Fékezik, de nem akadályozzák az etikai és biztonsági aggályok a generatív AI alkalmazását az energiaiparban a KPMG kutatása szerint

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

Fékezik, de nem akadályozzák az etikai és biztonsági aggályok a generatív AI alkalmazását az energiaiparban a KPMG kutatása szerint

Folyamatos geopolitikai feszültségek, globális gazdasági és politikai bizonytalanság, a mesterséges intelligencia előretörése, az ESG-vel kapcsolatos növekvő elvárások – ezekkel a kihívásokkal kell megküzdeniük manapság az energia- és közüzemi, olaj- és gázipari, megújuló energia, bányászat és vegyipar (ENRC) területén működő vállalatoknak. A vezetők mindezek ellenére bizakodóak a növekedést illetően. A KPMG Global Energy CEO Outlook felméréséhez legutóbb 127 vállalat vezérigazgatójának véleményét kérte ki a következő három év üzleti, gazdasági kilátásairól.

Az energiaiparban a vezetők optimistábbak, mint a többi ágazatban. A felmérés szerint a globális ENRC-vezérigazgatók bizalma saját vállalatuk növekedési kilátásaiban az elmúlt évben jelentősen, 87 százalékra nőtt, ez pedig hat százalékpontos ugrás 2022-hez képest. Az iparág egészével kapcsolatban is hasonló a várakozás, a 83 százalékos eredmény két százalékpontos emelkedést jelent 2022-hez képest. Ez a növekedés a fokozatos gazdasági fellendülésnek és az ágazat növekvő jelentőségének tudható be. A világgazdaság növekedésébe vetett bizalom is igen erős, négyből három ENRC-vezérigazgató általánosan optimista a következő három évre vonatkozóan. A vezetők a legnagyobb növekedési kockázatnak újabban a geopolitikai és a politikai bizonytalanságot tartják, 19 százalékuk vélekedik így. Ezt követik a működési problémák (17 százalék) és a szabályozási aggályok (16 százalék).

A Global Energy CEO Outlook azt mutatja, hogy a vezetők hisznek a digitalizációban, óvatosan ugyan, de elfogadják a generatív mesterséges intelligenciát, és a versenyelőny reményében nagymértékben fektetnek be ebbe. A KPMG felmérése szerint a megkérdezettek 64 százaléka egyetért azzal, hogy ez elsődleges prioritás, 48 százalékuk pedig arra számít, hogy az ilyen befektetés három-öt éven belül megtérül. A válaszadók 52 százaléka azonban inkább a dolgozók képzésére összpontosít, hogy felkészültek legyenek az AI-ra, illetve a tiszta energiára való átállásra. Ez 7 százalékpontos növekedés 2022-höz képest.

A KPMG nemrég készült globális technológiai jelentésében (KPMG global tech report 2023) egyébként a megkérdezettek 38 százaléka mondta, hogy a cégvezetés támogatja a feltörekvő technológiákat, ez 28 százalékpontos növekedés 2022-höz képest. 55 százalék szerint ugyanakkor az automatizálás terén azért késik az előrelépés, mert aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az AI-rendszerek hogyan hozzák meg döntéseiket. Ehhez hasonlóan a Global Energy CEO Outlook felmérésben az energiaipari vezérigazgatók 60 százaléka egyetért azzal, hogy a generatív AI bevezetése etikai kihívásokhoz vezethet például a plágium, az adatvédelem, az elfogultság és az átláthatóság terén. A vállalatok igyekeznek olyan irányelveket és gyakorlatokat kialakítani, amelyeket magabiztosan meg tudnak fogalmazni és alkalmazni.

Visszatartó erőként jelentkeznek a generatív mesterséges intelligencia alkalmazása kapcsán a kiberbiztonsági kockázatok is. Az AI segíthet a kibertámadások felderítésében, a válaszadók 82 százaléka azonban úgy véli, hogy új támadási felületeket is nyithat, új kiberbűnözési technikák jelenhetnek meg. A kiberbiztonságra az elmúlt években fordított erőfeszítések ellenére is csak a vezérigazgatók 46 százaléka állítja, hogy felkészült egy kibertámadásra. A KPMG szerint ezért fontos a kidolgozott, erőteljes, felelős szabályozás, illetve az összpontosítás a védelemre és az irányításra.

A KPMG szerint az energiaipari vezérigazgatók többsége határozottan támogatja a járvány előtti munkamódszereket. 73 százalékuk arra számít, hogy a cég három éven belül teljesen visszatér az irodai munkavégzéshez – ez nyolc százalékkal több, mint tavaly. 94 százalékuk előnyös megállapodásokkal, emelésekkel, előléptetésekkel jutalmazná a home office-ból visszatérő dolgozókat.

Az energiafelhasználás a globális kibocsátás mintegy háromnegyedét teszi ki, az ESG így kulcsfontosságú a szektor hosszú távú növekedése szempontjából. A vezérigazgatók egyre inkább felismerik ezt – állapítja meg a felmérés. A megkérdezett vezetők 78 százaléka állítja, hogy az értékteremtés érdekében teljes mértékben beépítette az ESG-t üzleti tevékenységébe. 22 százalékuk úgy véli, hogy a következő három évben az ESG-nek lesz a legnagyobb hatása az ügyfélkapcsolatokra. A vállalatok ESG értékelésére és tudatosságának növelésére a KPMG egy összetett folyamatot dolgozott ki, amelynek első lépéseként a KPMG ESG Érettségi Felmérésével bárki megismerheti saját vállalata ESG érettségi szintjét.

Folytatódik a nyáriasan meleg idő

Folytatódik a nyáriasan meleg idő, a jövő héten sok lesz a napsütés, a hét második felében a legmelegebb órákban 32-38 Celsius-fok is lehet, és hajnalban is mindössze 20 fokig csökken a hőmérséklet. Szombaton egy érkező hidegfront hozhat némi felfrissülést - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 06. 16. 21:00
Megosztás:

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten a Múzeumok éjszakáján

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten június 22-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján - közölte a programokat összefogó Bozsó Gyűjtemény az MTI-vel.
2024. 06. 16. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 16. 18:00
Megosztás:

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás: