Az Allianz 2022. évi globális biztosítási jelentése: meghatározó évtized

Fellendülés: globális szinten a biztosítási díjak 5,1 százalékkal, azaz több mint 200 milliárd euróval nőttek 2021-ben Visszaesés: a 2022-ben várható növekedés mindössze 4,8 százalék, miközben a globális infláció 6,2 százalék. Kilátások: a társadalmi, politikai és gazdasági változások miatt növekvő kockázatok évi 4,8 százalékos díjbevétel-növekedést eredményezhetnek a következő évtizedben. Kétszámjegyű növekedés: a magyar biztosítási piac előretört 2021-ben, a díjbevételek több mint 10 százalékkal emelkedtek

Az Allianz 2022. évi globális biztosítási jelentése: meghatározó évtized

Az Allianz közzétette legújabb „globális biztosítási jelentését”, amely a biztosítási piac fejleményeit elemzi világszerte. A jelentés szerint az erős gazdasági hátszélnek, a nagyobb kockázattudatosságnak és a szárnyaló piacok által támogatott, rekordösszegű megtakarításoknak köszönhetően. a globális díjbevételek 5,1 százalékkal nőttek 2021-ben (életbiztosítás: +4,4 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: +6,3 százalék) A teljes díjbevétel elérte a 4,2 billió eurót (életbiztosítás: 2,5 billió euró, vagyon- és felelősségbiztosítás: 1,7 billió euró). Ami azonban igazán figyelemre méltó, az a díjbevétel-növekedés összetétele 2021-ben: a növekedés több mint kétharmada Nyugat-Európából és Észak-Amerikából származott úgy, hogy a növekedés felét egyedül az Egyesült Államok tette ki. Így 2021-es év szokatlan véget vetett az előző, sokkal alacsonyabb növekedéssel (átlagosan évi +3,6 százalék) jellemezhető évtizednek, amelynek motorja – a teljes díjpótlék 40 százalékával – főleg Ázsia, azon belül is Kína volt a díjpótlékok több mint felével. Következésképpen Kína világpiaci részesedése a duplájára, 12 százalékra nőtt.

A várakozások szerint 2022 ismét erős év lehetett volna a biztosítási ágazat számára, azonban Ukrajna inváziója miatt ezeket a remények szertefoszlottak. A díjbevételek növekedése valószínűleg kb. 1 százalékponttal alacsonyabb lesz az eredetileg feltételezettnél, mivel a háború a gazdasági tevékenységre és bizalomra is hatással lesz, még úgy is, hogy az infláció segíti a bevételeket. Összességében a jelenlegi várakozásoknak megfelelően a globális díjbevétel-növekedés 2022-ben +4,8 százalék lesz, amelyhez az életbiztosítási, valamint a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág nagyjából egyenlő mértékben járul hozzá (előbbi +4,9 százalékkal, utóbbi +4,6 százalékkal). Ezt a számadatot azonban a 6,2 százalékos globális inflációs ráta tükrében kell nézni.

A jelenlegi nagyfokú bizonytalanság ellenére nem vagyunk túlzottan pesszimisták a távolabbi jövőt illetően. Végül is ezek a bizonytalanságok táptalaját képezik a kockázattudatosság növekedésének, és megerősítik két olyan megatrend, az éghajlat- és demográfiai változás hatását, amelyek a kockázat elleni védelemmel kapcsolatos igények fő mozgatórugói maradnak. Összességében évi +4,8 százalékos növekedést várunk a következő 10 évben (életbiztosítás: +4,9 százalék vagyon- és felelősségbiztosítás: +4,6 százalék). Ez 2032-ig +67 százalékos, azaz 2,8 billió eurós díjbevétel-növekedésnek felel meg, amelyből valamivel kevesebb mint 1,8 billió eurót az életbiztosítási üzletág (+69 százalék), és valamivel több mint 1 billió eurót a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág (+63 százalék) generál.

„A pandémia és a háború Ukrajnában ébresztőt fújtak, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a kockázatkezelésre, illetve a még nagyon védelem iránti igényre – nyilatkozta Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza. –Az ágazatnak meg kell őriznie gazdasági és társadalmi relevanciáját, innovatív megoldásokkal kell szolgálva az újfajta és növekvő kockázatokra is. Az elkövetkező években valószínűleg egyre sürgetőbb lesz a biztosíthatóság és a megfizethetőség kérdése. Mindez a korábbi erőfeszítéseinket is meghaladó kreativitást és együttműködést követel majd meg az összes érdekelt féllel, az ügyfelekkel, a szolgáltatókkal és a politikai döntéshozókkal.

2021-ben Kelet-Európa volt a világ egyik leggyorsabban növekvő régiója, amely a díjbevételek terén erős, 9,4 százalékos növekedést könyvelt el (életbiztosítás: 7,2 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 10,2 százalék); a teljes díjbevétel meghaladta a 36 milliárd eurót. Az ukrán háború hatásának fényében a növekedés valószínűleg 5,3 százalékra csökken 2022-ben (életbiztosítás: 3,8 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 5,9 százalék). Ezt követően az átlagos növekedés 5,5 százalék körüli szintre áll be (életbiztosítás: 5,7 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 5,5 százalék), jóval meghaladva az előző évtized szintjét (3,0 százalék), amelyre rányomta a bélyegét az életbiztosítási üzletág csökkenése a régió egyes országaiban.

„A jelenlegi krízisből mindkét üzletág közvetlenül profitálhat – mondta Patricia Pelayo Romero, a jelentés társszerzője. – Az életbiztosítási üzletágban a Covid19-válság okozta fokozott kockázattudatosság és az infláció miatt megszűnő nulla közeli kamatkörnyezet újra vonzóvá tehet számos megtakarítási és nyugdíjterméket. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban erősödni fognak az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére irányuló erőfeszítések, különösen az energiaellátás dekarbonizációja. Az energiafüggetlenségre való törekvés miatt ez most még fontosabbá válik. Ehhez hatalmas beruházásokra van szükség mind a magán-, mind az állami szektor részéről, és nagy igényt teremt a kockázat elleni védelemre, mivel a gazdaság e radikális átalakulása során újfajta kockázatok jelennek meg.”

2021-ben a magyar biztosítási piacot igen erős, 10,2 százalékos növekedés jellemezte. Míg a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág növekedése 7,7 százalékot ért el, az életbiztosítási üzletág utoljára a 2008-as pénzügyi válságot megelőző években tapasztalt rendkívüli, 13,4 százalékos növekedést könyvelhetett el. Idén a növekedés várhatóan 4,0 százalékra lassulhat (életbiztosítás: 4,7 százalék, vagyon- és felelősségbiztosítás: 3,4 százalék). A következő évtized tekintetében Magyarország várhatóan évi 3,9 százalékos átlagos növekedést érhet el, hasonló mértékben növekvő üzletágak mellett. Ez csak csekély mértékben maradna el az előző évtized szintjétől (+4,1 százalék).

Médiatorta 2022 - how költenek a legtöbbet hirdetésre a médiában?

A sajtó megtartotta helyét a médiatortában, 2022-ben a teljes sajtópiaci bevétel 112,185 milliárd Ft. A kiadók a megnövekedett költségek ellensúlyozása érdekében áremelésekkel stabilizálták bevételeiket. A nyomtatott sajtó minimális - , az inflációt alulmúló növekedéssel ugyan - de megőrizte az előző évben elért eredményeit, melyre hatással voltak a parlamenti választások és a tarifaemelések is.
2023. 03. 20. 13:00
Megosztás:

Lakberendezési ötletek a tapéta kiválasztásához

A tapéta egy időre szinte feledésbe merült, a legtöbben inkább festették a falakat, de újra nagy népszerűségnek örvend a lakberendezési trendekben. Egy tökéletes tapéta kiválasztásával új arculatot, gyönyörű dizájnt adhatunk otthonunknak. 
2023. 03. 20. 12:30
Megosztás:

Hogyan pályázzunk esélyesen egy állásra?

Álláskeresőként lehetőségünk van több helyre is pályázatot benyújtani, annak függvényében, hogy mik az igényeink, a végzettségünk, tapasztalataink és képességeink. Nem előnyös egy-két munkáltatóra koncentrálni, ha képbe kerül több lehetőség is, hiszen nem tudhatjuk, hány ember közül fogják kiválasztani a jövőbeni dolgozójukat.
2023. 03. 20. 12:00
Megosztás:

Így vásárolja meg a csődbe ment svájci Credit Suisse bankot a másik svájci UBS

Már legalább szerda óta tartottak a tárgyalások a UBS és a Credit Suisse között, de az események a hétvégén gyorsultak fel igazán. Ennek eredményeként tegnap este bejelentették, hogy a UBS 3 milliárd svájci frankért felvásárolja a Credit Suisse részvényeit.
2023. 03. 20. 11:30
Megosztás:

Ma van a boldogság nemzetközi napja - De ki törődik a boldogtalanokkal?

A magyarok 64%-át már az utazás tervezése is boldoggá teszi – derül ki a Kiwi.com felméréséből, amit a boldogság világnapja alkalmából publikáltak. A régióban vizsgált országokhoz hasonlóan mi is a tengerparton éljük át a legnagyobb boldogságot, de minket sokkal inkább feldob egy végigtombolt koncert, mint egy fine dining élmény.
2023. 03. 20. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 20. 10:30
Megosztás:

Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések

Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 20. 10:00
Megosztás:

Már nem éri meg helyben fagyit készíteni a cukrászdáknak

Az energiaválság és az infláció együttes erővel kényszerítette térdre a teljes vendéglátóipart, a nehéz gazdasági helyzet elől pedig a cukrászdák sem tudtak menekülni. Helyben fagylaltot készíteni ma már rizikós vállalkozás, és egyre többen ismerik fel, hogy külső forrásból jóval költséghatékonyabb fagylaltot árulni, ráadásul így a szolgáltatás minőségén is nagyságrendekkel lehet javítani. Mindeközben a vásárlók is egyre tudatosabbá válnak, a drágulás miatt joggal várják el, hogy minőségi termékeket fogyasszanak.
2023. 03. 20. 09:30
Megosztás:

Gyengült kissé a forint hétfő reggelre

Gyengült kissé a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 20. 09:00
Megosztás:

Az internet sötét oldalától a magyar cégek sincsenek biztonságban

Több száz millió ember használja az internetet minden nap szerte a világon. A legnagyobb információs megosztó rendszerként alapjaiban változtatta meg életünket. Mégis meglepően keveset tudunk annak valós méretéről és ritkábban emlegetett részéről, a Dark Webről. Milyen hatással lehetnek ezek a magyarországi vállalatokra és azok informatikai rendszereire?
2023. 03. 20. 08:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint reggelre

Gyengült kissé a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 20. 08:00
Megosztás:

Csúcsra emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban

Februárban öthavi csúcsra nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2023. 03. 20. 07:00
Megosztás:

Háromnapos könnyűzenei fesztivált tartanak a Fishing on Orfű szervezői

Népszerű fellépőkkel, fiatal tehetségekkel rendeznek háromezer látogató részére fesztivált a júniusi - már teltházas - Fishing on Orfű (FOO) szervezői augusztus 17. és 19. között az anyafesztivál helyszínén. A Happy Fisherman Campre (HFC) március 22-től lehet jegyeket váltani - tájékoztatta a rendezvény sajtófőnöke csütörtökön az MTI-t.
2023. 03. 20. 06:00
Megosztás:

Csökkent a várható élettartam Európában

Tovább csökkent a születéskor várható élettartam az Európai Unióban; 2021-ben az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 évvel csökkent, 80,4-ról 80,1 évre esett vissza, ami feltehetően a halálozási arány koronavírus-járvány miatt bekövetkezett növekedésével van összefüggésben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2023. 03. 20. 05:00
Megosztás:

Olcsó tengerparti nyaralások Európában - Hová érdemes utazni, ahol olcsó az élet?

Számos helyet lehet találni Európában, ahol az élet olcsóbb, és ahol a tengerparti nyaralás is megfizethető lehet. Íme néhány lehetőség: olcsó bulgáriai nyaralási tippek, olcsó román tengerparti nyaralási tippek, Horvátországi olcsó nyaralási leherőségek és helyszínek.
2023. 03. 20. 04:00
Megosztás:

Folytatódik a napos, tavaszias idő

Napos, tavaszias idő várható a héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Péntektől felhősebb időre kell készülni, szórványosan előfordulhat eső, záporeső és megélénkül a nyugati szél, de továbbra is 20 fok közelében várhatók a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 20. 03:00
Megosztás:

1973-1993 között születettél? Ezért vagy alkoholfüggő!

Az alkoholfogyasztás okai nagyon változatosak lehetnek, és az egyén egyedi élethelyzetétől és körülményeitől függnek. Azonban az alkoholfogyasztás sok esetben az életkor előrehaladtával növekvő stressz, nyomás, szorongás és érzelmi nehézségek kezelésének egyik módja lehet. Különösen sújtja ez a 30-50 éves férfi korosztályt. Van kiút? Mi a megoldás?
2023. 03. 20. 02:00
Megosztás:

Hatalmas emelkedést mértek a mobilfizetéseknél

Nagyon népszerűek az okostelefonos fizetési megoldások, 2022-ben az egy évvel korábbinak a többszörösére nőtt a tranzakciók száma és az azokhoz köthető forgalom - derül ki a K&H összeállításából.
2023. 03. 20. 01:00
Megosztás:

Itt az ideje a fatelepítésnek

Most van itt az ideje a fatelepítésnek - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat e heti agrometeorológiai elemzésében csütörtökön.
2023. 03. 20. 00:05
Megosztás:

Modernizálja üzleteit az Aldi

Modernizálja magyarországi üzlethálózatát az Aldi, a 3 milliárd forintos beruházás valamennyi üzletét érinti - közölte az áruházlánc csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 19. 23:00
Megosztás: