Az üzemanyagárak emelkedése és a KATA-törvény módosítása az e-kereskedelmet és az éttermeket egyaránt új kihívások elé állítja

A házhoz szállítási feladatok teljesítésének szinte minden költségeleme jelentősen nőtt az elmúlt időszakban: az üzemanyagár-sapka módosítása nyomán a tankolás költségei több mint 60%-kal lettek magasabbak, az egyszerűsített adózás lehetőségének szűkítése miatt pedig számos vállalkozás esetén a futárok foglalkoztatása is a korábbinál jóval több kiadással jár. A rendelések kézbesítéséhez szükséges járműpark fenntartását ezen felül a lízingköltségek emelkedése nehezíti tovább. Mindez együttesen visszavetheti nemcsak az e-kereskedelem, de az ételeiket házhoz szállító éttermek fejlődését is, holott mindkét szolgáltatás népszerűsége látványosan megnőtt az elmúlt két évben. Az egyre inkább elszabaduló szállítási költségek az okoslogisztikai megoldásokra specializálódott DODO szakértői szerint eredményesen mérsékelhetőek a kézbesítési feladatok mesterséges intelligencián alapuló racionalizálásával.

Az üzemanyagárak emelkedése és a KATA-törvény módosítása az e-kereskedelmet és az éttermeket egyaránt új kihívások elé állítja

Az infláció megugrása és az üzemanyag-ársapka igénybevételére jogosultak körének szűkítése jelentős mértékben növelte az olyan vállalkozások – például webáruházak vagy éttermek – kiadásait, akik saját maguk oldják meg a házhoz szállítási feladatok teljesítését. A benzin ára 67%-kal, a dízelé pedig 62%-kal magasabb 2022 szeptemberében az előző év azonos időszakához képest. A vállalkozásokat érintő másik kihívás a KATA-s adózás feltételeinek módosítása, amelynek következtében sokan kiszorulhatnak ebből a foglalkoztatási formából, egy új, drágább adózási konstrukció pedig további költségnövekedést hoz magával. Mindez nemcsak a fejlesztéseket és a terjeszkedést vetheti vissza, de akár a szolgáltatások szűkülésével is járhat, egyes esetekben pedig a vállalkozások további eredményes működését is veszélyeztetheti.  

Ezzel egyidőben a vásárlók egyre nagyobb arányban kívánják igénybe venni a házhoz szállítási szolgáltatásokat, legyen szó akár melegétel-rendelésről, műszaki cikkek beszerzéséről vagy akár sportszerek, illetve nagyméretű bútorok és háztartási gépek megvásárlásáról. Mivel az ügyfelek szeretnék a lehető leghamarabb, otthonuk kényelmében átvenni a megrendelt termékeket, ezért a webáruház kiválasztásánál már az elsődleges szempontok között szerepel az elérhető kiszállítási mód és a szállítási idő hossza. A házhoz szállítási feladatok különböző költségelemeinek növekedését a vállalkozások az okoslogisztikai szolgáltatók által kínált, innovatív megoldások igénybevételével eredményesen ellensúlyozhatják. A fuvarfeladatok teljesítését optimalizáló és a megrendelések kézbesítése során megtett távolságot valós idejű adatokon alapuló útvonaltervezéssel lerövidítő szolgáltatások igénybevételével a kiszállítás költségei mellett a saját futárok alkalmazásával járó költségek is megtakaríthatóvá válnak. Ennek köszönhetően a kiszállítási idő is nagymértékben csökkenthető, ami hozzájárul a vásárlói elégedettség fokozásához és a vállalkozás versenyképességének erősítéséhez.

A DODO adatvezérelt, mesterséges intelligencián alapuló kiszállítási megoldásai, a különböző célállomások és az aktuális forgalmi helyzet valós idejű elemzése révén képesek a megtett út lerövidítésére, ezáltal a fuvarfeladatok teljesítésének felgyorsítására. A szolgáltatások optimalizálását az adatok folyamatos elemzése teszi lehetővé a big data, az üzleti intelligencia és az automatizált tanulási megoldások használatával. A költségek csökkentése mellett a DODO fejlesztése a kiszállítás ökológiai lábnyomát is mérsékli, fenntarthatóbbá teszi a városi logisztikát. A fuvarok finomhangolásával csökkenthető a házhoz szállítás környezetre, illetve a városokban élő emberekre gyakorolt negatív hatása is.  

„A házhoz szállítási feladatok teljesítésével járó költségek emelkedése az e-kereskedelem és melegétel-kiszállítás terén egyaránt új helyzetet teremt. Az új feltételek mellett az eddigieknél is nagyobb előnyt kínálnak a piaci versenyben az olyan mesterséges intelligencián alapuló, okoslogisztikai megoldások, amelyeket a DODO kínál ügyfelei számára. Saját fejlesztésű GAIA platformunk olyan valós idejű adatelemzést végez, amelynek segítségével - a különböző fuvarokat összehangolva - a lehető legrövidebb úton, a leggyorsabban teljesíthetők a kiszállítások, akár étel-, akár bútorrendelésről van szó. Partereink ezzel nem csak a házhoz szállítással költségeit csökkentik, de a fogyasztók is szívesebben választják azokat a kereskedőket, akiknél megbízhatnak a kézbesítés színvonalában” – mondta el Dr. Sáfár Károly, a DODO magyarországi képviselője.

A fővárosban 26 százalékra nyílt az albérleti árolló szeptemberben

A fővárosban az albérletek keresleti és a kínálati díjai között 26 százalékra nyílt az árolló szeptemberben - közölte a Rentingo.com kedden az MTI-vel.
2022. 10. 04. 15:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2022. 10. 04. 15:00
Megosztás:

Csökkent az államháztartás hiteligénye a második negyedévben

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a negyedéves GDP 2,4 százalékának megfelelő 396 milliárd forintot tett ki a második negyedévében. A negyedéves hiteligény 112 milliárd forinttal alacsonyabb az első negyedévinél, 327 milliárd forinttal az egy évvel korábbinál és 2020 első negyedéve óta a legalacsonyabb - derül ki a pénzügyi számláknak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett legfrissebb felülvizsgált adataiból, miután az augusztusi előzetes jelentés 333 milliárd forintról és GDP-arányosan 2,1 százalékról szólt.
2022. 10. 04. 14:30
Megosztás:

Rekordmértékben nőttek a termelői árak éves bázison az euróövezetben

Rekordmértékben növekedtek a termelői árak az erdőövezetben éves bázison augusztusban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése szerint.
2022. 10. 04. 14:00
Megosztás:

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.
2022. 10. 04. 13:30
Megosztás:

5 évre kitiltják a légijáratokon rendbontó utasokat

A holland királyi légitársaság és a Transavia ettől a hónaptól közös listát vezet azokról, akik a két cég bármelyik járatán súlyos szabályszegést követnek el. Őket – függetlenül attól, hogy melyik társaság repülőgépének fedélzetén kapták szabályszegésen – mindkét vállalat öt évre szóló kitiltással sújtja. A világon ez az első együttműködés, amelynek keretében két légi fuvarozó megosztja egymással az erre vonatkozó adatokat és közösen szankcionálnak. A KLM és a Transavia emellett arra kéri a politikusokat és szabályalkotókat, hogy ezeket az adatokat nemzetközi szinten is tegyék megoszthatóvá.
2022. 10. 04. 13:00
Megosztás:

Szerdán indulnak a likviditásszűkítő tenderek

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jelentette be a jegybank a honlapján.
2022. 10. 04. 12:30
Megosztás:

Jelentős veszteséggel zárta a horvát állami energetikai vállalat az első fél évet

Az állami tulajdonba lévő Horvát Elektromos Művek (HEP) Csoport az első fél évben 1,1 milliárd kuna (61,7 milliárd forint) konszolidált nettó veszteséget könyvelt el, míg tavaly ugyanabban az időszakban a vállalat közel 1,3 milliárd kuna (72,9 milliárd forint) nyereségre tett szert - derül ki hétfőn a HEP által közzétett féléves konszolidált pénzügyi jelentésből.
2022. 10. 04. 11:30
Megosztás:

Csak az MNB fejezte be a kamatemelést, a bankok még korántsem

Az MNB utolsónak szánt kamatemelése óta a nagybankok futószalagon drágították a hiteleiket az elmúlt napokban, és még nem látszik, náluk hol tetőznek a kamatok - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 10. 04. 11:00
Megosztás:

Recesszió után fejlődés várható - a válságkezelés lehetséges eszközei

Még nincs itt az atomerőművek kivezetésének ideje, hosszú távon viszont a megújuló energiaforrásoké a jövő – hangzott el a Magyar-Német Intézet (MNI) panelbeszélgetésén, amelyet az MCC Budapest Summit nemzetközi konferencia keretein belül tartottak. Az érdeklődők képet kaphattak Németország jelenlegi társadalmi helyzetképéről, a szakértők energiahordozókkal kapcsolatos nézeteiről, valamint az új kormány válsághelyzet kezelésére tett lépéseiről. Az eseményt Bauer Bence, az MNI igazgatója moderálta.
2022. 10. 04. 10:30
Megosztás:

Nyereséges kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. Az európai tőzsdék hétfőn emelkedő lendülettel indították október hónapot.
2022. 10. 04. 10:00
Megosztás:

Uniós minimálbér összege - mennyi is az uniós minimálbér és hogyan szabályozzák azt?

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló új jogszabályt még szeptember közepén.
2022. 10. 04. 09:30
Megosztás:

Fokozatosan csökken parlagfű pollenkoncentrációja

Az esőzések és a hideg hatására fokozatosan csökken a parlagfű pollenkoncentrációja, országosan továbbra is az alacsony-közepes tartományban van az allergén növény virágpor-koncentrációja - tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján.
2022. 10. 04. 09:00
Megosztás:

Az MVM halasztott fizetésről egyezett meg a Gazprommal

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 08:30
Megosztás:

Karbantartás miatt nem lesz elérhető a Wizz Air internetes felülete és mobilalkalmazása

A Wizz Air karbantartást végez online foglalási rendszerében, emiatt a vállalat internetes felülete és mobilalkalmazása magyar idő szerint október 4-én 23 órától október 5-én hajnali 4 óráig nem lesz elérhető - közölte a légitársaság hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 08:00
Megosztás:

Jelentősen csökkent az ingatlan adásvételek száma

A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint szeptemberben országosan 9200 ingatlan adásvétel történt, ez 6 százalékos elmaradás augusztushoz és 22 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest - közölte az ingatlanközvetítő hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 07:30
Megosztás:

A magyarországi cégek 91 százalékánál történt béremelés idén január és augusztus között

A magyarországi cégek döntő része igyekezett tompítani az emelkedő infláció hatásait: 91 százalékuknál történt valamilyen mértékű béremelés január és augusztus között - állapította meg az Edenred Magyarország szeptember elején végzett felmérésében, amelynek eredményéről hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 10. 04. 07:00
Megosztás:

Hatmillió eurós befektetés a XUND osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

Hatmillió eurós tőkebefektetéshez jutott a bécsi és budapesti központokkal működő egészségügyi technológiai startup, a XUND Solutions GmbH - közölte a cég az MTI-vel.
2022. 10. 04. 06:30
Megosztás:

Lassult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménynövekedése

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának szeptemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,9 pontra, 2020 május óta a legalacsonyabb szintre gyengült az augusztusi 52,8 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) hétfői közlése szerint.
2022. 10. 04. 06:00
Megosztás:

A románok többsége az EU-ban maradna, de elutasítja a globalizmust

A románok többsége azt szeretné, hogy országa az Európai Unióban maradjon, ugyanakkor elutasítja a globalizmust, inkább szuverenista nézeteket vall - derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit hétfőn ismertette a G4Media.ro hírportál.
2022. 10. 04. 05:30
Megosztás: