A lakáshitel-felvevők havi 10 ezer forintot spórolhatnak a jó bankválasztással

Soha nem volt még olyan fontos összehasonlítani a banki hitelajánlatokat, mint most. A money.huKamattükre szerint ugyanis a banki ajánlatok olyan széles skálán mozognak, hogy tudatos választással komoly mértékben csökkenthetőek az általános kamatemelés törlesztőrészletre gyakorolt hatásai. Főleg úgy, hogy a bankok az ügyfelekért folytatott versenyben immár a kamatcsökkentéssel is élnek.

A lakáshitel-felvevők havi 10 ezer forintot spórolhatnak a jó bankválasztással

Rekord összegű kihelyezés, figyelmeztető jelekkel

A kamattámogatott, zöld hitelek csúcsra járásának köszönhetően minden idők legnagyobb, 145 milliárd forintot közelítő lakáshitel kihelyezéssel büszkélkedhet 2022 áprilisában a magyar bankszektor. Az ügyfelek 8 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint az eddigi csúcs hónapnak számító 2021 júniusában és több mint harmadával több volt a bankok által kiutalt összeg, mint egy évvel korábban, 2021 áprilisában.

Ugyanakkor mindennél jobban látszik, hogy a hazai lakáshitel piac a kamatok emelkedése miatt gyökeresen átalakult. A folyósított összegnek ugyanis 52 százalékát már a támogatott hitelek hozták a piacnak. A kamatok emelkedése miatt idén áprilisban már húsz százalékkal kevesebb, 69,2 milliárd forint értékű piaci kamatozású hitelt tudtak kihelyezni a bankok az ügyfeleiknek, mint egy évvel korábban.

A kamatemelés hatását csökkentheti a jó bankválasztás

A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az átlagkamatokkal számolva egy 20 éves futamidejű 10 évre fixált törlesztéssel bíró 20 millió forintos hitel törlesztőrészlete ma 18 százalékkal magasabb 142 480 forintos törlesztőrészlet mellett vehető fel, mint egy évvel korábban, amikor ugyanezen hitelhez elegendő volt 120 670 forintos törlesztőrészletet vállalni.

Ugyanakkor mindennél fontosabb az, hogy az ügyfelek összehasonlítsák a banki ajánlatokat. A money.hukalkulátora szerint ugyanis a fenti paraméterekkel rendelkező hitelek esetében a legkedvezőbb és a leggyengébb banki ajánlat között a kamatkülönbözet 1,9 százalékos, ami magasabb, mint az az 1,68 százalék amennyivel egy év alatt az átlagos hitelkamat drágult. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő bank kiválasztása ma a fenti példában szereplő hitel esetében 10 ezer forint forintos, 7-8 százalékos törlesztőrészlet megtakarítást hozhat. A futamidő egészére a megtakarítás akár 6 millió forint is lehet.

Eltérő pályákon

A bankok ugyanis egyelőre eltérő pályán járnak a kamatok terén – ezt mindennél jobban mutatják a júniusi eleji kamatváltozások.

A Raiffeisen Bank június 1-től az 5 éves kamatperiódusú hiteleit 100, a 10 éves kamatperiódussal bírókat és a 15 éves fix kölcsöneit 80, míg a 20 éves végig fix hiteleket 105 bázisponttal emelte. A 10 évre fixált hitelek esetében adja a bank a legkedvezőbb ajánlatot, itt 7,19 százalékról indul a kamat.

A CIB Banknál az 5 és a 10 éves kamatperiódussal bíró Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek és a végig fix lakáshitelek egységesen 49 bázisponttal drágultak. A legjobb ajánlat itt is 7,19 százalék, ehhez 11 évnél hosszabb, végig fix kamatozású hitelt kell igényelni és meg kell felelni a Magnifica kedvezménycsomag folyósítási feltételeinek.

A K&H Bank júniustól csak a leggyengébb, K6 minősítést kapó ügyfeleknek jelentett be kamatemelést, ott is csak a végig fi hitelek esetében. Fájdalom, ezzel a bank is átlépte a bűvös 10 százalékos szintet. A 15 éves fix kölcsönt a legrosszabb minősítéssel bíró ügyfelek 9,95 százalék helyett 10,19 százalékos kamaton kaphatják meg, míg a 20 évre fix konstrukcióan 49 bázispontos emelés után 9,9 százalék helyet 10,39 százalék az ajánlat. Hogy rávilágítsunk a fent már jelzett különbségekre – a Raiffeisen kondíciós listájában jelenleg 8,84 százalék a legrosszabb kamatajánlat.

Kifogy a kereslet – kamatcsökkentő akciók jönnek

Ráadásul a bankoknak azzal is szembesülniük kell, hogy kikopik alóluk a fizetőképes kereslet. Bár ingatlant – ha szükség van rá – továbbra is venni kell, ám a jegybank hitelfék szabályai alaposan lecsökkentik a potenciális ügyfélkört. A kamatok emelkedése miatt ugyanis a törlesztőrészlet kigazdálkodásához egyre magasabb összegű igazolt nettó jövedelem kell.

  • Egy évvel ezelőtt az átlagkamaton lakáskölcsönt kapó ügyfélnek elegendő volt nettó 242 ezer forintos jövedelmet igazolnia a banknál.
  • Áprilisban ugyanehhez a hitelhez már 285 ezer forint kellett.
  • A money.hu jelenlegi ajánlati listáján szereplő hitelek felvételéhez ugyanakkor már 303-324 ezer forintos nettó jövedelmet kell igazolni, hogy az ügyfél megfeleljen az MNB hitelfék szabályainak.

Ez pedig alaposan megrostálhatja a potenciális hitelfelvevők körét.

A bankok egyre nagyobb része kényszerül majd arra, hogy bizonyos paraméterek mellett kedvezményes kamatot és így törlesztőrészletet kínáljon ügyfeleinek. Az első fecske az MKB Bank volt. Náluk június 1-től 60 bázispontos kamatcsökkenés történt a 10 éves kamatperiódussal rendelkező kölcsönök esetében. A legalább nettó 600 ezer forintos jövedelmet felmutató ügyfelek 6,6 százalékos kamat mellett juthatnak 20 milliós kölcsönhöz, esetükben a törlesztőrészlet 150 300 forint alatt marad. A money.hu értékelése szerint az MKB lépését a következő hónapokban más bankok is követhetik majd – a kamatcsökkentések akciós jelleggel, egy-egy szegmenst érinthetnek időlegesen. A fentiek miatt is fontos lesz az ajánlatok összehasonlítása.

Ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
2022. 08. 12. 23:00
Megosztás:

Wellness: érezd magad jól!

Amikor kikapcsolódás céljából egy wellnesshotel kerül szóba, számos igény merül fel. De mire számíthat a vendég, ha ilyen szállodába látogat?
2022. 08. 12. 22:00
Megosztás:

Romániában 1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2022. 08. 12. 21:00
Megosztás:

A helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett - írta a Technológiai és Ipari (TIM) minisztérium pénteken.
2022. 08. 12. 20:00
Megosztás:

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció, azaz a precíziós eszközök alkalmazása, mivel ez már a vetésnél jelentősen befolyásolni tudja annak hatékonyságát, illetve később az állomány fejlődésének dinamikáját is - mutat rá a Klímapolitikai Intézet legfrissebb tanulmánya.
2022. 08. 12. 19:00
Megosztás:

Többséget szerez a Gránit Bank az Equilor Befektetési Zrt.-ben

A Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez az Equilor Befektetési Zrt-ben; a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltató változatlan menedzsmenttel folytatja működését - közölték a társaságok az MTI-vel pénteken. A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt.
2022. 08. 12. 18:00
Megosztás:

20 százalékkal nőtt a megújulókból termelt áram májusban

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 20,7 százalékkal nőtt Magyarországon májusban az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-t a legújabb, a májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportja alapján.
2022. 08. 12. 17:00
Megosztás:

Kedvezményes az utazás a Balatonnál a Strand Fesztivál idején

A Strand Fesztivál TravelPass-szal 7 napon át korlátlanul lehet utazni a Balaton menti települések közötti a MÁV-Start és a Volánbusz járatain - közölte MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 12. 16:00
Megosztás:

Megszakítható-e a munkavállaló szabadsága?

A rendszeres fizetett szabadsághoz való jog a munka világában a pihenéshez való jog megvalósulását szolgálja, célja a munkavégzés során elhasznált erőforrások, a fizikai és szellemi energia pótlásának, valamint a munkavállalók regenerálódásának biztosítása – ismertette dr. Brózmann Attila, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője.
2022. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben

Az erős piaci verseny a legtöbb esetben késlelteti az online kereskedelemben értékesített termékek áremelkedését, állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.
2022. 08. 12. 14:00
Megosztás:

Többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”?

Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk. Országosan az iskolanyitáshoz kötődő kiadások több mint 17 százalékát adja a tanuláshoz elengedhetetlen füzetekhez, papírárukhoz, rajzlapokhoz köthető forgalom, ezek a termékek pedig az idén akár 40-50 százalékkal drágábbak lehetnek, a nem papír jellegű irodaszerek ára pedig 30 százalékkal növekedhet. A K&H a hivatalos adatok alapján megnézte, hogy a gyerekek körében népszerűnek mondható termékek hivatalos országos átlagára hogyan változott: a hamburgernél például 35 százalékos áremelkedés látszik, míg egy hátizsák ára 17 százalékkal került feljebb.
2022. 08. 12. 13:00
Megosztás:

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás: