Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyagyártás új szereplője, a FertigHy az élelmiszeripari értéklánc szén-dioxid-mentesítésének felgyorsítását célozza

Az EIT InnoEnergy, a RIC Energy, a MAIRE, a Siemens Financial Services, az InVivo és a HEINEKEN által alapított FertigHy vállalat a napokban megkezdte működését, hogy úttörő szerepet vállaljon az európai műtrágyaipar alacsony szén-dioxid-kibocsátású átalakításában. A FertigHy célja, hogy megfizethető és alacsony szén-dioxid-kibocsátással együtt járó műtrágyát állítson elő az európai gazdálkodók számára, közvetlen választ adva az EU és a világ élelmiszerbiztonságának az ellátási lánc megszakadásából és a földgázellátás globális bizonytalanságából adódó legújabb problémáira.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyagyártás új szereplője, a FertigHy az élelmiszeripari értéklánc szén-dioxid-mentesítésének felgyorsítását célozza

A FertigHy, amely több nagyszabású, alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyaprojekt megvalósítását tervezi, első üzemét Spanyolországban fogja felépíteni és üzemeltetni, majd más európai országokban is lemásolná a gyárát. Az üzem évente több mint egymillió tonna alacsony szén-dioxid-kibocsátással jellemezhető, nitrogénalapú műtrágyát fog előállítani, 100%-ban megújuló villamos energiával, zöld hidrogénből, s az építkezés a tervek szerint 2025-ben kezdődik. A FertigHy vezetői posztját José Antonio de las Heras tölti be, aki több mint 25 éves vezetői és nem vezetői vállalati és vállalkozási tapasztalattal rendelkezik, ismeretekkel a zöld hidrogén, a megújuló energiaforrások és a földgáz területén.

Csak a mezőgazdasági ágazat az EU teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 13%-áért felelős*, és az európai gazdálkodók évente több mint 11 millió tonna nitrogénműtrágyát használnak fel (tápanyag). A műtrágya elérhetőségének és megfizethetőségének biztosításáról szóló, 2022 októberében kiadott közleményében az Európai Bizottság kritikus fontosságúnak minősítette a műtrágyaszektort, és támogatja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyára való átállást. A FertigHy jó példa arra, hogy az európai ipar szereplői a gazdaság, jelen esetben a műtrágya folyamatos szén-dioxid-mentesítésének érdekében befektetnek Európába. Az Európai Bizottságnak az Egyesült Államok inflációcsökkentő törvényére (IRA) adott elsődleges válasza meghatározó volt az európai telephelyre vonatkozó döntés szempontjából, mivel a FertigHy közvetlenül kíván foglalkozni az EU előtt álló kihívásokkal, és célja, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyaiparban vezető szerepet töltsön be Európában. A FertigHy azon fog dolgozni, hogy kiterjessze a tevékenységét Európa-szerte, és célja, hogy üzemenként és évente akár kétmillió tonna CO2-kibocsátással csökkentse az összkibocsátást.

José Antonio de las Heras, a FertigHy vezérigazgatója elmondta: „Soha nem volt még ilyen sürgős a szén-dioxid-mentesítés és a műtrágyatermelés kollektív visszaszerzése. 2023-ban számos tényező is arra mutat Európában, hogy elérkezett az idő egy zöldebb és mindenki számára önellátó iparág létrehozásához. A FertigHy igyekszik majd újra kiépíteni az ellenálló képességet a megszakadt ellátási láncokkal szemben, miközben az élelmiszeripari értéklánc szén-dioxid-mentesítésének felgyorsításával elősegíti a mezőgazdasági ágazat szuverenitását és az ellátás biztonságát.”

A globális konzorcium által alapított FertigHy az értéklánc más-más területein érdekelt befektetőkkel dolgozik együtt. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyával foglalkozó vállalkozás létrehozásának fő indítványozója az EIT InnoEnergy volt, amely fenntartható energetikára szakosodott innovációs motorként és az Európai Unió egyik szerveként az Európai Innovációs és Technológiai Intézet égisze alatt működik, s amely az új ipari vállalatok alapításában elért sikereire alapozva, az Európai Zöld Hidrogén Támogató Központ (European Green Hydrogen Acceleration Center, EGHAC) révén üzleti gyorsítási szolgáltatásokat nyújt majd. A RIC Energy, vezető fejlesztőként a megújuló energetika terén, a fotovoltaikus (PV) és a villamosenergia-piacon szerzett alapvető ismereteit ajánlotta fel. A MAIRE a projektfejlesztés terén szerzett egyedülálló tapasztalatait osztja meg, mint technológia-szolgáltató és az ammónia- és műtrágyaüzemek EPC kivitelezője.

A Siemens Financial Services, amely 2021 végén vált az EIT InnoEnergy részvényesévé, azért csatlakozott a konzorciumhoz, hogy megossza a fenntarthatóságra összpontosító, nagyszabású ipari projektek finanszírozásában szerzett tapasztalatait, és megkönnyítse a Siemens teljes ökoszisztémájával való összehangolást, a gyárak digitalizálásától és automatizálásától kezdve a villamosítási megoldásokig terjedő megoldásokkal. Az InViVo műtrágya-felvásárlóként és forgalmazóként kíván 300 000 gazdálkodónak támogatást nyújtani, több mint 200 szövetkezet képviseletében.

Végül a HEINEKEN, Európa első számú sörgyára azt a célt tűzte ki, hogy 2040-re nettó nulla értéklánc mentén működjön. Ez ösztönözni fogja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyák iránti keresletet annak reményében, hogy csökkenjen az árpa és más növények szénlábnyoma. A HEINEKEN különböző megoldásokat is megvizsgált a szén-dioxid-kibocsátás méretarányos csökkentésére, és ez egyike a számos fenntartható mezőgazdasági kezdeményezésnek, amelyet kísérleti jelleggel tervez megvalósítani.

Jacob Ruiter, az EGHAC ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „A FertigHy törekvései teljes mértékben összhangban vannak az EU Fit-for-55 csomagjával, illetve a közelmúltban elfogadott REPowerEU és a Green Deal ipari tervekkel, és bizonyítják, hogy képesek vagyunk elérhető közelségbe hozni Európa nettó nulla kibocsátású iparának versenyképességét. Ez a befektetés egyben az EIT InnoEnergy nehezen fenntartható iparágak iránti elkötelezettségének újabb jele is, s az EGHAC folyamatos sikerének mutatója.” 

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Közelegnek a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.
2024. 05. 23. 13:30
Megosztás:

Tavaly csúcsot döntött a zöld hitelek állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023. végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki - mondta az MNB szerdai sajtóeseményén Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.
2024. 05. 23. 13:00
Megosztás:

Kell a kamatplafon június 30-ig történő fenntartása

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait - tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 23. 12:30
Megosztás:

Nagy mértékben bővülhet idén a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedésdel a hazai takarmánygyártás volumene idén elérheti a 4 millió tonna körüli szintet - derül ki az UBM mezőgazdasági cégcsoport közleményéből.
2024. 05. 23. 12:00
Megosztás:

Itthon fontos a természet és a környezet védelme

Magyarország számára különösen fontos a természet és a környezet védelme - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM)környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének (MÜMÜ) avatóján, Budapesten.
2024. 05. 23. 11:30
Megosztás:

A republikánusok olcsó trükknek nevezik Biden új terveit

Az amerikai elnök újabb 7,7 milliárd dollár (mintegy 2750 milliárd forint) értékű diákhitel elengedését jelentett be szerdán.
2024. 05. 23. 11:00
Megosztás:

Ötvenmilliárd forint fölött az összes megítélt támogatás a Napenergia Plusz programban

A teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton; az eddigi több mint 12 ezer nyertes család átlagosan mintegy négymillió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán a Facebook-oldalán.
2024. 05. 23. 10:30
Megosztás:

Voksolni szeretne? Van előtte egy fontos teendő!

Mindenki ellenőrizze a választáshoz szükséges okmányai érvényességét, mivel az európai parlamenti és önkormányzati választáson voksolni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges - írta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 05. 23. 10:00
Megosztás:

UBM: közel 20 százalékkal bővülhet 2024-ben a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedés eredményeképpen a hazai takarmánygyártás volumene a 4 millió tonna körüli szintet is elérheti 2024-ben. A kedvező piaci folyamatoknak köszönhetően az állattartók – akik a tavalyi év első feléig a 2021-es szintnél akár 30-40 százalékkal is magasabb takarmányköltséggel voltak kénytelenek számolni – az idei évben már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak - összegzi az idei várakozásokat a hazánk egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportjának és piacvezető takarmánygyártójának számító UBM Csoport szakértője.
2024. 05. 23. 09:30
Megosztás:

A Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) erős ellenállásba ütköznek, miközben az Algotech előértékesítése várhatóan az egekbe szökik az 5,3 millió dolláros összegyűjtött tőkét követően

A változás szele fúj a Layer 1 blokkláncok világában. Míg a jól ismert szereplők, mint a Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) egykor a figyelem középpontjában álltak, dominanciájuk új kihívással néz szembe. Az Algotech (ALGT), egy feltörekvő csillag a rendkívül sikeres előértékesítésével, arra készül, hogy innovatív Layer 1 technológiájával felforgassa a status quo-t.
2024. 05. 23. 09:00
Megosztás: