A vonalkódolvasó működése

A vonalkódoknak vezető szerepe van a terméknyilvántartásban és az adminisztrációban, tulajdonképpen adatok kódolására szolgál. Ezek az adatok különleges, olvasásra alkalmas eszközök segítségével dekódolhatóak, amelyeket vonalkódolvasónak nevezünk. Nézzük meg, hogyan működik ez a nagyszerű találmány!

A vonalkódolvasó működése

A vonalkód fogalma és jellemzői

A vonalkód különböző vastagságú, függőlegesen futó fekete vonalak egymásutánisága, meghatározó jellemzője a vonalak közötti térköz is. A vonalak egy konkrét számsort kódolnak, ez a legtöbbször szerepel is a vonalkód alatt. A számsor pedig egy adott terméket vagy az adatbázis egy elemét jelöl.

A vonalkódok más, egyéb információkat is tartalmazhatnak, például a termék pontos, helyét, származási helyét, árát, gyári számát vagy cikkszámát is. A legtöbbször a kereskedelemben használják ki a vonalkódok előnyeit, hiszen segítségével könnyen beazonosíthatóak a termékek tulajdonságai. Ugyanakkor a hivatalokban, az irodákban, az egészségügyi intézményekben és a csomagküldés során is találkozhatunk velük.

A vonalkódokban rejlő információk erre szolgáló eszközök, úgynevezett vonalkódolvasók segítségével szkennelhetők be. Használatukkal az adatok azonnal kinyerhetőek és továbbíthatóak feldolgozásra.

Ezt tudja a vonalkódolvasó

A vonalkódolvasó működése fénysugarak alkalmazásával valósul meg. A fénysugarak képesek felismerni a vonalkódot alkotó különböző vastagságú és egymástól eltérő távolságban álló vonalakat és elektromos jelek segítségével adatokká alakítani azokat.

A vonalkódolvasó működése tehát egy lézersugár, valamint egy mozgó tükör vagy forgó prizma használatával megy végbe. Általában ezek az eszközök 10-60 cm-es távolságból tudják leolvasni a vonalkódot 1 dimenzióban. Az 1 dimenziós vonalkód olvasók a legtöbbször a kiskereskedelemben, az irodákban és az egészségügyi intézményekben kerülnek alkalmazásra.

A fejlettebb gépek 2 dimenziós vonalkód olvasására is alkalmasak, az ilyen vonalkódolvasó működése során kihasználásra kerül a belső képalkotó szoftverek ereje. Ezek a modellek a komolyabb kódokat (QR-kód, Data Matrix) is képesek beszkennelni akár 20-70 cm-es távolságból is. További előnyük, hogy az ilyen vonalkódolvasók működését abszolút nem befolyásolja az, hogy hol helyezkedik el a vonalkód a csomagon vagy a terméken. Sőt, a sérült, gyűrött vagy halvány vonalkódokat is felismerik, így az egyébként olvashatatlan, 1 dimenziós vonalkódok adattartalma is kibogozható a segítségükkel.

A vonalkódolvasó típusai részletesen

A vonalkódolvasó működése szempontjából megkülönböztethetünk vezetékes, fixen telepített, vezeték nélküli, memóriás és ujjon viselhető, gyűrűszkenner kialakítású eszközöket.

Elhelyezkedésük szerint is több típusuk van. Kézi vonalkódolvasók olcsóak és alapszintű szkennelést tesznek lehetővé. Legtöbbször a kis forgalmú kereskedelmi egységekben alkalmazzák. Az állványos, beépített vonalkódolvasók a nagyobb forgalmú üzletekben, az egészségügyi intézményekben, az irodákban és a csomagküldő szolgálatoknál alkalmazhatóak. Vonalkódolvasók a pult vagy asztal tetején is rögzíthetőek, több irányból is képesek pásztázni a vonalkódot. Az egyéb, fixen telepített szkennerek egy irányból, egy adott pontból olvassák a vonalkódot. Olyan helyekre megfelelőek, ahol a dolgozók keze jó, ha szabadon marad.

A szkennerek forradalmasították az adattárolást, az adatfeldolgozást, a logisztikát és a raktározást is. Számos területen alkalmazzák őket előszeretettel. A vonalkódolvasó működése egyre fejlettebb és fejlettebb lesz, tovább növelve ezzel a gyorsaságot és a hatékonyságot.

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás:

Természetkárosítás nélkül is kielégíthető a tűzifaszükséglet

A magyarországi erdészetek a megnövekedett tűzifaszükségletet is ki tudják elégíteni természetkárosítás nélkül - hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtöki közleményében.
2022. 08. 19. 05:00
Megosztás: