A vonalkódolvasó működése

A vonalkódoknak vezető szerepe van a terméknyilvántartásban és az adminisztrációban, tulajdonképpen adatok kódolására szolgál. Ezek az adatok különleges, olvasásra alkalmas eszközök segítségével dekódolhatóak, amelyeket vonalkódolvasónak nevezünk. Nézzük meg, hogyan működik ez a nagyszerű találmány!

A vonalkódolvasó működése

A vonalkód fogalma és jellemzői

A vonalkód különböző vastagságú, függőlegesen futó fekete vonalak egymásutánisága, meghatározó jellemzője a vonalak közötti térköz is. A vonalak egy konkrét számsort kódolnak, ez a legtöbbször szerepel is a vonalkód alatt. A számsor pedig egy adott terméket vagy az adatbázis egy elemét jelöl.

A vonalkódok más, egyéb információkat is tartalmazhatnak, például a termék pontos, helyét, származási helyét, árát, gyári számát vagy cikkszámát is. A legtöbbször a kereskedelemben használják ki a vonalkódok előnyeit, hiszen segítségével könnyen beazonosíthatóak a termékek tulajdonságai. Ugyanakkor a hivatalokban, az irodákban, az egészségügyi intézményekben és a csomagküldés során is találkozhatunk velük.

A vonalkódokban rejlő információk erre szolgáló eszközök, úgynevezett vonalkódolvasók segítségével szkennelhetők be. Használatukkal az adatok azonnal kinyerhetőek és továbbíthatóak feldolgozásra.

Ezt tudja a vonalkódolvasó

A vonalkódolvasó működése fénysugarak alkalmazásával valósul meg. A fénysugarak képesek felismerni a vonalkódot alkotó különböző vastagságú és egymástól eltérő távolságban álló vonalakat és elektromos jelek segítségével adatokká alakítani azokat.

A vonalkódolvasó működése tehát egy lézersugár, valamint egy mozgó tükör vagy forgó prizma használatával megy végbe. Általában ezek az eszközök 10-60 cm-es távolságból tudják leolvasni a vonalkódot 1 dimenzióban. Az 1 dimenziós vonalkód olvasók a legtöbbször a kiskereskedelemben, az irodákban és az egészségügyi intézményekben kerülnek alkalmazásra.

A fejlettebb gépek 2 dimenziós vonalkód olvasására is alkalmasak, az ilyen vonalkódolvasó működése során kihasználásra kerül a belső képalkotó szoftverek ereje. Ezek a modellek a komolyabb kódokat (QR-kód, Data Matrix) is képesek beszkennelni akár 20-70 cm-es távolságból is. További előnyük, hogy az ilyen vonalkódolvasók működését abszolút nem befolyásolja az, hogy hol helyezkedik el a vonalkód a csomagon vagy a terméken. Sőt, a sérült, gyűrött vagy halvány vonalkódokat is felismerik, így az egyébként olvashatatlan, 1 dimenziós vonalkódok adattartalma is kibogozható a segítségükkel.

A vonalkódolvasó típusai részletesen

A vonalkódolvasó működése szempontjából megkülönböztethetünk vezetékes, fixen telepített, vezeték nélküli, memóriás és ujjon viselhető, gyűrűszkenner kialakítású eszközöket.

Elhelyezkedésük szerint is több típusuk van. Kézi vonalkódolvasók olcsóak és alapszintű szkennelést tesznek lehetővé. Legtöbbször a kis forgalmú kereskedelmi egységekben alkalmazzák. Az állványos, beépített vonalkódolvasók a nagyobb forgalmú üzletekben, az egészségügyi intézményekben, az irodákban és a csomagküldő szolgálatoknál alkalmazhatóak. Vonalkódolvasók a pult vagy asztal tetején is rögzíthetőek, több irányból is képesek pásztázni a vonalkódot. Az egyéb, fixen telepített szkennerek egy irányból, egy adott pontból olvassák a vonalkódot. Olyan helyekre megfelelőek, ahol a dolgozók keze jó, ha szabadon marad.

A szkennerek forradalmasították az adattárolást, az adatfeldolgozást, a logisztikát és a raktározást is. Számos területen alkalmazzák őket előszeretettel. A vonalkódolvasó működése egyre fejlettebb és fejlettebb lesz, tovább növelve ezzel a gyorsaságot és a hatékonyságot.

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Németországban rekordmértékben csökkentek a lakásárak

Rekordmértékben csökkentek a lakásárak Németországban az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt adatai szerint.
2023. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.
2023. 09. 23. 02:00
Megosztás:

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a transzpozábilis elemek mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat.
2023. 09. 23. 01:00
Megosztás:

Megnőtt a felújított közutak hossza Békés vármegyében

Míg 2020-ig évente átlagosan közel húsz kilométernyi utat újítottak fel Békésben, addig ez 2022-re ötvenöt kilométerre nőtt - hangzott el Békés Vármegye Önkormányzatának legutóbbi közgyűlésén.
2023. 09. 23. 00:05
Megosztás:

A vajdasági magyar drámaíróversenyből Brestyánszki Boros Rozália került ki győztesként

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken.
2023. 09. 22. 23:00
Megosztás:

Erre nem számítottunk - megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.
2023. 09. 22. 22:00
Megosztás:

Újonnan létesített rendezvényközpontot adtak át Veszprémben

Új rendezvényközpontot adtak át pénteken Veszprémben.
2023. 09. 22. 21:00
Megosztás:

Új szabályok hoznak a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 22. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 22. 19:30
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen, túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 09. 22. 19:00
Megosztás:

Csökkent a BUX pénteken

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
2023. 09. 22. 18:30
Megosztás:

Ebben a hónapban is gyengült az euróövezet gazdasági aktivitása

Szeptemberben valamelyest enyhült a teljesítmény romlásának mértéke az euróövezet gazdaságaiban a HCOB beszerzésimenedzser-indexének a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató által pénteken publikált előzetes értékének tanúsága szerint.
2023. 09. 22. 18:00
Megosztás:

Mérséklődő kereslet és folyamatosan bővülő vevői igények a fővárosi újépítésű lakáspiacon

Enyhülő kereslet mellett folyamatosan bővülő vevői igények jellemzik az újépítésű ingatlanok piacát Budapesten - tájékoztatta az MTI-t a Duna House pénteken.
2023. 09. 22. 17:30
Megosztás:

Miért érdemes online állásoldalakon hirdetni?

Ebben a cikkben az online állásoldalakról lesz szó, és arról, hogy mennyire érdemes ezeken hirdetni. Számos helyi és országos portál várja a cégeket, hogy feltegyék rájuk az újonnan nyílt pozícióikat. De mégis hol érdemes elsősorban megjelenni? Ennek járunk most utána.
2023. 09. 22. 17:00
Megosztás: