Behajthatatlan követelések áfája – aki ezúttal is lemarad, az most már tényleg kimarad

Immár évek óta újra és újra felmerül a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszatérítésének a lehetősége. Bár sokan már azt gondolták, hogy végérvényesen leáldozott a talált pénzek időszakának, az adózók most mégis kaptak egy utolsó esélyt.

Behajthatatlan követelések áfája – aki ezúttal is lemarad, az most már tényleg kimarad

A történet idáig

A sztori egészen 2017-re nyúlik vissza, amikor egy olasz ügyben az Unió Bírósága egy meglepően kedvező döntést hozott. Ebből nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarországon is lehetővé kell tenni a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszatérítését – azaz annak az áfának a megtéríttetését, amelyet az adózónak annak ellenére be kellett fizetnie a költségvetésbe, hogy azt a csődbe ment partnerétől nem kapta meg.

Ennek megfelelően a magyar jogalkotó is lehetővé tette az áfa visszaigénylést, de csak a 2016. január 1-je után keletkezett követelések tekintetében. Ráadásul a jogszabály különböző egyéb, formális feltételeket is támasztott a visszaigénylés elé. Ezt megelőzően, az Európai Bíróság döntésére való közvetlen hivatkozással, egyes, 2016 előtti követelésekre jutó áfa visszaigénylésének a lehetősége is megnyílt. Ez a speciális lehetőség azonban 2020 közepén bezárult.

Részben jogszabályváltozások, részben az Unió Bíróságának egy új döntése most ismételten lehetőséget nyújt egyes, régebbről származó követelésekre jutó áfa visszaigénylésére.

A Mikulás hozhatja az áfát

„Akinek 2016 előtti a követelése és korábban a Bíróság ítéletén alapuló speciális adó-visszaigénylési lehetőséggel sem élt, annak két dátumot érdemes megjegyeznie: 2021. december 7-ét és december 11-ét. Ez két új speciális kérelemnek a beadási határideje, amelyek akkor is lehetőséget adhatnak az áfa visszatérítésére, ha önellenőrzésre nincs lehetőség” – ismerteti Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda partnere.
A legegyszerűbb tehát azt megjegyezni, hogy Mikulásig lehet érdemes benyújtani valamelyik kérelmet, ha van 2016-nál korábbi, behajthatatlan követelésünk. De azért nézzük részletesebben is!
A december 7-i határidő azokat érintheti, akik

-a kifizetetlenül maradt terméket, szolgáltatást 2016. január 1-je előtt teljesítették és
-az ebből származó követelésük 2020. június 10-e és 2021. június 10-e között vált véglegesen behajthatatlanná, amikor
-az eredeti teljesítési időpont már adójogilag elévült és
-a behajthatatlan követelésekre vonatkozó további törvényi feltételek teljesülnek.

Akiknek 2021. június 10-ét követően vált véglegesen behajthatatlanná az elévült ügyletük, azoknak attól kezdve még van egy évük a kérelem benyújtására.

A december 11-ét azoknak érdemes megjegyezniük, akiknél nem csak az értékesítés történt 2016-ot megelőzően, de a követelésük is 2020. június 10-énél korábban vált véglegesen behajthatatlanná. Ebben az esetben már csak az Unió Bíróságának egy közelmúltbeli döntésére tudnak hivatkozni, mert ezekre a követelésekre a magyar áfa-törvény már nem biztosít visszatérítési lehetőséget.

Mi várható az eljárásokban?

„A kétfajta kérelem más-más utat jár be. A december 7-ig benyújtandó kérelmet az adóhatóság 6 hónapig jogosult vizsgálni, és ezt követően dönt arról, hogy visszaadja-e a kért áfát, vagy sem. Ez mégis egy jól kalkulálható kérelem, mert ha a törvényi feltételek teljesülnek, akkor mindenképpen visszajár az áfa” – mondja a Jalsovszky szakértője.

A december 11-ig benyújtandó kérelemről szintén az adóhatóság dönt, mindössze pár héten belül. Ez már egy keményebb dió, mert itt arról kell meggyőznünk az adóhatóságot, hogy az Unió Bíróságának a döntése alapján jár vissza az áfa. Itt mindenképpen komolyabb vitára kell számítani, és reálisan arra, hogy bíróság elé kell vinnünk az ügyet ahhoz, hogy végül visszaadják az áfát.

„De ahogy láthattuk, sokszor érdemes küzdeni: a legtöbben azok közül, akik a legutóbbi ilyen lehetőséget meglovagolták, végül valóban visszakapták az áfát” – bíztat Fehér Tamás.

Kétszázmilliárd forint felett a Babaváró hitel állománya az Ersténél

Az Erste Bank a Babaváró hitel 2019-es indulása óta több mint 200 milliárd forint kölcsönt folyósított ügyfeleinek. A hitel esetében 12 százalék feletti piaci részesedést elérő pénzintézetnél a házaspárok több mint 90 százaléka a maximális, 10 millió forint mellett döntött. A hitelek 50 százalékánál már felfüggesztették a törlesztést, mert a magzat elérte a 12 hetes kort. Az Erste most 100 ezer forinttal segíti a gyermeket vállaló párokat.
2021. 09. 24. 04:45
Megosztás:

A német nyugdíjkorhatár és magyar nyugdíjkorhatár így néz ki most

A társadalom demográfiai átalakulására tekintettel (egyre jobban öregszik el a társadalom, így az állami nyugdíj-rendszereknek egyre több idős korú ellátásáról kell gondoskodniuk) Németországban is meghozták a döntést: a sokáig 65 éves nyugdíjkorhatár emeléséről határoztak, mely folyamat 2011-ben vette kezdetét.
2021. 09. 24. 04:01
Megosztás:

4IG elemzés

Csütörtökön a megszokott 900-1100 forintos sávjában mozgott a 4IG árfolyama, meglehetősen hektikusan végül azonban pluszban végzett a papír. Alapvetően a hét végére még akár le is dolgozhatják mínuszaikat az irányadó indexek, köszönhetően a pozitív reakcióknak, miszerint odébb még a Fed szigorítása. A 4IG számára egy nagyon fontos kitétel van a bikák számára, az pedig nem más mint hogy tartani kell a kerek 900-as frontot.
2021. 09. 24. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Közel egy százalékot emelkedett a Richter, de ezzel még nem kimondottan van kint a vízből a grafikon, viszont megtartotta a 8600-as támaszát. Alapvetően a nemzetközi börzék erősödtek mióta Jérome Powell bejelentette csak jövő évre vezethetik ki az eszközvásárlási összeget, remélve van még idő egy részvénypiaci ralira. A Richter számára a 8600-as forntvonal jelenti a legfontosabb ütközőpontot, a felett még biztonságban van a kurzus, egy letörés azonban több eladást is megindíthat.
2021. 09. 24. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Elég gyorsan ledolgozta a tegnapi emelkedésével a MOL is az elmúlt napokban felszedett hátrányt és ez azt jelenti a kurzus számára, hogy ismét megpróbálhatja befoltozni a nyitva hagyott augusztusi rést. A mai napon nem igazán érkezik piacbefolyásoló makroadat, inkább a technikai szintek határolhatják be a grafikonokat, a MOL esetében ez pedig az említett ellenállást takarja. Egy áttöréssel sokat javulhat a kurzus.
2021. 09. 24. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Felfelé módosultak a börzék tegnap és a befektetők úgy értékelték a tegnapi Fed kamatdöntést, hogy van még tere és ideje a részvényeknek, amíg elindul a szigorítás a tengerentúlon. Az OTP is profitált a tegnapi hangulatból, a 17 900-as szintig emelkdett a papír, mellyel gyorsan ledolgozta a heti hátrányát. A 18 000 forintos ellenállás felett újra erőre kaphatnak a bikák, ma még sokminden eldőlhet a heti záráson.
2021. 09. 24. 04:00
Megosztás:

Folytatódik a Megújuló vidék, megújuló agrárium program

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István agrárminiszter csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben.
2021. 09. 24. 03:30
Megosztás:

Észak-Macedóniában a lakosság 40 százalékát már beoltották

Észak-Macedónia teljes lakosságának mintegy 40 százaléka kapta meg valamely koronavírus elleni védőoltás legalább egy adagját - közölte csütörtökön az ország egészségügyi minisztériuma.
2021. 09. 24. 03:00
Megosztás:

Az augusztusi költségvetési hiány csaknem megegyezett a tavalyival

Augusztusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 97,0 milliárd forint hiánnyal zárt, amely alig különbözik az egy évvel korábbi 96,3 milliárd forinttól. Az év első nyolc hónapjában 1900,7 milliárd forintot tett ki a deficit, a tavalyi 2270,3 milliárd forintnál 369,6 kevesebbet - erősítette meg csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2021. 09. 24. 02:30
Megosztás:

Nőtt az oltakozási hajlandóság Szlovéniában

Nőtt az oltakozási hajlandóság Szlovéniában, a legújabb felmérések szerint még soha ilyen sokan, a lakosság 71 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) csütörtökön.
2021. 09. 24. 02:00
Megosztás:

Csökkentette idei német GDP-növekedési előrejelzését az IfW

Csökkentette németországi GDP-növekedési előrejelzését a kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) gazdaságkutató intézet.
2021. 09. 24. 01:30
Megosztás:

A vizsgált LED-lámpák megfeleltek az előírt követelményeknek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma tízféle LED-lámpa kezdeti fényáramát vizsgálta, ebből kiderült, hogy az árucikkek mindegyike eleget tett a fényáramra előírt követelményeknek, és megfelelt a csomagoláson feltüntetett paramétereknek.
2021. 09. 24. 01:00
Megosztás:

Újra lehet Balaton Sound, de milyen áron?

Két év kihagyás után, csaknem háromszoros bérleti és háromszoros rekultivációs díj fejében újra Zamárdiban lehet a Balaton Sound elektronikus zenei fesztivál a településen tartott helyi népszavazás eredménye alapján.
2021. 09. 24. 00:30
Megosztás:

Újabb étterem lett Michelin-csillagos Szlovéniában

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában, a korábbi díjazottak pedig sikeresen megtarthatták csillagjukat - adta hírül a Delo című szlovén napilap csütörtökön.
2021. 09. 24. 00:05
Megosztás:

Tendert írt ki az orosz holdutazás előkészítésére a Roszkoszmosz

Tendert írt ki a Roszkoszmosz állami űrkutatási vállalat csütörtökön az emberek a Holdra szállását is magában foglaló holdprogram előkészítésére.
2021. 09. 23. 23:30
Megosztás:

Tulajdonosváltás a Grand Tokaj Zrt.-nél

A Grand Tokaj Zrt. tulajdonjoga az államtól átkerült a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítványhoz, a szombaton megnyíló felsőoktatási intézmény alapítását a cég vezetői történelmi jelentőségű kezdeményezésnek tartják.
2021. 09. 23. 23:00
Megosztás:

A magyar startup-történelem egyik legnagyobb exitje

A mai Portfolio- HVCA éves befektetési konferencia - amely egyúttal a HVCA 30. jubileumi évfordulója is egyben - visszatekint a hazai kockázati- és magántőke iparág elmúlt három évtizedének főbb eseményeire, kitér a globális magán-és kockázatitőke trendekre, és olyan, a régióból induló globális sikertörténetekre, mint a Tresorit.
2021. 09. 23. 22:30
Megosztás:

A napelemes kapacitások további gyors növekedése várható

A MEKH becslése szerint a napelemes kapacitások további gyors növekedése várható: 2022 és 2024 között évente 1000 megawattot ugorhat a teljesítmény - mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Magyar Elektrotechnikai Egyesület éves vándorgyűlésén.
2021. 09. 23. 22:00
Megosztás:

Közel 9 millió adag vakcinát szállított már a Pfizer Magyarországra

A héten megint több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra, ezzel meghaladta a 8,8 millió adagot az országba szállított Comirnaty oltóanyagok mennyisége - közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. csütörtökön az MTI-vel.
2021. 09. 23. 21:30
Megosztás:

Emiatt emelkedik a földgáz ára

A lendületes ázsiai gazdasági növekedés által támasztott keresleti többlet váltotta ki a földgáz árának jelentős emelkedését, nem pedig valami szándékos piacbefolyásoló akció az orosz szállítók részéről - jelentette ki a német ZDF tévécsatorna Morgenmagazin műsorában a "Zukunft Gas" német földgázipari szakmai képviseleti szervezet szakértője, Timm Kehler.
2021. 09. 23. 21:00
Megosztás: