A mezőgazdaságban alkalmazható mobil építészeti megoldást dolgozott ki a Sparktech Kft. az NKFI Alap támogatásával

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) több mint 743 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával automatizált, helyi alapanyagokra és melléktermékekre alapozott mobil építészeti megoldást dolgozott ki a Sparktech Innováció Kft. a mezőgazdaság számára.

A mezőgazdaságban alkalmazható mobil építészeti megoldást dolgozott ki a Sparktech Kft. az NKFI Alap támogatásával

A társaság keddi tájékoztatása szerint a projektet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel konzorciumban valósították meg. A fejlesztés eredménye egy helyváltoztatásra alkalmas, precíziós anyagkijuttatást megvalósító robot, amely a helyi adottságokra alapozott alapanyag-receptúrát használ a mezőgazdasági épületek előállítására.

A projekt aktualitását az adja, hogy globális problémát jelent a lakossági és a mezőgazdasági hulladékok, melléktermékek kezelése, tárolása, esetleg megsemmisítése. Az épületekhez szükséges alapanyagok előállítása legtöbbször környezetterhelő módon, a környezet kizsákmányolásával, a tájkép maradandó változásával történik - írták.

A projekt eredményeként megvalósult fejlesztés alkalmas például állattartó telepek, termény- és takarmánytárolók létrehozására, valamint egyéb tárolási funkciók megvalósítására. A kifejlesztett eszköz legfőbb tulajdonsága a gyorsaság és a mobilitás, a berendezéssel létrehozott épület fő tulajdonsága pedig az, hogy újrahasznosítható és környezetbarát. A mobilitás ebben az esetben azt is jelenti, hogy ha az épületre már nincs szükség, akkor ledönthető és beszántható környezetkímélő módon - közölte a vállalat.

A megemelt NAV-büntetések 50 százalékát is el lehet tüntetni

Kemény világ köszöntött augusztus 1-jétől a vállalkozókra, a kormány ugyanis jelentősen megemelte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiszabható pénzbüntetési tételeket a három leggyakoribb mulasztás esetében. Csongár Gábor okleveles forgalmiadó-szakértő elmondta, a cégek többsége értetlenül áll a döntés előtt, ugyanakkor pánikra szerinte nincsen ok, mert egy megbízható adózó akár a bírság felét is eltüntetheti, és mellette automatikusan akár négymillió forintra is kérhet részletfizetést és/vagy halasztást. Ehhez viszont jó adózói magatartás kell, amiben egy adótanácsadó könnyen segíthet.
2024. 08. 29. 06:00
Megosztás:

13 millió tankönyvet osztanak ki ingyenesen

Az idén csaknem 13 millió tankönyv jut el ingyenesen a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diákokhoz a tanévkezdésre - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.
2024. 08. 29. 05:00
Megosztás:

Párizs a legdrágább európai főváros

Az Európai Unió fővárosai közül Párizsban a legdrágábbak az új lakások, és a vizsgált városok közül a lakásárak 2023-ban szintén egy francia nagyvárosban, Marseilleben nőttek a legnagyobb mértékben, 23,6%-al. A Deloitte Property Index 24 európai országra kiterjedő felmérése szerint egy új lakás vásárlásához Csehországban kell a legtöbbet dolgozni. A visegrádi országok közül pedig továbbra is a magyar fővárosban lehet a legolcsóbban bérelni lakást – állapította meg a Deloitte kutatása.
2024. 08. 29. 04:00
Megosztás:

Kampány indult az airbnb-k működésének korlátozása ellen

„2024 szeptemberében egy népszavazásnak álcázott közvélemény kutatás keretében dönthetnek Terézváros lakói a kerületükben működő airbnb-k működésének teljes betiltásáról. Miközben az érintett szálláskiadók, és a kerületben a turizmusból élő vállalkozók, dolgozók nem szavazhatnak, egy esetleges negatív döntés súlyos megélhetési válságba taszíthatja őket. Ezért a szálláskiadók összefogtak és 2024. augusztus 22-én 80 aktivista részvételével megtartották kampánynyitójukat Hagyjuk élni Terézvárost! címmel” – áll a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete és a Felelős Szálláskiadók Szövetsége közös közleményében.
2024. 08. 29. 03:00
Megosztás:

Német nyugdíjkorhatár - jobb, mint a magyar vagy sem?

Mennyi a német nyugdíjkorhatár? Hány év a németországi nyugdíj korhatár jelenleg? A német öregségi nyugdíjhoz minimálisan szükséges biztosítási időtartam 5 év (60 hónap). A különböző öregséginyugdíj-típusokhoz különböző hosszúságú minimális biztosítási időtartamok tartoznak.
2024. 08. 29. 02:00
Megosztás:

Legjobb állampapír most - állampapírok kamata 2024 augusztus végén

Melyik állampapír fizeti most a legmagasabb kamatot? Mennyi kamatot fizetnek az egyes állampapírok 2024 augusztus végén? Nézzük sorra a pontos állampapír kamatokat!
2024. 08. 29. 01:00
Megosztás:

Száz megawatt megtermelt napenergia veszik kárba naponta Magyarországon

Több mint száz megawatt napenergia – egy paksi reaktorblokk teljesítményének 20 százaléka – veszik el naponta Magyarországon a vállalati napelemes rendszerek leszabályozása miatt. Az egyre növekő számú, idén június végére már mintegy 0,5 gigawatt kapacitást elérő saját célra termelő erőművek (SCTE) ugyanis nem táplálhatnak vissza a hálózatba, ezért a megtermelhető energia – iparági számítások szerint – átlagosan 20, esetenként akár 30–40 százaléka – kárba vész. A felesleg jelentős része hasznosítható lenne energiamenedzsment-rendszerekkel, illetve hő- és villamosenergia-tárolási megoldásokkal, de a magyar cégek többsége – nyugat-európai társaikkal ellentétben – nem él ezekkel a lehetőségekkel.
2024. 08. 29. 01:00
Megosztás:

1 millió dollárnál a népszerű kutyás mém érme ICO

Az egyedülálló mém érme projekt még csak alig egy hónapja indult, ám mégis óriási felhajtás övezi. A jelenleg is zajló előértékesítés a várakozások szerint több millió dolláros bevétellel zárul majd.
2024. 08. 29. 00:01
Megosztás:

Májusban emelkedett Románia GDP-arányos államadóssága

Májusban 52,6 százalékra nőtt Románia GDP-arányos államadóssága - közölte a bukaresti pénzügyminisztérium.
2024. 08. 28. 23:00
Megosztás:

Megkétszereződött a szója vetésterülete hazánkban

Megduplázódott a szója vetésterülete hazánkban. Közös európai stratégiára van szükség, amely csökkenti és hosszú távon akár meg is szüntetheti a fehérjetakarmányok esetében meglévő importfüggőségünket, ezért tovább kell növelni a GMO-mentes fehérjenövények vetésterületét - jelentette ki Nagy István agárminiszter a Szója Roadshow újmohácsi állomásán, kedden az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 08. 28. 22:00
Megosztás:

Az ABB öt új, hibrid-elektromos komphajó hajtóművének szállítására nyert kizárólagos szállítói megbízást a Washington State Ferries-től

A Washington State Ferries (WSF) az ABB-t bízta meg, hogy az új, innovatív, 160 autó szállítására méretezett hibrid-elektromos komphajók hajtásrendszerének kizárólagos beszállítójaként (propulsion single source vendor/PSSV) vegyen részt az új kompflotta kialakításban. A projekt jelentős mérföldkövet jelent a fenntartható tengeri szállítás fejlődésében az Egyesült Államokban és azon túl is, az ABB pedig kulcsszerepet játszik az öt új építésű hajó kialakításában és szállításában.
2024. 08. 28. 21:00
Megosztás:

Íme 3 altcoin, amelyeket a bálnák felvásároltak szeptember előtt - Vajon 300%-os emelkedést érnek el a piaci zűrzavar közepette?

A kriptovilág nagy szereplői jelentős lépéseket tettek közvetlenül szeptember előtt, és jelentős összegeket fektettek három konkrét altcoinba. Ezek a stratégiai választások a piaci instabilitás ellenére is növekedési potenciált sugallnak. Ez a cikk bemutatja, mely kriptovaluták keltették fel az érdeklődésüket, és milyen kilátásokkal rendelkeznek a jelentős nyereség elérésére. Kíváncsi vagy, mely érmék állnak készen egy potenciálisan robbanásszerű növekedésre? Olvass tovább, hogy megtudd!
2024. 08. 28. 20:20
Megosztás:

Fontos az agráriumban a jó szakemberek képzése

Az agrárium területén különösen fontos, hogy a világban zajló változásokra jól reagáló szakembereket képezzenek - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.
2024. 08. 28. 20:00
Megosztás:

A legjobb kriptovaluta választások piaci hullámzáskor: Egy szakértő Binance kereskedő 3 altcoint fed fel, amelyek garantált növekedés előtt állnak idén ősszel

Egy tapasztalt Binance kereskedő megosztja jól informált altcoin választásait, amelyek készen állnak arra, hogy kiemelkedjenek a piaci ingadozások közepette. Fedezd fel, melyik három digitális valuta emelkedik várhatóan nagyot idén ősszel, bátran szembenézve a kripto világ hullámzásaival. Maradj velünk, hogy felfedezd ezeket az ígéretes versenyzőket, akik jelentős növekedés előtt állnak.
2024. 08. 28. 19:00
Megosztás:

Az EU egymilliárd euróval járulna hozzá árvízkárok enyhítéséhez több uniós országban

Az Európai Bizottság több mint egymilliárd euró uniós pénzügyi hozzájárulást javasolt Olaszország, Szlovénia, Ausztria, Görögország és Franciaország számára a 2023. folyamán pusztító árvizek utáni helyreállítás költéségeihez.
2024. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedne a BYD

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani, hogy az európai és tengerentúli országok korlátozni próbálják a piacukra Kínából érkező elektromos autók beáramlását.
2024. 08. 28. 17:00
Megosztás:

Jön a jelentés, amibe az egész tőzsde beleremeghet

Ma tőzsdezárás után teszi közzé második negyedéves jelentését az Nvidia. A világ legnagyobb chipgyártója az előző években látott robbanásszerű növekedése után magasan van a léc, amit meg kellene ugrani ahhoz, hogy a befektetők optimizmusa ne szenvedjen csorbát.
2024. 08. 28. 16:30
Megosztás:

Életveszélyes a kötelező munkaalkalmassági vizsgálat megszüntetése

Rövid határidőt, alig több mint egy hetet hagyott a kormány a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak is a kötelező munkaalkalmassági vizsgálat megszüntetéséről szóló törvénymódosítás véleményezésére – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A munkavállalói jogokat súlyosan sértő, alaptörvény-ellenes tartalmat hónapokkal ezelőtt, már korábbi formájában is elutasította a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Mivel az akkori változtatási javaslatokat azóta sem vette figyelembe a jogalkotó, a MASZSZ tiltakozik a szeptember elsejei bevezetés ellen.
2024. 08. 28. 16:00
Megosztás:

Megépült a minibölcsőde Csanádapácán

Megépült a minibölcsőde a Békés vármegyei Csanádapácán 164 000 000 forint hazai támogatásból.
2024. 08. 28. 15:00
Megosztás:

3 altcoin, amelyeket a bálnák felhalmoznak a piaci emelkedés közepette: Cardano, Shiba Inu és DTX Exchange

A kriptopiac jelentős emelkedésen ment keresztül, az árakat felfelé tolva. A bullish hangulat és a vásárlási őrület közepette a bálnák által leginkább felhalmozott három altcoin a Cardano (ADA), a Shiba Inu (SHIB) és a DTX Exchange (DTX).
2024. 08. 28. 14:30
Megosztás: