Durva inflációs prognózis az MNB-től 2023-ra

13 százalékon maradt az alapkamat. A várakozásoknak megfelelően nem módosított a kamatkondíciókon a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az alapkamat 13 százalékon, a kamatfolyosó két széle 12,5 és 20 százalékon maradt. Az effektív kamatszintet továbbra is az egynapos betéti tendereken határozza meg a jegybank, 18 százalékon.

Durva inflációs prognózis az MNB-től 2023-ra

Fennmaradnak az októberben bevezetett eszközök. A közlemény egyik legfontosabb üzenete, hogy a Monetáris Tanács megítélése szerint az európai uniós forrásokhoz kapcsolódó megegyezés kedvező fejlemény, ugyanakkor továbbra is a pénzügyi piaci helyzet tartós elmozdulására fókuszálnak, és az október közepén bevezetett eszközeit a kockázati megítélés trendszerű javulásáig alkalmazzák. A szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését.

Megjelentek az inflációs jelentés keretszámai. Az idei évre vonatkozó növekedési prognózist a 3-4 százalékos tartományról 4,5-5 százalékra javította az MNB, a jövő évi változatlanul 0,5-1,5 százalék, a 2024-est 2,5-3,9 százalékról 3,5-4,5 százalékra növelték, 2025-re pedig 3-4 százalékos bővülést várnak. Az inflációs előrejelzéseket is felfelé módosították, az idei évit 13,5-14,5 százalékról 14,5-14,7 százalékra, a jövő évit 11,5-14 százalékról 15-19,5 százalékra, a 2024-est 2,5-4 százalékról 2,3-4,5 százalékra, majd 2025-re várnak 2,5-3,5 százalékos áremelkedési ütemet.

Magasabban tetőzhet az infláció. A korábban vártnál magasabbra kúszik a hazai infláció, az üzemanyag-ársapka teljes kivezetése további 1-2 százalékkal növeli az áremelkedés ütemét. Majd amennyiben jövőre kivezetik az élelmiszer-árstopot, annak is hasonló hatása lehet. Az MNB napokban közzétett elemzésében rámutatott, hogy novemberben - az üzemanyag-ársapka kivezetése előtt - a hazai fogyasztói kosár 13 százaléka valamilyen hatósági árszabályozás alá esett. Novemberben 22,5 százalékos volt az éves infláció, mely decemberben és januárban tovább emelkedhet, és várhatóan 26-27 százalékon tetőzhet, ehhez közelítő Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter várakozása is. Az infláció szerkezetében továbbra is kiugró az élelmiszerinfláció, legutóbb közel 44 százalékos volt, illetve a háztartási energia 65,9 százalékos drágulása, a rezsicsökkentés módosításának hatása jövő augusztusig megjelenik az éves inflációban.

Lassított az amerikai jegybank. A várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos szigorítást hajtott végre múlt hét szerdán az amerikai jegybank, a Dot Plot ábra felfelé tolódott, Jerome Powell enyhén szigorú hangnemet ütött meg a sajtótájékoztatón. A döntéshozók kamatvárakozásait tükröző ábrán jövő év végére 5,25 százalékot mutat a kamatsáv felső széle, majd 2024-ben 4,25 százalékot. Fontos kiemelni, hogy eszerint jövőre nem lenne kamatcsökkentés, ugyanakkor Jerome Powell elmondta, hogy ezek a várakozások nincsenek kőbe vésve, akár felfelé, de lefelé is módosulhatnak a beérkező adatok függvényében. Még nem döntötték el a februári szigorítás mértékét sem, az inflációs folyamatok alakulása alapján fognak lépni. A jegybankelnök kiemelte, hogy van még tennivaló az infláció letörése érdekében a kamatok terén, még nem érték el a restriktív monetáris kondíciókat, de közelednek hozzá. A szigorítás üteme már nem elsődleges kérdés, meg kell találni az optimális szintet. Aláhúzta, hogy addig nem lesz kamatvágás, amíg nem látják, hogy az infláció tartósan és fenntarthatóan a 2 százalékos célszint felé mozdul. A piaci árazások alapján a piaci szereplők nem igazán hiszik el a jegybanki üzeneteket, az árazások második negyedéves kamattetőt várnak, majd év végére 50 bázisponttal alacsonyabb kamatszintet. Ez az ellentmondás az első negyedévben feloldódhat, mely a dollár árfolyamelmozdulását hozhatja magával.

Szokatlanul szigorú hangvétel az EKB-tól. Egy nappal később az eurózóna jegybankja is ülést tartott, a várakozásoknak megfelelően fél százalékkal emelték a kamatszintet. A megjelent közleményben bejelentették, hogy 2023. márciustól a rendes eszközvásárlási program (APP) lejáró eszközeiért kapott tőketörlesztést nem fektetik be újra teljes egészében. A mérleg csökkenése így a második negyedév végéig havonta 15 milliárd euró lesz, a későbbi ütemet még nem határozták meg. A közleményben hangsúlyos volt, hogy a kamatoknak jelentősen tovább kell emelkedniük, amíg el nem érnek egy megfelelően restriktív szintet ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a 2 százalékos célhoz. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón szokatlanul szigorú hangot ütött meg, mely háttérinformációk szerint egyfajta alku eredménye lehetett, több döntéshozó ugyanis a 75 bázispontos kamatemelés mellett érvelt az ülésen. A jegybankelnök leszögezte, hogy egy ideig fél százalékos kamatemelésekre kell számítani, ez valószínűleg még másfél százalékos szigorítást jelenthet zsinórban. 

Meghatározó támasz alatt az euró-forint árfolyama. A tegnapi kereskedésben a 405-ös szint alá süllyedt az árfolyam, mely innentől meghatározó rövid távú ellenállást képez. A mai bejelentésre folytatódott a mérsékelt forinterősödés, mivel nem változnak a monetáris eszközök. Amennyiben sikerül tartósan az említett szint alatt maradni, hamarosan tesztelésre kerülhet a 400-as támasz, ahol egy fontos emelkedő trendvonal, illetve Fibo-szint is várja a jegyzést. Kicsit távolabbra tekintve jelenleg a 400-415-ös kereskedési sáv tűnik bejárhatónak. 

Fűtési támogatást kap 460 dél-dunántúli család 25 millió forint értékben

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével kap fűtési támogatást 460 rászoruló család 25 millió forint értékben tűzifaadományként, illetve feltöltős mérőórával biztosított áram formájában.
2023. 02. 02. 01:30
Megosztás:

Új bölcsőde építését kezdték meg Kaposvár belvárosában

Korszerű, négy csoportos bölcsődét építenek önkormányzati beruházásban több mint hatszázmillió forintból Kaposvár belvárosában - jelentette be a város polgármestere szerdán a somogyi vármegyeszékhelyen.
2023. 02. 02. 01:00
Megosztás:

Enyhült az euróövezeti infláció januárban éves szinten

A vártnál nagyobb mértékben csökkent januárban az infláció az euróövezetben éves szinten, tovább távolodva az októberi rekordszinttől - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala szerdán.
2023. 02. 02. 00:30
Megosztás:

Stagnált decemberben a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Decemberben a várt csökkenés helyett 6,6 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta az euróövezetben, de alacsonyabb lett az egy évvel korábbi 7,0 százaléknál - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.
2023. 02. 02. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött az energiakártyák kézbesítése

Megkezdődött Romániában szerdán azoknak az "energiakártyáknak" a kézbesítése, amelyeket energiaszámlái kifizetésénél vagy a szolgáltatóknál felhalmozott adósságai törlesztésénél használhat fel a támogatásra jogosult mintegy négymillió rászoruló - közölte az Agerpres hírügynökség.
2023. 02. 01. 23:30
Megosztás:

Harmadik egymást követő hónapban csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye januárban

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának januári beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,4 pontra, 2020. május óta a legalacsonyabb szintre gyengült a decemberi 48,4 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) szerdai közlése szerint.
2023. 02. 01. 23:00
Megosztás:

Az FBI minősített iratok ügyében házkutatást tartott Joe Biden nyaralójában

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) házkutatást tartott Joe Biden elnök nyaralójában szerdán a korábban fellelt, szabálytalanul őrzött, minősített hivatalos iratok utáni vizsgálat részeként - jelentette be az elnök ügyvédje.
2023. 02. 01. 22:30
Megosztás:

Horvát jegybank: az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása az inflációra

A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban - közölte a Horvát Nemzeti Bank (HNB) szerdán.
2023. 02. 01. 22:00
Megosztás:

Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium (AM), hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be szerdai közleményében Nagy István tárcavezető.
2023. 02. 01. 21:30
Megosztás:

Újabb támogatásokról döntött a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványa

Több mint ötmilliárd forint értékben 779 pályázat érkezett a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványához tavaly az utolsó negyedévben, ami újabb rekordot jelent. A kuratórium 52 pályázat 250 millió finanszírozásáról döntött, ezzel egymilliárd forintra emelkedett a 2022-ben odaítélt támogatások összege.
2023. 02. 01. 21:00
Megosztás:

5,6 százalékra nőtt tavaly decemberben a munkanélküliségi ráta Romániában

Romániában tavaly decemberben 0,2 százalékponttal 5,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a novemberihez képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 01. 20:30
Megosztás:

Lassult januárban a teljesítménycsökkenés az euróövezeti feldolgozóiparban

Lassult valamelyest az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménycsökkenése januárban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán publikált végleges értéke alapján.
2023. 02. 01. 20:00
Megosztás:

Megduplázódott tavaly a német repterek utasforgalma

Tavaly több mint duplájára nőtt a polgári repülőterek utasforgalma Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2023. 02. 01. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2023. 02. 01. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,48 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 45 209,70 ponton zárt szerdán.
2023. 02. 01. 18:30
Megosztás:

Tovább csökkenti csomagolóanyag-felhasználását a Pick Szeged Zrt.

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.
2023. 02. 01. 18:00
Megosztás:

Szlovákiában megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja

Megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja nem sokkal kedden éjfél előtt, az előírt tesztek befejezése után - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szlovák Villamosművek (SE) közlésére hivatkozva szerdán.
2023. 02. 01. 17:30
Megosztás:

Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek

Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
2023. 02. 01. 17:00
Megosztás:

A Boeing elbúcsúzott a legendás 747-estől, legyártották az utolsó Jumbo Jetet

Kigördült a gyárból kedden a Boeing utolsó 747-ese, ismert nevén Jumbo Jet, a cég 54 év után állította le a repülőgépmodell gyártását.
2023. 02. 01. 16:30
Megosztás:

Ez történt a magyar tőzsdén januárban

Ígéretesen indult az év a Budapesti Értéktőzsdén, a BÉT első számú indexe, a BUX index 45 339,2 ponton zárt, amely a decemberi hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékos növekedést jelent. A részvénypiac januári összforgalma mérsékelt volt, 205 milliárd forintot tett ki, amely 9,3 milliárd forint napi forgalomnak felel meg. A három leginkább kelendő részvénynek ezúttal is az OTP Bank, a Richter és a MOL bizonyult – míg a bank papírjával 128,8 milliárd, a gyógyszertársaságéval 40,3 milliárd, az energetikai vállalatéval 26,6 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés. A befektetési szolgáltatók közül az első helyen a Wood&Company zárt, akit a második helyen a Concorde, a harmadikon pedig az Erste Bank követett.
2023. 02. 01. 16:00
Megosztás: