A Velencei-tó ma már a főváros beltengere

Ha álmodtak is valaha arról a Velencei-tó partján, hogy egyszer majd versenyre kelnek a Balatonnal, ma már az ingatlanpiac is azt mutatja: teljesen más szerepet szán e térségnek a sors. Az OTP Ingatlanpont szakértője úgy tapasztalja, az érdeklődők már felismerték, hogy ez a tó jóval többet kínál, mint pusztán nyári vizes időtöltést.

A Velencei-tó ma már a főváros beltengere

A Velencei-tavat hagyományosan együtt emlegetik a Balatonnal, mint a magyarok egyik kedvenc nyári üdülőhelyét. Ám Lepsényi Kornél, az OTP Ingatlanpont velencei irodájának vezető értékesítési tanácsadója szerint ez a párosítás egyre kevésbé igaz. Egyrészt, mert a Balaton olyan uralkodó márka, amivel nem is nagyon lehet versenyre kelni, másrészt pedig csupán turisztikai célpontként a Velencei-tó is egyre kevésbé mozgatja meg az emberek fantáziáját. Ma már inkább lehetséges állandó lakóhelyükként tekintenek rá az érdeklődők, akik tapasztalatai alapján az ország minden szegletéből, de jellemzően a fővárosból, a Dunántúlról, illetve Duna-Tisza közének északi részeiről érkeznek.

A turisztikai forgalom visszaesni látszik, amiben Lepsényi Kornél szerint számottevő szerepe lehetett sok közelmúltbeli, a környéket kedvezőtlen színben feltüntető hírnek. Ilyen volt, amikor arról beszéltek sokat, hogy a tó mindjárt kiszárad, s pusztulnak a halak, de nyilván nem használt a turizmusnak a velencei korzó üzemeltetése körüli elhúzódó vita sem. Elmaradtak, pontosabban a Covid-riadalom után még nem tértek vissza a külföldiek sem.

Akik állandó otthont keresnek, azok tartósabb hatásokat és lehetőségeket mérlegelnek. Az irodavezető szerint a térség nagy előnye, hogy tiszta, csendes, nyugodt, ugyanakkor innen egy órán belül elérhető a főváros is. E mellett a közvetlen környék is sokféle lehetőséget kínál: a vízparti fagylaltozástól a Velencei-hegység túraútjaiig.

Az északi partra, például Sukoró környékére, ahol nincs tömegközlekedés, jellemzően jómódú vállalkozók költöznek be. A déli oldalon, ahol a vasút fut, inkább a középosztály talál otthonra és ennek megfelelően alakul a kereslet is. Errefelé leginkább lakásokra, kisebb telkekre, apróbb kertkapcsolatos otthonok iránt érdeklődnek. A vasút közelsége itt igazi árfelhajtó tényező, ahogy Lepsényi Kornél mondja: „az állomás gyors, gyalogos eléréséért cserébe a használt lakásokért is hajlandóak megfizetni akár egy új ingatlan árát is”.

A múlt év végére a piac itt is lelassult az ismert körülmények miatt, a kereslet jócskán visszaesett. A telet – amikor senki sem tudhatta, hogy hosszabb távon mit okozhat a rezsiköltségek emelkedése – a kivárás jellemezte, az ingatlanszakértők most kezdik érezni az érdeklődés tavaszi ébredését. Időközben az árazásban bizonyos korrekció kezdődött. A túlzók egy része kezdte belátni, hogy a piaci árak már nem fognak felkúszni oda, amit ők remélnek. S miként az ország más részein is, mind többen kérnek segítséget az eladásban, illetve jobban hallgatnak az ingatlanosokra. Az árcsökkenés itt inkább a 80-100 millió fölötti ingatlanokat érintette, míg a 30-80 milliósoknál jellemzőbb volt a stagnálás, kivéve közülük a korszerűtleneket, amelyek kevésbé tartották az árukat. A vágyak és a realitások összeigazítása még nem ért véget, a helyi tapasztalatok szerint most is előfordulnak 20-30 százalékos alkuk a piacon.

Lepsényi Kornél úgy kalkulál, hogy az árak idén nem fognak emelkedni, a forgalomban viszont visszaesés lesz. Tavaly még sok hitellel megerősített vevő is volt, idénre már jóformán csak készpénzesek maradtak. A tanácsadó reméli, hogy idén talán már megindul a kamatok csökkenése, s a gázárak mérséklődése is elősegíti majd a kereslet élénkülését.

Az északi parton nem gyakori a befektetés, a jellemzően 100 millió forint körüli ingatlanokat saját részre veszik a leendő tulajdonosok. Sukorón egy üres telek is 30 millió forintba kerül, míg Pákozdon, a tópart legkevésbé frekventált részén is 70-80 millió egy újépítésű ingatlan. Az új ingatlanoknál a déli parton sem vár árcsökkenést a szakember. Gárdonyban 900 ezer-1 milliós négyzetméteráron kerülnek piacra az újépítésű társasházi lakások. A velencei termálfürdőnél 800-950 ezerbe kerül egy négyzetméter, annak ellenére is, hogy onnan még fél óra séta a vasútállomás.

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Románia gazdaságilag nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.
2023. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Uniós támogatásból fejlesztették Hódmezővásárhely hulladékgazdálkodási rendszerét

Uniós támogatással 1,09 milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 12:30
Megosztás:

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.
2023. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Végére értek a zalaegerszegi Gébárti-tó és környezetének rendezése

Új hidakkal és csónakkölcsönzővel is gazdagodott Zalaegerszegen a Gébárti-tó és környezete, amelyre csaknem 400 millió forintot költöttek - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 01. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztés zárult uniós forrásból Nagyszénáson

Kétszázmillió forint uniós támogatásból fejlesztette a kulturális központ melletti teret a Békés vármegyei Nagyszénás önkormányzata - közölte a polgármesteri hivatal.
2023. 12. 01. 11:00
Megosztás: