ezelőtt az átlagkamaton lakáskölcsönt kapó ügyfélnek elegendő volt nettó 242 ezer forintos jövedelmet igazolnia a banknál.
  • Áprilisban ugyanehhez a hitelhez már 285 ezer forint kellett.
  • A money.hu jelenlegi ajánlati listáján szereplő hitelek felvételéhez ugyanakkor már 303-324 ezer forintos nettó jövedelmet kell igazolni, hogy az ügyfél megfeleljen az MNB hitelfék szabályainak.

Ez pedig alaposan megrostálhatja a potenciális hitelfelvevők körét.

A bankok egyre nagyobb része kényszerül majd arra, hogy bizonyos paraméterek mellett kedvezményes kamatot és így törlesztőrészletet kínáljon ügyfeleinek. Az első fecske az MKB Bank volt. Náluk június 1-től 60 bázispontos kamatcsökkenés történt a 10 éves kamatperiódussal rendelkező kölcsönök esetében. A legalább nettó 600 ezer forintos jövedelmet felmutató ügyfelek 6,6 százalékos kamat mellett juthatnak 20 milliós kölcsönhöz, esetükben a törlesztőrészlet 150 300 forint alatt marad. A money.hu értékelése szerint az MKB lépését a következő hónapokban más bankok is követhetik majd – a kamatcsökkentések akciós jelleggel, egy-egy szegmenst érinthetnek időlegesen. A fentiek miatt is fontos lesz az ajánlatok összehasonlítása.

Lassult januárban a teljesítménycsökkenés az euróövezeti feldolgozóiparban

Lassult valamelyest az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménycsökkenése januárban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán publikált végleges értéke alapján.
2023. 02. 01. 20:00
Megosztás:

Megduplázódott tavaly a német repterek utasforgalma

Tavaly több mint duplájára nőtt a polgári repülőterek utasforgalma Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2023. 02. 01. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2023. 02. 01. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,48 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 45 209,70 ponton zárt szerdán.
2023. 02. 01. 18:30
Megosztás:

Tovább csökkenti csomagolóanyag-felhasználását a Pick Szeged Zrt.

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.
2023. 02. 01. 18:00
Megosztás:

Szlovákiában megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja

Megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja nem sokkal kedden éjfél előtt, az előírt tesztek befejezése után - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szlovák Villamosművek (SE) közlésére hivatkozva szerdán.
2023. 02. 01. 17:30
Megosztás:

Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek

Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
2023. 02. 01. 17:00
Megosztás:

A Boeing elbúcsúzott a legendás 747-estől, legyártották az utolsó Jumbo Jetet

Kigördült a gyárból kedden a Boeing utolsó 747-ese, ismert nevén Jumbo Jet, a cég 54 év után állította le a repülőgépmodell gyártását.
2023. 02. 01. 16:30
Megosztás:

Ez történt a magyar tőzsdén januárban

Ígéretesen indult az év a Budapesti Értéktőzsdén, a BÉT első számú indexe, a BUX index 45 339,2 ponton zárt, amely a decemberi hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékos növekedést jelent. A részvénypiac januári összforgalma mérsékelt volt, 205 milliárd forintot tett ki, amely 9,3 milliárd forint napi forgalomnak felel meg. A három leginkább kelendő részvénynek ezúttal is az OTP Bank, a Richter és a MOL bizonyult – míg a bank papírjával 128,8 milliárd, a gyógyszertársaságéval 40,3 milliárd, az energetikai vállalatéval 26,6 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés. A befektetési szolgáltatók közül az első helyen a Wood&Company zárt, akit a második helyen a Concorde, a harmadikon pedig az Erste Bank követett.
2023. 02. 01. 16:00
Megosztás:

Így változik az ingatlanok adózása 2023-ban

Az ingatlanfejlesztési projektek tekintetében is jelentősebb változások léptek életbe a 2023. évi adótörvény módosító jogszabályai alapján. Elsősorban az általános forgalmi adó esetében találunk olyan szabályokat, amelyek könnyítéseket tartalmaznak. Ilyen például az új lakás értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának meghosszabbítása, ugyanakkor az illetékek esetében gyakorlatilag az utolsó kiskaput is bezárta a jogalkotó. A legfontosabb, ingatlanokat érintő változásokat a WTS Klient adószakértője, Gyányi Tamás foglalta össze.
2023. 02. 01. 15:30
Megosztás:

Milyen lesz a jövő munkahelye? A változás már 2023-ban elindulhat

A koronavírus járvány óta drámaian átalakult a technológiához való viszonyunk, a tradicionális HR (office-based) jelentősége egyre csökken. A cégek keresik a folyamatok egyszerűsítésének és hatékonyságuk növelésének lehetőségét. Ezekre a kihívásokra a 2023-as HR technológiai trendek adhatnak választ, derül ki a Deloitte friss tanulmányából. Több nemzetközi felmérés eredményét elemzik a Deloitte szakemberei a jövő HR-trendjeivel kapcsolatban, eszerint alapvetően hét tendencia határozza majd meg a jövő munkahelyét.
2023. 02. 01. 15:00
Megosztás:

Kedvezőbb panaszkezelési szabályok a vállalkozások számára

Jó hír a vállalkozások számára, hogy tavaly év végétől módosultak a fogyasztóvédelmi törvény rendelkezései. Az új szabályok egyrészt egyértelműbbé, másrészt kedvezőbbé is teszik a vállalkozások kötelezettségeit a fogyasztói panaszkezelés terén. A főbb változásokat Pintér Anna, a CERHA HEMPEL szakértője foglalta össze.
2023. 02. 01. 14:30
Megosztás:

Megújult a Mastercard reptéri várója

Az elmúlt hónapokban teljeskörűen megújult és 2023. február 1-től újra várja az utasokat a Mastercard Premium Lounge a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A fizetéstechnológiai cég új partner bevonásával nem csak a váró megjelenését, de az ott elérhető szolgálatásokat és az étel-ital kínálatot is frissítette.
2023. 02. 01. 14:00
Megosztás:

Rendkívüli hónap ért véget a lakáspiacon, elmaradt a szokásos januári felpattanás

A korábbi évektől eltérő januárt zárt a lakáspiac, elmaradt például a decemberi uborkaszezon utáni felpattanás a keresletben-kínálatban. Az eladó ingatlanok iránti kereslet országos szinten 50 százalékkal csökkent éves összevetésben. A választék ugyanakkor jelentősen nőtt: az eladó lakások kínálata közel 30 százalékkal bővült. A feladott lakóingatlan-hirdetések számát nézve országos szinten 6 százalékos a csökkenés éves összevetésben. Ezzel szemben Nógrád, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér vármegyében 10-43 százalékos volt a bővülés.
2023. 02. 01. 13:30
Megosztás:

Nehéz felmérni a vállalatok zöld törekvéseinek valós értékét

A piaci szereplők számára egyre fontosabbá válik, hogy elérjék a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény szerint 2050-re kitűzött nettó nulla kibocsátást. Ennek megfelelően a vállalatok mind gyakrabban kommunikálnak a szénsemlegesség eléréséhez kapcsolódó terveikről, vállalásaikat viszont gyakran kevés releváns adat birtokában teszik. A zéró kibocsátással kapcsolatos költéseik mértékét nehezen látják át, a cél eléréséhez szükséges beruházásokra pedig a legtöbb cégnek közel sincs elegendő erőforrása. A bizonytalan gazdasági környezet és az emiatt gyakoribbá váló rövid távú döntések pedig további akadályokat jelentenek a vállalatoknak a hosszú távú eredmény elérésében – derül ki a Baker McKenzie friss, 1000 vezető bevonásával készült nemzetközi felméréséből.
2023. 02. 01. 13:00
Megosztás:

Raiffeisen: Erős eredmény, csalódást keltő osztalék javaslat

A Raiffeisen 826 millió eurós adózott eredményt ért el a negyedik negyedévben, ami felülteljesíti a 657 millió eurós várakozást.
2023. 02. 01. 12:30
Megosztás:

Új vezető a Httpool magyarországi csapatának élén!

Megerősíti magyarországi csapatát a Httpool by Aleph: Novák Péter country managerként veszi át a hazai leányvállalat vezetését. A média, a digitális marketing, valamint az üzletfejlesztés területén 25 éves iparági tapasztalattal rendelkező szakember a dentsu Hungary vezérigazgatói pozíciójából érkezett.
2023. 02. 01. 12:00
Megosztás:

Elhárult az utolsó akadály is az OTP Bank eddigi legnagyobb bankvásárlása elől

Az OTP Bank, amely Kelet-Közép-Európa vezető bankcsoportja, ma megkapta az NKBM megvásárlásáról 2021. május 31-én aláírt szerződés lezárásához szükséges utolsó engedélyt a szlovén versenyvédelmi hatóságtól, így Szlovénia második legnagyobb bankja csatlakozhat az OTP Csoporthoz. A most megkapott engedély birtokában az adás-vételi ügylet zárására várhatóan a következő napokban sor kerül.
2023. 02. 01. 11:30
Megosztás:

Az átlag magyar Ön szerint hány órát tévézik? Megmutatjuk!

Háztartásonként több mint 18 ezer forintot költünk médiára havonta – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hiánypótló kutatásából. A felmérés szerint átlagosan napi 300 percet tévézünk és több mint 200 percet internetezünk.
2023. 02. 01. 11:00
Megosztás:

Megduplázódott a német repterek utasforgalma

Tavaly több mint duplájára nőtt a polgári repülőterek utasforgalma Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2023. 02. 01. 10:30
Megosztás: