A lézerszkenner: új megoldás a föld mélyének feltérképezésére

A lézerszkenner megjelenése újítást hozott a föld alatti rendszerek megismerésében, ennek ott van jelentősége, ahol hagyományos módszerekkel nehéz vagy lehetetlen pontos adatokhoz jutni. Gondolj csak bele: évszázadokkal ezelőtt épült pincék, barlangok vagy éppen földalatti városok rejtett járatai tárhatók fel most már így – extra nagy pontossággal.

A lézerszkenner: új megoldás a föld mélyének feltérképezésére

A borászok nagyon jól tudják, mekkora jelentősége van annak, ha teljesen tisztában vagyunk egy föld alatt épült járat minden zugával. A pincék felmérése a Novabird segítségével is megtörténhet. Pontfelhő technológiának köszönhetően egységes képet kapunk az üregrendszer geometriájáról, megkönnyítve ezzel a tervezés további folyamatait.

A történelem és a modern kor találkozása

Képzeld el egy híres borvidék föld alatti pincejáratait! A helyszín nemcsak a kiváló borairól híres, hanem történelmi jelentőségű is. Múltbéli királyi tanácskozások, évszázados tudás az érlelési folyamatok minden pillanatáról…

Ezeknek a több száz éves pincéknek a felderítése elengedhetetlen. Bármi is a cél velük kapcsolatban, állapotmegőrzés vagy felújítás, tudnunk kell jelenlegi statikai állapotukat. Ezen a ponton lép be a lézerszkenner, amely képes részletes térképet készíteni a felszín alatti területekről – segítve a munkafolyamatokat.

Egy konkrét példát említve: egy több száz méter hosszú pincerendszer szkenneléséhez használt eszköz akár a legszűkebb járatokat is képes részletesen feltérképezni. Ezáltal átfogó képet kapunk és olyan rejtett részleteket is felfedezhetünk, amelyek más módszerekkel esetleg elkerülték volna a figyelmünket.

Miben lesz segítségünkre a lézerszkenner?

Egy pince esetében például képes pontosan rögzíteni az összes járatot, folyosót és a legapróbb részleteket is. Ezek az adatok szükségesek a felújítások tervezésénél, hiszen előre meghatározható, hogy milyen beavatkozásokra lesz szükség, és mekkora költséggel lehet számolni.

Az anyagi oldalát is érdemes megvizsgálni. Ha belegondolunk, mennyi időt és pénzt spórolhatunk meg azzal, hogy pontos tervek állnak rendelkezésre, és nem a vakvilágba próbálunk boldogulni, azonnal láthatóvá válik, hogy miért is éri meg ebbe fektetni.

Nézzünk egy kicsit a tudomány mögé!

A föld alatti szkennelés nem mentes a nehézségektől. Gyenge világítás, magas páratartalom, szűk átjárók – mind olyan tényezők, amelyek megnehezíthetik a munkát. Például egy régi pince esetében előfordulhat, hogy az elektromos hálózat már nem működik, és a világítás sem kielégítő. Sötétben viszont nehéz színes képeket készíteni, ami szükséges lenne a pontos dokumentációhoz.

A szkennerek azonban képesek sötétben is működni, annyi, hogy ilyenkor a panorámaképek helyett a pontfelhők szolgáltatják az információkat. A kamerákat azonban ilyen esetben is érdemes használni, hiszen később ezek a kiegészítő információk nagy segítséget jelenthetnek.

Láthatjuk tehát, hogy e különleges technológia általa nyújtott részletesség és precizitás megkönnyíti a föld alatti rendszerek feltárását.

Az Allianz a világ első számú biztosítási márkája, először került a 30 legjobb globális márka közé

Az Allianz 2024-ben újra feljebb lépett a világ legerősebb márkáit felsorakoztató listán, amit erős munkáltatói értékajánlatának, a fenntarthatóságon és a társadalmi vezető szerepvállaláson keresztül történő bizalomépítés iránti elkötelezettségének, valamint a sportban való élvonalbeli partnerségeknek köszönhet. Az Allianz idén először került be a világ 30 legértékesebb márkája közé, két helyet javítva a 29. helyet szerezte meg az Interbrand Best Global Brands rangsorában.
2024. 10. 10. 17:00
Megosztás:

Infláció, forint árfolyam és Richter részvény

Jobb lett az inflációs adat. A háztartási energia – a gázár sajátos számítási módjának, az átlagár becslésnek köszönhetően – 5 százalékkal csökkent, amelyen belül a gáz ára 9,4 százalékkal került lejjebb.
2024. 10. 10. 16:30
Megosztás:

Megosztottságról árulkodik az amerikai Fed-jegyzőkönyve

Az amerikai jegybank tegnap tette közzé szeptemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét.
2024. 10. 10. 16:00
Megosztás:

Hasznos tudnivalók a .es3 dokumentumokról

Az e-hitelesítés kifejezésnek és az úgynevezett .es3 dokumentumtípusnak az elektronikusan hitelesített, aktuális és friss adatokat tartalmazó cégkivonatok esetében van jelentősége.
2024. 10. 10. 15:00
Megosztás:

Félmillió forint felett a képzett fizikai dolgozók fizetése

Az idei jelentős növekedés után jövőre is nagymértékben emelkedhet a kékgalléros munkavállalók fizetése – derült ki a fizikai dolgozók toborzására szakosodott Gi Group kutatásából. A képzett kékgallérosok körében elérkeztünk a bruttó 500 ezer forintos fizetéshez, de a nyelveket beszélő munkavállalók már 1 millió forint közelében is kereshetnek a hiányszakmákban.
2024. 10. 10. 14:30
Megosztás:

Egészséges étkezés költséghatékonyan

Ma már egyre többen törekszünk arra, hogy tudatosan egészségesen étkezzünk. Azonban sokszor szembesülünk azzal, hogy az egészséges ételek hozzávalói költségesek lehetnek. Ebben a cikkünkben adunk néhány tippet, hogyan oldható meg az egészséges táplálkozás úgy, hogy közben a családi kasszát sem terhelje meg különösebben.
2024. 10. 10. 14:00
Megosztás:

Wrapped Ether (wETH) - Mit kell tudni a becsomagolt Ethereumról?

A kriptovaluták világában gyakran találkozunk különböző, az eredeti eszköztől kissé eltérő verziókkal. Az egyik ilyen verzió az Ethereum becsomagolt formája, más néven Wrapped Ether (wETH). De miért is létezik a wETH, és miért van rá szükség? Ebben az elemzésben bemutatjuk a Wrapped Ether működését, felhasználási módjait, és azt, hogy miért vált kulcsfontosságúvá az Ethereum ökoszisztémájában.
2024. 10. 10. 13:30
Megosztás:

Az elmúlt évtizedet vizsgálva globálisan tavaly csökkent a leglassabban a szén-dioxid-intenzitás

A G20-országok több mint 20 éve nem tudtak évi 11,5%-nál magasabb szén-dioxid-csökkentési rátát elérni, ezért világviszonylatban már 20,4%-os dekarbonizációra, azaz kibocsátásintenzitás-csökkentésre lenne szükség ahhoz, hogy a globális felmelegedést 1,5°C-ra lehessen korlátozni. A PwC Net Zero Economy Index felmérése szerint a megújulóenergia-kapacitás sem emelkedik elég gyors ütemben. Az energia iránti kereslet növekedése veszélyezteti a megújuló energiaforrások terjedésével elért eredményeket, így az energiahatékonyság javítása és az energia kínálathoz történő igazítása terén is fokozott fejlődésre van szükség.
2024. 10. 10. 13:00
Megosztás:

A világ 20 legjobb postája közé került a Magyar Posta

Az Egyetemes Postaegyesület (UPU) megalapításának 150. évfordulója alkalmából nyilvánosságra hozta a világ postáinak fejlettségi szintje alapján összeállított éves listáját. A Magyar Posta a tavalyi 33. helyezés után idén a 20. helyre került a rangsorban - tájékoztatott csütörtöki közleményében a Magyar Posta.
2024. 10. 10. 12:30
Megosztás:

Nagy Márton: tovább csökkent az infláció, eredményesek a kormányzati intézkedések

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján az augusztusi 3,4 százalékot követően szeptemberben még tovább, 3 százalékra csökkent az infláció mértéke. Ezzel az infláció éves alapon új mélypontjára süllyedt. Augusztushoz képest, havi alapon 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.
2024. 10. 10. 12:00
Megosztás:

Vége a közösségi oldalak önkényének? Már indokolniuk kell, ha törölnek valamit

Az online platformok használata során – ideértve különösen a különböző közösségi és tartalommegosztó oldalakat – a felhasználók gyakran szembesülhettek azzal, hogy egy-egy bejegyzésük, hozzászólásuk, de akár a profiljuk is anélkül került korlátozásra vagy törlésre, hogy az érintett szolgáltató ezirányú döntését indokolta volna.
2024. 10. 10. 11:30
Megosztás:

Már tízezer helyen lehet a kártyagyilkos qvikkel fizetni, főleg a webshopokban népszerű

A fizetési kérelmen alapuló qvik a vevőknek nem kerül semmibe, a kereskedőknek viszont olcsóbb lehet a bankkártyás fizetésnél és hamarabb pénzükhöz juthatnak. A rendszer indulása óta már egyre több helyen lehet így fizetni, de a terjedésének az adhat majd nagy lökést, ha a közműcégek is elkezdik alkalmazni a fizetési kérelmet, és a céges online számlázó rendszerekbe is beépül ez a funkció - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 10. 10. 11:00
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Emelkedésben álltak ma reggel az ázsiai indexek. A várt mérséklődéssel szemben 2,6-ról 2,8%-ra emelkedett a japán termelői árak inflációja szeptemberben, ami a szigorítás irányába fokozhatja a nyomást a jegybanki döntéshozókon.
2024. 10. 10. 10:30
Megosztás:

Emelkedtek tegnap a főbb amerikai indexek; ismét csökkent az olaj ára

Tegnap is folytatták keddi emelkedésüket a főbb amerikai indexek, köszönhetően a szerdán tovább eső olajárnak és a nagy technológiai cégek drágulásának.
2024. 10. 10. 09:30
Megosztás:

Emelkedéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek; a várt csökkenéssel szemben emelkedett a német export

Felfelé korrigáltak tegnap a főbb nyugat-európai indexek a keddi esés után, annak ellenére, hogy a távol-keleti tőzsdéken továbbra is az esés volt jellemző szerdán. Francois Villeroy az EKB kormányzótanácsának tagja a francia médiának is megerősítette hétfői nyilatkozatát, amely szerint az EKB nagy valószínűséggel kamatot fog csökkenteni októberi ülésén.
2024. 10. 10. 09:00
Megosztás:

Turisztikai fejlesztések indulnak Sándorfalván

Turisztikai fejlesztések indulnak a Csongrád-Csanád vármegyei Sándorfalván, az uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként bővítik a vizes élőhelyek természeti szépségeit bemutató ökoparkot, felújítják a Pallavicini-kastély tetőterét és egy új kerékpáros pihenőhelyet is kialakítanak – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2024. 10. 10. 08:30
Megosztás:

Tornádók alakultak ki és okoztak károkat Floridában

Tornádók alakultak ki és okoztak károkat Florida területén szerdán azt megelőzően, hogy a szövetségi állam területét elérte volna a Milton hurrikán, két héten belül a második életveszélyes vihar.
2024. 10. 10. 07:46
Megosztás:

Mesterséges intelligencia kriptók eltapossák a Dogecoint! A Near Protocol a második helyért küzd - találd ki, ki az első!

A Token 2049 konferencián elhangzott Murad, a neves véleményvezér beszéde óta jelentősen megugrott a mémcoinokba áramló befektetések mennyisége. Az olyan projektek, mint a POPCAT és a Moo Deng több mint 3000%-kal növekedtek, és a befektetők most az új nagy trendeket keresik, hogy életük megváltoztatására alkalmas nyereséget érjenek el.
2024. 10. 10. 07:00
Megosztás:

Novák Pétert választották meg a Magyar Reklámszövetség elnökének

Novák Pétert választották meg a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) elnökének - közölte a reklám, média és kommunikációs iparág ernyőszervezete, az MRSZ szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 10. 06:00
Megosztás:

Az EU egy applikációval tenné egyszerűbbé és biztonságosabbá az utazást

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő szerdán a schengeni térségbe beutazó és onnan kiutazók útlevelének és személyazonosító igazolványának digitalizálására, valamint egy úgynevezett EU Digital Travel alkalmazás használatára vonatkozóan.
2024. 10. 10. 05:30
Megosztás: