Fellendülőben a nyílt bankolás, mozgolódnak a hagyományos szereplők, tombol a kripto láz

Fokozott aktivitás volt megfigyelhető márciusban is a fintech szektorban. A tőkebevonások száma a februári rekordhoz képest mérsékelten esett ugyan (277-ről 255-re), ez azonban még mindig a második legmagasabb érték, amit valaha feljegyeztek. Látványosan pörög az open banking piac: az Apple és a Samsung is újdonságokról számolt be. Számos hagyományos pénzintézetet jelentett be izgalmas kezdeményezést. A kriptovaluták növekvő adaptációja pedig egyre markánsabb trenddé formálódik a Peak Financial Service fintech tanácsadó márciusi összefoglalója szerint.

Fellendülőben a nyílt bankolás, mozgolódnak a hagyományos szereplők, tombol a kripto láz

Míg februárban két szereplő is legalább egymilliárd dollár forrást vont be, addig a legnagyobb tőkeemelés ezúttal 550 millió dollár (azaz nagyjából 180 milliárd forint) volt. A szektor érettségéről rengeteget elárul, hogy ennél szinte minden hónapban volt nagyobb tőkebevonás tavaly.

A legnagyobb összegű plusz tőkéhez a Ramp jutott márciusban. A New York-i székhelyű fintech egy pénzügyi automatizációs platformot kínál vállalati ügyfeleinek, amelyek a színvonalas megoldások segítségével gyorsabban és kényelmesebben végezhetik el pénzügyi és adminisztratív teendőiket. A tranzakcióval a Ramp értéke 8,1 milliárd dollárra emelkedett.

Nem panaszkodhattak az Acorns alapítói sem, hiszen a vállalat 300 millió dollár friss tőkéhez jutott befektetőitől. A cég digitális befektetési és megtakarítási termékeket kínál ügyfeleinek, akiket a tudatos vagyonkezelésben és pénzügyi pozíciójuk stabilizálásában igyekszik támogatni. A kaliforniai székhelyű fintech korábban tőzsdére készült, az év elején bejelentette azonban, hogy erre a lépésre még jó ideig várni kell. Ezt sokan aggasztó jelként értékelték az Acorns jövőjére nézve, a tőkebevonás híre azonban cáfolta ezeket a véleményeket. A vállalat piaci értéke jelenleg közelíti a 2 milliárd dollárt.

A havi tőkeemelések képzeletbeli dobogóján a Roofstock volt a harmadik – a március teljes amerikai dominanciát hozott tehát e körben. Az itthon nem igazán ismert fintech online piacteret működtet, ahol a felhasználók lízingelt lakóotthonokban vásárolhatnak részesedést, amelyek értéke valós időben leköveti az ingatlanok piaci értékét. A Roofstock emellett egy hagyományos ingatlanhirdetési platformot is üzemeltet. A vállalat márciusban 300 millió dollárhoz jutott banki hitelek formájában.

A bigtechek hisznek a nyílt bankolásban

Az Apple március második felében jelentette be, hogy 150 millió dollárért felvásárolta a Credit Kudost. A londoni székhelyű fintech open banking szolgáltató, elsősorban a tranzakció- és hiteltörténet alapján végez hitelminősítést, megoldásait infrastruktúra szolgáltatói modellben bocsátja a hagyományos pénzügyi szereplők rendelkezésére. Elsőre mind a szolgáltatás jellege, mind a földrajzi elhelyezkedés alapján meglepő, hogy az Apple választása éppen erre a vállalatra esett. A fintech elemzők szerint azonban a Credit Kudos technológiáját számos módon hasznosíthatja majd a bigtech.

Erre lehet jó példa az Apple saját hitelkártyájának brit piacon való bevezetése. Az Apple Card jelenleg csak az USA-ban érhető el, a Credit Kudos szolgáltatásai révén azonban a szigetországban is hatékonnyá válhat a hitelképesség ellenőrzése, ami megteremtené az alapját a bővítésnek ebbe az irányba.

Hasonló érvek alapján számítanak egyesek az Apple részletfizetéses (Buy Now, Pay Later – BNPL) megoldásának bevezetésére Nagy-Britanniában. Ez egy hosszabb távú cél lehet ugyanakkor, hiszen az Apple Pay Later névre hallgató szolgáltatás még egy országban sem érhető el, az pedig szinte borítékolható, hogy az USA-ban debütál majd.

A kétségekkel együtt a Credit Kudos akvizíciójával az Apple újabb pénzügyi területen jelent meg, ami egyértelműen jelzi: komoly ambíciókat dédelget az amerikai óriás a pénzügyi szolgáltatások kínálatának bővítésében.

A Samsung pénzügyi területen ritkán hallat magáról, de márciusban a dél-koreai vállalat is szolgáltatott beszédtémát: megállapodott a Moneyhubbal. A brit fizetési szolgáltatóval együttműködve a Samsung open banking alapú fizetéseket tesz majd lehetővé önkiszolgáló termináljainál.

A Samsung terminálok gyorséttermekben, kisboltokban, stadionokban és egyéb vendéglátó egységekben érhetők el. A Moneyhub technológiájával ezeknél a kártyaadatok megadása nélkül lehet majd fizetni: egy, a rendszer által generált egyedi QR-kód beolvasását követően kiválasztva a preferált fizetési módot. Az utalás azonnal végbemegy, így a kereskedők is jól járnak, a vásárlók pedig gyorsabban és biztonságosabban fizethetnek.

A nyílt bankolás (amely a fintechek számára elérhetővé teszi a hagyományos banki adatokat) pontosan erről kell, hogy szóljon. A fogyasztók egy korábban hosszadalmas pénzügyi folyamatot gyorsan és kényelmesen végrehajthatnak a modern technológiák révén.  

Megdorgálták a brit nagybankokat

Míg a bigtechek lelkesedése látványos a nyílt bankolás irányába, addig egyes pénzintézetek egyelőre alulmúlják a várakozásokat. A brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság (CMA) levélben figyelmeztette a Barclays-t és Lloyds-ot. A bankok pontatlan és hiányos adatokat közöltek a harmadik feles (fintech) szolgáltatókon keresztül is elérhető szolgáltatásaikról. Érdemes ugyanakkor itt kiemelni, hogy a brit Open Banking előírások az egész világon a legkifinomultabbak. A nagybankoknak kötelességük pontos, átfogó és aktuális adatokat közölniük a kapcsolatot biztosító API-kon keresztül igénybe vehető szolgáltatásokról, hogy a harmadik feles szolgáltatók alkalmazhassák azokat.

A Barclays tizenhárom alkalommal publikált pontatlan adatokat. A vétségek között volt az elérhető ATM-ek számának túlbecsülése, valamint a kis- és középvállalatok (kkv) számára elérhető hiteltermékek kamatainak hibás megadása. A Lloyds hasonló hibákat vétett összesen tíz esetben.

A CMA szerint az ilyen típusú mulasztások lassítják a nyílt bankolás terjedését, és megfosztják a fogyasztókat a színvonalas, személyre szabott szolgáltatások előnyeitől. Hiába áll tehát az élen Nagy-Britannia, a pénzintézeteknek sokat kell még tenniük az innováció elősegítése érdekében.

Jó példák is vannak az inkumbensek között

Míg a nyílt bankolás terén sok lemaradása van a hagyományos (inkumbens) piaci szereplőknek, addig több fintech trend lekövetésében egyre inkább jeleskednek a legnagyobb szereplők. A NatWest jó ideje Európa egyik legnyitottabb bankjának számít, ami a digitalizációt és az innovatív megoldásokat illeti. Nemrég kiderült, hogy idén nyáron a bank saját részletfizetési (BNPL: Buy Now, Pay Later) terméket dob piacra.

A BNPL-hitelezés bevezetésével a NatWest az elsők között reagál az elmúlt évek egyik, ha nem a legerősebb fintech szolgáltatására, amelynek népszerűsége drámai tempóban nő. A NatWest kedvező feltételeket kínál az ügyfeleknek, akik az igénybevétel előtt egy gyors hitelképesség ellenőrzésen is átesnek. A bank szerint erre mindenképp szükség van ahhoz, hogy senki ne kerüljön adósságspirálba. Az inkumbens szereplő feltett szándéka, hogy fejlettebbé és biztonságosabbá tegye a szektort a teljes brit lakosság számára.

Maradunk a NatWest háza táján, hiszen a vállalat egy másik újdonságról is márciusban rántotta le a leplet: a kkv-ügyfelek hamarosan egy ingyenes karbonkalkulátorhoz férhetnek hozzá bankjuk jóvoltából. A karbonkalkulátor megmutatja a vállalatoknak a tranzakcióik által kiváltott szén-dioxid-kibocsátás mértékét és segít nekik karbonlábnyomuk csökkentésében. A megoldás a CoGo új-zélandi fintech technológiájára épül.

A NatWest piacvezetőnek számít Nagy-Britanniában a kkv-szegmensben, így a karbonkalkulátor többmillió ügyfélhez juthat el hamarosan. A hangzatos ígéretek helyett pontosan így képzeljük el az ideális banki fellépést a klímaváltozással szemben.

A kripto minden pénzügyi szereplő fantáziáját megragadja

A kriptovaluták adaptációja februárhoz hasonlóan ezúttal is gyors tempóban folytatódott. A területen aktív szereplők között találunk bankot, neobankot és bigtech vállalatot is.

Az inkumbensek közül a Santander állt elő a legérdekesebb megoldással. A bank Argentínában kínál kripto token fedezetű mezőgazdasági hiteleket farmereknek. A konstrukció lényege röviden az, hogy a farmerek minden tonna mezőgazdasági áru beszolgáltatása után digitális tokeneket (érméket) kapnak. Ezek aztán pénzügyi szolgáltatások, köztük hitelek igénybevételére is fordíthatók. A konstrukciót a mezőgazdasági árucikkek és termékek tokenizálásával (digitalizálásával) foglalkozó Agrotokennel közösen vezeti be a pénzintézet.

A Goldman Sachs túlzás nélkül történelmet írt március végén. A befektetési bankóriás végrehajtotta az első olyan tőzsdén kívüli kripto ügyletet, amelyben hagyományos bank is részt vett. A tőzsdén kívüli (over-the-counter, OTC) ügyleteket a központosított tőzsdék helyett jellemzően bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók hajtják végre a kriptopiacon. A Goldman Sachs a Galaxy Digitallal között egy bitcoinhoz kötött opciós szerződés jött létre. A pénzügyi eszköz értékét a bitcoin árfolyamának mozgása határozza meg, amennyiben azonban a Goldman Sachs számára kedvező irányba mozdul az árfolyam, a vállalat nem bitcoint kap a Galaxy Digitaltól, hanem a különbözetnek megfelelő összeget fiat pénzben.  (Ebben az esetben dollárban.)

A Dave, Amerika kevés tőzsdén kereskedett neobankjának egyike is látványos lépést tett a kriptovaluták irányába. A fintech nemrég vont be 100 millió dollárt az FTX US-től, az Egyesült Államok egyik legnagyobb kriptotőzsdéjétől. A befektetés mellett a felek számos közös szolgáltatás kialakításában terveznek együttműködni. Máris belengették, hogy a neobank ügyfelei hamarosan digitális eszközökkel is tranzaktálhatnak majd a mobilappban. A Dave filozófiájának alapja a demokratizálódás elősegítése a pénzügyi területen, és a kiszolgálatlan rétegek színvonalas megoldásokkal való ellátása. Ehhez a küldetéshez kiválóan passzol a nyitás a kripto világ felé.

Végezetül a világ egyik legfontosabb technológiai vállalatának legújabb befektetését is meg kell említeni: a Microsoft részesedést szerzett a Consensysben, amely Ethereum alapú blockchain infrastruktúra és alkalmazások fejlesztésével foglalkozik. A vállalat égisze alá tartozik például a Metamask, az egyik legnépszerűbb kriptotárca-szolgáltatás. A Consensys összesen 450 millió dollárt vont be márciusban. Ezt az összeget főleg termékfejlesztésre, a Metamask külsejének megújítására, valamint NFT fejlesztésre fordítja majd a vállalat. A befektetéssel a Microsoft egyértelműen jelezte, nem szeretne kimaradni a rohamtempóban növekvő terület jövőjéből.

Mindenki a blockchainre és a kriptovalutákra figyel

Az orosz-ukrán háború eszkalálódása és az azt követő szankciók ismét a figyelem középpontjába emelték a kriptovalutákat. Egyes adatok arra engednek következtetni, hogy az orosz oligarchák nagy része rendelkezik kriptoeszközökkel és félő, hogy amint lehetőségük adódik arra, vagyonuk kriptovalutába való átváltásával igyekeznek megkerülni a szankciókat. Kulcsfontosságú időszak jön tehát ezen a területen. A digitális eszközök jövőjét ugyanis biztosan negatívan érintené, ha kiderülne, alkalmasak a szankciók elkerülésére, ezáltal gyengítik a nyugati hatalmak fellépését.

Amerikában már csak emiatt is nagy érdeklődés övezte a kriptovalutákkal és a digitális jegybankpénzekkel kapcsolatos március első felében kiadott rendeletet. A végeredmény egyelőre a vártnál nyitottabb fellépésre utal. A rendelet ugyanis - noha prioritásként kezeli a fogyasztók védelmét és a visszaélések kiküszöbölését - egyértelmű kísérletet jelent arra, hogy az USA legyen az első számú hatalom a piacon. A jövőben a kriptoeszközök szabályozása konzisztensebbé és részletesebbé válik az eddigiek alapján, de nem született a kriptovaluták jövőjét veszélyeztető intézkedés.

A rendelet az amerikai digitális jegybankpénz létrehozását is sürgeti, az USA központi bankjának szerepét betöltő a Federal Reserve-t pedig részletes kutatásra és az implementációs tervek kidolgozására szólította fel a témában. Egyértelműnek tűnik, hogy az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel Kína vezető szerepét ezen a fronton és magához kívánja ragadni a domináns pozíciót. Kínában egyébként már bevezették a digitális jüant, így érthető a lépéshátrányban lévő amerikai fél fellépése.

Ezen a területen egy magyar fejleményről is beszámolhatunk: március 8-án létrejött a Blockchain Koalíció, amelynek célja a blockchain technológia nemzetgazdasági szerepének növelése, valamint a jó gyakorlatok átadása. A koalíciót az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont hívták életre. Az alapítók szerint Magyarország fontos szereplője lehet a blockchain technológiát érintő innovációknak a közép-európai régióban. A prioritások között szerepel a kutatás-fejlesztési és szolgáltatásfejlesztési tevékenységek támogatása és a lakosság edukálása a témában. A Blockchain Koalíció elnöki posztját Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke tölti be.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a külföldi piacok legsikeresebb üzleti megoldásaival, kitérünk továbbá ezek hazai megvalósíthatóságára is. A hónap első napjaiban közleményben értesítjük a pénzügyi sajtó szereplőit a legfrissebb trendekről és fejleményekről. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

Ma van a színházak világnapja

Ma van a színházi világnap, amelyre számos teátrum készül programokkal; a színházi ünnep alkalmából az előadások előtt felolvassák a világnap nemzetközi üzenetét, amelyet az idén Samiha Ayoub egyiptomi színésznő írt.
2023. 03. 27. 09:30
Megosztás:

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és mínuszt jeleztek a térségben még nyitva tartó piacok hétfőn reggel.
2023. 03. 27. 09:05
Megosztás:

Emelkedésre számítanak a magyar tőzsdén a mai napon - mibe fektessünk most?

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, mert javult a nemzetközi befektetői hangulat.
2023. 03. 27. 08:54
Megosztás:

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól szavaztak meg törvényt az USA-ban

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól fogadott el törvényt az amerikai törvényhozás alsóháza pénteken, annak jogerőssé válásához szükség van a Szenátus szavazataira, valamint az elnök aláírására, ami az előzetes nyilatkozatok alapján kis valószínűséggel lesz meg.
2023. 03. 27. 07:00
Megosztás:

Állattartó telepeket újít fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére - közölte a szervezet az MTI-vel.
2023. 03. 27. 06:00
Megosztás:

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
2023. 03. 27. 05:00
Megosztás:

Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

Néhány éve már sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régebben ezt belefoglalták a társasház szervezeti és működési szabályzatába, de ma már nem jellemző - olvashatjuk a tarsaslakhatas.hu oldalon. Hány kutya tartható egy lakásban a jogszabályok szerint? Bizonyos négyzetméteren hány kutya tartható?
2023. 03. 27. 04:01
Megosztás:

A folyamatos fejlődés jelentheti a magyar alma számára a jövőt

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat, mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Mi lesz veled magyar alma...? - Gonda István emlékkonferencián Debrecenben az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 27. 03:00
Megosztás:

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE), a zágrábi Horvát Nemzeti Színház után pedig pénteken Fiumében is fellép az Ezerarcú Délvidék összeállítással - közölte az MTI-vel Mladenovics Szlanyinka Anna, a Zágrábi Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ igazgatója.
2023. 03. 27. 02:00
Megosztás:

Mire jó a szülői szabadság? 44 nap jár, de hol van benne a csapda?

Szülői szabadság 2023 feltételek és igénybevétel szabályai. A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban - az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján - áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.
2023. 03. 27. 01:00
Megosztás:

Új nanooptikai áramköröket és részecskegyorsítási módszereket fejlesztettek magyar kutatók

Egy most lezárult négyéves együttműködés során új nanooptikai áramköröket, részecskegyorsítási módszereket és optikai diagnosztikát fejlesztett az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont és a szegedi ELI Lézerközpont mintegy 25 kutatója - tájékoztatta az MTI-t az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont csütörtökön.
2023. 03. 27. 00:05
Megosztás:

Ingatlanokat kaphat a református egyház

Két budapesti ingatlant juttatna a Dunamelléki Református Egyházkerületnek az a módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága a vagyongazdálkodási törvénycsomaghoz.
2023. 03. 26. 23:05
Megosztás:

A koronavírus-járványhoz hasonló gazdasági veszteséget okoz a Brexit

Az egyik legbefolyásosabb brit gazdasági előrejelző cég vezetője szerint a koronavírus-járványhoz hasonló veszteséget okoz a brit gazdaságnak Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból (Brexit).
2023. 03. 26. 22:00
Megosztás:

Megszűnt a belső határellenőrzés a horvát repülőtereken is

Vasárnaptól Horvátország kilenc nemzetközi repülőtere kezdi meg a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazását, Zágrábban, Dubrovnikban, Splitben, Zárában (Zadar), Pulában, Fiumében (Rijeka), Eszéken (Osijek), Mali Losinjban és Bracon ezeken a repülőtereken a schengeni övezeten belüli járatok nem tartoznak többé határellenőrzés alá - közölte a horvát belügyminisztérium.
2023. 03. 26. 21:00
Megosztás:

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok déli részén

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok délkeleti részén vasárnap, miközben a katasztrófával egy nappal korábban sújtott Mississippi államban folytatódott a romok eltakarítása és a kutatás esetleges áldozatok, túlélők után.
2023. 03. 26. 20:00
Megosztás:

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget, és senkit sem fenyeget, a Nyugat viszont új, globális tengelyeket alakít ki - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva,
2023. 03. 26. 19:00
Megosztás:

Visszaesik a hőmérséklet, visszatérnek az éjszakai fagyok

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 26. 18:00
Megosztás:

Valaki milliomos lett ezekkel a számokkal!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 26. 17:00
Megosztás:

Megnyílt a Ferenczy Múzeum új kiállítása

Megnyílt a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) új, A gyűjtemény (1900-2022) című kiállítása, amely 122 év alkotásaiból válogat. Az időről időre megújuló tárlat 2028. március végéig látható a Ferenczy Múzeumban.
2023. 03. 26. 15:00
Megosztás:

Európa Játékok: Szigorú doppingellenőrzést ígérnek

Minden korábbinál szigorúbb doppingellenes akciót készülnek megvalósítani a házigazdák a június 21. és július 2. között Krakkóban és környékén sorra kerülő nyári Európa Játékokon.
2023. 03. 26. 14:00
Megosztás: