Az üzemanyagárak emelkedése és a KATA-törvény módosítása az e-kereskedelmet és az éttermeket egyaránt új kihívások elé állítja

A házhoz szállítási feladatok teljesítésének szinte minden költségeleme jelentősen nőtt az elmúlt időszakban: az üzemanyagár-sapka módosítása nyomán a tankolás költségei több mint 60%-kal lettek magasabbak, az egyszerűsített adózás lehetőségének szűkítése miatt pedig számos vállalkozás esetén a futárok foglalkoztatása is a korábbinál jóval több kiadással jár. A rendelések kézbesítéséhez szükséges járműpark fenntartását ezen felül a lízingköltségek emelkedése nehezíti tovább. Mindez együttesen visszavetheti nemcsak az e-kereskedelem, de az ételeiket házhoz szállító éttermek fejlődését is, holott mindkét szolgáltatás népszerűsége látványosan megnőtt az elmúlt két évben. Az egyre inkább elszabaduló szállítási költségek az okoslogisztikai megoldásokra specializálódott DODO szakértői szerint eredményesen mérsékelhetőek a kézbesítési feladatok mesterséges intelligencián alapuló racionalizálásával.

Az üzemanyagárak emelkedése és a KATA-törvény módosítása az e-kereskedelmet és az éttermeket egyaránt új kihívások elé állítja

Az infláció megugrása és az üzemanyag-ársapka igénybevételére jogosultak körének szűkítése jelentős mértékben növelte az olyan vállalkozások – például webáruházak vagy éttermek – kiadásait, akik saját maguk oldják meg a házhoz szállítási feladatok teljesítését. A benzin ára 67%-kal, a dízelé pedig 62%-kal magasabb 2022 szeptemberében az előző év azonos időszakához képest. A vállalkozásokat érintő másik kihívás a KATA-s adózás feltételeinek módosítása, amelynek következtében sokan kiszorulhatnak ebből a foglalkoztatási formából, egy új, drágább adózási konstrukció pedig további költségnövekedést hoz magával. Mindez nemcsak a fejlesztéseket és a terjeszkedést vetheti vissza, de akár a szolgáltatások szűkülésével is járhat, egyes esetekben pedig a vállalkozások további eredményes működését is veszélyeztetheti.  

Ezzel egyidőben a vásárlók egyre nagyobb arányban kívánják igénybe venni a házhoz szállítási szolgáltatásokat, legyen szó akár melegétel-rendelésről, műszaki cikkek beszerzéséről vagy akár sportszerek, illetve nagyméretű bútorok és háztartási gépek megvásárlásáról. Mivel az ügyfelek szeretnék a lehető leghamarabb, otthonuk kényelmében átvenni a megrendelt termékeket, ezért a webáruház kiválasztásánál már az elsődleges szempontok között szerepel az elérhető kiszállítási mód és a szállítási idő hossza. A házhoz szállítási feladatok különböző költségelemeinek növekedését a vállalkozások az okoslogisztikai szolgáltatók által kínált, innovatív megoldások igénybevételével eredményesen ellensúlyozhatják. A fuvarfeladatok teljesítését optimalizáló és a megrendelések kézbesítése során megtett távolságot valós idejű adatokon alapuló útvonaltervezéssel lerövidítő szolgáltatások igénybevételével a kiszállítás költségei mellett a saját futárok alkalmazásával járó költségek is megtakaríthatóvá válnak. Ennek köszönhetően a kiszállítási idő is nagymértékben csökkenthető, ami hozzájárul a vásárlói elégedettség fokozásához és a vállalkozás versenyképességének erősítéséhez.

A DODO adatvezérelt, mesterséges intelligencián alapuló kiszállítási megoldásai, a különböző célállomások és az aktuális forgalmi helyzet valós idejű elemzése révén képesek a megtett út lerövidítésére, ezáltal a fuvarfeladatok teljesítésének felgyorsítására. A szolgáltatások optimalizálását az adatok folyamatos elemzése teszi lehetővé a big data, az üzleti intelligencia és az automatizált tanulási megoldások használatával. A költségek csökkentése mellett a DODO fejlesztése a kiszállítás ökológiai lábnyomát is mérsékli, fenntarthatóbbá teszi a városi logisztikát. A fuvarok finomhangolásával csökkenthető a házhoz szállítás környezetre, illetve a városokban élő emberekre gyakorolt negatív hatása is.  

„A házhoz szállítási feladatok teljesítésével járó költségek emelkedése az e-kereskedelem és melegétel-kiszállítás terén egyaránt új helyzetet teremt. Az új feltételek mellett az eddigieknél is nagyobb előnyt kínálnak a piaci versenyben az olyan mesterséges intelligencián alapuló, okoslogisztikai megoldások, amelyeket a DODO kínál ügyfelei számára. Saját fejlesztésű GAIA platformunk olyan valós idejű adatelemzést végez, amelynek segítségével - a különböző fuvarokat összehangolva - a lehető legrövidebb úton, a leggyorsabban teljesíthetők a kiszállítások, akár étel-, akár bútorrendelésről van szó. Partereink ezzel nem csak a házhoz szállítással költségeit csökkentik, de a fogyasztók is szívesebben választják azokat a kereskedőket, akiknél megbízhatnak a kézbesítés színvonalában” – mondta el Dr. Sáfár Károly, a DODO magyarországi képviselője.

Több országban is gyorsult az infláció augusztusban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban augusztusban átlagosan 6,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedése a júliusi 5,9 százalékról, és ezzel már a második egymást követő hónapban regisztráltak emelkedést.
2023. 10. 05. 01:30
Megosztás:

Új taggal bővül a Concorde Csoport: Record Alapkezelő

Október elején kezdi meg működését a Concorde Csoport új tagja, a Recorde Alapkezelő Zrt. (továbbiakban Recorde). Az új leánycég indítása illeszkedik a Concorde filozófiájába és hosszú távú stratégiájába, melynek célja, hogy a befektetési- és pénzügyi szolgáltatások egyre szélesebb körét nyújthassa ügyfeleinek. A társaság operatív irányításáért és szakmai munkájáért Kutas Gábor, mint az igazgatóság elnöke, ügyvezető felel majd.
2023. 10. 05. 01:00
Megosztás:

Péntektől nemzetközi a cappella fesztivált rendeznek Szegeden

Nemzetközi a cappella fesztivált kezdődik pénteken Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, a rendezvény házigazdája a Tisza-parti város népszerű vokálegyüttese, a Fool Moon - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 10. 05. 00:50
Megosztás:

Mik azok a mém kriptók és miért vásárol belőlük mindenki?

A mém érmék alapjaiban eltérnek a hagyományos befektetési eszközöktől, sőt a legtöbb esetben még a nagyobb kriptóktól is.
2023. 10. 05. 00:01
Megosztás:

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom csökkent az előző évi időszakhoz viszonyítva

2023. augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,0, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 10. 04. 23:30
Megosztás:

Újabb bukkanó az úton

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal az idei nyolcadik hónapra vonatkozóan.
2023. 10. 04. 23:00
Megosztás:

Szabálytalanságok miatt több millió forintos bírságot szabtak ki távol-keleti üzletekre

Profilt váltó, átalakuló tulajdonosi szerkezetű távol-keleti üzleteket ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a mulasztó vállalkozásokra több millió forintos bírságot szabtak ki.
2023. 10. 04. 22:30
Megosztás:

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján szerdán.
2023. 10. 04. 22:00
Megosztás:

Világháborús bomba miatt kiürítik pénteken a XII. kerület egy részét

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel, várhatóan kora délutánig - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:30
Megosztás:

Beépíti a mesterséges intelligenciát az oktatásba az ESSCA üzleti egyetem

Az oktatásba is beépíti a mesterséges intelligenciát az ESSCA üzleti egyetem, amelynek idén 30 éves budapesti kampuszán konferencián vitatták meg az MI hatását az üzleti élet különböző területeire - közölte az egyetem az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:00
Megosztás:

A GVH videóval mutatja be az Árfigyelő térképes boltszűrő funkciójának működését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) videóval mutatja be az Árfigyelő legújabb, térképes boltszűrő funkciójának működését és előnyeit - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Az ázsiai térségben terjeszkedik a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport növekedési stratégiájának részeként irodát nyit a Szingapúri Köztársaságban. A MET Ázsia 90 százalékban a MET Csoport, 10 százalékban a szingapúri Keppel leányvállalata. A terjeszkedés célja, hogy a MET tovább erősítse LNG-portfólióját a globális piacokon, és bővítse energetikai infrastruktúra-beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
2023. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerdán

Erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexveszteséggel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Visszább esett az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.
2023. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Ma alig mozdult a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX minimális, 1,72 pontos emelkedéssel 55 961,13 ponton zárt szerdán, gyakorlatilag stagnált.
2023. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.
2023. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Lassult előző hónapban az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.
2023. 10. 04. 16:30
Megosztás:

Megdőltek a tavalyi és a 2019-es csúcsok a turizmusban nyáron

Megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt, eredményes nyarat zárt az ágazat - értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke a 2023-as szezont szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 10. 04. 16:00
Megosztás: