Az Allianz 2022. évi globális biztosítási jelentése: meghatározó évtized

Fellendülés: globális szinten a biztosítási díjak 5,1 százalékkal, azaz több mint 200 milliárd euróval nőttek 2021-ben Visszaesés: a 2022-ben várható növekedés mindössze 4,8 százalék, miközben a globális infláció 6,2 százalék. Kilátások: a társadalmi, politikai és gazdasági változások miatt növekvő kockázatok évi 4,8 százalékos díjbevétel-növekedést eredményezhetnek a következő évtizedben. Kétszámjegyű növekedés: a magyar biztosítási piac előretört 2021-ben, a díjbevételek több mint 10 százalékkal emelkedtek

Az Allianz 2022. évi globális biztosítási jelentése: meghatározó évtized

Az Allianz közzétette legújabb „globális biztosítási jelentését”, amely a biztosítási piac fejleményeit elemzi világszerte. A jelentés szerint az erős gazdasági hátszélnek, a nagyobb kockázattudatosságnak és a szárnyaló piacok által támogatott, rekordösszegű megtakarításoknak köszönhetően. a globális díjbevételek 5,1 százalékkal nőttek 2021-ben (életbiztosítás: +4,4 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: +6,3 százalék) A teljes díjbevétel elérte a 4,2 billió eurót (életbiztosítás: 2,5 billió euró, vagyon- és felelősségbiztosítás: 1,7 billió euró). Ami azonban igazán figyelemre méltó, az a díjbevétel-növekedés összetétele 2021-ben: a növekedés több mint kétharmada Nyugat-Európából és Észak-Amerikából származott úgy, hogy a növekedés felét egyedül az Egyesült Államok tette ki. Így 2021-es év szokatlan véget vetett az előző, sokkal alacsonyabb növekedéssel (átlagosan évi +3,6 százalék) jellemezhető évtizednek, amelynek motorja – a teljes díjpótlék 40 százalékával – főleg Ázsia, azon belül is Kína volt a díjpótlékok több mint felével. Következésképpen Kína világpiaci részesedése a duplájára, 12 százalékra nőtt.

A várakozások szerint 2022 ismét erős év lehetett volna a biztosítási ágazat számára, azonban Ukrajna inváziója miatt ezeket a remények szertefoszlottak. A díjbevételek növekedése valószínűleg kb. 1 százalékponttal alacsonyabb lesz az eredetileg feltételezettnél, mivel a háború a gazdasági tevékenységre és bizalomra is hatással lesz, még úgy is, hogy az infláció segíti a bevételeket. Összességében a jelenlegi várakozásoknak megfelelően a globális díjbevétel-növekedés 2022-ben +4,8 százalék lesz, amelyhez az életbiztosítási, valamint a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág nagyjából egyenlő mértékben járul hozzá (előbbi +4,9 százalékkal, utóbbi +4,6 százalékkal). Ezt a számadatot azonban a 6,2 százalékos globális inflációs ráta tükrében kell nézni.

A jelenlegi nagyfokú bizonytalanság ellenére nem vagyunk túlzottan pesszimisták a távolabbi jövőt illetően. Végül is ezek a bizonytalanságok táptalaját képezik a kockázattudatosság növekedésének, és megerősítik két olyan megatrend, az éghajlat- és demográfiai változás hatását, amelyek a kockázat elleni védelemmel kapcsolatos igények fő mozgatórugói maradnak. Összességében évi +4,8 százalékos növekedést várunk a következő 10 évben (életbiztosítás: +4,9 százalék vagyon- és felelősségbiztosítás: +4,6 százalék). Ez 2032-ig +67 százalékos, azaz 2,8 billió eurós díjbevétel-növekedésnek felel meg, amelyből valamivel kevesebb mint 1,8 billió eurót az életbiztosítási üzletág (+69 százalék), és valamivel több mint 1 billió eurót a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág (+63 százalék) generál.

„A pandémia és a háború Ukrajnában ébresztőt fújtak, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a kockázatkezelésre, illetve a még nagyon védelem iránti igényre – nyilatkozta Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza. –Az ágazatnak meg kell őriznie gazdasági és társadalmi relevanciáját, innovatív megoldásokkal kell szolgálva az újfajta és növekvő kockázatokra is. Az elkövetkező években valószínűleg egyre sürgetőbb lesz a biztosíthatóság és a megfizethetőség kérdése. Mindez a korábbi erőfeszítéseinket is meghaladó kreativitást és együttműködést követel majd meg az összes érdekelt féllel, az ügyfelekkel, a szolgáltatókkal és a politikai döntéshozókkal.

2021-ben Kelet-Európa volt a világ egyik leggyorsabban növekvő régiója, amely a díjbevételek terén erős, 9,4 százalékos növekedést könyvelt el (életbiztosítás: 7,2 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 10,2 százalék); a teljes díjbevétel meghaladta a 36 milliárd eurót. Az ukrán háború hatásának fényében a növekedés valószínűleg 5,3 százalékra csökken 2022-ben (életbiztosítás: 3,8 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 5,9 százalék). Ezt követően az átlagos növekedés 5,5 százalék körüli szintre áll be (életbiztosítás: 5,7 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 5,5 százalék), jóval meghaladva az előző évtized szintjét (3,0 százalék), amelyre rányomta a bélyegét az életbiztosítási üzletág csökkenése a régió egyes országaiban.

„A jelenlegi krízisből mindkét üzletág közvetlenül profitálhat – mondta Patricia Pelayo Romero, a jelentés társszerzője. – Az életbiztosítási üzletágban a Covid19-válság okozta fokozott kockázattudatosság és az infláció miatt megszűnő nulla közeli kamatkörnyezet újra vonzóvá tehet számos megtakarítási és nyugdíjterméket. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban erősödni fognak az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére irányuló erőfeszítések, különösen az energiaellátás dekarbonizációja. Az energiafüggetlenségre való törekvés miatt ez most még fontosabbá válik. Ehhez hatalmas beruházásokra van szükség mind a magán-, mind az állami szektor részéről, és nagy igényt teremt a kockázat elleni védelemre, mivel a gazdaság e radikális átalakulása során újfajta kockázatok jelennek meg.”

2021-ben a magyar biztosítási piacot igen erős, 10,2 százalékos növekedés jellemezte. Míg a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág növekedése 7,7 százalékot ért el, az életbiztosítási üzletág utoljára a 2008-as pénzügyi válságot megelőző években tapasztalt rendkívüli, 13,4 százalékos növekedést könyvelhetett el. Idén a növekedés várhatóan 4,0 százalékra lassulhat (életbiztosítás: 4,7 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 3,4 százalék). A következő évtized tekintetében Magyarország várhatóan évi 3,9 százalékos átlagos növekedést érhet el, hasonló mértékben növekvő üzletágak mellett. Ez csak csekély mértékben maradna el az előző évtized szintjétől (+4,1 százalék).

Az AM új támogatási lehetőségeket tervez a vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok ösztönzésére

A 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervezett meg az Agrárminisztérium (AM) a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésére, de ugyanilyen fontos a saját termelői önérdek felismerése és nyitottság a megfelelő agrotechnikai eszközök alkalmazására - közölte az agrártárca hétfőn az MTI-vel.
2022. 08. 16. 17:00
Megosztás:

Itt a válasz Kína hadgyakorlatára

Az Egyesült Államok és két legfontosabb ázsiai szövetségese, Japán illetve Dél-Korea bejelentette, hogy közös rakétavédelmi gyakorlatot hajtottak végre Hawaii mellett, hogy felkészüljenek az Észak-Korea és Kína jelentette fenyegetésre.
2022. 08. 16. 16:00
Megosztás:

Még drágább lesz a gáz Németországban - illetéket vetnek ki rá

A német kormány közölte, hogy októbertől a fogyasztóknak kilowattóránként 2,419 eurócenttel többet kell fizetniük a földgázért.
2022. 08. 16. 15:00
Megosztás:

Ilyen egy kiváló Business Analyst

A Business Analyst feladatai igen szerteágazóak, és elképzelhető, hogy valaki akkor is ebben a munkakörben tevékenykedik, ha nem is tud róla. Az alábbiakban utánajárunk a Business Analyst feladatainak, és azt is megnézzük, vajon milyen más névvel rendelkező munkakörökkel áll rokoni kapcsolatban.
2022. 08. 16. 14:00
Megosztás:

A szervóhajtás lényege és hasznosítási lehetőségei

Miben rejlik a szervóhajtás lényege? Miért jelenthet nemcsak előnyt, hanem egyenesen szintlépést a célzott alkalmazása? Illetve hol és miként lehet igazán kiaknázni a benne rejlő potenciált?
2022. 08. 16. 13:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 16. 12:00
Megosztás:

Az erős dollár mindenkinek fáj - elemzés

Év eleje óta 10%-kal erősödött az amerikai dollár az euróhoz képest. Ez jó hír az amerikai turisták számára, az átváltási árfolyamnak köszönhetően nagyjából 10%-kal nőtt a vásárlóerejük. A Föld többi lakója számára azonban ez elég nyugtalanító hír. Az erős dollár negatívan hat az egész világgazdaságra, mivel a nemzetközi kereskedelem több, mint ötven százaléka dollárban történik. Ez a jelenség negatív hatást gyakorol a magánszemélyekre és vállalkozásokra egyaránt, utóbbiaknak egyedül a fedezeti stratégia nyújthat biztonságot. A kormányok sem érezhetik magukat biztonságban.
2022. 08. 16. 11:00
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2022. 08. 16. 10:00
Megosztás:

A tökéletes monitort keresed?

Ha megvan már a kiváló minőségű asztali géped és a felhasználóbarát, kezelhető klaviatúrád, akkor még mindig lehet zavar a rendszerben, hiszen a monitor legalább olyan fontos része az asztali gépednek, mint akár maga a hardver is. Hiszen ha nem látod megfelelően a monitoron megjelenő dolgokat, akkor gyakorlatilag olyan, mintha a géped nem is dolgozna.
2022. 08. 16. 09:30
Megosztás:

Csökkent a feldolgozóipar teljesítménye a New York-i régióban

Jelentősen csökkent New York régióban a feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, míg az elemzők csupán a növekedés lassulására számítottak.
2022. 08. 16. 09:00
Megosztás:

Több milliárd forintos katasztrófavédelmi fejlesztés a honvédségnél

Több milliárd forintos katasztrófavédelmi fejlesztés valósul meg a Magyar Honvédségnél - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
2022. 08. 16. 08:00
Megosztás:

Tovább csökken az üzemanyagok ára Horvátországban

Horvátországban keddtől tovább csökken az üzemanyagok ára - közölte a kormány hétfőn.
2022. 08. 16. 07:00
Megosztás:

Megbírságolta a BÉT a B+N Referencia Zrt-t

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. 500 ezer forintra bírságolta a B + N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt-t, mert nem tette közzé a 2021. üzleti évre vonatkozó éves beszámolóját és könyvvizsgálói jelentését - közölte a BÉT a honlapján hétfőn.
2022. 08. 16. 06:00
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: fokozódik a hőség és az aszály

A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban - közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az aszállyal kapcsolatban a Facebook-oldalukon úgy fogalmaztak: "tragikus a helyzet".
2022. 08. 16. 05:00
Megosztás:

Melyik a legolcsóbb fűtés? Villany, fa, brikett vagy a biobrikett?

Szakértők megvizsgálták a fűtőanyag-piacot, hogy megtudják, melyik fűtési módot választó háztartások zsebében marad a legtöbb pénz a szezon végére. Melyik a legolcsóbb fűtési módszer?
2022. 08. 16. 04:01
Megosztás:

Hogyan válasszunk laptopot a sulikezdésre?

Ahogyan az elmúlt időszakban a felnőtteknél hibrid munkavégzés alakult ki, a gyerekeknél is teljesen általánossá vált, hogy az egyik tanárnál kézzel kell megírni a leckét a munkafüzetben, a másik tanár pedig e-mailben várja a házi feladatot. Ráadásul a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz, illetve a barátokkal való kapcsolattartáshoz is egyre nagyobb arányban használnak számítógépet, laptopot vagy tabletet a fiatalok. Elengedhetetlen tehát a megfelelő technológiai háttér megléte, amellyel élmény lehet a tanulás és a szórakozás is. De milyen szempontokat kell végig gondolni, hogy a megfelelő modellt válasszuk? Valamint hogyan alakítsuk ki a megfelelő tanulósarkot? Az alábbiakban a Dell segít ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában!
2022. 08. 16. 03:00
Megosztás:

Több tízmilliárdos hálózatfejlesztési projektet valósít meg az OPUS TITÁSZ Zrt.

26,6 milliárd Ft értékben valósít meg komplex villamos-hálózati beruházásokat az OPUS TITÁSZ Zrt. A napelemes rendszerek integrációját biztosító hálózatbővítés költségeinek 50 százalékát a Társaság biztosítja, a további 50 százaléknak megfelelő 13,3 milliárd Ft-ot pályázati forrásból finanszírozza az Európai Unió és a Kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének támogatásával a Széchenyi Terv Plusz keretében.
2022. 08. 16. 02:00
Megosztás:

Új trendek a contact centerek világában - fókuszban az ügyfélelégedettség automatikus, nagy megbízhatóságú elemzése

Mindannyian tapasztaljuk, hogy hivatalos ügyek telefonos intézésekor az ügyfélszolgálati központokban törvényi kötelezettség miatt rögzítik a hívásokat. Erre külön fel is hívják a figyelmet, mielőtt szóba elegyednénk az önkormányzat, a bank, a mobil- vagy épp a közüzemi szolgáltató ügyintézőjével. Rengeteg adat keletkezik így ezeknél a szervezeteknél, amelyek hasznos információkat tartogatnak a döntéshozók számára. Mesterséges intelligenciára épülő, hazai fejlesztésű „okos rögzítő” segíti a jövőben, hogy az ügyfélszolgálatok mindezt kihasználva hatékonyabban működhessenek, és növelni tudják az ügyfelek elégedettségét.
2022. 08. 16. 01:00
Megosztás:

Már igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek

Hétfőtől igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek. Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program, amelyben az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után kaphatnak legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a munkaadók. A 2022. augusztus 15-ével megnyíló lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).
2022. 08. 15. 23:00
Megosztás:

Új illetéket vezetnek be Németországban a gázszolgáltatók veszteségeinek csökkentésére

Új illetéket építenek be Németországban a földgáz árába az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségekkel küzdő szolgáltatók támogatására, a szabály októberben lép életbe, az illeték egyelőre kilowattóránként 2,419 eurócent (9,6 forint) lesz - jelentették be hétfőn.
2022. 08. 15. 22:00
Megosztás: