Az Allianz 2022. évi globális biztosítási jelentése: meghatározó évtized

Fellendülés: globális szinten a biztosítási díjak 5,1 százalékkal, azaz több mint 200 milliárd euróval nőttek 2021-ben Visszaesés: a 2022-ben várható növekedés mindössze 4,8 százalék, miközben a globális infláció 6,2 százalék. Kilátások: a társadalmi, politikai és gazdasági változások miatt növekvő kockázatok évi 4,8 százalékos díjbevétel-növekedést eredményezhetnek a következő évtizedben. Kétszámjegyű növekedés: a magyar biztosítási piac előretört 2021-ben, a díjbevételek több mint 10 százalékkal emelkedtek

Az Allianz 2022. évi globális biztosítási jelentése: meghatározó évtized

Az Allianz közzétette legújabb „globális biztosítási jelentését”, amely a biztosítási piac fejleményeit elemzi világszerte. A jelentés szerint az erős gazdasági hátszélnek, a nagyobb kockázattudatosságnak és a szárnyaló piacok által támogatott, rekordösszegű megtakarításoknak köszönhetően. a globális díjbevételek 5,1 százalékkal nőttek 2021-ben (életbiztosítás: +4,4 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: +6,3 százalék) A teljes díjbevétel elérte a 4,2 billió eurót (életbiztosítás: 2,5 billió euró, vagyon- és felelősségbiztosítás: 1,7 billió euró). Ami azonban igazán figyelemre méltó, az a díjbevétel-növekedés összetétele 2021-ben: a növekedés több mint kétharmada Nyugat-Európából és Észak-Amerikából származott úgy, hogy a növekedés felét egyedül az Egyesült Államok tette ki. Így 2021-es év szokatlan véget vetett az előző, sokkal alacsonyabb növekedéssel (átlagosan évi +3,6 százalék) jellemezhető évtizednek, amelynek motorja – a teljes díjpótlék 40 százalékával – főleg Ázsia, azon belül is Kína volt a díjpótlékok több mint felével. Következésképpen Kína világpiaci részesedése a duplájára, 12 százalékra nőtt.

A várakozások szerint 2022 ismét erős év lehetett volna a biztosítási ágazat számára, azonban Ukrajna inváziója miatt ezeket a remények szertefoszlottak. A díjbevételek növekedése valószínűleg kb. 1 százalékponttal alacsonyabb lesz az eredetileg feltételezettnél, mivel a háború a gazdasági tevékenységre és bizalomra is hatással lesz, még úgy is, hogy az infláció segíti a bevételeket. Összességében a jelenlegi várakozásoknak megfelelően a globális díjbevétel-növekedés 2022-ben +4,8 százalék lesz, amelyhez az életbiztosítási, valamint a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág nagyjából egyenlő mértékben járul hozzá (előbbi +4,9 százalékkal, utóbbi +4,6 százalékkal). Ezt a számadatot azonban a 6,2 százalékos globális inflációs ráta tükrében kell nézni.

A jelenlegi nagyfokú bizonytalanság ellenére nem vagyunk túlzottan pesszimisták a távolabbi jövőt illetően. Végül is ezek a bizonytalanságok táptalaját képezik a kockázattudatosság növekedésének, és megerősítik két olyan megatrend, az éghajlat- és demográfiai változás hatását, amelyek a kockázat elleni védelemmel kapcsolatos igények fő mozgatórugói maradnak. Összességében évi +4,8 százalékos növekedést várunk a következő 10 évben (életbiztosítás: +4,9 százalék vagyon- és felelősségbiztosítás: +4,6 százalék). Ez 2032-ig +67 százalékos, azaz 2,8 billió eurós díjbevétel-növekedésnek felel meg, amelyből valamivel kevesebb mint 1,8 billió eurót az életbiztosítási üzletág (+69 százalék), és valamivel több mint 1 billió eurót a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág (+63 százalék) generál.

„A pandémia és a háború Ukrajnában ébresztőt fújtak, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a kockázatkezelésre, illetve a még nagyon védelem iránti igényre – nyilatkozta Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza. –Az ágazatnak meg kell őriznie gazdasági és társadalmi relevanciáját, innovatív megoldásokkal kell szolgálva az újfajta és növekvő kockázatokra is. Az elkövetkező években valószínűleg egyre sürgetőbb lesz a biztosíthatóság és a megfizethetőség kérdése. Mindez a korábbi erőfeszítéseinket is meghaladó kreativitást és együttműködést követel majd meg az összes érdekelt féllel, az ügyfelekkel, a szolgáltatókkal és a politikai döntéshozókkal.

2021-ben Kelet-Európa volt a világ egyik leggyorsabban növekvő régiója, amely a díjbevételek terén erős, 9,4 százalékos növekedést könyvelt el (életbiztosítás: 7,2 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 10,2 százalék); a teljes díjbevétel meghaladta a 36 milliárd eurót. Az ukrán háború hatásának fényében a növekedés valószínűleg 5,3 százalékra csökken 2022-ben (életbiztosítás: 3,8 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 5,9 százalék). Ezt követően az átlagos növekedés 5,5 százalék körüli szintre áll be (életbiztosítás: 5,7 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 5,5 százalék), jóval meghaladva az előző évtized szintjét (3,0 százalék), amelyre rányomta a bélyegét az életbiztosítási üzletág csökkenése a régió egyes országaiban.

„A jelenlegi krízisből mindkét üzletág közvetlenül profitálhat – mondta Patricia Pelayo Romero, a jelentés társszerzője. – Az életbiztosítási üzletágban a Covid19-válság okozta fokozott kockázattudatosság és az infláció miatt megszűnő nulla közeli kamatkörnyezet újra vonzóvá tehet számos megtakarítási és nyugdíjterméket. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban erősödni fognak az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére irányuló erőfeszítések, különösen az energiaellátás dekarbonizációja. Az energiafüggetlenségre való törekvés miatt ez most még fontosabbá válik. Ehhez hatalmas beruházásokra van szükség mind a magán-, mind az állami szektor részéről, és nagy igényt teremt a kockázat elleni védelemre, mivel a gazdaság e radikális átalakulása során újfajta kockázatok jelennek meg.”

2021-ben a magyar biztosítási piacot igen erős, 10,2 százalékos növekedés jellemezte. Míg a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág növekedése 7,7 százalékot ért el, az életbiztosítási üzletág utoljára a 2008-as pénzügyi válságot megelőző években tapasztalt rendkívüli, 13,4 százalékos növekedést könyvelhetett el. Idén a növekedés várhatóan 4,0 százalékra lassulhat (életbiztosítás: 4,7 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 3,4 százalék). A következő évtized tekintetében Magyarország várhatóan évi 3,9 százalékos átlagos növekedést érhet el, hasonló mértékben növekvő üzletágak mellett. Ez csak csekély mértékben maradna el az előző évtized szintjétől (+4,1 százalék).

Teljes hardverkapacitással folytatódik a mesterséges intelligencia kutatás-fejlesztés az OTP Banknál

Beérkezett az utolsó egység is az OTP Bank szuperszámítógéphez, ezzel teljes kapacitással folytatódhat az Technológiai és Ipari Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapjának (NKFIA) támogatásával megvalósuló nyelvi mesterséges intelligencia kutatás-fejlesztési projekt.
2022. 07. 06. 02:00
Megosztás:

Így befolyásolja a lakásárakat a forintgyengülés

A forintgyengülés eredményeként az euró korábban soha nem látott 400-as szintek fölé került. Ez pedig az euróban eladásra kínált lakóingatlanok árát is befolyásolta. Az országos lakásárakra nézve ez a hatás egyelőre elenyésző, de erőteljesen növekszik: 2021-ben az eladó ingatlanok mindössze fél százalékánál adták meg euróban az árat, idén viszont már háromszorosára nőtt ez az arány. Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya. Az árfolyamváltozások miatt az euróban fizető külföldi vevők számára viszont néhány hónap alatt 10 százalékkal csökkent a magyarországi ingatlanok ára. Emiatt a külföldi érdeklődők száma egy hónap alatt 30 százalékkal nőtt.
2022. 07. 06. 01:00
Megosztás:

Felszállóágban várja a Kékszalagot a hazai vitorlázás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik a hazai vitorlásszezon csúcseseménye, az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A szervezők mintegy 600 hajóra és 3000 körüli indulóra számítanak, akik között egyre nagyobb arányban vannak azok, akik a versenyzés helyett az élményért vágnak neki a tókerülésnek. Mindez nem meglepő, hiszen az új aranykorát élő Balatonon az utóbbi években csak a kikötőhelyek száma szabott határt a hobbivitorlázás bővülésének. A szakértő szerint pedig a gazdaság felett gyülekező fellegek sem hoznak majd jelentős visszaesést ilyen téren.
2022. 07. 06. 00:01
Megosztás:

Pontozzák a munkahelyeket, elérhető cégek munkavállalói értékelése

Az elmúlt hónapok során az álláskeresőknek lehetőségük nyílt jelenlegi vagy korábbi munkahelyük minősítésére a Profession.hu felületén, amelynek eredményeként összeállt egy olyan céges értékeléseket tartalmazó oldal, ahol a legtöbb magyar vállalat megtalálható. Már 2 600 olyan munkahely szerepel az adatbázisban, amely legalább 3 különböző felhasználótól kapott visszajelzést. Az álláskeresési portál célja olyan, munkaadói moderálás nélkül közvetített értékelések közzététele, amelyek valós munkavállalóktól származnak; a véleményezők kilétét megőrzik – a felületen név nélkül lehet pontozni.
2022. 07. 05. 23:00
Megosztás:

Tiltott ármegkötés miatt büntette meg a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjét

A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.
2022. 07. 05. 22:00
Megosztás:

Tovább romlott a befektetői hangulat az euróövezetben

Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
2022. 07. 05. 21:00
Megosztás:

Idén 75 százalékkal is többet költenek a magyarok nyári játékokra

A nyári szezonban átlagosan 2-6 ezer forintot költenek a magyar családok strandjátékokra, az éves forgalom 20 százaléka realizálódik ilyenkor az üzletekben; ahol a forgalom a tavalyinál már 75 százalékkal magasabb - derül ki a REGIO Játékkereskedelmi Kft. friss, online felméréséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-nek.
2022. 07. 05. 20:00
Megosztás:

Áruházakat vontak blokád alá Hollandiába

Traktoros blokád alá vették több áruház elosztóközpontját Hollandiában a nitrogén-oxid- és az ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó kormánytervek ellen tiltakozó farmerek, a hadsereg is készen áll a bevetésre, ha a nemzetbiztonságot veszély fenyegeti - írta a Dutchnews hírportál hétfőn.
2022. 07. 05. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 450,93 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 39 256,26 ponton zárt kedden.
2022. 07. 05. 18:00
Megosztás:

Akár egy havi keresetbe is kerülhet az idei nyaralás

Az egy évvel korábbinál jóval többen mennének nyaralni idén, és az utazást tervezők átlagosan mintegy 250 ezer forintot költenének a vakációra, megegyezően a járvány előttivel - derül ki a K&H biztos jövő reprezentatív felméréséből.
2022. 07. 05. 17:00
Megosztás:

Meghosszabbította az üzemanyagár-stopot a horvát kormány

A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet hétfőn.
2022. 07. 05. 16:00
Megosztás:

Fellendülést jeleznek Kínában - hogy áll a kínai gazdaság?

Kínában a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke júniusban 54,5-re emelkedett a májusi 41,4-ről, jelentősen meghaladva a 49,1-es várakozást.
2022. 07. 05. 15:00
Megosztás:

Nem tud erősödni az arany, kirajzolódott a halálkereszt

Csökkent az arany árfolyama, ma délelőtt 1803 dollárba kerül egy uncia a nemesfémből.
2022. 07. 05. 14:00
Megosztás:

Aki a forintot bántja, az...

Ma reggelre történelmi mélypont közelébe csökkent a forint árfolyama, azaz a történelmi csúcs közelébe emelkedett az EURHUF keresztárfolyam.
2022. 07. 05. 13:00
Megosztás:

Csökkent a német export májusban

Májusban csökkent a német export és nőtt az import, a külkereskedelmi mérleg hiánya 1 milliárd euró lett, szemben a megelőző havi 3 milliárd eurós többlettel.
2022. 07. 05. 12:00
Megosztás:

Felfordulás lehet az európai vállalati kötvénypiacon

Nem mindenki fogadta kitörő örömmel és támogatja maximálisan az EKB legújabb eszközének tervezetét.
2022. 07. 05. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók.
2022. 07. 05. 10:30
Megosztás:

Látványos határátlépés zajlik a magyar boltokban: túl a százezren

Átléptek egy határt a K&H-sok: májusban már 100 ezer felett volt az okoseszközzel fizetők száma, ami majdnem háromszorosa az egy évvel korábbinak. A vásárlások száma ennek köszönhetően masszív emelkedést mutat, az Apple Pay-hez, Google Pay-hez, Xiaomi Pay-hez és Garmin Pay-hez köthető tranzakciók száma 18 százalékkal nőtt áprilishoz képest.
2022. 07. 05. 10:00
Megosztás:

Behúzta a féket az ingatlanpiac, jöhet az áresés

Már érezhető a változás szele az ingatlanpiacon, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy látványosan elkezdenének süllyedni az ingatlanárak. Viszont a keresleti piacnak vége, lassabbá válhatnak az értékesítések és nagyobbak lehetnek az alkuk.
2022. 07. 05. 09:00
Megosztás:

Újabb rekord dőlt meg a lakáshitelpiacon

„Májusban 153,9 milliárd forintnyi, korábban soha nem látott volumenű lakáshitelt folyósítottak a bankok. Az elmúlt időszakban hónapról-hónapra nő az új szerződéses volumen. Áprilisban 144,8, márciusban 136,7 milliárd forint volt az egy hónap alatt kihelyezett összeg.”
2022. 07. 05. 08:00
Megosztás: