Főként dolláros és eurós állampapírokba és vállalati kötvényekbe érdemes fektetni 2024-ben

A recessziós félelmek 2024-ben is meghatározóak lehetnek majd a globális tőkepiaci mozgások szempontjából, ezért idén érdemes konzervatívabb befektetési stratégiát kialakítani, és a portfóliókban célszerű 70-30, vagy akár 80-20 százalékos arányban is felülsúlyozni a kötvényeket a részvényekkel szemben. Ráadásul az év első felében nagy mennyiségű állampapír-kibocsátás várható Európában (például Németországban, Ausztriában és Romániában), amiből a befektetőknek sem érdemes majd kimaradniuk. Az idei évben sem ajánlott csak forintos denominációban gondolkodni, sőt, 2024-ben nyerő stratégia lehet a portfóliók többségét dolláros vagy eurós eszközökben tartani - olvasható az SPB Befektetési Zrt. 2024-es elemzésében.

Főként dolláros és eurós állampapírokba és vállalati kötvényekbe érdemes fektetni 2024-ben

2024-ben a meghatározó központi bankok kamatcsökkentési fázisba kerülnek – várhatóan a Fed részéről is a kamatok csökkentése lehet a meghatározó irány –, ezért idén kiemelkedően teljesíthetnek a kötvénytúlsúlyos portfóliók.

Mivel a Magyarország és az Egyesült Államok között kötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megszűnt, ezért 2024-től javasolt olyan kötvényeket beépíteni a portfóliókba, amelyek kamatkifizetésére nem vonatkozik 2024-től a 30 százalékos adó, ilyenek a nem amerikai kibocsátású értékpapírok - hívja fel a dolláros befektetést keresők figyelmét Kalapos Csaba, az SPB Befektetési Zrt. privátbanki igazgatója. 

A hazai állampapírok között volt 30 százalék feletti hozamú is tavaly

Kalapos Csaba szerint a kötvénybefektetők 2023-ban biztonsággal tudtak jó hozamot elérni. A tavalyi év egyik érdekes momentuma volt, amikor az MNB az egynapos betéti kamatot 13 százalékra csökkentette. Emiatt érdemes lett végre hosszabb futamidejű állampapírokat is választani a portfóliókba, így például a hazai állampapírpiacon a 2038/A, 2041/A, illetve a 2051/G sorozatú papírokat lehetett ajánlani, amelyek esetében nem volt ritka a 30 százalék feletti hozam elérése sem 2023-ban. 

2024-ben ajánlott lehet a portfóliók többségét dolláros vagy eurós eszközökben tartani, ehhez azonban nem feltétlenül kell külföldön keresgélni, mivel a magyar állam kibocsátásai között is találhatunk euróban vagy amerikai dollárban denominált kötvényeket. Példaként említhető a 2033-as eurós állampapír, mely 5 százalék feletti hozamú, vagy a 7 százalék feletti hozamot kínáló, 2041-ben lejáró dolláros hazai állampapír. Utóbbi nemcsak a kamatfizetése okán érdekes, hanem azért is, mert az árfolyama közel 40 százalékot esett tavaly, ezért ez a papír kiemelt célpontja az árfolyam-emelkedésre spekuláló kötvénybefektetőknek 2024-ben.

A magyar zöldkötvények is jó választásnak bizonyulhatnak

Az energiaválsággal együtt megnőtt a zöldkötvények kibocsátása, amire Magyarország is időben reagált, például 2022 novemberében egymilliárd euró értékben került sor itthon egy zöldkötvény kibocsátásra, amely egy 5 százalékos kamatozású és 2027-es lejáratú papír. Akik pedig forintban szeretnének befektetni zöldkötvénybe, azoknak itthon a 2051/G sorozat ajánlható, amely 4 százalékos éves kamatozású. Érdemes kiemelni, hogy a zöldkötvények esetében sem kell a papírokat feltétlenül a lejáratig tartaniuk a befektetőnek, hiszen ezeknek a kötvényeknek likvid másodpiaca van, ahol bármikor értékesíthetőek - mutatnak rá az SPB Befektetési Zrt. szakértői.

A régiós államkötvények között van 50-70 százalékos árfolyam-potenciált kínáló papír 

2024-ben érdemes a hosszabb futamidejű kötvényekre fókuszálni, és szélesebb földrajzi diverzifikációban gondolkodni. A devizában denominált kötvényeket kereső ügyfelek portfólióiban a hazai állampapírok mellett több régiós, illetve nyugat-európai szuverén kötvény is jó elem lehet idén. Példaként említhető a 2060-ban lejáró francia állampapír, amely már 2023-ban is 8-10 százalékos felértékelődést mutatott. Ez a papír a kamatemelések hatására 220-240 százalékos árfolyamról esett vissza 100 százalékos árfolyam környékére, tehát a jelenlegi árfolyamszint komoly potenciált kínál a nyugat-európai kötvényeket keresők számára.

A kockázatkedvelő befektetőknek érdemes a kifejezetten hosszú lejáratú papírokat is figyelni. Ilyen például az osztrák állam AA+-os minősítésű, 2120-ban lejáró, 0,85%-os kamatozású állampapírja, amely elsősorban az árfolyamnyereség szempontjából lehet igazán jó célpont. Ennek árfolyama a 2020-as kibocsátása után a névérték 100 százalékáról 140 százalékra kapaszkodott fel. Annak köszönhetően, hogy a tavalyi évben időszakosan komoly eladói nyomás alá kerültek a kötvénypiacok, a befektetők jó kibocsátók minőségi papírjait tudták kedvező árfolyamokon megvásárolni, így például az említett osztrák állampapír a kamatemelések után a névértéke 35-40 százalékán volt elérhető. Ez a papír kedvező piaci környezetben a jelenlegi szintekről akár 50-70 százalékkal is felértékelődhet. Az osztrák állampapír az 1000/1000 eurós kereskedési mennyisége miatt a kisbefektetők körében is népszerű, azonban a hosszabb lejárata miatt természetesen a kockázata is számottevőbb - jegyzik meg az SPB Befektetési Zrt. szakértői.

Véleményük szerint Románia is kifejezetten jó célpont kötvénypiaci tekintetben, ráadásul a szomszédos ország állampapírjai között ugyancsak találhatnak jó lejárati hozammal rendelkező papírokat az euróban vagy dollárban befektetni szándékozók. Kiemelhető például a 2039-ben lejáró, 4 százalék felett kamatozó, euróban denominált állampapír, amelynek árfolyama tavaly 16 százalékos felértékelődést produkált.

Attraktívak a dolláros és eurós vállalati kötvények is 

A vállalati kötvények piacán Kalapos Csaba a DNO norvég olajkitermelő papírját emelik ki, amely várhatóan jól teljesít majd az idei évben. Ez a 2026-ban lejáró és közel 8 százalékos kamatot fizető kötvény az 1000/1000 dolláros kereskedési mennyiségének köszönhetően ugyancsak keresett papír a kisbefektetők körében. 

A kockázatkedvelőbb befektetők körében népszerű vállalati kötvény a Hollandia második legnagyobb bankcsoportjának számító Rabobank 6,5 százalékos kamatozású kötvénye, amellyel tavaly 10 százalék körüli hozamot realizálhattak a kötvénytulajdonosok. A Rabobank a tavalyi európai bankválság közepette is megőrizte stabilitását – a bankpapír az SPB szakértői szerint hosszabb távon is jó lehetőség a befektetők számára.

Az Arcelormittal S.A. egy, az acéliparban tevékenykedő, luxemburgi multinacionális vállalat, melynek 2032-ben lejáró, 6,80 százalékos kamatot fizető kötvénye igen kedvező célpont lehet azok számára, akik a 10 éven belül lejáró kötvénybefektetéseket preferálják. Kiemelendő, hogy ez a papír befektetésre ajánlott hitelminősítéssel rendelkezik, és a 2000/1000 dolláros kereskedési mennyisége miatt a kisbefektetők számára is kedvelt célpont. Az Arcelormittal kötvénye a jelenlegi árfolyamszinteken 5,60 százalékos lejárati hozammal rendelkezik. 

Attraktív lehetőség a manapság már a távközlési infrastruktúra és a felhőalapú megoldások terén érdekelt Nokia kötvénye is. A vállalat adósságaránya a saját tőkéjéhez képest 25 százalékos. A Nokia 6,625 százalékos kamatozással elérhető kötvénye hosszú, 2039-es lejárata miatt árfolyam oldalon valamivel magasabb volatilitással rendelkezik, azonban árfolyamoldali hozampotenciálja akár 15-20 százalék is lehet. A névérték alatti kereskedhetősége miatt jelenleg 6,70 százalékos lejárati hozammal is megszerezhető a papír - olvasható az SPB Befektetési Zrt. elemzésében.

 

Leválás: új módszer a vállalatok átalakulására

2024. január 1-jétől új jogintézménnyel, a leválással bővül a Polgári Törvénykönyvnek a jogi személyek szétválására vonatkozó szabályrendszere. Mint minden egyéb átalakulás, egyesülés és szétválás, a leválás is adókövetkezményekkel járhat.
2024. 02. 24. 14:00
Megosztás:

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.
2024. 02. 24. 13:00
Megosztás:

Elégedetlenség: A versenyszféra munkavállalóinak közel kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésének mértékével, 63 százalékuk tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – derült ki a Trenkwalder február első felében elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.
2024. 02. 24. 12:00
Megosztás:

A BAYC társalapítója Greg Solana lett az új vezérigazgató, és az NFC-hez kapcsolódó projektek lendületet kapnak - a MultiversX, az ApeCoin és a Meme Moguls felívelő pályán

A Bored Ape Yacht Club NFT-k alkotója, Greg Solana lett az új vezérigazgató a Yuga Labs-nál. Ő váltja Daniel Alegre-t, aki 2023 áprilisában vette át a vezérigazgatói szerepet. Ennek eredményeként az ApeCoin (APE) hirtelen lendületet kapott, a két hetes grafikonon 23%-kal emelkedett az árfolyama. Emellett a MultiversX (EGLD) is optimista hangulatban van, de a legnagyobb figyelem a Meme Moguls (MGLS) meme érmék felé fordul. Hamarosan indul, és a gyors előértékesítés miatt az egyik legforróbb projekté válhat 2024-ben. Most áttekintjük, hogy mi áll a háttérben. Megvizsgáljuk, hogy melyik a legjobb kriptovaluta jelenleg befektetési célból.
2024. 02. 24. 11:20
Megosztás:

Accor: rekorderedmények 2023-ban globálisan és Magyarországon

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja bejelentette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az EBITDA meghaladta az 1 milliárd eurót, és az eredmény felülmúlja a 2023-ra vonatkozó előrejelzést. A vállalat folytatta vonzó részvényesi hozampolitikáját, és bízik a 2024-es növekedési kilátásokban.
2024. 02. 24. 11:00
Megosztás:

Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.
2024. 02. 24. 10:00
Megosztás:

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.
2024. 02. 24. 09:00
Megosztás:

4,6%-os munkanélküliségi ráta és 10,3%-os reálbérnövekedés a hazai munkaerőpiacon

A november-januári időszakban továbbra is csúcsközelben állt a foglalkoztatottság, a hazai elsődleges munkaerőpiacon 17 ezer új munkahely jött létre az előző év azonos időszakához képest, a közfoglalkoztatottak száma 8 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig nem változott érdemben, így a legutolsó háromhavi átlag alapján a gazdaság teljes foglalkoztatotti létszáma 4.718 ezer fő volt.
2024. 02. 24. 08:00
Megosztás:

A The Graph (GRT) bejelenti a Műszaki Tanácsadó Testületet, a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX) folytatják a növekedést

A The Graph (GRT) épp most jelentette be Műszaki Tanácsadó Testületét, ami jelentős mérföldkő a projekt számára. Közben két másik kriptopénz vonzza magára a figyelmet - a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX). Miközben lehet, hogy már ismered az AGIX-et, a KANG egy 2. fázisnál járó előértékesítési sztár, ami lehet, hogy a következő 100x-es meme coin lesz 2024-ben. Tudd meg, miért.
2024. 02. 24. 07:00
Megosztás:

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál – a cél a hazai munkaerőtartalék aktivizálása

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Az új vezető érkezésével a piacvezető magyar HR szolgáltató célja továbbra is az, hogy ahol csak lehet, a magyar munkaerőtartalék aktivizálásával kínáljon megoldást a hazai vállalatok munkaerőigényének és HR-kihívásainak megoldására.
2024. 02. 24. 06:00
Megosztás:

Régóta nem látott tüneteket produkált a lakásépítés

A lakásépítések tavalyi megtorpanása közel negyedszázados rekordokat is megdöntött, ez derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A visszaesés egyúttal szerkezeti átrendeződést is hozott: kevesebben fogtak saját otthon megteremtésébe, az új lakások közel kétharmadát már eleve eladásra szánták.
2024. 02. 24. 05:00
Megosztás:

Tovább emelte a dohányfelvásárlási alapárat a Continental Dohányipari Csoport

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt. Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.
2024. 02. 24. 04:00
Megosztás:

Ismét a magas kamatok mellett érveltek az amerikai jegybankárok

Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja megerősítette, hogy még szükség lesz legalább néhány hónapnyi adatra, ami az infláció csökkenését jelzi, mielőtt kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank.
2024. 02. 24. 03:30
Megosztás:

2025. után bármikor leállhat az észak-atlanti áramlat egy fontos része

A tengeráramlások szerepe óriási a Föld hőáramlásában, az éghajlat alakulásában. Leállásuk dominóként döntené be a Föld további fontos éghajlati rendszereit. Az Észak-atlanti áramlás Grönland előtti része az egyik kulcspontja a nagy rendszernek.
2024. 02. 24. 03:00
Megosztás:

Kidobhatod az összes sárga csekket a kukába! Új dolgot találtak ki helyette

A magyarországi adatok alapján a Magyar Posta által közzétett 2019-es statisztikák szerint a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekket fizetett be postahivatalokban. Hatalmas szám ez! Ön vajon ebből mennyit adott fel? Hány órát állt ezért sorban a postahivatalokban?
2024. 02. 24. 02:20
Megosztás:

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. A piacon tapasztalható intenzív innovációs verseny, valamint a Dinamikus Beszerzési Rendszer transzparenciájának köszönhetően jelentős fejlődés várható az állami egészségügyben is, hiszen ezekkel a gépekkel rövidebb idő alatt, jobb felbontású képek és mesterséges intelligenciával is támogatott diagnózisok készülhetnek úgy, hogy közben a páciens jelentősen kisebb dózisú sugárterhelést kap. A legmodernebb berendezések testközelből is megtekinthetők az Európai Radiológiai Társaság által szervezett ECR 2024 szakkiállításon, melynek Bécs ad otthont február 28. és március 3. között.
2024. 02. 24. 02:00
Megosztás:

5,6 millió forinttal több lakáshitelre volt elég a tavaly decemberi átlagkereset, mint egy évvel korábban

2023 decemberében átlagosan nettó 451 300 forintot keresett egy teljes munkaidőben foglalkoztatott magyar munkavállaló a családi adókedvezményeket is figyelembe véve. Ekkora jövedelem 20 éves futamidőre 29,1 millió forint lakáshitelre volt elegendő akkor. Ez 5,6 millió forintos növekedés egy év alatt úgy, hogy közben a lakásárak sok helyütt csökkentek.
2024. 02. 24. 01:00
Megosztás:

A Sponge kriptó elérte a 10 millió dollárnyi lekötött érmét, óriási hozamok a láthatáron

Az egyik legtutibb mostani mém érme, a Sponge február elején közölte, hogy elindítja új verzióját a Polygon hálózaton. A friss üdvöske érkezése miatt eddig már több mint 10,26 millió dollárt stakeltek és bridgeltek. A számok alakulását a projekt honlapján, valós időben lehet követni.
2024. 02. 24. 00:01
Megosztás:

Békéscsaba örülhet

Az idei a megbízhatóság költségvetése - fogalmazott Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a megyei jogú város közgyűlésének ülésén csütörtökön.
2024. 02. 23. 23:00
Megosztás:

Az időjárás továbbra sem ideális

Az elmúlt hét alacsonyabb átlaghőmérséklete kissé visszafogta a vegetáció idő előtti, gyors fejlődését, de az a következő napok enyhe időjárása miatt újra nagyobb lendületet vehet - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 02. 23. 22:00
Megosztás: