Fokozódhat a recessziós félelmem a gazdaságban

Az elmúlt hónapokban felerősödtek a találgatások a globális gazdaság helyzetéről, és egyre gyakrabban kerülnek elő a recesszióval kapcsolatos félelmek. A világgazdaság alakulása szempontjából legnagyobb hatású két országban, az Egyesült Államokban és Kínában további nehézségekre kell felkészülni az Equilor Alapkezelő friss elemzése szerint, azonban látni olyan jeleket is, melyek kapaszkodóként szolgálhatnak a jelenlegi viharos környezetben.

Fokozódhat a recessziós félelmem a gazdaságban

Az infláció világszerte megnehezíti a mindennapi életet, és a központi bankok a monetáris politika eszközeivel próbálják ugyan visszaszorítani az áremelkedést, egyelőre kisebb sikerrel. Mindezzel párhuzamosan a kockázatosabb befektetési eszközök és a kötvények is jelentősen estek. A Világbank szerint az 1970-es évekhez hasonlóan több gazdaság recesszióba süllyedhet 2022-ben, így összességében már csak 2,9 százalékos globális GDP-növekedést várnak idén az előzetes 4,1 százalékos prognózis helyett.

USA: csökkenő fogyasztás, emelkedő infláció

Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idén már harmadjára emelte meg az irányadó kamatokat – a júniusi 75 bázispontos kamatemeléshez hasonló 1994 óta nem történt –, ezzel azonban nem ért véget a kamatemelési ciklus, hiszen idén az összes gyűlésén szigoríthat a Fed. Az első negyedéves amerikai fogyasztás közel 3 százalékkal emelkedett, ez azonban hamarosan csökkenni kezdhet, hiszen míg tavaly a megtakarítási ráta elérte a 26 százalékot, addig jelenleg csak 4 százalék körül mozog, ami azt mutatja, hogy a lakosság nagy iramban éli fel a jövedelmét.

A fogyasztói várakozások emelkedő inflációt mutatnak és még jövőre is 5,4 százalék körül alakulhat, ami továbbra is azt mutatja, hogy az infláció nem átmeneti – véli aktuális elemzésében az Equilor Alapkezelő.  Májusban 8,6 százalékkal emelkedtek az Egyesült Államokban az árak a tavalyi év azonos időszakához képest, amit főleg az energiaár-robbanás, illetve az élelmiszerárak megállíthatatlan emelkedése okozott. Az ukrán-orosz háború és következményei hatalmas nyomást helyeznek a világ gazdaságaira és ezt az USA se tudja kivédeni. Ugyan a maginfláció alapján akár arra is következtethetünk, hogy az árak csúcson vannak, azonban az energia- és élelmiszerárak csak akkor kezdhetnek el csökkenni, ha a háborús helyzet véget ér vagy sikerül az energia- és élelmiszerbiztonságot fedezni.

Mindemellett az ingatlanpiac is fenyegetően hat az amerikai gazdaságra, hiszen a GDP körülbelül 17 százalékát teszi ki. Mindez azért fontos Szekeres Bence, az Equilor Alapkezelő szakértője szerint, mert a jelzáloghitel-igénylések száma több mint a felére csökkent a tavalyi évhez képest, ami nem meglepő annak fényében, hogy a jelzálogkamatok utoljára 2008 környékén voltak ilyen magasak. Mindezek hatására egyre nagyobb a valószínűsége, hogy jövőre recesszióba süllyedhet az amerikai gazdaság.

Kína: csődhullám és Covid-lezárások

Nem csak Amerikában figyelhető meg azonban a lassulás: a világpiacok meghatározó szereplője Kína, az ázsiai országban látható kockázatok pedig óriási csapásként hathatnak a világgazdaságra. Az ország zéró-covid politikája miatt folyamatos lezárásokkal küzd, amire jó példa Sanghaj, mely egész májusban le volt zárva, ami mind a gyárak termelésére, mind a világ legnagyobb kikötőjére negatívan hatott. A lezárások miatt a hajók várakozási ideje áprilisban a 18 órás hároméves átlagról 69 órára emelkedett, és ugyan azóta 25 órára mérséklődött, a lezárás hatásait világszerte érezni lehetett.

A koronavírus mellett Kína ingatlanpiaca is rossz helyzetben van, hiszen tavaly rekordmennyiségű ingatlanfejlesztő jelentett csődöt, és az ezen a területen működő cégek 20-40 százaléka mehet tönkre az elkövetkezendő időszakban az S&P prognózisa szerint. Mivel a kínai gazdasági termelésnek közel harmadáért az ingatlanpiac felel, így ez jelentős kockázatot jelent a kínai gazdaságra nézve. Kína ugyan elkezdte orvosolni a problémát: míg a világ többi részén a központi bankok monetáris szigorításokat vezetnek be, addig a PBOC csökkentette az irányadó kamatokat és a jelzáloghitelek kamatait is annak érdekében, hogy újraindítsa az ingatlanpiacot. A fent említett problémák jelenleg Kína legnagyobb ismert kockázatai, melyek hatására a Világbank is csökkentette növekedési prognózisát, a korábbi 5 százalék feletti bővülés helyett már csak 4,3 százalékos GDP növekedést várnak a kommunista gazdaságtól.

Azonban vannak olyan jelek is, melyek nem ennyire árnyaltak és kapaszkodóként szolgálhatnak jelen környezetben. A Fed egyik célja az árstabilitás, tehát mindent meg fognak tenni, hogy visszaszorítsák az inflációt. A júniusi gyűlésen ez talán be is igazolódott, hiszen rég nem látott mértékben emelték meg a kamatokat. A sajtótájékoztatón Jerome Powell elmondta, hogy még lehetséges a recesszió elkerülése az agresszív szigorítás ellenére is, amit valójában a piac pozitívként értékelt, de a gazdasági adatok inkább a recessziós időszakokét tükrözik.

Szekeres Bence, az Equilor Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint a historikus adatok alapján nem lehet kizárni 5-10 százalékos esést a jelenlegi árszintektől, azonban már kezd túladottá válni az amerikai részvénypiac. A fontosabb indexek értékeltsége azonban nem mondható olcsónak historikusan, tehát továbbra is az óvatosság a legjobb stratégia.

Az olaszok csak minivakációt engedhetnek meg maguknak

Több mint tizenötmillió olasz indul el nyaralni július első hétvégéjén, de a felmérések szerint a kétgyerekes családok legfeljebb egyhetes vakációt engedhetnek meg maguknak az infláció miatt - közölte a Coldiretti termelői szövetség szombaton.
2022. 07. 03. 02:00
Megosztás:

Nagy-Britanniában 10 hónap után először nőtt az autógyártás

Tíz hónap folyamatos csökkenés után májusban először nőtt az autógyártás Nagy-Britanniában éves összevetésben.
2022. 07. 03. 01:00
Megosztás:

Újabb hőségriasztást rendeltek el keddig Olaszországban

Huszonkét nagyvárosban rendelte el a legmagasabb fokozatú riasztást a rendkívüli hőség miatt az olasz egészségügyi minisztérium szombattól. Az előrejelzések szerint keddtől várható enyhülés.
2022. 07. 03. 00:01
Megosztás:

Az ügyfelek több mint 70 százaléka lakást vesz a Babaváró kölcsönből a Duna House szerint

A kamatmentes, szabadfelhasználású Babaváró kölcsönt az ügyfelek az idén is főként lakásvásárlásra fordítják, a Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint január-júniusban a hitelfelvevők 72,7 százaléka költötte erre a kapott pénzt.
2022. 07. 02. 23:00
Megosztás:

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított - közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.
2022. 07. 02. 22:30
Megosztás:

A TIM országos munkavédelmi kampányt indít

A munkavállalók és a munkáltatók munkaügyi szemléletformálásának érdekében országos kampány indul július elején - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Facebook-oldalán szombaton.
2022. 07. 02. 21:00
Megosztás:

Rádiókat vizsgált az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 127 rádióadó adatait vizsgálta meg legújabb kutatásában, hogy feltárja a tavalyi év legnépszerűbb előadóit és dalait. A vizsgált rádiók összesen 94 évnyi adást sugároztak 2021-ben, amelynek nagy részét az NMHH is rögzíti - közölte a hatóság szombaton az MTI-vel.
2022. 07. 02. 20:00
Megosztás:

Ennyit bukott a világ 500 leggazdagabb embere az év első felében

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 1400 milliárd dollárral csökkent az idei első fél évben a globális részvénypiacok lejtmenete miatt, június végi állapot szerint - írja a Bloomberg.
2022. 07. 02. 19:00
Megosztás:

Bővítette üzemét és termelőkapacitását a CE Glass csoport

A CE Glass csoport két ütemben 5400 négyzetméterrel bővítette üzemét Szeged határában, és csaknem megduplázta biztonságiüveg-gyártó kapacitását - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2022. 07. 02. 18:00
Megosztás:

Emelkedtek az ingatlanárak a kiemelt üdülőövezetekben

A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank kutatásából.
2022. 07. 02. 17:30
Megosztás:

ÁSZ: Hányas osztályzat adható az oktatás minőségére?

Gyermekeink épülésének, fejlődésének biztosítása mindennapi feladatunk. Mesét mondunk, játszunk velük, és óvodába, iskolába kísérjük őket. A köznevelés felelős a gyermekek testi, lelki és értelmi fejlődésének lehető legmagasabb szintű kibontakoztatásáért. Ezért nem mindegy az oktatás minősége, amely közvetlen hatást gyakorol gyermekek és családok életére. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzésében értékelte az ENSZ 4. Fenntartható Fejlődési Célját, amely a minőségi oktatás és az élethosszig tartó tanulás biztosításáról szól. Az ÁSZ az elemzés keretében vizsgálta a nemzetközi, nemzeti és a programszintű indikátorok összhangját, ellenőrizhetőségét. Emellett bemutatja hazánk oktatás minőségének mérése és a lemorzsólódás területén elért eredményeit.
2022. 07. 02. 16:00
Megosztás:

ÁSZ: A nemek közötti esélyegyenlőség valamennyiünk érdeke

Magyarország Alaptörvénye értelmében a nők és a férfiak egyenjogúak, a tanulás szabadsága pedig egyformán megilleti őket. Ugyanakkor tény, hogy a gimnáziumokban és a felsőoktatásban társadalmi arányuknál magasabb a nők részvétele, 54,5 százalék körüli, a pedagógusok körében pedig egyenesen 82 százalékos. Mindeközben, mint az ÁSZ kutatása rávilágít, a közvélekedés erősen megkülönbözteti a lányos és a fiús tulajdonságokat, készségeket. Az általános felfogás szerint nőies tulajdonság például az érzelmi, szociális érettség és a kézügyesség, míg a leginkább férfias tulajdonságok között tartják számon a technikai-műszaki érzéket és a logikát. Vajon milyen következményei vannak, ha ezek és társaik között felborul az egyensúly, és a fontosságban is más megítélés alá kerülnek? Az ÁSZ hazai és OECD statisztikai adatokat is vizsgáló elemzése ennek az ún. „Pink education" jelenségnek az okait, társadalmi, gazdasági következményeit kutatja.
2022. 07. 02. 15:00
Megosztás:

Pénteken 40 fok feletti csúcsértékkel tetőzött a kánikula

Pénteken 40 Celsius-fok feletti csúcsértékkel tetőzött a kánikula, de a napi országos melegrekord most nem dőlt meg - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
2022. 07. 02. 14:00
Megosztás:

Visszatért az utazási kedv, közel 250 ezer forintba kerülhet az idei nyaralás

Az egy évvel korábbinál jóval többen mennének nyaralni belföldre vagy külföldre az idén. Az idén közel 250 ezer forintot költenének a vakációra átlagosan a nyaralást tervezők - derül ki a K&H biztos jövő felméréséből. Ez az összeg lényegében megegyezik a pandémia előtti szinttel. A vakációzók 55 százaléka 100-500 ezer forintos utazási költségvetéssel számol. Döntően a saját jövedelmükből finanszírozzák a nyaralást, a SZÉP Kártyára 28 százalékuk támaszkodik, a családtagoktól pedig 16 százalékuk kap erre a célra támogatást. A K&H összeállításából kiderül az is, hogy a tavalyi évben az egyéni utasbiztosításhoz köthető károkra - egyenként - átlagosan 90 ezer forintot fizetett. Nyaranta a társaság szerint az egyik leggyakoribb utasbiztosítási káresetek közé tartozik a leégéshez és a gyomorrontáshoz köthető orvosi ellátás. Az összeállítás szerint az utazók 21 százaléka köt külön utasbiztosítást, 24 százalékuk a bankkártyás megoldás mellé igényel kiegészítő biztosítást.
2022. 07. 02. 13:00
Megosztás:

Jelentős fejlesztések a CE Glass csoportnál

A CE Glass csoport két ütemben 5400 négyzetméterrel bővítette üzemét Szeged határában, és csaknem megduplázta biztonságiüveg-gyártó kapacitását - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2022. 07. 02. 12:00
Megosztás:

Kiderült, hogy kit hallgattunk legtöbbet tavaly a rádióban - Nem meglepő...

Ha magnókazettákon tárolná a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a magyar rádiók 2021-es év adásának hanganyagát, akkor több mint 70 ezer kilométer hosszú kazettaszalagon férne csak el, ennyivel majdnem kétszer lehetne körbe tekerni a bolygónkat. Ekkora mennyiségű hanganyag feldolgozása alapján készült az NMHH kutatása, amelyből kiderült, hogy kik a legnépszerűbb előadók a magyar rádiók játszási listája alapján. Sőt, egy készülő elemzés arra is fényt derít, hogy egészen másokat hallgatunk a rádiókban, mint a zenei streaming szolgáltatók felületein.
2022. 07. 02. 10:00
Megosztás:

Folytatódik a 4iG távközlési üzletágának stratégiai átalakítása

A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját. A folyamat célja, hogy a vállalatok hatékonyabban használják ki a csoporton belüli együttműködési lehetőségeket, illetve az üzleti működés területein jelentkező szinergiákat. A telekommunikációs portfólió integrációs folyamatainak támogatására új csúcsvezetők érkeznek a telekommunikációs vállalatok élére. A 4iG Nyrt. távközlési divíziójának irányítását az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatójaként Király István veszi át július 1-től, akit a DIGI csoport élén ügyvezetőként Tábori Tamás vált. A 4iG nemzetközi távközlési portfóliójának irányítására új szervezeti egység jön létre tiranai központtal. A 4iG International vezetője Budafoki Róbert, aki az albán és a montenegrói leányvállalatok ügyvezetésért, és integrációs feladataiért felel. Az előzetes bejelentésnek megfelelően magyar távközlési infrastruktúra meghatározó szereplője, az Invitech ügyvezető igazgatója Bőthe Csaba lesz július 1-től, aki Gerald Grace-t váltja a társaságnál.
2022. 07. 02. 09:00
Megosztás:

Guntram Würzberg veszi át az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatói feladatait, Kiss Attilát az E.ON SE alelnökévé nevezték ki

Július 1-től Guntram Würzberg váltja Kiss Attilát az E.ON Hungária Csoport élén. A szakember több mint 25 éve dolgozik a nemzetközi E.ON csoportnál, számos vezető pozíciót töltött be, legutóbb a cégcsoport legfelsőbb szintű jogi vezetőjeként dolgozott. Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport eddigi elnök-vezérigazgatója az anyavállalat felsővezetésében folytatja pályafutását az E.ON SE Vállalati Eszközmenedzsmentért (EAM) felelős alelnökeként.
2022. 07. 02. 08:00
Megosztás:

Félelmetes tűz tombol a Bükkben - a katasztrófaturistákat nem engedi a rendőrség a közelbe

Néhány órával ezelőtt kaptam a hírt, hogy mintegy száz hektáron erdőtűz tombol a Bükkben, Jávorkút környékén - írja hivatalos FB oldalán Veres Pál, Miskolc polgármestere.
2022. 07. 02. 07:15
Megosztás:

Solymáron péntektől másodfokú vízkorlátozást rendeltek el

Solymáron péntektől másodfokú vízkorlátozást rendeltek el - közölte a település polgármesteri hivatala a Facebook-oldalán.
2022. 07. 02. 07:00
Megosztás: