Elenyészőek a napelemes tüzek Magyarországon - kivitelezési hibák a háttérben

Szinte kivétel nélkül kivitelezési hibák okozzák a napelemes rendszerekhez köthető tűzeseteket, amelyek jellemzően a telepítést követő fél-egy éven belül jelentkeznek – hangsúlyozzák a Huawei Technologies Hungary napelemes üzletágának szakértői. Noha idén augusztusban több, feltehetően napelemes rendszer okozta tűzről számolt be a sajtó, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint Magyarországon az évi több tízezer telepítéshez képest elenyésző számban, átlagosan 20-40 esetben riasztják a tűzoltókat olyan tűzesethez, amelyben napelem is érintett. Érdemes azonban komolyan venni a rendszer telepítését, gyakorlott kivitelező szakembert és olyan technológiát választani, amely képes előre jelezni a lehetséges elektromos zárlatot.

Elenyészőek a napelemes tüzek Magyarországon - kivitelezési hibák a háttérben

Idén augusztusban több, feltehetően meghibásodott napelemes rendszer okozta tűzesetről is beszámolt a média: Gyálon és Vásárosbécen családi házakhoz kellett riasztani a tűzoltókat, míg Debrecenben egy bevásárlóközpontnál kapott lángra a napelemrendszerhez tartozó kapcsolószekrény. A hírekből ismert esetek ellenére a napelemek okozta tüzek szerencsére elenyészőek Magyarországon, az évi sok tízezer telepített napelemes rendszerre 20-40 eset jut az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint. 2022-ben eddig 22 alkalommal riasztották a tűzoltókat olyan tüzekhez, amelyeknél napelemrendszer is érintett volt. Jó tudni, hogy a Főigazgatóság tájékoztatása szerint gyakoribb, amikor a tüzet nem a napelem okozza, hanem az épületben a napelemrendszertől függetlenül keletkezett tűz terjed át a tetőre is.

Mivel tűzesetből egy is sok, mindenképpen érdemes a rendszer telepítésekor körültekintően eljárni, mert van megoldás a kockázat minimalizálására.

A fő ok a hanyag kivitelezés

A tetőre szerelt napelemes rendszerekben elsősorban az egyenáramú ív okozta elektromos tűzesetek jelentenek kockázatot. A rendszerben az íveket laza csatlakozások, gyenge érintkezés, megszakadt kábelek, öregedő vagy sérült szigetelőanyagok és hibás vezetékek is okozhatják. „Az így kialakult zárlat miatt folyamatosan melegszik a rendszer, akár ezer fokos hőmérsékletet is elérhet, ami képes begyújtani a környezetben lévő anyagokat, például a szerelés után ottmaradt faforgácsot” – magyarázza Szabó Róbert, a Huawei Technologies napelemes üzletágának megoldásmenedzsere. „Tűzvédelmi előírásként minden napelemes rendszerbe önműködő tűzvédelmi kapcsolót kell beépíteni, önmagában azonban ez még nem jelent százszázalékos biztonságot” – teszi hozzá.

Kutatások igazolják, hogy a napelemmel szerelt épületek többségénél regisztrált tűzesetek nem a szerkezetben bekövetkezett rövidzárlat miatt alakulnak ki, hanem a forrásuk többnyire kivitelezési, szerelési hiba. A hibák pedig viszonylag gyorsan kiütköznek, a tüzek rendszerint a telepítést követő fél-egy évben történnek.  A szakértő szerint a legtöbbet azzal tehetnek a fogyasztók a napelemes tűzesetek elkerüléséért, ha minőségi elemekből és megfelelő szaktudással készített erőművet vásárolnak, valamint megbízható, tapasztalt kivitelezőt kérnek meg a rendszer telepítésére.

„A telepítés minősége azért is különösen fontos, mert utólag, kívülről gyakran még egy szakértő sem tudja megállapítani, hogy mennyire igényesen, a biztonságot szem előtt tartva szerelték fel a napelemeket” – mondja Szabó Róbert, hozzátéve: a kivitelezőt akár utólag is meg lehet kérni, hogy mozgassa meg a kábeleket, nem csúsznak-e ki a helyükről, és ellenőrizze a csatlakozókat, hogy kellően feszesek-e.

Szoftveres megoldás is segít megelőzni a tüzeket

A napelemes tűzesetek kivédésében szintén kulcsfontosságú lehet a folyamatos diagnosztika, amelyre már van szoftveres megoldás is. A technológia korábban nem volt képes az ívkisüléseket hatékonyan azonosítani, a Huawei szakemberei azonban olyan megoldást fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes azonosítani az ívjellemzőket. „Az AFCI (Arc Fault Circuit Interrupter) intelligens ívérzékelő ma már minden Huawei inverter gyári tartozéka. A technológia probléma esetén azonnal értesítést küld a telepítőnek. Ha a rendszer 24 órán belül ötnél kevesebbszer észlel hibát, akkor az inverter automatikusan törli a hibariasztást. Ha azonban ötnél több alkalommal jelentkezik a hiba egy napon belül, akkor a rendszer automatikusan leáll, ezzel védve a felhasználót egy tűzeset kialakulásától” – mondja Szabó Róbert.

Az akkumulátort is biztosítani kell

Potenciális kockázatot jelenthetnek még az egyre népszerűbb, nagy kapacitású akkumulátorok is, amelyek nagy mennyiségű energiát képesek kis helyen eltárolni. Ezek telepítését ugyanolyan komolyan kell venni, mint a napelemes rendszerét, rossz kivitelezés esetén ugyanis szintén okozhatnak tűzesetet. Mindemellett nem szabad megfeledkezni a napelemes rendszerek karbantartásáról sem, évente érdemes egy szakemberrel ellenőriztetni a csatlakozókat, megvizsgáltatni a kábeleket, és portalanítani az invertert, hogy megfelelő legyen a hűtése. Veszélyforrás lehet például, ha a tűzeseti leválasztóba befészkel egy állat, az ilyen problémákat pedig csak a rendszeres ellenőrzéssel lehet kiküszöbölni. „A megelőzés azért is lényeges, mert a napelemes rendszerek jelentősen megnehezítik a tűz oltását, olyannyira, hogy külön képzés is szükséges a tűzoltóknak a napelemes tüzek megfékezéséhez” – teszi hozzá a Huawei szakértője.

Gyengüléssel zárták a hetet a főbb nyugat-európai piacok

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 10. 07. 20:00
Megosztás:

Bukarestnek nincs gázellátási vészforgatókönyve

Három héttel a téli fűtési szezon kezdete előtt a román hatóságok még nem dolgoztak ki gázellátási vészforgatókönyvet, Románia pedig Oroszországon kívül semmilyen más országgal nem kötött importszerződést, nem tudni, hogyan boldogul a Gazprom szállítmányai nélkül - hívta fel a figyelmet a Hotnews.ro hírportál az energiaválsággal foglalkozó pénteki összeállításában.
2022. 10. 07. 19:30
Megosztás:

Alacsony forgalom mellett pluszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 281,34 pontos, 0,72 százalékos emelkedéssel, 39 537,63 ponton zárt pénteken.
2022. 10. 07. 19:00
Megosztás:

Új raktárbázist avatott Üllőn a külügyminiszter

A SAG-Autonet csoport új raktára több mint 27 millió eurós beruházással, állami támogatással épült. A 130 új munkahelyet is teremtő, világszínvonalú, teljesen robotizált, 16 500 m2-es raktárkomplexumot október 7-én adták át Üllőn. A svájci központú, Európa egyik legnagyobb alkatrészellátójaként számontartott, itthon is több száz fős cég 6 különböző szervizhálózatot is működtet.
2022. 10. 07. 18:30
Megosztás:

Csaknem 340 millió forint értékű transzformátoregységet szállított a Ganz egy franciaországi szélerőműhöz

Nagyteljesítményű transzformátoregységet szállított az észak-franciaországi Poste du Mont Varin szélerőműhöz, a Volkswind Gmbh szélerőmű-fejlesztő vállalat részére a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó magyar társaság a közel 340 millió forint értékű megrendeléssel az első projektjét teljesítette Franciaországban az új Ganz érában. Az egyedi tervezésű teljesítménytranszformátor üzembe helyezését és tesztelését a nehézgépgyártó vállalat szervizcsapata valósította meg a helyszínen.
2022. 10. 07. 18:00
Megosztás:

Fél éve csökken a FAO élelmiszerár-index

Már a hatodik hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszerár mutatónál, miután szeptemberben bezuhant a növényi olajok ára, ellensúlyozva a magasabb gabonaárakat – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 10. 07. 17:30
Megosztás:

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás:

Adóhatósági ellenőrzések: 260%-os bírság is kiszabható

Az elkövetkező időszakban gyakori adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adózók, különösen az általános forgalmi adó (áfa) terén. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai összefoglalták, hogy milyen mértékű szankciókat állapíthat meg az adóhatóság az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt.
2022. 10. 07. 10:30
Megosztás: