Fellendülőben a nyílt bankolás, mozgolódnak a hagyományos szereplők, tombol a kripto láz

Fokozott aktivitás volt megfigyelhető márciusban is a fintech szektorban. A tőkebevonások száma a februári rekordhoz képest mérsékelten esett ugyan (277-ről 255-re), ez azonban még mindig a második legmagasabb érték, amit valaha feljegyeztek. Látványosan pörög az open banking piac: az Apple és a Samsung is újdonságokról számolt be. Számos hagyományos pénzintézetet jelentett be izgalmas kezdeményezést. A kriptovaluták növekvő adaptációja pedig egyre markánsabb trenddé formálódik a Peak Financial Service fintech tanácsadó márciusi összefoglalója szerint.

Fellendülőben a nyílt bankolás, mozgolódnak a hagyományos szereplők, tombol a kripto láz

Míg februárban két szereplő is legalább egymilliárd dollár forrást vont be, addig a legnagyobb tőkeemelés ezúttal 550 millió dollár (azaz nagyjából 180 milliárd forint) volt. A szektor érettségéről rengeteget elárul, hogy ennél szinte minden hónapban volt nagyobb tőkebevonás tavaly.

A legnagyobb összegű plusz tőkéhez a Ramp jutott márciusban. A New York-i székhelyű fintech egy pénzügyi automatizációs platformot kínál vállalati ügyfeleinek, amelyek a színvonalas megoldások segítségével gyorsabban és kényelmesebben végezhetik el pénzügyi és adminisztratív teendőiket. A tranzakcióval a Ramp értéke 8,1 milliárd dollárra emelkedett.

Nem panaszkodhattak az Acorns alapítói sem, hiszen a vállalat 300 millió dollár friss tőkéhez jutott befektetőitől. A cég digitális befektetési és megtakarítási termékeket kínál ügyfeleinek, akiket a tudatos vagyonkezelésben és pénzügyi pozíciójuk stabilizálásában igyekszik támogatni. A kaliforniai székhelyű fintech korábban tőzsdére készült, az év elején bejelentette azonban, hogy erre a lépésre még jó ideig várni kell. Ezt sokan aggasztó jelként értékelték az Acorns jövőjére nézve, a tőkebevonás híre azonban cáfolta ezeket a véleményeket. A vállalat piaci értéke jelenleg közelíti a 2 milliárd dollárt.

A havi tőkeemelések képzeletbeli dobogóján a Roofstock volt a harmadik – a március teljes amerikai dominanciát hozott tehát e körben. Az itthon nem igazán ismert fintech online piacteret működtet, ahol a felhasználók lízingelt lakóotthonokban vásárolhatnak részesedést, amelyek értéke valós időben leköveti az ingatlanok piaci értékét. A Roofstock emellett egy hagyományos ingatlanhirdetési platformot is üzemeltet. A vállalat márciusban 300 millió dollárhoz jutott banki hitelek formájában.

A bigtechek hisznek a nyílt bankolásban

Az Apple március második felében jelentette be, hogy 150 millió dollárért felvásárolta a Credit Kudost. A londoni székhelyű fintech open banking szolgáltató, elsősorban a tranzakció- és hiteltörténet alapján végez hitelminősítést, megoldásait infrastruktúra szolgáltatói modellben bocsátja a hagyományos pénzügyi szereplők rendelkezésére. Elsőre mind a szolgáltatás jellege, mind a földrajzi elhelyezkedés alapján meglepő, hogy az Apple választása éppen erre a vállalatra esett. A fintech elemzők szerint azonban a Credit Kudos technológiáját számos módon hasznosíthatja majd a bigtech.

Erre lehet jó példa az Apple saját hitelkártyájának brit piacon való bevezetése. Az Apple Card jelenleg csak az USA-ban érhető el, a Credit Kudos szolgáltatásai révén azonban a szigetországban is hatékonnyá válhat a hitelképesség ellenőrzése, ami megteremtené az alapját a bővítésnek ebbe az irányba.

Hasonló érvek alapján számítanak egyesek az Apple részletfizetéses (Buy Now, Pay Later – BNPL) megoldásának bevezetésére Nagy-Britanniában. Ez egy hosszabb távú cél lehet ugyanakkor, hiszen az Apple Pay Later névre hallgató szolgáltatás még egy országban sem érhető el, az pedig szinte borítékolható, hogy az USA-ban debütál majd.

A kétségekkel együtt a Credit Kudos akvizíciójával az Apple újabb pénzügyi területen jelent meg, ami egyértelműen jelzi: komoly ambíciókat dédelget az amerikai óriás a pénzügyi szolgáltatások kínálatának bővítésében.

A Samsung pénzügyi területen ritkán hallat magáról, de márciusban a dél-koreai vállalat is szolgáltatott beszédtémát: megállapodott a Moneyhubbal. A brit fizetési szolgáltatóval együttműködve a Samsung open banking alapú fizetéseket tesz majd lehetővé önkiszolgáló termináljainál.

A Samsung terminálok gyorséttermekben, kisboltokban, stadionokban és egyéb vendéglátó egységekben érhetők el. A Moneyhub technológiájával ezeknél a kártyaadatok megadása nélkül lehet majd fizetni: egy, a rendszer által generált egyedi QR-kód beolvasását követően kiválasztva a preferált fizetési módot. Az utalás azonnal végbemegy, így a kereskedők is jól járnak, a vásárlók pedig gyorsabban és biztonságosabban fizethetnek.

A nyílt bankolás (amely a fintechek számára elérhetővé teszi a hagyományos banki adatokat) pontosan erről kell, hogy szóljon. A fogyasztók egy korábban hosszadalmas pénzügyi folyamatot gyorsan és kényelmesen végrehajthatnak a modern technológiák révén.  

Megdorgálták a brit nagybankokat

Míg a bigtechek lelkesedése látványos a nyílt bankolás irányába, addig egyes pénzintézetek egyelőre alulmúlják a várakozásokat. A brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság (CMA) levélben figyelmeztette a Barclays-t és Lloyds-ot. A bankok pontatlan és hiányos adatokat közöltek a harmadik feles (fintech) szolgáltatókon keresztül is elérhető szolgáltatásaikról. Érdemes ugyanakkor itt kiemelni, hogy a brit Open Banking előírások az egész világon a legkifinomultabbak. A nagybankoknak kötelességük pontos, átfogó és aktuális adatokat közölniük a kapcsolatot biztosító API-kon keresztül igénybe vehető szolgáltatásokról, hogy a harmadik feles szolgáltatók alkalmazhassák azokat.

A Barclays tizenhárom alkalommal publikált pontatlan adatokat. A vétségek között volt az elérhető ATM-ek számának túlbecsülése, valamint a kis- és középvállalatok (kkv) számára elérhető hiteltermékek kamatainak hibás megadása. A Lloyds hasonló hibákat vétett összesen tíz esetben.

A CMA szerint az ilyen típusú mulasztások lassítják a nyílt bankolás terjedését, és megfosztják a fogyasztókat a színvonalas, személyre szabott szolgáltatások előnyeitől. Hiába áll tehát az élen Nagy-Britannia, a pénzintézeteknek sokat kell még tenniük az innováció elősegítése érdekében.

Jó példák is vannak az inkumbensek között

Míg a nyílt bankolás terén sok lemaradása van a hagyományos (inkumbens) piaci szereplőknek, addig több fintech trend lekövetésében egyre inkább jeleskednek a legnagyobb szereplők. A NatWest jó ideje Európa egyik legnyitottabb bankjának számít, ami a digitalizációt és az innovatív megoldásokat illeti. Nemrég kiderült, hogy idén nyáron a bank saját részletfizetési (BNPL: Buy Now, Pay Later) terméket dob piacra.

A BNPL-hitelezés bevezetésével a NatWest az elsők között reagál az elmúlt évek egyik, ha nem a legerősebb fintech szolgáltatására, amelynek népszerűsége drámai tempóban nő. A NatWest kedvező feltételeket kínál az ügyfeleknek, akik az igénybevétel előtt egy gyors hitelképesség ellenőrzésen is átesnek. A bank szerint erre mindenképp szükség van ahhoz, hogy senki ne kerüljön adósságspirálba. Az inkumbens szereplő feltett szándéka, hogy fejlettebbé és biztonságosabbá tegye a szektort a teljes brit lakosság számára.

Maradunk a NatWest háza táján, hiszen a vállalat egy másik újdonságról is márciusban rántotta le a leplet: a kkv-ügyfelek hamarosan egy ingyenes karbonkalkulátorhoz férhetnek hozzá bankjuk jóvoltából. A karbonkalkulátor megmutatja a vállalatoknak a tranzakcióik által kiváltott szén-dioxid-kibocsátás mértékét és segít nekik karbonlábnyomuk csökkentésében. A megoldás a CoGo új-zélandi fintech technológiájára épül.

A NatWest piacvezetőnek számít Nagy-Britanniában a kkv-szegmensben, így a karbonkalkulátor többmillió ügyfélhez juthat el hamarosan. A hangzatos ígéretek helyett pontosan így képzeljük el az ideális banki fellépést a klímaváltozással szemben.

A kripto minden pénzügyi szereplő fantáziáját megragadja

A kriptovaluták adaptációja februárhoz hasonlóan ezúttal is gyors tempóban folytatódott. A területen aktív szereplők között találunk bankot, neobankot és bigtech vállalatot is.

Az inkumbensek közül a Santander állt elő a legérdekesebb megoldással. A bank Argentínában kínál kripto token fedezetű mezőgazdasági hiteleket farmereknek. A konstrukció lényege röviden az, hogy a farmerek minden tonna mezőgazdasági áru beszolgáltatása után digitális tokeneket (érméket) kapnak. Ezek aztán pénzügyi szolgáltatások, köztük hitelek igénybevételére is fordíthatók. A konstrukciót a mezőgazdasági árucikkek és termékek tokenizálásával (digitalizálásával) foglalkozó Agrotokennel közösen vezeti be a pénzintézet.

A Goldman Sachs túlzás nélkül történelmet írt március végén. A befektetési bankóriás végrehajtotta az első olyan tőzsdén kívüli kripto ügyletet, amelyben hagyományos bank is részt vett. A tőzsdén kívüli (over-the-counter, OTC) ügyleteket a központosított tőzsdék helyett jellemzően bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók hajtják végre a kriptopiacon. A Goldman Sachs a Galaxy Digitallal között egy bitcoinhoz kötött opciós szerződés jött létre. A pénzügyi eszköz értékét a bitcoin árfolyamának mozgása határozza meg, amennyiben azonban a Goldman Sachs számára kedvező irányba mozdul az árfolyam, a vállalat nem bitcoint kap a Galaxy Digitaltól, hanem a különbözetnek megfelelő összeget fiat pénzben.  (Ebben az esetben dollárban.)

A Dave, Amerika kevés tőzsdén kereskedett neobankjának egyike is látványos lépést tett a kriptovaluták irányába. A fintech nemrég vont be 100 millió dollárt az FTX US-től, az Egyesült Államok egyik legnagyobb kriptotőzsdéjétől. A befektetés mellett a felek számos közös szolgáltatás kialakításában terveznek együttműködni. Máris belengették, hogy a neobank ügyfelei hamarosan digitális eszközökkel is tranzaktálhatnak majd a mobilappban. A Dave filozófiájának alapja a demokratizálódás elősegítése a pénzügyi területen, és a kiszolgálatlan rétegek színvonalas megoldásokkal való ellátása. Ehhez a küldetéshez kiválóan passzol a nyitás a kripto világ felé.

Végezetül a világ egyik legfontosabb technológiai vállalatának legújabb befektetését is meg kell említeni: a Microsoft részesedést szerzett a Consensysben, amely Ethereum alapú blockchain infrastruktúra és alkalmazások fejlesztésével foglalkozik. A vállalat égisze alá tartozik például a Metamask, az egyik legnépszerűbb kriptotárca-szolgáltatás. A Consensys összesen 450 millió dollárt vont be márciusban. Ezt az összeget főleg termékfejlesztésre, a Metamask külsejének megújítására, valamint NFT fejlesztésre fordítja majd a vállalat. A befektetéssel a Microsoft egyértelműen jelezte, nem szeretne kimaradni a rohamtempóban növekvő terület jövőjéből.

Mindenki a blockchainre és a kriptovalutákra figyel

Az orosz-ukrán háború eszkalálódása és az azt követő szankciók ismét a figyelem középpontjába emelték a kriptovalutákat. Egyes adatok arra engednek következtetni, hogy az orosz oligarchák nagy része rendelkezik kriptoeszközökkel és félő, hogy amint lehetőségük adódik arra, vagyonuk kriptovalutába való átváltásával igyekeznek megkerülni a szankciókat. Kulcsfontosságú időszak jön tehát ezen a területen. A digitális eszközök jövőjét ugyanis biztosan negatívan érintené, ha kiderülne, alkalmasak a szankciók elkerülésére, ezáltal gyengítik a nyugati hatalmak fellépését.

Amerikában már csak emiatt is nagy érdeklődés övezte a kriptovalutákkal és a digitális jegybankpénzekkel kapcsolatos március első felében kiadott rendeletet. A végeredmény egyelőre a vártnál nyitottabb fellépésre utal. A rendelet ugyanis - noha prioritásként kezeli a fogyasztók védelmét és a visszaélések kiküszöbölését - egyértelmű kísérletet jelent arra, hogy az USA legyen az első számú hatalom a piacon. A jövőben a kriptoeszközök szabályozása konzisztensebbé és részletesebbé válik az eddigiek alapján, de nem született a kriptovaluták jövőjét veszélyeztető intézkedés.

A rendelet az amerikai digitális jegybankpénz létrehozását is sürgeti, az USA központi bankjának szerepét betöltő a Federal Reserve-t pedig részletes kutatásra és az implementációs tervek kidolgozására szólította fel a témában. Egyértelműnek tűnik, hogy az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel Kína vezető szerepét ezen a fronton és magához kívánja ragadni a domináns pozíciót. Kínában egyébként már bevezették a digitális jüant, így érthető a lépéshátrányban lévő amerikai fél fellépése.

Ezen a területen egy magyar fejleményről is beszámolhatunk: március 8-án létrejött a Blockchain Koalíció, amelynek célja a blockchain technológia nemzetgazdasági szerepének növelése, valamint a jó gyakorlatok átadása. A koalíciót az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont hívták életre. Az alapítók szerint Magyarország fontos szereplője lehet a blockchain technológiát érintő innovációknak a közép-európai régióban. A prioritások között szerepel a kutatás-fejlesztési és szolgáltatásfejlesztési tevékenységek támogatása és a lakosság edukálása a témában. A Blockchain Koalíció elnöki posztját Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke tölti be.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a külföldi piacok legsikeresebb üzleti megoldásaival, kitérünk továbbá ezek hazai megvalósíthatóságára is. A hónap első napjaiban közleményben értesítjük a pénzügyi sajtó szereplőit a legfrissebb trendekről és fejleményekről. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

A Fed döntését követően tovább araszoltak felfelé a hosszú hozamok

Az 50 bázispontos kamatcsökkentés után az USA-ban a rövid hozamok kissé mérséklődtek, a hosszabbak viszont tovább araszoltak felfelé a korábbi lokális minimumszintekről. Az emelkedésben közrejátszott, hogy váratlanul csökkent az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma.
2024. 09. 20. 10:30
Megosztás:

Kiemelkedően jó hangulatban zártak az amerikai tőzsdék

A Fed kamatvágása után a három fő amerikai index 1,3% és 2,5%-kal növekedett, az S&P 500 ás a Dow Jones Ipari Átlag rekordmagasan zárt.
2024. 09. 20. 10:00
Megosztás:

Növekedéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek

Pozitívan reagáltak az európai piacok a Fed szerdai 50 bázispontos kamatcsökkentésére, jó hangulatban folyt a kereskedés: a pán-európai Stoxx600 1,4%-os emelkedéssel zárt, ami több mint két hete a legmagasabb zárószint.
2024. 09. 20. 09:30
Megosztás:

Milyen használt autót vesznek most a magyar emberek leginkább?

Augusztusban a DataHouse előzetes adatai szerint 73 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár ez az érték nem éri el a korábbi hónapokban tapasztalt szintet, továbbra is felette van az előző év bármelyik havi forgalmának. A JóAutók.hu várakozása szerint immár szinte biztossá vált, hogy idén megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.
2024. 09. 20. 09:00
Megosztás:

Megszületett a megállapodás az új francia kormány tagjairól

Franciaországnak "vasárnap előtt" meglehet az új kormánya - jelentette be Michel Barnier miniszterelnök csütörtök este, miután bemutatta Emmanuel Macron államfőnek a 38 kormánytag nevét tartalmazó listát.
2024. 09. 20. 08:30
Megosztás:

Egyre kevesebb a nyomtatott napilap

A nyomtatott napilapok példányszáma 15 százalékkal, a hetilapok terjesztési átlaga pedig 17 százalékkal csökkent 2023-ban az előző évihez képest - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 20. 08:00
Megosztás:

3,6 milliárd forint európai uniós forrásból fejleszthetnek Bács-Kiskun vármegyében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből elnyert mintegy 3,6 milliárd forint európai uniós forrásból több település is fejleszthet Bács-Kiskun vármegyében – tájékoztatta vármegyei önkormányzat elnöke az MTI-t.
2024. 09. 20. 07:30
Megosztás:

Árvíz: Mi lesz a nyugdíjakkal és a levelekkel?

A Magyar Posta számára a lakosság kiszolgálása kiemelt fontosságú, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugdíjak és a küldemények megérkezzenek az árvíz sújtotta területekre is - közölte a Magyar Posta csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 20. 07:00
Megosztás:

IPOSZ: a kkv-szektor a magyar gazdaság egyik alappillére

A kis- és középvállalkozások (kkv) az európai és a magyar gazdaság egyik legfontosabb pillérét alkotják - hangsúlyozta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke csütörtökön a Magyar Kézművesség Napja ünnepségen Budapesten.
2024. 09. 20. 06:30
Megosztás:

Szlovéniában idén csökkent a határsértések száma

Szlovéniában az év első nyolc hónapjában 32 002 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 12 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a szlovén belügyminisztérium.
2024. 09. 20. 06:00
Megosztás:

Békekonferencia megrendezését javasolta Madridban a palesztin elnök

Egy újabb, Madridban megrendezett békekonferencia összehívását javasolta a palesztin elnök a spanyol fővárosban tett hivatalos látogatásán csütörtökön.
2024. 09. 20. 05:30
Megosztás:

5%-os önkéntes THM plafon bevezetését szorgalmazza a lakáshiteleknél a kormány

Nagy Márton egyeztetett a Bankszövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője több pontban megfogalmazta kéréseit, javaslatait. Az egyik kérése az a bankok felé, hogy önkéntes alapon 5%-ban maximálják a lakáscélú jelzáloghitelek THM értékét. Emiatt akár 4-7,5 millió Ft-ot is spórolhat egy hiteligénylő.
2024. 09. 20. 05:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája: Színes programmal várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem

Csaknem kétszáz programmal várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetemen (DE) a kutatók éjszakáján, szeptember 27-én.
2024. 09. 20. 04:45
Megosztás:

Csalás a lottóhúzáson - bebuktak az élő húzáson a kamerák mutatják - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy a lottótársaságok ne kerülnének csalási vádak kereszttüzébe olyan játékosok részéről, akiknek éppen azon a héten nem húzták ki a számait. Számos online fórum tele van ilyen bejegyzésekkel és összeesküvés-elméletekkel. Cikkünkben most egy olyan csalásról lesz szó, amely a TV kamerák előtt zajlott, és az egyik legnyilvánvalóbb esetnek számít.
2024. 09. 20. 04:00
Megosztás:

Ismét törvényt sértettek Sebestyén Balázsék

Televíziós műsorok készítéséhez több mint 127 millió forinttal, közösségi médiaszolgáltatók folyamatos működési feltételeinek biztosításához pedig több mint 45 millió forinttal járul hozzá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa támogatási programjai aktuális fordulóiban. A testület ismét megbírságolta a Balázsék című műsorszámot a kiskorúakat védő jogszabályok figyelmen kívül hagyása miatt.
2024. 09. 20. 03:30
Megosztás:

Mi a teendő víz- és árvízkár esetén?

A rendkívüli időjárási események idején megugrik a biztosításkötések száma. Ez a forgatókönyv érvényesült most is, a Netrisknél szeptember második hetében 42 százalékkal több lakásbiztosítást kötöttek, mint a hónap első nyolc napjában. Az extrém időjárás esetén kiemelten fontos a védekezés, a kármegelőzés is - derül ki a Netrisk összeállításából. Az ingatlanbiztosítások általában tartalmaznak alapfedezetet árvízkárokra, de érdemes kiegészítő biztosításokat is kötni ingóságok és egyéb eszközök védelmére. Fontos azt is tudni, hogy az ártéri vagy belvízkárokra a biztosítók jellemzően nem nyújtanak fedezetet.
2024. 09. 20. 03:00
Megosztás:

Ez történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Ahhoz, hogy Magyarország csatlakozzon az eurózónához és bevezessük az eurót a forint helyett, az országnak meg kell felelnie az ún. maastrichti konvergencia kritériumoknak. De mi lesz a nyugdíjakkal, mi lesz a fizetésekkel és a megtakarításokkal, ha az euró felváltja a forintot?
2024. 09. 20. 02:00
Megosztás:

A Groupama Biztosító több százmilliós kárra számít a hétvégi viharok és az áradások következtében

A hétvégi heves viharok és esőzések miatt a Groupama Biztosító már hétfőn megerősítette kárszakértői jelenlétét az ország északnyugati és északi régióiban, így felkészült arra is, hogy segítséget nyújtson azoknak az ügyfeleinknek, akik árvízkárokat jelentenek be.
2024. 09. 20. 01:40
Megosztás:

Túl sok készpénzt dugdosol otthon? Most bajban leszel az új szabály miatt!

Az MNB adatai alapján 2024 júliusában a magyar lakosság 8575,8 milliárd forintnyi készpénzt tartott magánál. Ez az összeg szinte folyamatosan növekedett az elmúlt év során, hónapról hónapra. Ennek azonban jelentős költsége van, mivel az infláció fokozatosan csökkenti a készpénz vásárlóerejét. A Bankmonitor becslése szerint ez a veszteség az elmúlt évben elérte a 344 milliárd forintot. Mi a teendő?
2024. 09. 20. 01:01
Megosztás:

A BABYDOGE és a CATE kilőtt – Vajon a Crypto All-Stars is követi őket?

A héten sem maradtunk jól teljesítő kriptovaluták nélkül.
2024. 09. 20. 00:01
Megosztás: