Fokozódhat a recessziós félelmem a gazdaságban

Az elmúlt hónapokban felerősödtek a találgatások a globális gazdaság helyzetéről, és egyre gyakrabban kerülnek elő a recesszióval kapcsolatos félelmek. A világgazdaság alakulása szempontjából legnagyobb hatású két országban, az Egyesült Államokban és Kínában további nehézségekre kell felkészülni az Equilor Alapkezelő friss elemzése szerint, azonban látni olyan jeleket is, melyek kapaszkodóként szolgálhatnak a jelenlegi viharos környezetben.

Fokozódhat a recessziós félelmem a gazdaságban

Az infláció világszerte megnehezíti a mindennapi életet, és a központi bankok a monetáris politika eszközeivel próbálják ugyan visszaszorítani az áremelkedést, egyelőre kisebb sikerrel. Mindezzel párhuzamosan a kockázatosabb befektetési eszközök és a kötvények is jelentősen estek. A Világbank szerint az 1970-es évekhez hasonlóan több gazdaság recesszióba süllyedhet 2022-ben, így összességében már csak 2,9 százalékos globális GDP-növekedést várnak idén az előzetes 4,1 százalékos prognózis helyett.

USA: csökkenő fogyasztás, emelkedő infláció

Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idén már harmadjára emelte meg az irányadó kamatokat – a júniusi 75 bázispontos kamatemeléshez hasonló 1994 óta nem történt –, ezzel azonban nem ért véget a kamatemelési ciklus, hiszen idén az összes gyűlésén szigoríthat a Fed. Az első negyedéves amerikai fogyasztás közel 3 százalékkal emelkedett, ez azonban hamarosan csökkenni kezdhet, hiszen míg tavaly a megtakarítási ráta elérte a 26 százalékot, addig jelenleg csak 4 százalék körül mozog, ami azt mutatja, hogy a lakosság nagy iramban éli fel a jövedelmét.

A fogyasztói várakozások emelkedő inflációt mutatnak és még jövőre is 5,4 százalék körül alakulhat, ami továbbra is azt mutatja, hogy az infláció nem átmeneti – véli aktuális elemzésében az Equilor Alapkezelő.  Májusban 8,6 százalékkal emelkedtek az Egyesült Államokban az árak a tavalyi év azonos időszakához képest, amit főleg az energiaár-robbanás, illetve az élelmiszerárak megállíthatatlan emelkedése okozott. Az ukrán-orosz háború és következményei hatalmas nyomást helyeznek a világ gazdaságaira és ezt az USA se tudja kivédeni. Ugyan a maginfláció alapján akár arra is következtethetünk, hogy az árak csúcson vannak, azonban az energia- és élelmiszerárak csak akkor kezdhetnek el csökkenni, ha a háborús helyzet véget ér vagy sikerül az energia- és élelmiszerbiztonságot fedezni.

Mindemellett az ingatlanpiac is fenyegetően hat az amerikai gazdaságra, hiszen a GDP körülbelül 17 százalékát teszi ki. Mindez azért fontos Szekeres Bence, az Equilor Alapkezelő szakértője szerint, mert a jelzáloghitel-igénylések száma több mint a felére csökkent a tavalyi évhez képest, ami nem meglepő annak fényében, hogy a jelzálogkamatok utoljára 2008 környékén voltak ilyen magasak. Mindezek hatására egyre nagyobb a valószínűsége, hogy jövőre recesszióba süllyedhet az amerikai gazdaság.

Kína: csődhullám és Covid-lezárások

Nem csak Amerikában figyelhető meg azonban a lassulás: a világpiacok meghatározó szereplője Kína, az ázsiai országban látható kockázatok pedig óriási csapásként hathatnak a világgazdaságra. Az ország zéró-covid politikája miatt folyamatos lezárásokkal küzd, amire jó példa Sanghaj, mely egész májusban le volt zárva, ami mind a gyárak termelésére, mind a világ legnagyobb kikötőjére negatívan hatott. A lezárások miatt a hajók várakozási ideje áprilisban a 18 órás hároméves átlagról 69 órára emelkedett, és ugyan azóta 25 órára mérséklődött, a lezárás hatásait világszerte érezni lehetett.

A koronavírus mellett Kína ingatlanpiaca is rossz helyzetben van, hiszen tavaly rekordmennyiségű ingatlanfejlesztő jelentett csődöt, és az ezen a területen működő cégek 20-40 százaléka mehet tönkre az elkövetkezendő időszakban az S&P prognózisa szerint. Mivel a kínai gazdasági termelésnek közel harmadáért az ingatlanpiac felel, így ez jelentős kockázatot jelent a kínai gazdaságra nézve. Kína ugyan elkezdte orvosolni a problémát: míg a világ többi részén a központi bankok monetáris szigorításokat vezetnek be, addig a PBOC csökkentette az irányadó kamatokat és a jelzáloghitelek kamatait is annak érdekében, hogy újraindítsa az ingatlanpiacot. A fent említett problémák jelenleg Kína legnagyobb ismert kockázatai, melyek hatására a Világbank is csökkentette növekedési prognózisát, a korábbi 5 százalék feletti bővülés helyett már csak 4,3 százalékos GDP növekedést várnak a kommunista gazdaságtól.

Azonban vannak olyan jelek is, melyek nem ennyire árnyaltak és kapaszkodóként szolgálhatnak jelen környezetben. A Fed egyik célja az árstabilitás, tehát mindent meg fognak tenni, hogy visszaszorítsák az inflációt. A júniusi gyűlésen ez talán be is igazolódott, hiszen rég nem látott mértékben emelték meg a kamatokat. A sajtótájékoztatón Jerome Powell elmondta, hogy még lehetséges a recesszió elkerülése az agresszív szigorítás ellenére is, amit valójában a piac pozitívként értékelt, de a gazdasági adatok inkább a recessziós időszakokét tükrözik.

Szekeres Bence, az Equilor Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint a historikus adatok alapján nem lehet kizárni 5-10 százalékos esést a jelenlegi árszintektől, azonban már kezd túladottá válni az amerikai részvénypiac. A fontosabb indexek értékeltsége azonban nem mondható olcsónak historikusan, tehát továbbra is az óvatosság a legjobb stratégia.

Olaszországban hackertámadás érte az internethálózatot

A nemzeti kiberbiztonságért felelős ügynökség (Acn) közlése szerint vasárnap "tömeges" támadás érte az olaszországi internethálózatokat, emiatt az reggel óta akadozik.
2023. 02. 05. 19:05
Megosztás:

Fennakadásokat okoz a hó és a viharos szél Szerbiában

Áramkimaradásokat és baleseteket okozott a hó Szerbia déli részén, míg a viharos erejű szél miatt az ország egész területén történtek balesetek és fennakadások szombaton és vasárnap.
2023. 02. 05. 18:00
Megosztás:

Megkezdődött a velencei karnevál

Szokás szerint egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig várják a látogatókat.
2023. 02. 05. 17:20
Megosztás:

Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt, lavina rongált meg egy menedékházat

Közlekedési gondokat okoz az erős szél kísérte havazás a hétvégén Erdély több megyéjében, több utat lezártak, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban lezúdult lavina egy turistákkal teli menedékházat is megrongált.
2023. 02. 05. 16:00
Megosztás:

A Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres szélsebességet mértek

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.
2023. 02. 05. 14:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és januári inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a decemberi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem decemberi statisztikája és a januári inflációs adat.
2023. 02. 05. 13:00
Megosztás:

Nőtt tavaly a magyarországi sörgyártók forgalma, de nem érte el a pandémia előtti szintet

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
2023. 02. 05. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 396,33 ponton zárt pénteken, ami 1249,08 ponttal, 2,68 százalékkal alacsonyabb, mint egy héttel korábban.
2023. 02. 05. 11:00
Megosztás:

Az olasz kormányfő a belpolitikai helyzet elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett

Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
2023. 02. 05. 10:00
Megosztás:

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítésére pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat - jelentették be a MOK vezetői szombaton, a szervezet rendkívüli küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
2023. 02. 05. 09:00
Megosztás:

Damoklész kardja a lengyel részvények felett: pihenőt tarthat a rali?

Az elszabaduló energiaárak, az infláció, az emelkedő kamatok és a háború fizikai közelsége miatti befektetői félelem érzékenyen érintette a Varsói tőzsdét. A legnagyobb lengyel tőzsdei cégek részvényeit tömörítő WIG20 index 2022 október közepén euróban számolva közel 40 százalékkal állt lejjebb a tavalyi év elejéhez képest, amivel nemcsak régiós társaitól szakadt le, hanem egy rövid ideig a világ leggyengébb részvénypiacának is számított - olvashatjuk az Aegon Alapkezelő szakmai blogjában.
2023. 02. 05. 08:00
Megosztás:

Hosszabb nyitvatartás a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán

A tárlat utolsó hétvégéin hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán, amelyet a tavaly októberi megnyitó óta már csaknem százötvenezren láttak - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.
2023. 02. 05. 07:00
Megosztás:

A tél leghidegebb hétvégéje van az Egyesült Államok északkeleti részén rekordhidegekkel

Történelmi hidegrekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti államaiban szombaton a térséget elért sarkvidéki levegő miatt.
2023. 02. 05. 06:00
Megosztás:

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.
2023. 02. 05. 05:00
Megosztás:

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
2023. 02. 05. 04:00
Megosztás:

Februári nyugdíj korábban jön, aki Postán kapja annak még korábban!

Végre igazán jó hírt kaptak a nyugdíjasok: napokkal hamarabb érkezik a Postai nyugdíj kézbesítő 2023 február hónapban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal. Miért ez a sietség, mi okozza a gyorsabb eljárást? És az a nyugdíjjogosult, aki bankszámlára kapja, az mikor számíthat a 2023 februári nyugdíj utalására? Cikkünkből minden kiderül.
2023. 02. 05. 03:00
Megosztás:

Az EU figyelmen kívül hagyja a szakmai észrevételeket

Az Európai Bizottság és az Euróai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják - mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti híradójában.
2023. 02. 05. 02:00
Megosztás:

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás: