Az élsportban rejlik az üzleti siker kulcsa? – öt jótanács Szilágyi Árontól techvezetőknek

Szilágyi Áron kardvívó már beírta magát a sporttörténelembe, hiszen korábban nem volt arra példa, hogy valaki három egymást követő olimpián egyéni kieséses sportágban győzedelmeskedjen, sőt, ha a mesterséges intelligenciát kérdezzük, az idei párizsi játékokon is a dobogó legfelső fokán áll majd.

Az élsportban rejlik az üzleti siker kulcsa? – öt jótanács Szilágyi Árontól techvezetőknek

Az eredményes sportolói pályafutás és a sikeres üzleti menedzsment között nagy a hasonlóság: mindkettőhöz célorientált stratégiai gondolkodás, motiváltság és rugalmasság szükséges, valamint az Áron szerint nélkülözhetetlen empátia és önismeret. Hogyan dolgozza fel a kudarcokat és miért figyel oda arra, hogy még a masszőrének is megköszönje támogatást egy verseny után? Világ- és Európa-bajnokunk a Protechtor vállalati és vezetői tudásmegosztó sorozatának friss adásában osztotta meg, szerinte mit tanulhatnak a menedzserek az élsportolóktól.

A vállalkozás- és szervezetfejlesztéssel, önképzéssel és üzleti teljesítménnyel foglalkozó konferenciák rendszeres résztvevői a sikeres sportolók és edzők, gondoljunk csak Kemény Dénesre, aki a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként alkalmazta hosszú évekig a vezetés és a motiválás leghatékonyabb fogásait. Az üzleti szféra és a sport között több a hasonlóság, mint azt gondolnánk, a siker kulcsa a stratégiaalkotásban, a jó kommunikációban, az agilitásban és az együttműködési készségben rejlik – a felkészülés és a szakági tudás elsajátítása mellett. Persze a vállalati életben ritkán érhetünk el komoly eredményeket egyedül.

„A céljainkat hatékonyan támogató csapatok felépítése és menedzselése a sportban és a vállalati világban is kulcsfontosságúak. A tapasztalt edzők stratégiáinak és meglátásainak megértésével és alkalmazásával az üzleti vezetők olyan összetartó, nagy teljesítményű kollektívákat hozhatnak létre, amelyek valóban a siker motorjai. Örökérvényű, minden helyzetre alkalmazható receptek nincsenek, ezért érdemes minél több szempontot meghallgatni és megtalálni a számunkra legmegfelelőbb utat” – mondja Laczkó Gábor, a Protechtort készítő Stylers információ-technológiai cégcsoport egyik alapító tulajdonosa.

Az arany útja - mit tanulhatnak a techvezetők Szilágyi Árontól?

Ezt a szemléletet osztja háromszoros olimpiai bajnok kardvívónk is, aki szerint bár az egyéni sportágakban mindig van egy főszereplő, azonban, ha ő a dobogó felső fokán áll, akkor az mindig egy csapat teljesítményét dicséri. Éppen ezért tartja fontosnak a pozitív visszacsatolást és figyel oda arra, hogy egy-egy megmérettetés után időt fordítson stábjának tagjaira és kifejezze, milyen nagy része volt a sikerében a többiek munkájának. Szilágyi Áron mindössze 9 évesen kezdett el vívni, néhány évvel később pedig már versenyzett, így nem túlzás azt állítani, hogy több évtizedes sportolói tapasztalataiból tanulságos következtetéseket vont le. Milyen, az élsport világából érkező tippekkel fejleszthetik tovább magukat a vállalatvezetők?

1.      Győztes mentalitás – egy kis finomítással

A kompetitív szemlélet, a folyamatos belső törekvés, hogy a legjobbak legyünk, kétségtelenül olyan hajtóerő, ami kitartóvá és végül sikeressé teszi az embert. Szilágyi
Áron még az edzéseken sem szeret veszíteni, „mindent jól szeretne csinálni”, ahogy ő fogalmaz. Ugyanakkor ez a belső motiváció mára sokat finomodott, képes stratégiában gondolkodni és megválasztani a helyzeteket, amikor csúcsteljesítményt kell nyújtania és amikor tartalékolhat. A kiégéssel fenyegető üzleti életben ez különösen hasznos útravaló.

2.      A siker definíciója

Ahhoz, hogy tudatosan haladjunk a kitűzött cél felé és a csapatunk erőfeszítéseit is ebbe az irányba terelhessük, pontosan tudnunk kell, hogy mit is szeretnénk elérni, mi lesz számunkra vagy a cégünk számára a siker. Rövid és hosszabb távon, egyéni és szervezeti szinten is definiálhatjuk ezeket a mérföldköveket, és a legtöbb esetben ma már nem csak az üzleti környezet, de saját magunk számára is elvárás, hogy minderre tágabb értelemben tekintsünk, és olyan ügyeket is szolgáljunk, melyek a közösséget építik és társadalmi hasznot hoznak.

3.      Empátia nélkül nem megy

Az olimpiai bajnok szerint az egyik legfontosabb személyes képesség, amivel egy menedzsernek mindenképpen rendelkeznie kell, az az empátia. Elengedhetetlen, hogy megértsük és törődjünk is azzal, mi van a stábunkban dolgozó emberek fejében és ennek megfelelően forduljunk feléjük. Habár Szilágyi Áron területe az egyéni sport, válogatottban is versenyzett már, így tapasztalta, hogy még egy néhány fős csapat is szélsőségesen különböző emberekből állhat össze, akiket közös platformra kell hozni egy-egy megmérettetésre.

4.      A minden váratlan helyzetben használható recept

Még a legbiztosabb stratégiával a zsebünkben sem mindig úgy alakul a forgatókönyv, ahogy azt előre gondoltuk. Így van ez a sport világában is, és a kardvívásban lehetőség van ugyan arra, hogy felkészüljünk az ellenfélre, de előfordul, hogy szinte más ember érkezik a versenyre, mint akit a felvételeken megfigyelhettünk. Szilágyi Áron szerint nagyon fontos, hogy legyen vészforgatókönyv az ilyen esetekre, ő például mindig megpróbál időt nyerni, hogy mentálisan felkészülhessen a taktikai változtatásra.

5.      Biztos alap: te magad

A fenti tippek szinte mindegyike egy dologban gyökerezik: abban, hogy jól ismerjük magunkat, tisztában vagyunk az erősségeinkkel, gyengeségeinkkel, tudjuk, miben kell fejlődnünk vagy hogy mire van szükségünk a feltöltődéshez. Csak akkor érhetjük el a kívánt sikereket és motiválhatjuk kellően a csapatunkat, ha mi rendben vagyunk és van egy olyan stabil alap, amihez mindig visszanyúlhatunk. Vezetőként szánjunk kellő időt saját magunkra, az önképzésre és olyan tevékenységekre, melyeknek talán nincs rövid távon érezhető jelentőségük, de hosszabb távon aranyat érnek – szó szerint.

„Bár természetesen nem szeretjük, a kudarc is fontos tanulópénz és szerintem mindig időt kell hagynunk magunknak az önreflexióra. Ezek a nehezebb időszakok tulajdonképpen lehetőséget kínálnak arra, hogy jobban megismerjük magunkat és ráérezzünk, hogy az érmek, nagy győzelmek nélkül kik vagyunk valójában. Az ilyen helyzetekben tudunk olyan biztos mentális alapot építeni, amelyre támaszkodva majd újra felkapaszkodhatunk a csúcsra” – véli Szilágyi Áron háromszoros olimpiai-, világ- és -Európa-bajnok kardvívó.

Bizonyítani kell, hogy életben van-e a nyugdíjas - ha nem bizonyítja, nem kap nyugdíjat!

Miért fizessen olyan ember után a nyugdíjfolyósító aki már nincs is az élők sorában? - teheti fel a jogos kérdést bármelyik ország intézménye. De kinek kell bizonyítania, hogy él a nyugdíjas? Neki magának vagy a nyugdíjfolyósítónak? Egy izgalmas kérdés után jártunk most.
2024. 02. 23. 01:00
Megosztás:

3 kriptó, ami milliomossá tehet

Mindenki tisztában van vele, hogy hamarosan nyakunkon a Bitcoin felezés időpontja, és ez bizony elindíthat bizonyos ciklusokat. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, elég átnéznünk a történelmi kriptovaluta árfolyamokat, és ráébredünk, hogy itt az ideje megtennünk magunknak egy szívességet, azaz mielőbb diverzidikálnunk kell a portfóliónkat.
2024. 02. 23. 00:01
Megosztás:

Egyre több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok

A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 02. 22. 23:30
Megosztás:

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Újabb 5 évig, legalább 2028 végéig az AutoWallis csoport leányvállalata, az AutoWallis Distribution lesz az Opel márka nagykereskedelmi forgalmazója Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában - közölte az AutoWallis csoport csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 22. 23:00
Megosztás:

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.
2024. 02. 22. 22:30
Megosztás:

Járvány van Belgrádban

Kanyarójárvány van Belgrádban - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.
2024. 02. 22. 22:00
Megosztás:

ERP rendszerbe épített webáruház? Mi ez egyáltalán?

Számos webáruház tulajdonos jut el arra a pontra, hogy szükségessé válik számára egy ERP (vagyis vállalatirányítási) rendszer, ennek megfelelően pedig rengeteg fejlesztő kínál különböző webáruházhoz kapcsolható szoftvereket. Na de itt más a helyzet, a következőkben nem két különálló rendszer kapcsolatáról fogunk beszélni, hanem egy olyan megoldásról, ami ERP és WEBSHOP is egyben. Érdekes, igaz? Nézzük meg közelebbről!
2024. 02. 22. 21:30
Megosztás:

Csúcson a japán tőzsde

Új történelmi csúcsára futott a japán tőzsde, a befektetők bátrabban áramoltatnak pénzt a szigetország vállalatainak részvényeibe, miután egyre inkább úgy néz ki, hogy az ország gazdaságának sikerült megmenekülnie a deflációtól.
2024. 02. 22. 21:00
Megosztás:

Elfogadták a 13. szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Az EU jóváhagyta az Oroszországgal szembeni 13. szankciós csomagot, ami meglehetősen enyhe és inkább csak szimbolikus lépés a háború második évfordulója előtt néhány nappal.
2024. 02. 22. 20:30
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, erősödött kissé a svájci frank ellenében.
2024. 02. 22. 20:00
Megosztás:

Vakcinabankot nyitott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében - közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.
2024. 02. 22. 19:30
Megosztás:

Gyengébben muzsikált a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 19:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 02. 22. 18:30
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 18:00
Megosztás:

A spanyol gazdák is színre léptek

Traktorokkal vonult fel több ezer tiltakozó gazda a spanyol fővárosban szerdán, hogy megoldásokat követeljen az agrárágazat problémáira.
2024. 02. 22. 17:30
Megosztás:

Szorgoskodnak a munkások Gyökön

Csaknem 400 millió forintos beruházással korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert a Tolna vármegyei Gyönkön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával.
2024. 02. 22. 17:00
Megosztás:

Finom változást hozott az euróövezetben a február

Az euróövezetben a vártnál kissé nagyobb mértékben javult februárban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.
2024. 02. 22. 16:30
Megosztás:

Jelentés érkezett a belvízhelyzetről

Az országban 2024. elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 02. 22. 16:00
Megosztás:

Összefogják az erdélyi hegyi falvakat

Romániában úttörő kezdeményezésként ökomúzeumba szervezik az Erdélyi-szigethegység hagyományos hegyvidéki településeit, több község márciusban dönt a csatlakozásról - jelentette be szerdán Alin Mos, az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park igazgatója.
2024. 02. 22. 15:30
Megosztás:

Csúcsot döntött a jelzálogkamat

Az Egyesült Államokban több mint kéthavi csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a február 16-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 02. 22. 15:00
Megosztás: