Budaörs 25 éves távhőszolgáltatási szerződést kötött a Veoliával

Idén januártól a Veolia Energia Magyarország Zrt. szolgáltatja a távhőt a budaörsi lakásoknak és intézményeknek egy 25 évre szóló koncessziós szerződés keretében, mellyel a vállalat önkormányzati partnereinek száma 14-re emelkedett Magyarországon. A vállalat új üzemeltető cége, a Budaörs-Hő Kft. zökkenőmentesen vette át a korábbi szolgáltatótól a város ellátását és az ügyfélkezelést. A Veolia 25 magyar városban nyújt távhőszolgáltatást, és vevői között nemcsak hatósági áras szolgáltatásra jogosult háztartások, hanem piaci szereplők is vannak. A Veolia hosszú távú távhőszolgáltatási célja a megbízhatóan termelt és szolgáltatott hőenergián túl, a meglévő kapacitások egyre hatékonyabb kihasználása, valamint, ahol lehetséges megújuló energiaforrások bevonása és fenntarthatóbb, környezetkímélőbb megoldások alkalmazása.

Budaörs 25 éves távhőszolgáltatási szerződést kötött a Veoliával

A Veolia Energia Magyarország Zrt. az önkormányzattal kötött szerződése értelmében 2022 év elejétől átvette a budaörsi távhőrendszer üzemeltetését, amelybe a település lakásainak mintegy egynegyede (2 373 háztartás) és 13 helyi intézmény tartozik. A hosszú távú együttműködés részeként új üzemeltető céget alapított a Veolia, a Budaörs-Hő Kft-t, amely zökkenőmentesen átvette az üzemeltetést, valamint a szolgáltatással foglalkozó szakembereket a korábbi, önkormányzati tulajdonú BTG Nonprofit Kft-től.  Az idei fűtési szezon kiegyensúlyozott volt. Év eleje óta, amióta a cég az üzemeltető, nem történt jelentős, fogyasztói kört érintő meghibásodás, amelyhez hozzájárultak a kedvező időjárási viszonyok is.

A Veolia, mint professzionális piaci szereplő Budaörsön is hatékony és környezetkímélő távhőszolgáltatást kíván működtetni, és már elkezdte a jelenlegi rendszer (kazánház, távvezetéki hálózat, hőközponti berendezések) állapotfelmérését, valamint a bővítés és korszerűsítés lehetőségeinek átgondolását.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere elmondta, hogy: „Rövid távon a karbantartás színvonalának növelését várja az önkormányzat a Veoliától, mert mint ismert városunk korábbi szolgáltató cége saját erőből már nem tudta ezt az akár több százmillió forintot is elérő terhet vállalni. Mivel a Veolia jelentős és tőkeerős piaci szereplő, ezért várakozásaink szerint hosszú távon olyan fejlesztések is megvalósulhatnak, amelyek jelentős környezetkímélést is eredményeznek majd városunk számára.”

Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója pedig úgy nyilatkozott, hogy: „Büszkék vagyunk arra, hogy Budaörs Önkormányzatának partnerévé váltunk, hiszen vállalatunk központja is ebben a városban működik, így még inkább elkötelezettek vagyunk a lehető legprofesszionális szolgáltatás biztosítása mellett. A távhőszolgáltatásban hosszú távú szakmai befektetőként kapcsolódunk be és már vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy bővíthető-e a távhőrendszer, illetve a későbbiekben milyen fejlesztéseket valósíthatunk meg.”

A Veolia távhőüzletága jelenleg 25 városban végez szolgáltatást. Ezen belül Budaörs csatlakozásával már 14 várost lát el a vállalat teljeskörű távhőszolgáltatással, ebből tízben koncessziós keretek között (Dombóvár, Algyő, Celldömölk, Érd, Dorog, Esztergom, Tata, Ajka, Siklós, Budaörs), háromban az üzemeltetést végzi (Zirc, Cegléd, Nyergesújfalu), míg Pécsett a távhőszolgáltató cég egyik tulajdonosa. A pécsi erőmű, amely Közép-Európa legnagyobb biomassza tüzelésű erőműve, 2006-ban csatlakozott a vállalatcsoporthoz, 2013 óta pedig már 100%-ban zöld alapon biztosítja Pécs város hő- és villamosenergia ellátását mintegy 31 554 háztartás és közel félezer intézmény részére. A 2017 év végén átvett ajkai erőmű is nagyrészt biomassza alapon termel villamosenergiát és biztosítja a város számára a távhőt. A tatai távhőszolgáltatás is nagy arányban erdészeti melléktermék alapú biomasszára támaszkodik.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. a hazai, míg francia anyavállalata pedig a nemzetközi távhőpiac egyik jelentős szereplője, amely összesen 450 távfűtési- és hűtési rendszert üzemeltet. Európában a vállalatcsoport jelenléte Csehországban, Romániában, Szlovákiában, Franciaországban és Lengyelországban a legerősebb. Európa legnagyobb városi távhőrendszere Varsóé, ahol a Veolia 34 PJ mennyiségű hő szolgáltatásával 650 000 lakást lát el, tehát körülbelül 2,6 millió ember számára biztosít távhőt a mintegy 1700 km-es távvezetéken keresztül. A Veolia cégcsoport az erőforrások optimalizált felhasználása révén a körkörös gazdasági megoldásokban látja a világ további fejlődési lehetőségeit. Küldetése mottója: „Erőforrások a világnak”. Tevékenységeivel hozzá kíván járulni az erőforrásokhoz való hatékony hozzáféréshez, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít azok megőrzésére, feltöltésére.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. hosszú távon növelni kívánja távhőpiaci részesedését, hiszen nemzetgazdasági szinten is egyre nagyobb jelentősége van a hatékony és környezetkímélő szolgáltatási megoldásoknak. Az üzletág megítélése folyamatosan javul. Eddig a felhasználók a távhőszolgáltatást legfőképp kényelmes, hatékony és költségkímélő megoldásként látták. Azonban az utóbbi évek korszerűsítési törekvéseinek köszönhetően egyre inkább környezetbarát megoldásnak is számít, amely legalább 10%-os megtakarítást biztosít az energiahordozó-felhasználásban, csökkenti a légszennyező anyagkibocsátását és ezzel élhetőbbé teszi a városokat, településeket.
Az önkormányzatok részéről is egyre erősebb az elmozdulás abba az irányba, hogy egy város energiaellátását szakcégekre bízzák. Az egyre szigorúbb fenntarthatósági elvárások és szabályozások, valamint a fokozódó szakemberhiány által teremtett környezetben az erős szakmai hátérrel rendelkező szereplők eredményesebben tudják az ellátást biztosítani.

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás:

Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.
2022. 08. 12. 02:00
Megosztás:

Nehezen indult a szezon, de továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Európában a legtöbb csemegekukorica Magyarországon terem. A szegmens versenyképességének megőrzése érdekében a jövőben már rövidtávon tovább kellene növelni az öntözött területek nagyságát és az MDMV vírusnak ellenálló fajták arányát, hangzott el a Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.
2022. 08. 12. 01:00
Megosztás:

15%-kal nőtt a vendéglátás forgalma

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3%-os növekedés után, míg 35,3%-kal emelkedett az árbevétele. A második negyedévben átlagosan 46%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az első negyedévi átlagos 80,5%-os növekedés után, míg az árbevétel 60%-kal bővült, így a vendéglátás továbbra is jelentősen támogatta a GDP növekedését. A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása, ami a GDP növekedését is támogatja a következő negyedévekben.
2022. 08. 12. 00:01
Megosztás:

Az elszálló rezsiköltségek miatt egyre vonzóbbá válhatnak az újlakások

Jókor jött az újlakás-piacon, hogy az 5 százalékos lakásáfa, valamint a legnépszerűbb lakástámogatások, a Babaváró és a CSOK meghosszabbítását július végén bejelentették. Így az elmúlt fél évben némileg óvatosabbá vált beruházók és vevők egyaránt fellélegezhettek. A piac a magas infláció, valamint a növekvő kivitelezési idők és anyagköltségek ellenére viszonylag stabil lábakon áll az idei első féléves adatok tükrében: az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben, az eladások pedig – részben a tavasszal még elérhető ZOP hitelnek köszönhetően – 20 százalékkal nőttek. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az újlakások iránti érdeklődést az elszálló energiaárak erősíthetik a jövőben.
2022. 08. 11. 23:00
Megosztás:

Verhetetlen a tengerpart a magyaroknál, főleg, ha horvát

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből.
2022. 08. 11. 22:00
Megosztás:

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.
2022. 08. 11. 21:00
Megosztás:

Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.
2022. 08. 11. 20:00
Megosztás:

Robosztus bevételnövekedés mellett tizedére esett vissza az Erste Bank adózott nyeresége a rendkívüli tételek miatt

Az Erste Banknál 18 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első félévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 11 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételeket 9,4 százalékkal sikerült növelni, az emelkedő költségek, az „extraprofit” adó és a Sberbank-ügyfelek kártalanítása azonban elvitte a pénzintézet nyereségének nagy részét.
2022. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Ismét egyre népszerűbbek a "szedd magad" akciók

A KSH tegnap közzétett adatai szerint júliusban 15,4 százalékkal volt magasabb a zöldség és gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. A gyümölcspiacon régen látott árrobbanás egyre többeket fordít ismét az úgynevezett „szedd magad” akciók felé. Az alacsony szinten beragadó termelői árak és a munkaerőpiaci helyzet miatt a termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt.
2022. 08. 11. 18:00
Megosztás:

Gyorsult az infláció Csehországban

Júliusban 17,5 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 17,2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. A fogyasztói árak sorozatban immár 13 hónapja emelkednek.
2022. 08. 11. 17:00
Megosztás:

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás: