Biztosítók: ez lehet a szocho hatása a magyarok megtakarításaira

Továbbra is vonzó öngondoskodási forma marad a megtakarításos életbiztosítás a megszerezhető teljes adómentesség miatt. Ám pusztán a szocho miatt nem számítanak a biztosítók érdemi változásra a megtakarítások szerkezetében - árulták el a pénzintézetek a GRANTIS-nak.

Biztosítók: ez lehet a szocho hatása a magyarok megtakarításaira

Az nem kérdés, hogy a szociális hozzájárulási adó elszívó hatása leginkább a 21 milliárd forintnyi lakossági betétek és befektetési jegyek esetén érvényesülhet, ahogy az sem, hogy az állampapírokba történhet majd jelentős átáramlás.

Nem számítanak a biztosítók ugyanakkor arra, hogy az állampapír mellett szintént adómentessé tehető megtakarításos életbiztosítások miatt a biztosítási díjtartalékok drasztikusan megugranának.

A GRANTIS kérdésére az NN Biztosító, az Allianz, az Aegon és a K&H biztosítók elmondták: nem várnak jelentős többletet a szocho miatt.

Lipták Mónika, az Aegon életbiztosítási üzletágának vezetője szerint legfeljebb a már tervezett, de a szocho miatt előrehozott szerződések hozhatnak többletet, és ugyanígy vélkekedett az NN is.

A Generali is a júniusi díjtartalékokban vár növekedést. Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási és ügyfélkapcsolati területért felelős igazgatósági tagja ugyanakkor kiemelte, hogy az év hátralevő részében, főként az egyszeri és eseti díjak vonatkozásában a biztosítási pótadó miatti csökkenés ezzel ellentétes hatást válthat ki.

Egybehangzó a biztosítók véleménye azzal kapcsolatban is, hogy a biztosítói megtakarítások sem fognak átalakulni a szocho miatt. A táraságok kiemelték, hogy eddig is legalább 10 éves, de akár 15-20 éves tartási időre kötik az ügyfelek a szerződéseket.

Mint ismert, rendszeres díjas életbiztosítások esetén a 10 év utáni biztosítói kifizetések mentesülnek a 15% kamatadó és július 1-től kötött szerződések esetén a 13% szocho alól is. Ha pedig nyugdíjbiztosításként kötjük a szerződést, akkor nem csak adómentesség, de 20% adójóváírás is elérhető.

Ezzel kapcsolatban az Uniqa megjegyezte: az új adóteher miatt az idő előtti (és így adókötelessé váló) visszavásárlások csökkenhetnek a jövőben.

Jócskán megnövekedett az érdeklődés júniusban

“Egyértelműen tapasztalható megnövekedett érdeklődés az ügyfelek részéről a még szocho mentes szerződések iránt. Ez megmutatkozik az eddig beérkezett ajánlatok számában is. Mind a korábbi hónapokhoz, mind a tavalyi év azonos időszakához képest is több szerződést kötöttek már most az ügyfelek.” - számol be az utóbbi napokban tapasztaltakról a Generali.

Az NN Biztosító hasonlókat tapasztal, főként azoknak az ügyfeleknek a részéről, akik a közeljövőben terveztek megtakarítási életbiztosítást indítani. Ők nagy arányban most előrehozzák ezt a döntést, hogy még szocho-mentesen tudják megkötni a szerződést.

Az Aegon szintén érzi kiemelt érdeklődést, de visszajelzésük szerint ez folyamatos volt az utóbbi időszakban, mivel a devizás megtakarítások után is nagyobb volt a kereslet a futó akciók miatt.

Az Uniqa is tapasztalja a megnövekedett érdeklődést, az Allianz később elemzi az adatokat, a K&H pedig nem tapasztal jelentős változást.

A GRANTIS szintén tapasztalja a kiemelt figyelmet a szocho előtt elindítható megtakarításokkal kapcsolatban: idén júniusban eddig közel 44%-kal haladta meg az új szerződések száma az előző év azonos időszakában kötöttekét. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) pedig a napokban számolt be arról, hogy a közvetítők a szokásosnál közel 40 százalékkal nagyobb szerződéskötési aktivitást tapasztaltak.

Akciózás helyett az informáláson volt a hangsúly

A legtöbb biztosító nem indított akciót a szerződéskötési szándék fokozása érdekében. Azt ugyanakkor szinte minden válaszadó elmondta, hogy valamilyen formában felhívták meglévő és potenciális ügyfeleik figyelmét az adóügyi változásra: több biztosító is indított email-kampányt és készítette fel tanácsadóit, hogy pontos felvilágosítást tudjanak adni az ügyfeleknek.

Az átlagnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac

Az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Alulteljesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.
2023. 11. 29. 19:00
Megosztás:

London kivételével pluszban zártak az európai tőzsdék

London kivételével erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2023. 11. 29. 18:30
Megosztás:

Nőtt a kötelező biztosítást váltók száma

A végéhez közeledik az idei kötelező gépjármű felelősség-biztosítási kampány, amelyben a 2010 előtt gyártott személyautókra péntek éjfélig köthettek új biztosítást a tulajdonosok és üzembentartók.
2023. 11. 29. 18:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a CIG Pannónia adózott eredménye

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. konszolidált adózott eredménye 2338 millió forint volt az idei első három negyedévben, ami 252 százalékkal magasabb a tavaly ugyanebben az időszakban elért, IFRS 17 szerinti eredményhez képest - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2023. 11. 29. 17:30
Megosztás:

Bezáratott egy váci pékséget a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok, higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy a Pest vármegyei Vácon működő pékség és cukrászüzem tevékenységét - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.
2023. 11. 29. 17:00
Megosztás:

Rengeteg gazdálkodóhoz már eljutott a támogatási előleg

Zajlik a terület- és állatalapú közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó előlegfizetés, eddig 125 ezer gazdálkodó kapott már utalást, a kifizetések ütemesen folytatódnak - mondta el az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint kedden a sárospataki gazdafórumon Feldman Zsolt, aki emellett a jövőre induló új vidékfejlesztési pályázatok legfontosabb tudnivalóiról és a megváltozott agrárpiaci helyzethez való szükségszerű alkalmazkodásról is beszélt.
2023. 11. 29. 16:30
Megosztás:

Nemsokára befejezik a családi bölcsődét Halásztelken

Hamarosan elkészül a családi bölcsőde Halásztelken - közölte a Pro Regio Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 11. 29. 16:00
Megosztás:

December 10-től érvénybe lép a MÁV az új menetrendje

December 10-től érvényes a MÁV új vasúti menetrendje, amelynek kialakításakor figyelembe vették az utasok visszajelzéseit, kéréseit - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.
2023. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Szlovénia helikoptereket vásárol Olaszországtól

Szlovénia hat Leonardo AW-139 M típusú többcélú helikoptert vásárol Olaszországtól 188 millió euró értékben - jelentette be kedden a védelmi minisztérium.
2023. 11. 29. 15:00
Megosztás:

Nyilvános a jövő évi fogyasztóvédelemi ellenőrzések programja: mutatjuk, kik számíthatnak vizsgálatra

2024-ben is számos területen számíthatnak átfogó fogyasztóvédelmi célellenőrzésekre a vállalatok – hívja fel a figyelmet az EY. Jövőre biztosan sor kerül az infláció letörése érdekében idén bevezetett intézkedések vizsgálatára, ahogyan a közműszolgáltatók működésének, a játékokat, a mosó-, és tisztítószereket, valamint a kozmetikumokat forgalmazók ellenőrzésére is.
2023. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Nőtt a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2023. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Megújult és kibővült a KSH Ingatlanadattára

Megújult formában és kibővült tartalommal, valamint egy, területi és időbeli összehasonlítást lehetővé tevő lekérdezőfelülettel jelentkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár című kiadványa, amely a lehető legrészletesebb területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát: a települési (a fővárosban a kerületi) átlagárak mellett a városokban utcánként is közli az átlagos árakat és azok relatív szórását. A lekérdezőfelületet sajtótájékoztató keretében mutatta be a KSH.
2023. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Riválisát dicsérte, az Alibabát pedig ösztönözte Jack Ma

Érdekes üzenetben válaszolt az Alibaba egyik dolgozójának posztjára a vállalat belső levelezési rendszerében az e-kereskedelmi óriás alapítója, Jack Ma.
2023. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Újabb fejlesztés az ALTEO-nál

Az ALTEO jövő év első felében újabb fejlesztésekkel bővíti a szabályozó központját.
2023. 11. 29. 12:30
Megosztás:

Lezárult a foglalkoztatási program Csongrád-Csanád vármegyében

Több mint ezren jutottak álláshoz a Csongrád-Csanád vármegyében 2,087 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatás segítségével megvalósított hétéves foglalkoztatási program keretében - tájékoztatta a vármegyei önkormányzat az MTI-t.
2023. 11. 29. 12:00
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Borsodnádasdon

Borsodnádasdon csaknem 330 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével épült új bölcsőde - közölte a Nyugat-Borsodi Területfejlesztési Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 11. 29. 11:30
Megosztás:

Csoda, hogy kapható! Január 1-től a személyi kölcsönök THM plafonja 35,5%-ra csökken, hitelkártyák esetén pedig 50%-os lesz

A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.
2023. 11. 29. 11:00
Megosztás:

Uniós pénzből bővült a makói Váll-Ker Kft.

Uniós támogatással, több mint hárommilliárd forintos beruházással bővítette gyártókapacitását a kandallókat gyártó makói Váll-Ker Kft. - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2023. 11. 29. 10:30
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Az előző napi vegyes zárás után szerdán is vegyes indexekkel indult a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 11. 29. 10:00
Megosztás: