Egyre több európai országban szabvány a központi porszívó

Az otthoni takarítás nem tartozik a magyarok legkedveltebb tevékenységei közé. A modern technológia azonban jelentősen megkönnyítheti ezt a feladatot. Az egyik leginnovatívabb megoldás a központi porszívó-rendszer, ami nem csak a takarítást teszi egyszerűbbé, hanem az otthoni levegő minőségének javításával hozzájárul az egészségünk védelméhez is.

Egyre több európai országban szabvány a központi porszívó

Egyre több országban ismerik fel a központi porszívó rendszerek használatának környezetvédelmi és egészségügyi előnyeit. A technológia lehetővé teszi, hogy a motor és a portartály a lakótértől távol helyezkedjen el, így a takarítás rendkívül csendes és emellett higiénikus is, mert a beszívott porból és egyéb szennyeződésekből semmi sem jut vissza a lakóhelyiségek légterébe. A központi porszívó rendszereknek köszönhetően ma már bárki tökéletesen tiszta, por- és allergénmentes környezet teremthet otthon.

„Finnországban és Portugáliában a környezetvédelmi és egészségügyi előnyök miatt az építési és lakhatási engedélyek kiadását is e technológia meglétéhez kötik.” – avat be Tóth Csaba, központiporszívó-szakértő. „A csendes működés, az akár 9 méter hosszú gégecső használatának kényelme, valamint 100%-ban por- és allergénmentes környezet olyan kulcsfontosságú előnyök, amelyek miatt Magyarországon is egyre többen választják ezt a megoldást az otthonaikban.” – hívta fel a figyelmet a 26 éve központi porszívókkal foglalkozó T-Markt Kereskedőház Kft. ügyvezetője.

Nem csak új építkezésnél lehet beépíteni

Természetesen a központiporszívó-rendszer kiépítésének a legegyszerűbb módja, ha már a ház megépítésekor kialakításra kerül a számára szükséges hely és a csövezés, de az sem esik el ettől a lehetőségtől, aki erre korábban nem gondolt, illetve kész házba költözött be.

„Mindössze az 5 cm átmérőjű csövet kell elrejteni. Vannak erre bizonyos technológiák, amiket telepítési segédletünkben is bemutatunk. Magyarországon nagyon sok régi építésű családi házat alakítanak át manapság felújításkor, átalakításkor. Ezek még több kéménnyel rendelkeztek, de a fűtési rendszer korszerűsítése után kettő-három már használaton kívül van. A függőleges strang-megoldást egy többszintes háznál a pincétől a padlásig így lehet kiépíteni, de pl. egy mennyezetig érő beépített szekrényben is el lehet vinni a csővezetéket, kialakítani egy áttörést. Sőt beépített porszívó rendszer már nem csupán kertes házakban alkalmazható, de lakótelepi lakásokba is beépíthető.” – avatott be a szakember.

Porszívó vagy porfújó?

központi porszívó

Amerikában tanulmányokkal bizonyították*, hogy tökéletes és tiszta levegőt csak és kizárólag központiporszívó-rendszerrel lehet elérni. Amikor a hagyományos porszívóval takarítunk, az a levegőt a porral, szeméttel együtt beszívja, megszűri, de a legaprópp szemcsék a lakótérbe visszakerülnek, ami által a kiszűrhetetlen poratkák és pollenek egy része a lakótérben marad.

„A hagyományos porszívó emellett a leülepedett port is felkavarja porszívózás közben, hiszen a visszafújt megszűrt levegő folyamatosan kering a lakótérben, ezáltal egy állandó porkörforgás keletkezik. A beépített porszívó rendszer ezzel szemben eltávolítja a beszívott anyagot, és nem fúj vissza semmit, mert a portartály zárt és a szűrőn átjutó kisméretű szemcsék a kifújó vezetéken át az épületen kívülre távoznak.” – részletezi a központiporszívó-szakértő.

A hatékonyság, a kényelem és az egészség szolgálatában

A központiporszívó-rendszerrel könnyebb és hatékonyabb a porszívózás. A rendszer állandóan telepített, és a falakon vagy padlón elhelyezett elszívó aljzatok segítségével könnyen hozzáférhető minden helyiségben. A csövek és az aljzatok általában az egész házra kiterjednek, így nincs szükség a hagyományos porszívóval való helyváltoztatásra és a konnektorok cseréjére. A központi egység távol helyezkedik el a tisztítandó helyiségektől, így a zajszintet minimalizálja. A porszívózás során csak az csövön és takarítófejen áramló levegő okoz zajt, ami kevésbé zavaró a házban tartózkodók számára.

„A központiporszívó-rendszer a szennyeződéseket egy kijelölt helyre, a központi portartályba a házon kívülre továbbítja, így a levegő tisztább marad a lakóterekben mint hagyományos porszívózaskor. Egy, a Kalifornia egyetem kutatói által készített felmérés szerint a központi porszívót használó lakásokban 64%-kal alacsonyabb az asztmatikus és allergiás panaszok volumene. A vizsgálat alapján kijelenthetjük, hogy a központi porszívó legfontosabb tulajdonsága, hogy tisztítja azt a levegőt, amit a lakásunkban tartózkodva lélegzünk be.” – fejtette ki Tóth Csaba.

Tévhitek a központi porszívóval kapcsolatban

A témával kapcsolatban számos tévhit terjedt el. Az egyik leggyakoribb tévhit szerint a termék drága luxuscikk. Egy átlag 150 négyzetméteres, egyszintes családi házba beépített központiporszívó-rendszer bekerülési értéke minden tartozékkal, a takarítókészlettel együtt, beüzemelve bruttó 400 ezer forint környékén mozog, a konkrét összeg a kivitelezés fázisainál támasztott igényektől függ.

„Önmagában vizsgálva magasnak tűnhet az összeg, ha azonban hosszú távra tekintünk, máris más képet kapunk. Egy hagyományos porszívó élettartama, minőségtől függően 1-5 év, míg a központiporszívó-rendszereket 30 évre tervezik. Ritkán, de fellelhetők Magyarországon ennyi idős, külföldről behozott kuriózumok. Egy ilyen készülék szervizelésénél – amelyet mi végeztünk – csupán a szénkefe cseréjére volt szükség. Mivel a motoron kívül a gépben nincs tartós kopásnak kitett alkatrész, élettartama igen hosszú.” – mutatott rá T-Markt Kereskedőház Kft. ügyvezetője.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a központiporszívó-rendszer kiépítése új komfortfokozatra emeli az ingatlan felszereltségét, ami akár milliókkal növelheti az értékét.

Emelte a tétet a Vertikal Group Nyrt.

A Vertikal Group Nyrt. csaknem 94,8 millió darab új részvényt bocsátott ki 928 millió forint értékben, az így befolyt forrást finanszírozási és fejlesztési célokra használja fel - tájékoztatta az MTI-t a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság pénteken.
2024. 03. 04. 15:30
Megosztás:

Új rendszert fejlesztett ki az Ipsum-Tech Kft.

Intelligens, benzinkutakon működtethető szélvédőmosó rendszert fejlesztett ki a budapesti székhelyű, autószervizeléssel foglalkozó Ipsum-Tech Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 201 millió forintos támogatásával - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 03. 04. 15:00
Megosztás:

Lassú, de biztos ütemben csökken a brit feldolgozóipar

Lassuló ütemben ugyan, de továbbra is csökken a brit feldolgozószektor aktivitása a pénteken ismertetett havi mérőszámok alapján.
2024. 03. 04. 14:30
Megosztás:

Mennyire alacsony már az USA infláció ahhoz, hogy a kamathoz nyúljanak?

Több, mint fél tucat Fed-jegybankár szólalt meg pénteken, és megjelent a központi bank féléves rendszerességű monetáris politikai jelentése, ami Jerome Powell e heti kongresszusi meghallgatásának alapját adhatja.
2024. 03. 04. 14:00
Megosztás:

Többet keresnek a nők Romániában mint a férfiak!

A női munkavállalók átlagbére meghaladta a férfiakét Romániában - írja az Agerpres a bukaresti munkaügyi minisztérium közleménye alapján.
2024. 03. 04. 13:30
Megosztás:

Összefog a szakma a lakáspiacért

Széles körű szakmai összefogással javaslatcsomag készült a magyar lakásállomány megújítására, amely hozzájárulhat a magyarok életminőségének és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez is - tájékoztatta az Egyensúly Intézet pénteken közleményben az MTI-t.
2024. 03. 04. 13:00
Megosztás:

Változás az Antenna Hungária vezetőségében

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól - közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 03. 04. 12:30
Megosztás:

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás: