Az AI felpörgette a pangó mobilpiacot, az 5G pedig átalakítja az otthoni előfizetések világát

Elérte a 45%-ot az 5G középsáv globális lefedettsége, azaz már szinte minden második ember számára hozzáférhető az a mobilhálózati technológia a földön, ami a lefedettség és sebesség szempontjából ideális egyensúlyt és felhasználói élményt kínál – derül ki az Ericsson Mobility Report 2024 júniusi kiadásából.

Az AI felpörgette a pangó mobilpiacot, az 5G pedig átalakítja az otthoni előfizetések világát

Az Ericsson (NASDAQ: ERIC) a 26. alkalommal tette közzé a mobilkommunikációs trendek legátfogóbb tanulmányát, amelyből kiderül, hogy az 5G előfizetések száma 160 millióval növekedett 2024 első negyedévében, és globális szinten elérte az 1,7 milliárdot. Világszerte mintegy 300 mobilszolgáltató indított már el kereskedelmi 5G szolgáltatást, ebből mintegy 50 dedikált hálózati architektúrán (standalone 5G). Ami a jövőt illeti, 2029-ig várhatóan 5,6 milliárd 5G előfizetés lesz, vagyis a Magyarországon is kutatóközpontot működtető svéd vállalat elemzői 5 százalékkal felfelé módosították korábbi prognózisukat.

Felpörgő mobilpiac és otthoni mobilnet – az 5G már alternatívát jelent az üvegszálnak

A jelentésből több izgalmas trend is kirajzolódik. Három év pangás után újra fellendült az okostelefonok piaca. Az előző években a felhasználók egyre lassabban cserélték le készülékeiket, részben a gazdasági, megélhetési nehézségek miatt, részben a fenntarthatóságot szem előtt tartva. Most ez változott: 2024 első negyedévében 6%-kal több okostelefon kelt el, mint egy évvel korábban. Ez főleg a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) képességekkel felvértezett készülékeknek köszönhető, amelyekkel a felhasználók offline, hardveresen is elérhetik a generatív AI funkciókat – chatbotokat, képgenerálást, keresési funkciót.

Az 5G a rögzített vezeték nélküli (FWA) elérés területén is fellendülést hozott. A mobilszolgáltatók 78%-a kínál ilyen szolgáltatást, többségük 5G alapon is. Tízből négy szolgáltatás már sebesség (nem pedig adatkeret) alapú, egy év alatt 50 százalékkal nőtt az ilyen jellegű csomagok száma – vagyis magas sávszélességének és alacsony késleltetési idejének köszönhetőn az 5G egyre inkább az üvegszálas kábeles internet alternatívája lesz.

Fontolva haladó Közép-Kelet-Európa

A Ericsson jelentése kitér az 5G középsáv terjedésére is. Az 5G frekvenciaspektrumnak ez a tartománya ideális egyensúlyt biztosít a lefedettség és sávszélesség szempontjából. Az így mobilozók készülékén az esetek 97%-ában a „kattintástól” számított 1,5 másodpercen belül elindulnak a nagyfelbontású videótartalmak. Ugyanez az arány az 5G alacsony sávjában 67%, míg a 4G kapcsolatok esetében 38%. Az Ericsson adatai szerint a világ lakosságának 45%-ának érhető el az 5G középsáv, de nagyok a regionális különbségek: Kínában 95, Indiában 90, Észak-Amerikában 85, Európában pedig 70% a lakossági lefedettség. A világátlag 45%.

Az egyes világrészek fejlődési üteme az 5G előfizetések számában is eltérő. Az éllovas még mindig Észak-Amerika, ahol 59% az 5G penetrációja. Európában vegyes a kép: míg a földrész nyugati felén már minden negyedik előfizetés 5G alapú, addig Közép-Kelet-Európában mindössze 2,5%-uk.  Térségünk sok országában késett az 5G frekvenciák kiosztása, Lengyelországban csak 2023 októberében került rá sor. Csehországban viszont jelentős növekedés látszott, elsősorban a gyártó cégek építettek ki 5G alapú magánhálózatokat az ipari okos-megoldásokhoz. Ez várhatóan a térség többi országában is megindul, ahol a jelentős az ipar.

Lefelé korrigált, de növekvő adatforgalom

A mobilhálózati adatforgalom számait lefelé korrigálták a 2023 novemberi jelentéshez képest, miután a nagyobb piacokon a szabályozók és szolgáltatók alacsonyabb számokat jelentettek. Az adatforgalom így is 25%-kal nőtt 2023 és 2024 márciusa között, főleg az adatintenzív szolgáltatásoknak, például a nagyfelbontású videók streamelésének köszönhetően. A forgalom várhatóan évi 20%-kal bővül majd 2029 végéig. Az egy eszközre jutó adatforgalom átlaga világszinten 17 gigabájt havonta, szintén nagy regionális különbségekkel: Indiában 29 gigabájt, Szubszaharai Afrikában 5 gigabájt ez a mutató.

„A 2024 júniusi Ericsson Mobility Report továbbra is erős növekedést mutat az 5G-előfizetések terén. A két legfontosabb felhasználási terület a mobil szélessáv és a rögzített vezeték nélküli hozzáférés, ahol az 5G képességei egyre inkább átalakítják a szolgáltatók kínálatát. A jelentés hangsúlyozza továbbá, hogy az 5G valódi potenciáljának kiaknázásához elengedhetetlen a dedikált (standalone) 5G technológia szélesebb körű bevezetése” – kommentálta a jelentést Fredrik Jejdling, az Ericsson ügyvezető alelnöke és hálózati igazgatója.

Júniusban nyaralni ment a lakáspiac, de a július alapvető változásokat hozhat

Takaréklángra kapcsolt a lakáspiac júniusban, legalábbis az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések stagnálást mutatnak országos szinten havi és éves összevetésben is. Júniusban közel 30 ezer eladó lakóingatlant hirdettek meg eladásra, ami havi és éves összevetésben sem mutat jelentős változást. Az összes eladó lakás és ház száma már megközelíti a 150 ezret, mert a kereslet még nem tudja felszívni a kínálatot a piacról. Jelenleg a felújítandó lakóingatlanok adják a kereslet 20 százalékát, de a júliusban elindult Otthonfelújítási Program ráirányíthatja a figyelmet a korszerűsítésre váró lakásokra és az energiahatékonyság jelentőségére. A felújítást és az építkezést tervezők számára jó hír lehet, hogy elindult az állami építőipari árfigyelő oldal, ami 5 üzletlánc 65 boltjának 12 ezer termékét követi nyomon napi szinten.
2024. 07. 02. 05:00
Megosztás:

Dogecoin milliomos azt mondja, ez a DeFi token, amely 1000%-ot emelkedett, 100-szorosára fog növekedni

A kriptoipar pénzügyi környezetében bekövetkezett legutóbbi változások eredményeként sok befektető áthelyezte pénzét olyan jövedelmezőbb projektekbe, amelyek hatalmas nyereséget ígérnek.
2024. 07. 02. 04:30
Megosztás:

A meleg és a futball Eb is növelte a balatoni vállalkozók forgalmát

A Balatonon is jól fogy a sör, de van olyan van olyan ország, ahol a szurkolók annyi sört isznak meg egy futballmérkőzés idején, mint mások karácsonykor.
2024. 07. 02. 03:00
Megosztás:

Mire költik a magyarok az otthonfelújítási támogatást?

A legtöbben épületszigetelésre és ablakcserére költenék az otthonfelújítási támogatást, de napelemet vagy hőszivattyút is sokan vennének a hétfőtől igényelhető forrásból - közölte az OTP hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 02:30
Megosztás:

A koronavírus-járvány után, egy újabb katasztrófa kopogtat - szakértői elemzés

Épphogy a világ kezd kilábalni a koronavírus-járvány okozta súlyos válságból, egy újabb katasztrófa fenyegeti a nemzetközi kereskedelmet: a Vörös-tenger körüli krízis miatt kialakuló súlyos konténerhiány példátlan méreteket ölt. A hajózási szezon csúcsán a piaci szereplők komoly gondokkal szembesülnek: az egekbe szökő díjak, a megnövekedett szállítási idők és a drasztikus kapacitáshiány mind hozzájárulnak a bizonytalanság fokozódásához. Újabb inflációs sokk jöhet? A jelenlegi piaci válsághelyzetet Mihály Attila, a Trans-Sped szakértője, közel 50 év szakmai tapasztalatával elemezte.
2024. 07. 02. 02:00
Megosztás:

Szépen bővült az új autók piaca Romániában

Az első fél évben 12,03 százalékkal bővült az új autók piaca Romániában - közölte hétfőn a romániai autógyártók egyesülete (ACAROM).
2024. 07. 02. 01:40
Megosztás:

Heti horoszkóp, ami 4 csillagjegynek is komoly pénzt hoz a házhoz!

Készülj fel egy izgalmas hétre, ahol a csillagok különleges pénzügyi és szerencsés fordulatokat tartogatnak számodra! Fedezd fel, hogyan alakulhatnak a pénzügyeid, milyen váratlan találkozások és lehetőségek várnak rád, és mikor érdemes szerencsét próbálnod. Engedd, hogy a csillagjegyed inspiráljon, és hozd ki a legtöbbet ebből a hétből!
2024. 07. 02. 01:00
Megosztás:

Kriptoguru, aki 10 millió SHIB tokent vásárolt a 100x növekedés előtt, most úgy gondolja, hogy ez a 3 altcoin robbanásszerű növekedés előtt áll

A kriptobefektetők mindig figyelmesek a ígéretes lehetőségekre. Egy elismert Shiba Inu (SHIB) szakértő, aki 10 millió SHIB tokent szerzett a figyelemre méltó 100x növekedés előtt, most három feltörekvő altcoinra összpontosít, amelyek jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek.
2024. 07. 02. 00:30
Megosztás:

Ma van a Sealana airdrop, ez az utolsó lehetőséged a befektetésre a DEX indulás előtt!

Az előértékesítés utolsó napján a befektetőknek még van lehetősége SEAL token vásárlásra, még azelőtt, hogy az érme bekerülne a nyílt piacra.
2024. 07. 02. 00:01
Megosztás:

Megközelítőleg húszezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg

Az MBH Bank szakértői szerint az Otthonfelújítási programban mintegy 20 ezer lakás korszerűsítése valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által biztosított forrásokból - ismertette Ginzer Ildikó, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
2024. 07. 01. 23:30
Megosztás:

Munkálatok nehezítik a közlekedést az M0-s autóút szigetszentmiklósi szakaszán

Az M0-s autóút szigetszentmiklósi szakaszán a következő két hétben is folyamatosan végeznek üzemeltetési-fenntartási és karbantartási munkákat a szakemberek - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 01. 23:00
Megosztás:

Ezért veszélyesek az illegális dohánytermékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon - közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 01. 22:30
Megosztás:

A 4iG eddigi legnagyobb nemzetközi beruházására készül: a magyar cégcsoport és a Telcom Egypt partnerségben fejleszti Egyiptom optikai hálózatát

A Telecom Egypt, Egyiptom piacvezető távközlési szolgáltatója és a 4iG Csoport, Magyarország és a Nyugat-Balkán vezető infokommunikációs nagyvállalata szándéknyilatkozatot írt alá egy közös vállalat létrehozásáról, amely Fiber-To-The-Home (FTTH) és Fiber-To-The-Site (FTTS) optikai hozzáférési infrastruktúra nagykereskedelmi alapú kiépítését és üzemeltetését végezheti az észak-afrikai országban. A közös vállalkozás célja a legmodernebb üvegszálas hálózat kiépítése, amely a jövőben mintegy hatmillió háztartásnak biztosíthat nagy sebességű internet elérést. A felek a megállapodást az Egyiptom és az Európai Unió által közösen szervezett Befektetési konferencián írták alá, amelyet Egyiptom elnöke Abdel Fattah El-Sisi, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitottak meg.
2024. 07. 01. 22:00
Megosztás:

Jócskán meghaladja a várt szintet a hazai gáztárolók töltöttsége

Az uniós ütemterv július elsejére 65 százalékos arányt ír elő a magyarországi tárolók töltöttségére, ezt azonban már májusra sikerült túlteljesíteni, a jelenleg több mint ötmilliárd köbméternyi készlet a teljes kapacitás 78 százalékát teszi ki - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.
2024. 07. 01. 21:30
Megosztás:

Újabb ország autókiskereskedelmi piacára lépett be az AutoWallis

A cseh autókiskereskedelmi piacra is belépett az AutoWallis Csoport, miután sikeresen lezárta a Stratos Auto három BMW márkakereskedésének felvásárlását. A közép- és kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója a tranzakció során Prágában és két további cseh városban vásárolt BMW márkakereskedéseket. Az akvizíció hatékonyan támogatja az AutoWallis stratégiáját, melynek célja, hogy az organikus növekedés és üzletfejlesztések mellett felvásárlásokkal is tovább bővüljön.
2024. 07. 01. 21:00
Megosztás:

Apró romlás a kínai beszerzési menedzser index adatokban

A kínai statisztikai hivatal beszerzési menedzser indexe csökkent (a feldolgozóipart leszámítva) az előző havi adatokhoz képest.
2024. 07. 01. 20:30
Megosztás:

IPA mentes székhelyszolgáltatás – az adóügyek optimalizálása

A helyi iparűzési adó (HIPA vagy IPA) egy, az önkormányzatok számára befizetett adónem, amelynek így a mértékét is a helyi illetékesek határozzák meg. Bár az önkormányzatok számára az egyik legfontosabb bevételi forrásról van szó, előfordul, hogy ennek a mértéke 0%, azaz lényegében nem kell befizetni az adót. Adja magát a kérdés, hogy akkor adóoptimalizálási szempontból, mi a legjobb megoldás?
2024. 07. 01. 20:00
Megosztás:

Erős zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 07. 01. 19:30
Megosztás:

Ismét történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 193,44 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel, 72 288,23 pontos történelmi csúccsal zárt hétfőn.
2024. 07. 01. 19:00
Megosztás:

USA tőzsdék: az NVIDIA hátán közel 15%-os S&P500 menetelés 2024-ben

Az idei év első hat hónapjában szintre minden az infláció és kamatok körül forgott. A magas árak az év elején beragadni látszottak az Egyesült Államokban, és az infláció helyett (mellett) már a stagflációtól kezdtek félni a piacok. A Fed tavaly még arra készült, hogy 6 alkalommal vág kamatot idén, márciusban megelégedtek volna 3 vágással, és ebből lett június végére 1 darab 25 bázispontos csökkentési várakozás, amit legkorábban szeptemberben léphetnek meg.
2024. 07. 01. 18:30
Megosztás: