Az országos átlagot meghaladóan csökkent az ügyhátralék a Fővárosi Törvényszéken

Az országos átlagot meghaladó mértékben, több mint 22 százalékkal csökkent az ügyhátralék a Fővárosi Törvényszéken 2021-ben - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Budapesten.

Az országos átlagot meghaladóan csökkent az ügyhátralék a Fővárosi Törvényszéken

Senyei György a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá: a Fővárosi Törvényszék mind létszámát, mind ügyforgalmát tekintve az ország legnagyobb bírósága, ott dolgozik a bírák és igazságügyi alkalmazottak csaknem negyede, de mérete és létszáma európai szinten is kiemelkedő.

Senyei György kiemelte: a járványhelyzet miatt 2020-ban országosan csökkent a bíróságokra érkező ügyek száma, a Fővárosi Törvényszéken azonban nemcsak 2020-ban, hanem 2021-ben is csökkent az érkező ügyek száma. Megjegyezte: 2021-ben országos átlagban már újra nőtt az érkező ügyek száma, ennek ellenére a Fővárosi Törvényszéken további 2,2 százalékkal csökkent.

A csökkenő érkezés mellett nőtt a befejezett ügyek száma: a törvényszéken és a kerületi bíróságokon 6,1 százalékkal több ügyet fejeztek be 2021-ben, mint 2020-ban, ezért a folyamatban lévő ügyek száma az országos átlagot meghaladó mértékben, 22,1 százalékkal csökkent - tette hozzá.

Emlékeztetett rá: 2020 augusztusában intézkedtek a két éven túli ügyek számának csökkentése érdekében, ennek eredményeként országosan 33 százalékkal, ezen belül a fővárosban 28,5 százalékkal csökkent a két éven túli ügyek száma. Hozzátette: a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén az ítéletek jogerőre emelkedésének aránya az országos átlagnak megfelelő, a polgári és gazdasági ügyekben a kerületi bíróságokon hozott ítéletek 91 százaléka, a törvényszéken 79 százaléka ellen nem éltek jogorvoslattal az ügyfelek.

A hatályon kívül helyezési mutatók kedvezőbbek az országos átlagnál: a bírósági ügyek többségét kitevő polgári és gazdasági ügyekben kerületi szinten a hatályon kívül helyezési arány 5,8 százalék, a törvényszéken 5,9 százalék. A Fővárosi Törvényszéken megalapozott és időszerű ítélkezés folyt 2021-ben - emelte ki az OBH elnöke.

A pandémia következtében a bíróságok munkájában is előtérbe kerültek a digitális alkalmazások, különösen a távmeghallgatás. 2021 első félévében országosan harminc új távmeghallgatási mobil végpontot alakítottak ki, a Fővárosi Törvényszéken 26-ra nőtt a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermek száma. A törvényszéken tavaly 4194 távmeghallgatást tartottak, ami jelentősen több, mint a 2020-as 3111 - közölte az elnök.

Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke elmondta: 2020-hoz képest tavaly 18 ezer üggyel többet fejeztek be a törvényszék területén. Megjegyezte: bár csökkent az ügyérkezés mértéke, a bírák továbbra is hasonló ütemben dolgozták fel a már folyamatban lévőket, így az időszerűségben jelentős javulást értek el. A jogkereső állampolgárok is tapasztalhatják, hogy felgyorsult a bírósági munka, egyre rövidebb időn belül tudnak hozzájutni a személyüket érintő bírósági döntésekhez - emelte ki.

Megjegyezte, sokat javult az időszerűség a másodfokú eljárásokban, az eljárások döntő többsége hat hónapon belül befejeződik, míg korábban nem volt ritka az egy évig is elhúzódó eljárás. Hangsúlyozta, a gyorsaság nem ment a minőség rovására, ezt jelzi, hogy javultak a hatályon kívül helyezési arányszámok. Szólt arról is, hogy a koronavírus-járványra rendkívül gyorsan tudott reagálni a Fővárosi Törvényszék, két hét alatt 1800 dolgozó otthon dolgozását tudták megszervezni.

Tatár-Kis Péter emlékeztetett rá: a pandémia alatt bevezették a törvényszéken az előzetes regisztrációt, a bíróság honlapján lehetőség van időpontot foglalni iratbetekintésre, ezzel a lehetőséggel 2021-ben már több mint nyolcezren éltek.

Senyei György elmondta azt is, az OBH 2021 tavaszán koordinálta a bírósági dolgozók oltakozását, és így a dolgozók fele, legalább hatezer dolgozó kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Jelezte: az OBH nem tette kötelezővé a dolgozók védőoltását, bár erre a jogszabály lehetőséget biztosított volna.

Több mint 3000 milliárd forint beruházást generálhat az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon a 3000 milliárd forintot, az általuk kiváltott energiamegtakarítás pedig a 18 petajoule-t, ami évente csaknem 600 ezer köbméter gáz felhasználását teszi feleslegessé - közölte a KPMG az MTI-vel.
2023. 01. 28. 19:00
Megosztás:

A Cordia befejezte tengerparti luxuslakóépületének szerkezetépítési munkálatait Spanyolországban

A Cordia több mint két hónappal a tervezett határidő előtt befejezte első spanyolországi luxuslakóépület-fejlesztése, a Jade Tower szerkezetépítési munkálatait; a társaság második projektjét is elindítja az országban - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő az MTI-vel.
2023. 01. 28. 18:00
Megosztás:

A gazdasági védvonal sikeres, továbbra is történelmi magasságokban a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 decemberében is meghaladta a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma. Ezzel már hetedik hónapja ér el történelmi magasságokat a foglalkoztatottak száma - írta a legfrissebb adatokhoz fűzött kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 01. 28. 17:00
Megosztás:

A Ficsak üdvözli a Babakötvény éves kamatának megduplázását

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) üdvözli, hogy a kormány megduplázza a Babakötvény éves kamatát.
2023. 01. 28. 16:00
Megosztás:

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 15:00
Megosztás:

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás: