Groteszk helyzeteket teremthet az infláció, az energiaválság és a munkaerőhiány

A jó, a rossz és a csúf: az infláció, az energiaválság és munkaerőhiány. Mindhárom groteszk helyzeteket teremthet az ingatlanpiacon. Legyen szó akár ingatlanbefektetésről, fejlesztésről vagy akár csak egy egyszerű albérleti jogviszonyról.

Groteszk helyzeteket teremthet az infláció, az energiaválság és a munkaerőhiány

Kezdjük a legegyszerűbb példánál! Az infláció (amely természetesen csak bizonyos keretek között mondható jónak) sokakat ösztönzött menekülő útként lakóingatlan befektetésre. A nyár vége, ősz eleje pedig idén is kiugró szezon a hosszú távú lakásbérbeadások piacán. Az előre nem látható körülmények – a rezsivel kapcsolatos kérdések, az infláció és a munkaerő piaci bizonytalanságok – határozott fenyegetést jelentenek azonban egyik oldalon a bérlők fizetőképességére, másrészt a bérbeadók kiszámítható árbevételére is.

Időt nyerhet a bérbeadó

A bérbeadásnál az ingatlantulajdonosok jogos aggálya, hogy mi történhet abban az esetben, ha a bérlő fizetésképtelenné válik. Az aggály jogos, ugyanis bár a bérlő nem fizetése esetén a bérbeadó a szerződésben kikötöttek szerint jogosult felmondani a szerződést, azonban előfordul, hogy a felmondása ellenére a bent tartózkodó nem költözik ki önként. Ennek a helyzetnek a megoldásaként erősen javasolt a bérleti szerződés megszüntetésére és a bérlő kiköltözésére vonatkozó részeket közjegyző előtt a bérlő nyilatkozatával közokiratba foglaltatni. Amennyiben adott esetben a közokirat ellenére sem költözik ki a bérlő, közvetlenül az ingatlan kiürítésére vonatkozó végrehajtási eljárást lehet indítani, amely egy rövidebb eljárás, és ezzel időt nyer a bérbeadó. Amennyiben a közjegyzőnél nem készül közokirat, akkor csak bírósági úton érhető el jogszerűen az ingatlan kiürítése, amely hosszabb ideig, akár 1-2 évig is eltarthat. Nyilván ez az ingatlantulajdonos érdekeit erősen sértő időveszteség lenne – hívja fel a figyelmet a szerzi.hu partnere, Dr. Kerekes Szilvia ügyvéd.

Tisztességtelen feltételek ingatlanvásárlási szerződésben

Sokkal cifrább, húsbavágóbb esetnek járt utána a napokban a budapestkornyeke.hu. A Pest Megyei Főügyészség egy budapesti lakópark építtetőjével szemben indított pert a lakásvásárló magánszemélyek érdekében. Egy jó nevűnek mondott fejlesztő cég ugyanis az adásvételi szerződésekben tisztességtelen feltételeket alkalmazott. A perbe fogott vállalkozás Budapesten mintegy kétszáz lakásból álló lakópark építésébe kezdett, majd az épülő lakásokat elsősorban magánszemélyek számára értékesítette.  A lakások már elérték a 85-98%-os készültségi szintet, amikor a vevők számára váratlan fordulat következett be. A cég munkaerőhiányra, mint vis maior-ra hivatkozva elkezdte egyoldalúan felbontani a szerződéseket, majd a lakások egy részét újra eladta. A szerződések szerint a korábban befizetett vételárat viszont a volt vevők csak akkor kaphatták vissza, ha a cégnek sikerült újra értékesíteni az adott ingatlant.

A vis maior, vagyis a váratlan helyzetek rendezése fontos a szerződésekben. Ennek meghatározását az adás-vételi szerződés részletesen szabályozta. Csakhogy az elháríthatatlan akadályok közé nem csupán az árvíz, a tűzvész, de a jogszabályok változása a kedvezőtlen időjárás és a munkaerőhiány is bekerült, amely a vevők szempontjából utólag egy „biankó csekk” aláírásának felelt meg az eladó javára, aki végül úgy ítélte meg, hogy szabadon kihátrálhat a számára kedvezőtlenné vált kötelemből. Az ügyészség szerint azonban nonszensz volt, hogy a munkaerőhiány váratlan helyzetnek minősüljön. Végül a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla is jogerősen megállapította a szerződési feltételek érvénytelenségét.

Trükkös jogi csűrés-csavargatás

Az ügyészség keresetében kifogásolta, hogy a szerződés egy másik rendelkezése alapján a vevők nem tudhatták, hogy az esetleges munkaerőhiány bekövetkezte esetén a szerződésük teljesen meg fog-e szűnni, vagy a szerződés teljesítését – a lakások átadását – az eladó fel fogja-e függeszteni.

A bírósági ítélet szerint a támadott kikötés azért volt tisztességtelen, mert a teljesítési képtelenséget is okozó körülmények bekövetkezte a vállalkozás számára a lehetetlenülést – és nem mellékesen ezzel együtt a szerződés megszűnése jogkövetkezményének alkalmazását is – lehetővé tette. A vevők a szerződés megkötésekor nem láthatták világosan előre, hogy a szerződésben nevesített kockázatok felmerülése esetén miként alakulnak a szerződő felek jogai és kötelezettségei: a szerződés megszűnését vagy a teljesítési határidő felfüggesztését eredményezik.

A budapestkornyeke.hu beszámolójában leírtak sajnos az új építésű lakásoknál újra és újra előfordulnak, ugyanis az adásvételi szerződések megkötése sokszor az építkezések megkezdésének fázisában történik. Hétköznapi szóhasználattal "tervező asztalról" történik az értékesítés. Az építkezés ideje ezután 1-2 évet igénybe vesz. Amennyiben az ingatlanpiacon, illetve az építőiparban olyan jelentős változások, áremelkedések történnek, amelyek a beruházó-építtető szempontjából előnytelenné válnak (amit az elmúlt időszakban meg is tapasztaltunk), felmerül a beruházó-építtetők egy részénél, hogy ha most értékesítené az ingatlant, sokkal magasabb árat tudna realizálni, illetve időközben az előre tervezett költségvetés, építési költségek is jelentősen változtak, nagymértékben növekedtek.

Ennek a helyzetnek jogellenes megoldásaként előfordul, hogy a beruházók egy része különböző egyeztetéseket kezd lefolytatni a vevőkkel, a megnövekedett építési költségek egy részét megpróbálják áthárítani, illetve végső esetben akár törvénybe ütköző módon, de egyoldalúan megszüntetik a jogviszonyt. Ilyen magatartással szemben bírósághoz lehet fordulni, azonban vállalni kell a jogi eljárás előlegezésével felmerülő költségeket – húzza alá Dr. Kerekes Szilvia ügyvéd.

„Ezen helyzetek kivédését szolgálhatják a különböző szerződéses biztosítékok (foglaló, kötbér) szerződésbe építése, azonban az új építésű ingatlanoknál a beruházó-építtető cég szakmai múltja, jó hírneve, referenciái igen fontosak, elsődleges szempontnak tartom az ingatlan kiválasztása esetén. A már kész, használatbavételi engedéllyel vagy használatbavételről szóló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező ingatlanoknál ez a probléma nem merül fel” – zárja a fenti ingatlanpiaci helyzetekkel kapcsolatos jogi véleményét a szerzi.hu partnere.

A Szerzi egy egyszerű és könnyen kezelhető platform, mely gyorsan elérhető megoldást kínál a modern jogi kérdésekre. Egyrészről egy szerződésgenerátor applikáció, ugyanakkor egy online jogi tanácsadó fórum is profi szakemberekkel a háttérben. A felhasználónak egy gombnyomással lehetősége van 20 perces, rapid jogi tanácsadást kérni, amely szöveges chat, vagy videó hívás formájában is működhet. A platformra regisztrált ügyvédek a jogi pálya legkülönbözőbb területeiről kerültek ki, így a gyors tanácsadáson túl komplex jogi kérdésekben is kompetensen tudnak segítséget nyújtani a felmerülő kérdésekre.

A felhasználók közel 50%-a ingatlanpiaci kérdésekben, ezen belül lakásbérleti területen kért eddig segítséget a Szerzi.hu-n keresztül. A tranzakciók növekvő számából arra lehet következtetni, hogy a magánszemélyek mellett elsősorban KKV-k számára vonzó az applikáció (megbízási- illetve vállalkozási szerződések terén), de az öröklés, végrendelkezés témájában is kiugróan nagy volt 2022-ben a felhasználói aktivitás.  

Az EU-ban a GDP 12,9 százalékát költötték nyugdíjra 2021-ben

Csaknem 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjkifizetésre az Európai Unióban 2021-ben, az összeg elérte az akkori hazai össztermék (GDP) 12,9 százalékát - áll az EU statisztikai hivatalának honlapján.
2024. 06. 12. 22:30
Megosztás:

Májusban emelkedtek a lakbérek havi szinten

Májusban országosan 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.
2024. 06. 12. 22:00
Megosztás:

Mától pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására

A mai naptól pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.
2024. 06. 12. 21:30
Megosztás:

A hamisított sporfelszerelések éves szinten komoly veszteségeket okoznak a gyártóknak az EU-ban

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.
2024. 06. 12. 21:00
Megosztás:

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás: