Miért piros az alma, miért nem kék?
Az alma színe a fajtától és a termőhelytől is függően változhat. Például a Golden Delicious fajta zöldes-sárga vagy arany színű lehet, míg a Granny Smith fajta savanykás zöld színű. Az alma színe azonban nem befolyásolja az ízét vagy az egészségügyi előnyeit, így bármilyen színű alma fogyasztása javasolt az egészséges étrend részeként.
Jó, rendben, de ha az antocianin lehet kék színű, akkor az alma miért nem kék soha?
Az antocianinok valóban kék színűek lehetnek, és néhány gyümölcs, mint például a szeder, az áfonya vagy a fekete berken is megtalálhatók kék vagy lila színű antocianinok, de az alma által termelt antocianinok általában pirosak vagy rózsaszínűek.
Az alma piros színét a klorofill lebontódása okozza, ami az érési folyamat során történik. Az érett alma egyre kevesebb klorofillt tartalmaz, ezáltal a zöld szín fokozatosan eltűnik, és a vörös, piros vagy rózsaszínű antocianinok dominálnak.
Az almafajták között természetesen előfordulhatnak eltérések a színárnyalatban, de általában az antocianinok színei a piros árnyalataira korlátozódnak.
Tehát, az alma nem kék, mert az antocianinok általában nem termelnek kék színt az almában, de más gyümölcsökben és zöldségekben megtalálhatók a kék vagy lila antocianinok is.
De akkor azért lehetséges, hogy az alma kék lesz egyszer?
Az alma természetes génkészlete és az általa termelt pigmentek valószínűleg nem fogják megváltoztatni az alma piros színét kék színűre. Az almák genetikai módosításával lehetne elérni, hogy kék vagy más színű almát termeljenek, de ez jelenleg nem jelent valós lehetőséget a mezőgazdasági termelés szempontjából.
Azonban érdemes megjegyezni, hogy a tudomány és a technológia folyamatosan fejlődik, és lehet, hogy a jövőben új módszerek vagy technológiák jelennek meg, amelyek lehetővé teszik a kék vagy más színű almák előállítását.
Azonban az ilyen módosított almáknak szigorú biztonsági és egészségügyi előírásoknak kell megfelelniük, mielőtt piacra kerülhetnének.