Erről szólt Orbán Viktor mai ünnepi beszéde

Képesek vagyunk megvédeni Magyarország érdekeit itthon és külföldön egyaránt - jelentette ki a miniszterelnök vasárnap Zalaegerszegen. Ünnepi beszédében arról is beszélt: 1956 az egész ország, sőt az egész nemzet forradalma volt.

Erről szólt Orbán Viktor mai ünnepi beszéde

Orbán Viktor az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából, a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján tartott beszédében kiemelte: "a bennünket, vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló" Zalaegerszegen ünnepelni, "ahogy ők mondják, csak Zalaegerszegen". Nem értik, hogy Budapest nem azonos az országgal - fogalmazott.

Úgy értékelt: méltó helyszín Zalaegerszeg, mert a zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták uralma alatt, de kitartottak, ameddig lehetett. A zalaegerszegiek "az elsők között voltak, akik 1956 októberében egy percet sem késlekedtek az utcára vonulni", és az utolsók között tették le a fegyvert decemberben - idézte fel.

Emlékeztetett: aztán, amikor elérkezett az idő, "az első adandó alkalommal revansot vettek", hiszen a zalaiak azon kevesek közé tartoznak, akik még a rendszerváltoztatás előtt, 1989 szeptemberében ellenzéki képviselőt juttattak a kommunista parlamentbe. A sorsnak van humorérzéke, az ellenzék akkori győztes jelöltjét ugyanis Marx Gyulának hívták, és ezzel "egy Marx győzte le a marxistákat" - fűzte hozzá.

Orbán Viktor a magyar egyházi világ nagy alakjait méltatva kijelentette: ők nem csak a hit dolgaiban jelentenek igazodási pontot. A nagy magyar katolikus egyházfők nemcsak az evangélium hirdetésében jártak az élen, de útmutatással, tetteikkel életükben és halálukban is "Mária országát, Magyarországot" szolgálták - mondta.

Hangsúlyozta: a legnagyobb magyar egyházfők mindig prófétaként vezették a magyar népet, és "ellátták a szellemi országvezetés feladatát a politikai vezetők mellett, vagy ha kellett - és gyakran kellett - a politikai vezetők helyett is". Mindszenty József ilyen főpap volt - tette hozzá Orbán Viktor.

Kifejtette: Mindszenty "Isten szolgálata közben mindig teljesítette hazája iránti kötelességét is". "Nem akármilyen vezetőnk volt ő, a tűzoszlop feltartóztathatatlanságával haladt az élen" - fogalmazott.

Közölte: a bíboros 56-ban is "mutatta nekünk az utat, és mi, magyarok ezt a szolgálatát sosem fogjuk elfelejteni". Viharos ellenszélben is kitartott a magyarok igazsága mellett - emlékeztetett.

A miniszterelnök azt mondta, a magyarok tudták, hogy a forradalom közepette is szükségük van lelki támaszra, "ezért szabadították ki Mindszentyt a kommunisták börtönéből".

Méltók akarunk lenni Mindszenty bíboros közösségépítő örökségéhez, és az 56-os hősök halált megvető bátorságához, ki akarjuk használni azt a lehetőséget, hogy ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: ezért avatják fel a Mindszenty bíboros emléke előtt tisztelgő, reményeik szerint zarándokhelyként is szolgáló Mindszentyneumot.

  "Abban bízunk, hogy követve a hercegprímás által alapított intézmények hagyományait, ez a hely is megtelik élettel, és minden magyar a maga hasznára fordíthatja Mindszenty József életének tanulságait, tanítását és intelmeit" - fogalmazott.

Hozzátette: Mindszenty József volt az, aki először "nevezte nevén a gyermeket", nem felkelésről, hanem szabadságharcról beszélt. Meggyőződéssel vallotta - idézte fel a miniszterelnök -, hogy mi nem vagyunk ellenségei senkinek sem, minden néppel és országgal barátságban akarunk élni.

Orbán Viktor azt mondta, a "mi igazi tragédiánk", hogy a kommunisták az őket támogató szovjet kalasnyikovok segítségével visszatértek, és béke helyett ott folytatták, ahol október 23-án abbahagyták: osztályharc, proletárdiktatúra, pártállam, politikai börtönök, kivégzések.

Dicsőség az áldozatoknak, tisztelet az ellenállóknak! - hangoztatta.

Jelezte: a magyar állam tartozik Mindszenty József emlékének, mint ahogy tartozásuk van a gyakran mellőzött zalai emberek felé is, akiket előbb a trianoni diktátum, a második világháború után pedig a vasfüggöny szorított az ország peremére.

Emlékeztetett: az elmúlt években a nemzeti kormány sokat tett azért, hogy Zalaegerszeg és Zala vármegye visszatérjen a történelem főutcájára, és ismét fejlődésnek induljon.

Orbán Viktor úgy folytatta, a forradalom hősei nagyon különbözőek voltak, de ugyanaz az idea hajtotta tetteiket, ők mind a szabad Magyarország szerelmesei voltak.

Hozzátette: vállaltak minden veszélyt és kockázatot, mert hittek abban, hogy sikert érhetnek el, és ez a reményük nem volt alaptalan, mert 1956-ban valódi esélye volt Magyarországnak kivívnia a függetlenségét.

A kormányfő szerint 1956-ban minden észszerű feltétel adva volt ahhoz, hogy Magyarországon erőszakmentes legyen az átmenet.

Felidézte, hogy Ausztria 1955-ben nyerte el és biztosította be semlegességét; Sztálin halála után megindult az enyhülés a két blokk között és jó okkal lehetett feltételezni, hogy az új szovjet vezetés nyitni akar Kelet és Nyugat kapcsolatában.

15%-ot emelkedett a PEPE miután listázta a Coinbase, vajon robban a Dogeverse is?

A Pepe óriási erővel vágtat a piacon, az elmúlt 24 órában 15 százalékot emelkedett.
2024. 04. 27. 00:01
Megosztás:

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.
2024. 04. 26. 23:00
Megosztás:

Márciusban nőtt a munkakeresők száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 26. 22:00
Megosztás:

Megszavazta a Richter közgyűlése a kiosztandó osztalékot

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.
2024. 04. 26. 21:00
Megosztás:

Hiánypótló tőkeprogramokat indít a Nemzeti Tőkeholding Zrt.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését - ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
2024. 04. 26. 20:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége - közölte az uniós parlament csütörtökön.
2024. 04. 26. 19:30
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 26. 19:00
Megosztás:

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás:

Vajmit nőtt a hazai ipari-logisztikai ingatlanállomány az első negyedévben

A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 18:00
Megosztás:

95 milliárd forint osztalékot fizet az Erste

Az Erste 95 milliárd forint osztalékot fizet a 2023-as eredmény terhére - tette közzé az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 04. 26. 17:30
Megosztás:

A kormány két hét haladékot adott a MÁSZ tagjainak

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 26. 17:00
Megosztás:

Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.
2024. 04. 26. 16:30
Megosztás:

Indokolt a GVH részéről a halasztás a versenytörvények kapcsán

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 16:00
Megosztás:

Komoly eredményeket ért el a Mol tavaly

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el - mondta a csoport elnök-vezérigazgatója a részvényesek közgyűlésén Budapesten csütörtökön.
2024. 04. 26. 15:30
Megosztás:

Új logisztikai komplexum épült Dunaharasztiban

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. tízmilliárd forintos beruházással épült logisztikai komplexumát csütörtökön Dunaharasztiban, amely a legmodernebb, leginnovatívabb technológiákkal működik.
2024. 04. 26. 15:00
Megosztás:

Alulmaradt az amerikai gazdaság a várakozásokkal szemben az első negyedévben

Az első negyedévben a vártnál kevésbé nőtt az Egyesült Államok évesített bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2024. 04. 26. 14:30
Megosztás:

Először fizet osztalékot az Alphabet

Óriásit emelkedett az Alphabet a tegnapi zárás után közzétett első negyedéves gyorsjelentését követően.
2024. 04. 26. 14:00
Megosztás:

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" kivizsgálása kapcsán

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 13:30
Megosztás:

Exkluzív együttműködés: a CAFE FREI fejlesztette az ALDI új saját márkás kávéit

Az ALDI Magyarország tovább bővítette együttműködését és termékfejlesztését a CAFE FREI-jel. Az eredmény: két, saját márkás kávé, amelyeknek ízvilágát az áruházlánc ikonikus termékei ihlették. A BARISSIMO BY CAFE FREI kávék kizárólag az ALDI üzleteiben lesznek kaphatók. A „Nussknacker” őrölt kávékeverék igazi aromabomba, amely a népszerű ALDIs csokoládé ízvilágát tükrözi, a „Germknödel” ízvariánst pedig az áruházlánc fagyasztott kínálatában található, szintén sikeres szilvás gőzgombóc ihlette.
2024. 04. 26. 12:30
Megosztás:

Először szállítunk földgázt Azerbajdzsánból

A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.
2024. 04. 26. 12:00
Megosztás: