Beiskolázási támogatás! Figyelj a határidőkre, így tudod olcsóbbá tenni az iskolakezdést

Hogyan tudunk spórolni az iskolakezdésen? Mi az a beiskolázási támogatás és hogyan vehető igénybe, milyen feltételek mellett? Milyen határidőkre kell figyelnünk a számlák határidejével kapcsolatosan, ha iskolai szereket vásárolunk és szeretnénk azok költségeit elszámolni? Ismét nyakunkon az iskolakezdés, mely a gyeremekeket szomorúsággal tölti el, hiszen már az utolsó hónapjába lépett a nyári szünidő, míg a szülőket extra kiadásokkal terheli meg: új táskát, új tornaruhát vagy épp ceruzát, vonalzót, körzőkészletet kell vásárolniuk gyermekeiknek.

Beiskolázási támogatás! Figyelj a határidőkre, így tudod olcsóbbá tenni az iskolakezdést

Lassan itt az augusztus, és bár a diákok még javában élvezik a nyári szünetet, hamarosan újra az iskolapadban ülnek majd, és a szülők feje már most fájhat az előttük álló tanszervásárlás miatt.

Az egyetemekre bejutott hallgatók pedig megünnepelhették, hogy felvették őket, most azonban kezdődhet az albérletkeresés. Kicsi vagy nagy a gyerek, az iskolakezdés jelentős anyagi terhet jelent a családoknak, de jobban jár, aki idén sem feledkezik meg az egészségpénztárról.

Megterhelő a tanévkezdés

Augusztusban már nem tudunk úgy elmenni egy szupermarketbe, hogy az áruház bejáratánál ne a hegyekben álló tanszerek látványa fogadjon. Az áruházláncok idén is nagy erőkkel készülnek az iskolakezdésre.

Idén talán még nehezebb dolguk van az iskolások és főiskolások szüleinek – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. A családok hosszú hónapok óta a 20 százalékot meghaladó infláció árnyékában intézik a bevásárlásaikat.

Ezzel párhuzamosan pedig a fizetésük egyre kevesebbet ér. A KSH július 25-én közzétett, 2023. májusra vonatkozó adatai szerint, míg a bruttó és nettó átlagkereset 17,9, illetve 17,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a reálkereset 3 százalékkal csökkent úgy, hogy közben az árak 21,5 százalékkal nőttek – foglalja össze a szakértő.

Idén ezért kiemelten fontos szerepe lesz annak, hogy milyen áron szerezhetők be a tanszerek, hiszen a magyarok igencsak árérzékenyek. A Lidl már bejelentette, hogy számos terméket, köztük színes ceruzákat, rajzlapokat, temperákat, festékeket, vonalzókat és körzőket tavalyi áron kínál a vásárlóinak, és feltehetően a többi áruház is komoly akciókkal készül.

A tanévkezdés azonban ettől függetlenül is komoly anyagi terhet ró a családokra. Összességében az 50 ezer forintot is meghaladhatja az iskolakezdés költsége gyermekenként, csak az év elején, a ruhákat nem számítva – mutat rá a BiztosDöntés.hu szakértője.

Még nagyobb kiadással néznek szembe az egyetemi hallgatók szülei. Nekik a kollégiumi díj vagy az albérlet, illetve adott esetben a tandíj jelent nagyobb anyagi megterhelést. A legjobban a kollégiumba bejutó hallgatók járnak, de a helyekért komoly küzdelem folyik. A kollégiumokban tavaly a diákok mindössze ötöde fért el. Az albérlet viszont százezres nagyságrendű kiadást is jelenthet, mint ahogy a tandíj is.

Az egészségpénztárral több tízezer forintot spórolhatunk

Az egészségpénztárral akár 12-17 százalékot is spórolhatnak a szülők a tanévkezdéssel kapcsolatos kiadásokon.

A beiskolázási támogatás egy önsegélyező szolgáltatás, amelyet a legtöbb egészségpénztár kínál a tagjainak, mégis kevesen használják. Pedig a pénztári megtakarításukból évente akár a minimálbér összegét is elkölthetik a gyermekük iskoláztatásával kapcsolatos költségeinek fedezésére.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százaléka, legfeljebb 150 ezer forint visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból. Ez tehát egy állami támogatás, amelyet adó-visszatérítés formájában igényelhetnek az egészségpénztári tagok. A pénztár költségét is figyelembe véve tehát 12-17 százalékot takaríthatnak meg minden pénztárból fedezhető kiadásukon – foglalja össze Gergely Péter.

Így működik a beiskolázási támogatás

A beiskolázási támogatás keretében az óvodás és iskolás gyermekük tanévkezdésével kapcsolatos költségeket számolhatják el a szülők számlák alapján. Főiskolás gyermekeknek a kollégiumi, albérleti díját, tandíját és egyéb térítési díjait (például pótvizsgadíj) fizethetik innen.

Az erre használható keretösszeg 2023-ban 232 ezer forint gyermekenként. Így átlagos pénztári költséget figyelembe véve nagyjából 245 ezer forintos pénztári befizetéssel közel 50 ezer forintot spórolhatnak gyermekenként.

Arra viszont figyelni kell, hogy csak azok a számlák számolhatók el, amelyeket a tanévkezdés előtt 15 napon belül, illetve a tanév vége után 15 napon belül állítottak ki. Tehát az augusztus 15. és következő év június 30. között kiállított számlák elszámolhatók. Lényegében a szűken vett nyári szünetben nem vásárolhatnak.

Felsőoktatásban tanuló hallgatóknál, ha számlát nem kapnak, akkor a szerződést kell bemutatni, amelyhez mellékelni kell a befizetést igazoló dokumentumot is. 

A vásárlásra a legalább a 180 napja az egészségpénztárban tartott egyenleg használható – ez minden önsegélyező szolgáltatás esetén előírás. A számlákat pedig a kiállításuk dátumát követő 120 napon belül kell elszámolni.

Ki tudja kihasználni az egészségpénztár által nyújtott lehetőséget?

Idén azok az egészségpénztári tagok tudják igénybe venni a beiskolázási támogatást, akiknek már van 180 napos egyenleg az egészségszámlájukon, illetve lesz, mire a számlák elszámolásához nyitva álló 120 nap letelik.

Érdemes ennek érdekében folyamatosan, de akár eseti jelleggel is befizetni a pénztárba. Ha költünk is a számlánkról közben, akkor a legtöbb pénztár figyel arra, hogy mindig a legfrissebb befizetésből történjenek a kiadások, így biztosítva, hogy a 180 napos egyenleg minél tovább megmaradjon.

Akinek még nincs egészségpénztári számlája, annak érdemes minél előbb nyitni egyet, ehhez hasznos lehet az egészségpénztár kalkulátor (https://biztosdontes.hu/egeszsegpenztar).

Az új tagok fél évvel a belépést követően tudják elszámolni a 120 napnál nem régebbi számláikat. Az év eleji hajráról tehát első évben lemaradnak, de év közben még vásárolhatnak, és utána minden évben spórolhatnak.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 13. 18:03
Megosztás:

Megfelelő stratégiával a cápákkal szemben is van esélyed!

Az e-kereskedelem felpörgésével egyes piacokon kiéleződött a helyzet, számtalan konkurens verseng a vevők kegyeiért, és közülük előnyben vannak azok a meghatározó piaci szereplők, akik jókora összeget költenek marketingre.
2024. 06. 13. 17:30
Megosztás:

Döntött a Fed, maradnak a magas kamatok

Az amerikai jegybank nem változtatott a jelenlegi irányadó kamaton, így az továbbra is az 5,25-5%-os tartományban marad. Ez megfelelt a piaci várakozásoknak, így nem okozott meglepetést.
2024. 06. 13. 17:00
Megosztás:

Hogyan szállítsuk biztonságosan az üveget?

Törékeny dolgokat szállítani mindig kihívás – pláne akkor, ha egy nagy értékű, nagy méretű üveglapról van szó vagy akár többről. A megrendelést követően pedig sok esetben magunknak kell gondoskodni a helyes fel- és lerakodásról, ezért nem árt lépésről lépésre tisztában lenni a rögzítés és illesztés technikáival.
2024. 06. 13. 16:30
Megosztás:

Budapesten ülésezett a 25 éves Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport

Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán az Agrárminisztériumban (AM) - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a szaktárca.
2024. 06. 13. 16:00
Megosztás:

A többség elégedett a biztosító társaságokkal

Az ügyfelek több mint négyötöde elégedett a biztosító társaságok működésével, azoknak is jó a véleményük, akiknek az elmúlt 5 évben volt káreseményük - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:30
Megosztás:

Akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:00
Megosztás:

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó európai büntetővámokkal

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás - nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai közleménye szerint.
2024. 06. 13. 14:30
Megosztás:

Cseh konzorcium vásárolta meg a Foxpost csomagküldő szolgálgatót

A cseh Packeta csomagküldőt is tulajdonló pénzügyi befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg a szektortárs Foxpostot magyar tulajdonosaitól - tájékoztatták az MTI-t szerdán a felek.
2024. 06. 13. 14:00
Megosztás:

A jó irodai forgószék ergonomikus, kényelmes és tartós

Biztos számodra is egyértelmű, hogy nem csak azért érdemes minőségi és modern forgószékeket használni az irodai adminisztratív munkák végzésekor, mert stílusosak és professzionális megjelenést kölcsönöznek az irodatérnek, hanem mert sok más számos előnnyel is jár a beszerzésük.
2024. 06. 13. 13:30
Megosztás:

Mérséklődött az ingatlanpiaci forgalom májusban

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest, de 2023. azonos időszakát 7,5 százalékkal felülmúlta, és a 2022-esnél is magasabb volt - közölte a Duna House (DH) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 13:00
Megosztás:

Átadták Az utazó magazin legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjait

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.
2024. 06. 13. 12:30
Megosztás:

Gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász az ország nyugati felének azon településeit, ahol az elmúlt napok viharai a legnagyobb pusztítást okozták.
2024. 06. 13. 12:00
Megosztás:

Az előző év a korrekcióé volt a biztosítók, a pénztárak, a tőkepiaci szereplők számára

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál, valamint a tőkepiacokon, és a háztartások bruttó pénzügyi vagyona is jelentősen emelkedett - mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 06. 13. 11:30
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

A NAV több ezer hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.
2024. 06. 13. 10:30
Megosztás:

A gépbeszerzési nehézségek miatt nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban

A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2024. 06. 13. 10:00
Megosztás:

Meghosszabbítja a Kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot

Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú Diákhitel kamata a tervek szerint az év második felében is marad 7,99%. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, ez mennyire kedvező a jelenlegi piaci hitelkonstrukciókhoz képest.
2024. 06. 13. 09:30
Megosztás:

Autós utazást tervezel? – Most akár 200 kilométernyi üzemanyag árát kaphatod vissza

Hivatalosan is itt a nyár, és most már dönteni kell, hol töltjük a vakációt. Időpont és szállás kiválasztása mellett érdemes megtervezni a kiadásokat is, hogy legyen keretünk szórakozásra és felhőtlen kikapcsolódásra. Az okos tervezésben segít az OTP Bank Hitelkártya kampánya, amellyel 200 kilométernyi üzemanyagköltséget lehet megspórolni.
2024. 06. 13. 09:00
Megosztás: