Budaörs 25 éves távhőszolgáltatási szerződést kötött a Veoliával

Idén januártól a Veolia Energia Magyarország Zrt. szolgáltatja a távhőt a budaörsi lakásoknak és intézményeknek egy 25 évre szóló koncessziós szerződés keretében, mellyel a vállalat önkormányzati partnereinek száma 14-re emelkedett Magyarországon. A vállalat új üzemeltető cége, a Budaörs-Hő Kft. zökkenőmentesen vette át a korábbi szolgáltatótól a város ellátását és az ügyfélkezelést. A Veolia 25 magyar városban nyújt távhőszolgáltatást, és vevői között nemcsak hatósági áras szolgáltatásra jogosult háztartások, hanem piaci szereplők is vannak. A Veolia hosszú távú távhőszolgáltatási célja a megbízhatóan termelt és szolgáltatott hőenergián túl, a meglévő kapacitások egyre hatékonyabb kihasználása, valamint, ahol lehetséges megújuló energiaforrások bevonása és fenntarthatóbb, környezetkímélőbb megoldások alkalmazása.

Budaörs 25 éves távhőszolgáltatási szerződést kötött a Veoliával

A Veolia Energia Magyarország Zrt. az önkormányzattal kötött szerződése értelmében 2022 év elejétől átvette a budaörsi távhőrendszer üzemeltetését, amelybe a település lakásainak mintegy egynegyede (2 373 háztartás) és 13 helyi intézmény tartozik. A hosszú távú együttműködés részeként új üzemeltető céget alapított a Veolia, a Budaörs-Hő Kft-t, amely zökkenőmentesen átvette az üzemeltetést, valamint a szolgáltatással foglalkozó szakembereket a korábbi, önkormányzati tulajdonú BTG Nonprofit Kft-től.  Az idei fűtési szezon kiegyensúlyozott volt. Év eleje óta, amióta a cég az üzemeltető, nem történt jelentős, fogyasztói kört érintő meghibásodás, amelyhez hozzájárultak a kedvező időjárási viszonyok is.

A Veolia, mint professzionális piaci szereplő Budaörsön is hatékony és környezetkímélő távhőszolgáltatást kíván működtetni, és már elkezdte a jelenlegi rendszer (kazánház, távvezetéki hálózat, hőközponti berendezések) állapotfelmérését, valamint a bővítés és korszerűsítés lehetőségeinek átgondolását.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere elmondta, hogy: „Rövid távon a karbantartás színvonalának növelését várja az önkormányzat a Veoliától, mert mint ismert városunk korábbi szolgáltató cége saját erőből már nem tudta ezt az akár több százmillió forintot is elérő terhet vállalni. Mivel a Veolia jelentős és tőkeerős piaci szereplő, ezért várakozásaink szerint hosszú távon olyan fejlesztések is megvalósulhatnak, amelyek jelentős környezetkímélést is eredményeznek majd városunk számára.”

Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója pedig úgy nyilatkozott, hogy: „Büszkék vagyunk arra, hogy Budaörs Önkormányzatának partnerévé váltunk, hiszen vállalatunk központja is ebben a városban működik, így még inkább elkötelezettek vagyunk a lehető legprofesszionális szolgáltatás biztosítása mellett. A távhőszolgáltatásban hosszú távú szakmai befektetőként kapcsolódunk be és már vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy bővíthető-e a távhőrendszer, illetve a későbbiekben milyen fejlesztéseket valósíthatunk meg.”

A Veolia távhőüzletága jelenleg 25 városban végez szolgáltatást. Ezen belül Budaörs csatlakozásával már 14 várost lát el a vállalat teljeskörű távhőszolgáltatással, ebből tízben koncessziós keretek között (Dombóvár, Algyő, Celldömölk, Érd, Dorog, Esztergom, Tata, Ajka, Siklós, Budaörs), háromban az üzemeltetést végzi (Zirc, Cegléd, Nyergesújfalu), míg Pécsett a távhőszolgáltató cég egyik tulajdonosa. A pécsi erőmű, amely Közép-Európa legnagyobb biomassza tüzelésű erőműve, 2006-ban csatlakozott a vállalatcsoporthoz, 2013 óta pedig már 100%-ban zöld alapon biztosítja Pécs város hő- és villamosenergia ellátását mintegy 31 554 háztartás és közel félezer intézmény részére. A 2017 év végén átvett ajkai erőmű is nagyrészt biomassza alapon termel villamosenergiát és biztosítja a város számára a távhőt. A tatai távhőszolgáltatás is nagy arányban erdészeti melléktermék alapú biomasszára támaszkodik.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. a hazai, míg francia anyavállalata pedig a nemzetközi távhőpiac egyik jelentős szereplője, amely összesen 450 távfűtési- és hűtési rendszert üzemeltet. Európában a vállalatcsoport jelenléte Csehországban, Romániában, Szlovákiában, Franciaországban és Lengyelországban a legerősebb. Európa legnagyobb városi távhőrendszere Varsóé, ahol a Veolia 34 PJ mennyiségű hő szolgáltatásával 650 000 lakást lát el, tehát körülbelül 2,6 millió ember számára biztosít távhőt a mintegy 1700 km-es távvezetéken keresztül. A Veolia cégcsoport az erőforrások optimalizált felhasználása révén a körkörös gazdasági megoldásokban látja a világ további fejlődési lehetőségeit. Küldetése mottója: „Erőforrások a világnak”. Tevékenységeivel hozzá kíván járulni az erőforrásokhoz való hatékony hozzáféréshez, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít azok megőrzésére, feltöltésére.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. hosszú távon növelni kívánja távhőpiaci részesedését, hiszen nemzetgazdasági szinten is egyre nagyobb jelentősége van a hatékony és környezetkímélő szolgáltatási megoldásoknak. Az üzletág megítélése folyamatosan javul. Eddig a felhasználók a távhőszolgáltatást legfőképp kényelmes, hatékony és költségkímélő megoldásként látták. Azonban az utóbbi évek korszerűsítési törekvéseinek köszönhetően egyre inkább környezetbarát megoldásnak is számít, amely legalább 10%-os megtakarítást biztosít az energiahordozó-felhasználásban, csökkenti a légszennyező anyagkibocsátását és ezzel élhetőbbé teszi a városokat, településeket.
Az önkormányzatok részéről is egyre erősebb az elmozdulás abba az irányba, hogy egy város energiaellátását szakcégekre bízzák. Az egyre szigorúbb fenntarthatósági elvárások és szabályozások, valamint a fokozódó szakemberhiány által teremtett környezetben az erős szakmai hátérrel rendelkező szereplők eredményesebben tudják az ellátást biztosítani.

Erősödött a forint csütörtökön

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
2023. 02. 02. 20:00
Megosztás:

A garzon lakások lehetnek az aduászok 2023-ban az ingatlanpiacon?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon. Ha most az alacsonyabb áruk és a kisebb rezsi miatt igen kívánatosnak is tetszhetnek, nem illenek minden élethelyzethez és a megvásárlásuknál is lehetnek sajátos buktatók.
2023. 02. 02. 19:30
Megosztás:

Nagy nyereséggel zártak az európai tőzsdék

Nagy nyereséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 02. 02. 19:00
Megosztás:

Kényszerű tudatosság: még mindig az ár a legfontosabb a vásárlásnál, de nem mindegy, mit kapunk érte

Többnyire hetekig beleássuk magunkat a témába, és csak hosszas mérlegelés után döntünk nagyobb értékű műszaki cikk vásárlásakor. Az ár és a funkciók mellett az energiatakarékosság fontosabb kritérium lett, mint valaha, felértékelődött a szolgáltatások szerepe, majdnem minden második ember pedig új termék vásárlása előtt inkább megpróbálja megjavíttatni elromlott készülékét – derült ki a MediaMarkt friss reprezentatív kutatásából.
2023. 02. 02. 18:30
Megosztás:

A vártnál jelentősebben csökkent a német export és az import decemberben

Decemberben Németország exportja 6,3 százalékkal, 127,4 milliárd euróra csökkent, az importja pedig 6,1 százalékkal, 117,4 milliárd euróra esett novemberrel összevetve - közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön.
2023. 02. 02. 18:00
Megosztás:

A GVH megszüntette az eljárást az ingatlan.com üzemeltetőjével szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert nem bizonyosodott be a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés - jelentette be csütörtöki közleményében a hivatal.
2023. 02. 02. 17:30
Megosztás:

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak az SZTE kutatói

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint az IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 02. 02. 17:00
Megosztás:

Több mint 800 millió forintból fejleszthet Vésztő

Több mint 800 millió forintot nyert el uniós forrásból beruházásokra a Békés vármegyei Vésztő.
2023. 02. 02. 16:30
Megosztás:

A kőolaj ára nagyot csökkent szerdán, de ma már ismét erősödik

A WTI 77,2, a Brent pedig 83 dollár/hordó volt ma reggel az áprilisi határidőre, míg az Ural azonnali árjegyzése 56,2 dollár/hordót tett ki.
2023. 02. 02. 16:00
Megosztás:

A vártnál jobb eredményt ért el a Meta

40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot indít a Meta – tette közzé tegnap piaczárás utáni negyedik negyedéves gyorsjelentésében a tech óriás.
2023. 02. 02. 15:30
Megosztás:

Kedvező az Infineon környezete

Az első pénzügyi negyedévben az Infineon 3,95 milliárd eurós árbevétele enyhén elmaradt a 4 milliárd eurós piaci várakozástól.
2023. 02. 02. 15:00
Megosztás:

Energiaár-vezette inflációs lassulás

Tegnap kellemes meglepetés volt, hogy januárban gyorsan süllyedt az infláció. Az Eurózónában a korábbi 9,2%-ról 8,5%-ra mérséklődött az infláció, gyorsabb ütemben, mint ahogy a 8,9%-os elemzői konszenzus várta volna.
2023. 02. 02. 14:30
Megosztás:

Powell szavaiból csak a pozitívumokra figyeltek a befektetők

Nem okozott meglepetést tegnap a Fed kamatdöntő testülete, miután 25 bázisponttal 4,5-4,75%-ra emelte az alapkamatot.
2023. 02. 02. 14:00
Megosztás:

Új, ügyfélbarát módosításokat vezet be a kormány a lakásbiztosítások piacán

A kormány 2023. február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött; a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - jelentette be csütörtöki közleményében a GFM.
2023. 02. 02. 13:30
Megosztás:

Szétválás Európa és az USA között

Tegnap Jerome Powell már enyhébb hangnemet ütött meg, ami nem csak dollárgyengülést hozott, hanem a részvénypiacokon újabb emelkedést is.
2023. 02. 02. 13:00
Megosztás:

A Bank of England tizedik kamatemelésének bejelentését várja csütörtökre a piac

A piaci szereplők és a londoni elemzői közösség egyöntetű várakozása szerint csütörtökön - idei első kamatdöntő ülése után - újabb kamatemelést jelent be a Bank of England. Ha az előrejelzések helytállónak bizonyulnak, a brit jegybank tizedszer emelné alapkamatát a szigorítási ciklus több mint egy évvel ezelőtti kezdete óta.
2023. 02. 02. 12:30
Megosztás:

Energiamegtakarítás háztartási gépekkel – Lehetséges?

Az energiaválságnak nevezett időszakban a villamos energia tudatos megtakarítása jelentős összegeket hagyhat a családok zsebében. Érdemes és fontos tisztában lennünk a fogyasztáscsökkentés lehetőségeivel – vegyük górcső alá a legnagyobb háztartási gépeinket és vizsgáljuk meg, mely szokásaink megváltoztatása lehet szükséges.
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Ennyit nőtt 2021 decemberéhez képest a vendégéjszakák száma

2022 decemberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Novemberben 1 milliárd 415 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

2022. novemberben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 15 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 1 milliárd 415 millió euró volt, az egyenleg 1 milliárd 372 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest - közölte szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 11:30
Megosztás:

Javult kissé a Caixin kínai feldolgozóipari teljesítményindexe januárban

Januárban kissé javult, de továbbra is a kínai feldolgozóipar teljesítményének gyengülését jelezte a Caixin gazdaságkutató beszerzésimenedzser-indexe.
2023. 02. 02. 11:00
Megosztás: